Pentagon negira povlačenje iz Iraka – Moqtada Al-Sadr uputio otvoreno pismo Trumpu

Americki vojnici u iraku
86 komentara

Jučer je irački premijer Adil Abdul-Mahdi američkom veleposlaniku u Iraku predao plan protjerivanja stranih trupa iz zemlje koji se odnosi na američke i koalicijske trupe u Iraku.

Nedugo nakon objave ove vijesti je objavljeno pismo koje navodno potvrđuje spremnost američkih snaga da poštuju volju iračkog naroda. Međutim, ubrzo nakon objave ove informacije se novinarima obratio čelnik Pentagona Mark Esper i rekao kako „plan objavljen u pismu o povlačenju nije točan i da nije bilo nikakve odluke o napuštanju Iraka.“

„Pred nama je još dosta puta do povlačenja Sjedinjenih Država iz Iraka, ali prije ili kasnije oni će se povući“, napisao je na Twitteru Elijah Magnier, novinar medijske kuće Al-Rai.

Visoki američki vojni zapovjednik i načelnik Zapovjedništva glavnih stožera američke vojske, general Mark A. Milley, pismo upućeno vojsci Iraka o povlačenju snaga iz te zemlje nazvao je greškom.

„To pismo je bilo nacrt. Ono nije bilo potpisano i nije ga trebalo objavljivati“, priopćio je Mark A. Milley, javlja CNN.

Dodao je kako su se u pismu našle pojedine „nesretne formulacije koje uključuju povlačenje snaga, ali to se ne događa“.
Ranije jučer je objavljeno pismo zapovjednika američkih trupa u Iraku, generala Williama Seelya, koje govori o početku „povlačenja“ američkih snaga iz Iraka na zahtjev lokalnih vlasti.

Pentagon i američka koalicija u Iraku su kasnije demantirali navode iz pisma.

Podsjetimo, irački parlament je izglasao da se sve strane vojske, uključujući i američku, moraju povući s nacionalnog teritorija Iraka, što podrazumijeva i raskid sporazuma o suradnji s takozvanom „Međunarodnom koalicijom za borbu protiv terorizma“ koju predvode SAD.
Ako su se SAD šalile Moqtada Al-Sadr se ne šali

Ako je američko pismo objavljeno greškom i riječ je o nacrtu plana povlačenja, a ne odluci koju treba provesti u djelo, pismo koje je na svojoj službenoj stranici objavio irački šiitski klerik Moqtada Al-Sadr je istinito i vrlo jasna poruka što slijedi ako američke trupe ne ispune volju iračkog parlamenta.

Podsjetimo Moqtada Al-Sadr je sa svojom „Armijom Mahdi“ vodio pobunu protiv američke okupacije 2004. Kasnije su ga mnogi smatrali saveznikom Saudijske Arabije i arapskih zemalja, time i američkim, što nije bilo točno. Al-Sadr je kao šiitski klerik, ali i arapski nacionalist, imao kontakte i s arapskim monarhijama i Iranom, ali tvrdi kako se u svojim poslovima vodio i vodit će se isključivo iračkim nacionalnim interesima.

U trenutnoj krizi se otvoreno svrstao na iransku stranu, što dokazuje i njegova posjeta obitelji likvidiranog generala Sulejmanija u Kermanu, gdje je bio dan prije ceremonije posljednjeg ispraćaja visokog iranskog zapovjednika.

Nakon što je irački parlament izglasao zakon o suspenziji sporazuma o vojnoj suradnji s američkim trupama, Moqtada Al-Sadr je rekao da „okupacijske sile imaju mogućnost da mirno napuste Irak ili će on oživjeti „Armiju Mahdi“, koja će se zajedno sa šiitskom Hashd Al-Shaabi armijom boriti protiv svakog stranog vojnika, bilo gdje i svim raspoloživim sredstvima“.

U jučerašnjem pismu se Moqtada Al-Sadr obratio predsjedniku Donaldu Trumpu s pismom u kojem poručuje kakvi su planovi njegove političke frakcije, koja se u prijeporima između Irana i Sjedinjenih Država držala po strani.

