Ruski “Bijeli labudovi” Tu-160 sletjeli na „Crni kontinent“

ruski bombarder Tu-160
27 komentara

Rusija i Kina su ranije ovog mjeseca najavili prve zajedničke pomorske manevre s mornaricom Južnoafričke Republike. O tome smo opširnije pisali u analizi o projiciranju vojne moći na „Crni kontinent“. Prve ikada održane zajedničke pomorske vježbe uz sudjelovanje Rusije, Kine i Južne Afrike bi trebale biti održane krajem studenog u blizini Cape Towna.

Kako bi pokazali da misle ozbiljno, Rusi su 23. listopada s dva strateška bombardera Tu-160 ruskog ratnog zrakoplovstva sletjeli u zračnu bazu Waterkloof u Tshwaneu u Južnoj Africi.  Pratili su ih zrakoplovi Il-62 i An-124.

Posjeta je bila dio inicijative za poboljšanje obrambenih veza i partnerstva u nastajanju i podudara se sa sastankom na vrhu Rusija-Afrika koji je započeo istog dana u Sočiju.

Tu-160 jedan je od najvažnijih simbola ruske vojne moći. Bombarder ima visoku autonomiju s interkontinentalnim dometom i sposobnošću nošenja visoko preciznih krstarećih projektila poput Kh-101 i Kh-102, potonji s nuklearnim bojevim glavama i procijenjenim dometom od 5500 kilometara.

Jedan je par bombardera Tu-160 bio raspoređen u Venezueli u prosincu 2018. godine i pokazao je sposobnost Rusije da u kratkom roku rasporedi nuklearnu silu u područjima daleko od svog teritorija.

Bombarderi su preletjeli više od 11 000 kilometara kako bi stigli do Južne Afrike, a zapadni blok je žestoko kritizirao njihovo prethodno raspoređivanje u Caracasu.

Iako se okolnosti novog razmještaja zrakoplova Tu-160 u inozemstvu značajno razlikuju od okolnosti godinu dana ranije, treba napomenuti da se aktivnosti ruskog zrakoplovstva odvijaju  u okviru širih ruskih napora za poboljšanjem ekonomskih i obrambenih veza s afričkim državama, dok je u isto vrijeme primjetna sve veća konkurencija za utjecaj na „Crnom kontinentu“.

Predstavnici ruske vojske su došli u Južnu Afriku da sudjeluju na seminaru kojeg organizira ministarstvo obrane Južnoafričke Republike. Na njemu će biti razmatrana brojna vojna pitanja iz sfere obrane. Između ostalog, tema ovog skupa će biti novi trendovi kada su u pitanju suvremena borbena djelovanja, kao i operacije potrage i spašavanja.

Ruske posade na bombarderima Tu-160 su na nebu iznad Južnoafričke Republike pratile domaće zrakoplovne snage, koje su im pružale zaštitu sa svojim borbenim zrakoplovima švedskog porijekla Gripen.

Tu-160 spada u najveće letjelice u povijesti ratnog zrakoplovstva. Radi se o nadzvučnom bombarderu koji ima promjenjivu geometriju krila. Prema svojoj težini spada u najteže zrakoplove na svijetu. Njegova maksimalna uzletna masa doseže 275 tona, dok kapacitet njegovog spremišta bombi u unutrašnjosti trupa zrakoplova doseže čak 45 tona ubojnog tereta. Usporedbe radi, američki strateški bombarderi unutar svog trupa mogu ponijeti između 22,7 tona u klasi B-52 i 34 tone zrakoplov B-1B. B-2 “Spirit” ima kapacitet unutarnjih spremnika do 27 tona ubojnog tereta. Unatoč tome, Tu-160 može doseći maksimalnu brzinu od 2230 km/h i popeti se na visinu od 21 000 metara.

Rusija i Kina projiciraju vojnu moć u Afriku i ukazuju na novu sferu utjecaja

VIDEO: Ruski Tu-160 u Južnoafričkoj Republici

Tu-160
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Son of Alerik
4 godine prije

Nekidan u Skradinu dvanaest bijelih labudova među bogataškim jahtama. U jednom je bilo 12 kg eksploziva i trebao se samoubiti, dignuti u zrak i bogatašku stoku,njihove jahte i antičku Scardonu zajedno. Nešto je pošlo po zlu pa nije.
Prije koji mjesec, u Središnjici se pojavio crni labud. Toliko crn da je mnogima pao mrak na oči.
Naravno, ništa nije usporedivo s ovim ruskim Bijelim labudom. Može prenijeti i slučajno i neslučajno ispustiti čak 45 tona nuklearnog ili kakvog drugog eksploziva. Fantastično! Možda će u Južnoafričkoj Republici štititi bijelce od crnaca ili crnce od bijelaca? Možda crne od bijelih labudova? Koja radost..

Aga
4 godine prije

Hm kopiraju strategiju zapada baze i utjecaj na svim koridorima,tjesnacima, osiguranje svih točki transporta roba i usluga na planetu…

člsdfvnwefvwergfewrfuzerzferefr
4 godine prije