„O sine bordela, kockarnica i noćnih klubova, prijetiš li naciji gladovanjem? Mislite li da će vam pomoći novac Hejaza (država Perzijskog zaljeva), izdajnici i vaš arsenal? Ako se smiriš, mi smo učenici mira, ali ako se boriš, mi smo učenici rata. Vaš dom je manje postojan od paukove mreže, a vaše oružje je slabije od uboda komaraca. O sine bordela, kockarnica i noćnih klubova, tvoj glas i objave na Twitteru su glasniji od revanja magareta. Sjetite se da je muha ubila tiranina i ptice uništile Abraha. Zar ste zaboravili Vijetnam? Zar želite novu močvaru? Kunem se Bogom, naići ćete na dosad nikad viđene vojnike i korpus, čiji je početak u Basri, a kraj u Duhoku. Danas ste otkrili vaše ciljeve. Osoba za koju se tvrdili da je ljubitelj slobode sada traži rat. Osoba koja je jučer tražila pažnju ljudi, sada je poražena i bit će ponižena. O Trumpe, ako ne poštuješ svetu zemlju, bit ću ti suparnik. Ali ako želite moj savjet, ne budite poput svojih prethodnika, jer ćete u protivnom požaliti. Mi smo ljubitelji mira ako se predate, ali i rata ako se želite boriti. Prijetiš nam? Kako se usuđuješ. Testiraj nas. Tvoj neprijatelj Sadr“, ovo je sadržaj otvorenog pisma objavljenog na službenom Twitteru Moqtada Al-Sadra.

Twitter / Muqtada Al-Sadr

Američka vojskaPovlačenje trupa iz Iraka
Pretplatiti se
Obavijesti o
86 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
shumadinac
4 godine prije

Pre neki dan sam pisao da SAD ulaze u fazu stare prepoznatljive politike gde je lako odrediti šta sledi. Ubistvo Suleimanija je provokacija na koju Iran mora da odgovori – sve krajnje predvidivo. Sinoć sam pisao da Iran NE SME da javno označi Trampa kao metu jer je cela priča sa ciljem uvlačenja ne samo Irana već i Rusije a samim tim i Kine. Iran ne samo da je Trampa proglasio metom već mu je ucenio glavu. “Tramp nema razloga da se brine, nisu samo Iranci ti koji žele da ubiju američkog predsednika – ima njih mnogo i stalno a predsednici ipak preživljavaju”. Ovo je tačno ali jadni Tramp ne svata da je doveden da bi bio žrtvovan a da sada postoji savršen izgovor i da ga neće ubiti neko sa strane već njegovi kako bi glavnu krivicu bacili na Rusiju. Od danas je Tramp najsigurniji u Moskvi i Pekingu.… Čitaj više »

Ivo
4 godine prije

Ovaj Sadr piše sasvim razumna pisma. S obzirom da ameri nisu civilizirani i ne čitaju, slijedeći korak mu je da aktivira oružano krilo pokreta i krene sa punjenjem američih body bagova.

Željko
4 godine prije

Recimo da pogine desetak vojnika ” velikog brata “, pa Iran i Irak bi bili vraćeni na tvorničke postavke, tj. u kameno doba!

Siniša
4 godine prije

Šta reći….32 mrtva na sahrani generala….da li je pretjerano reći DIVLJACI!?

Savovic Danilo
4 godine prije

Iran ce morati pametno da odigra I ostavi da se stvari zvanicno rjesavaju u Iraku(normalno da ce pruziti svu mogucu pomoc) da ne bi usao u direktan vojni sukob sa Amerima.Nema potrebe naglasavati moc Al Sadra I uticaj da se okupi veoma brzo ogromna vojna sila u ljudstvu da to nikako ne odgovara Americi jer bi bilo zrtava u velikom broju u slucaju da dodje do istog,Ameri bi da ostanu (zbog odrzavanja uticaja u regiji I interesa bezbjednosti Izraela) ali ako budu bas vojno pokusani biti otjerani reagovace silovito to sigurno. Trazi se rjesenje da svi ispadnu “pobjednici”. Ameri su povukli potez(atentat na takvu osobu je vise nego “Jak udar”),na redu su Iracani prije svega I Iran(koji zbog “obraza”) moraju reagovati,prva stvar je za svaku pohvalu(donosenje zvanicne odluke vlade o povlacenju snaga) jer koliko god mislili da je to bilo za ocekivati,ipak nije to tako lako,iako je to za Amere… Čitaj više »

Alen
4 godine prije

Juče kolega napisa da je iran proglasio centkom za teroristicku organizaciju , sto je učinjeno jos prije godinu , mozda više , ovaj put se radi o pentagonu , njih su proglasili teroristuckom organizacijom..

Davor drugi
4 godine prije

“Oooo ti koji si to i to; Oooooo ti koji si taj i taj; Oooo ti koji si…; Ooooo ti stići će te to i to…”
Jel to uzeo iz posljednje prodike s molitve u džamiji. Normalno ide ultimatum, s točnim datumom do kada se mora povuci i posljednji USA vojnik, poslije toga datuma slijedi: RAT. Kratko i jasno!

Alen
4 godine prije

Jučer Z.A. dade dobar opis trampa ..
Neron !

najnoviji, lazni forum nejm
4 godine prije

Nekako mi ovo sve izgleda kao serija ”Lud, zbunjen, normalan”. Jedan general pise jedno, drugi opovrgava. Trump salje avijaciju, drugi vracaju nazad. Trump govori da ce osim vojnih napadati i kulturne ciljeve(nekako mi ovo poznato), a drugi u senatu opet govore da je ratni zlocin . Sve mi ovo nekako mutno. Zabrinjavajuce. Samo da se neko ne zezne sa onim dugmicima i ne stisne krivi. Iran je opet bolje organiziran i hijerarhija postoji. Sve je planski. Samo sto su slabiji pa to i nema neke fajde. Ja jedino sto vidim i sto me direktno pogadja je cijena goriva. Opet je poskupilo. A kazu i u Norveskoj, koja ima svoju naftu, je poskupilo.

Hogar
4 godine prije

U bogati, nisam znao da je ovaj Sadr takođe i pesnik!
„O sine bordela, kockarnica i noćnih klubova…”
Čista poezija i ništa manje nego što onaj mafijaš Tramp zaslužuje.

X60
4 godine prije

Trump ne bi trebao biti meta. Jasno je da je on samo lutak ispred zavjese. Upitno je i jeli on zaista zapovjedio egzekuciju.
Uostalom možda će ga i razvlastiti, treba sačekati glasovanje u senatu gdje njegovi imaju premoć, ali nije 100% sigurno da će ga podržati.
A ako impeachment prođe, na kažem da će biti građanski rat, ali bit će sigurno značajnih sukoba. Uostalom oni su u konstantnom previranju, a ona bi se mogla intenzivirati nakon odluke senata, kakva god da bude.

To bi bila win-win situacija za cijeli svijet, da se govnari napokon pozabave sami sobom.

username
4 godine prije

koje glupo pismo, bez veze. glupan misli da će rat bit neko puškaranje, borit će se puškama protiv dronova i raketa, al će zginut ko rasoda

username
4 godine prije

komentar čeka validaciju hahaha cenzuuuura moj druže beogradski

American_dreams
4 godine prije

Stotine mrtvih na pogrebu vrhovnog komadanta svih kozojeba Irana i okolice,i to zbog panike.Bjeze kao zecevi a objavljuju rat i prijete unistenjem najjacoj vojnoj sili na svijetu.To sve govori o njihovoj hrabrosti i stanju svijesti.Ponavljam, stotine mrtvih na sahrani,pa sto bi bilo da moraju u rat protiv Natoa???

alfa33
4 godine prije

Biće zanimljivo pratiti što se događa,a sad treba vidjeti koliko su Iranci i Iračani dosljedni u svojim prijetnjama,a čini mi se da postoje sad trenutno tri opcije za amere,prva je da se povuku,druga da ostanu na trenutnim pozicijama,a treća,možda meni nekako najvjerojatnije a to je da se pregrupiraju….možda kod svojih vjernih branitelja američkih interesa,Kurdi, a čim čuju riječ država Kurdistan,eto njih na prvoj liniji,ili da još pošalju pojačanja u trenutnim bazama,pa da se rokaju do sudnjega dana,a možda ima još koja opcija,Iračani će opet aktivirati Mahdi armije,a Ameri svoje ISIL ovce i eto ti opet belaj,a čini mi se da ima više scenarija nego Santa Barbara za nekakav kraj ili početak svega toga u Perziji. Samo je jedno sigurno,a to je da će se mrtvi brojati u opet u tisućama…

Alex
4 godine prije

Okupatori,agresori,teroristi ostaju…Eto opravdane mete za sve domoljube.

Alex
4 godine prije

Tko će više ove agresore i okupatore,te prve svjetske teroriste izbacit…samo pravi domoljubi!!!

American_dreams
4 godine prije

Amerika odnosno EU, stite slobodu i demokraciju slobodnog zapadnog svijeta,nista vise i nista manje.Tocno,zapadne vojne snage na bliskom istoku su prisutne zbog nafte ,odnosno zbog postrojenja i naftovoda u koje su ulozene bilijarde dolara, nafta je krvotok moderne civilizacije,eksploatacija naftnih derivata se posteno placa,koncesije isto talo,kako na bliskom istoku tako i rusiji,odnosno ruskim oligarsima u i oko gazproma.Da ameri nisu dolje i da ne uvode reda medju te divljake ,ucjenjivali bi svaki dan EU u dobavi nafte i zbog toga palac gore Americi.

Alex
4 godine prije

Agresori ostaju.

hiber
4 godine prije

Nisam shvatio ovog Sadra. Je li on Trumpa napada ili hvali? Sin bordela, kockarnica i noćnih klubova. Mislim da će to Trumpu biti drago. Predsjednik USA i sin bordela, kockarnica i noćnih klubova. To su mu sigurni izbori u USA. Valjda se javio, jer njemu i onome kojeg se ne imenuje, najviše odgovara ubojstvo Sulejmanija.

hiber
4 godine prije

Inače, znakovito je ovo pismo. Vjerojatno je nastalo daleko prije ubojstva Sulejmanija.

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Ko će otići?
Vako il’ nako….
Amerikanci il’ Iračani?
Iz Iraka.
P.S.
Jel’ more pomoć…. džoker pola-pola?

Tupko Glupko
4 godine prije

Iračani bi sada trebali javno i decidirano odrediti datum do kada se izuzetni i njihovi poltroni trebaju povući iz Iraka (kratak rok od tjedan ili dva) i službeno obavijestiti o tome UN, EU, SAD, Rusiju, Kinu, Indiju, Vijeće sigurnosti pozivajući se na pravo na čišćenje teritorija od okupacijskih terorističkih snaga.
Navesti strašne posljedice dviju dosadašnjih okupacija Iraka od izuzetnih 1990. i 2003., te dati usporedbu sa stradalim narodima u Drugom svjetskom ratu.
EU bi napokon trebala izvaditi glavu iz američkog šu**a i reći da osuđuju izuzetne, skinuti sankcije Iranu i Rusiji i početi maksimalno gospodarski poslovati sa njima.
Izuzetne treba izolirati politički i gospodarski (geografski već jesu) jer očigledno je da njihova politička i vojna vrhuška nije sasvim svoja.
Neka troše tih 700 milijardi dolara godišnje za vojsku unutar SAD-a.

Dejan
4 godine prije

Vidim da ima komentara upućenih ka tome da ameri izazivaju globalni rat zbog duga, gubitka moći i raznih stvari. Globalni rat amerike protiv Rusije i Kine je moguć, ali u tom globalnom ratu samo naivan misli da neće biti upotrebljeno nuklearno oružje. Problem sa time je što je teško zamisliti da može da se upotrebi samo po jedna nuklearna bomba sa obe strane. Ako to krene onda će biti masovno, a to znači totalna destrukcija planete. Da li će elita živeti u svojim bunkerima ako se taj apokalipsa desi? Više neće biti ni elite. Ako se to desi, biće izvedeno od onih pravih kontrolora koji nisu iz ove realnosti. Oni upravljaju elitom. Elita tu nema neku veliku moć da se suprotstavi tom apokaliptičnom scenariju. Elita ne odlučuje. Tu su još umešane i pozitivne vrste ili sile tako da je glavna bitka izmedju njih. A naša glavna bitka treba biti bitka… Čitaj više »

Ivo
4 godine prije

Putin upravo doletio u Damask, vidjeti ćemo uskoro o čemu se dogovaraju.

Laki Topalović
4 godine prije

Dakle, bit će “crnijeh vreća”. Moqtada je, ako krene u rat, možda i gori. 2004. je napravio heben džumbus. Ali sada bi bile združene snage Hashd + Mahdi, a nijedni se ne boje smrti.

Laki Topalović
4 godine prije

Ova je , barem meni posebno važna rečenica u kojima Sadr baca kamen na Saudijsku Barbariju: O sine bordela, kockarnica i noćnih klubova,…. Mislite li da će vam pomoći novac Hejaza (država Perzijskog zaljeva)…..

x@y
4 godine prije

Iako ovo nije usko vezano za tematiku ovog teksta.., ne znam zašto Trump prikuplja novac od građana SAD-a.. Zadnja informacija iz prve ruke, da republikanci u USA šalju pisma građanima ,koji su malo boljeg imovnog stanja da financijski doniraju republikance tj. Trumpa ,čak pišu točan iznos koji bi im od svakog mogao netko donirati, primjerice 1.000,00 US$ po osobi, koja apsolutno nikada nije bila niti politički angažirana. To također ukazuje da prate imovno stanje svake osobe u Americi..

x@y
4 godine prije

Bitno je da smo se riješili “Mini Maus” predcjednice, a još uvijek postoji šansa da SDP koalira sa nekom drugom strankom.
To se radi sustavno..,kao tajne službe 😉

Max
4 godine prije

Muqtada ima muda do poda.

Stjepan
4 godine prije

Sve je za pet! Nema velikog rata. Uskoro bi trebao pasti neki američki avion u Afganistanu, a jemenci poslati neku raketicu na bitniji saudiski cilj, Hezbollah će obznaniti neke svoje mete… Izrael se mora sačuvati pod svaku cijenu i cijela ova priča se lagano produžava na iscrpljivanju amera. Normalno biti će malo ćuškanja na dalekom istoku, u Africi, moguće i oko Venecuele … Ehhh, onda slijedi istočna europica, Ukrajina, možda i Moldavija, Poljska, Baltik jer ameri nemaju vremena … Samo tko će ih slušati, to će biti interesantno pratiti i navijati kad kod nas u europici puste svu desničarsku bagru sa lanca da se prvo poigraju s domaćim “problemima” … itd. Jeee, amerima treba veliki rat pod hitno ali problemi kući ih isto pritišću, “saveznici” podmuklo ne slušaju … Za dvi godine biti će im kao sovjetima, a i ovoj nakaradnoj EU, britims takođe … Uživaj narode, imate čast gledati… Čitaj više »

Ferdo
4 godine prije

Izraelci izgleda gledaju neku seriju na televiziji pa se nečuju ovih dana.
Kao da ne postoje
Baš čudno
Mora da je serija dobra
Vjerojatno horor ,čim su tako ozbiljni…..

Kunta Kinte
4 godine prije

Na stranu moje političko mišljenje o Al-Sadru i čitavoj situaciji, ali ostao sam zatečen poetskom snagom njegova pisma. Pa taj čovjek je rođeni pjesnik. Tu ima antologijskih stihova, čak me podsjetio na Halila Džubrana. Moram reći: vau!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI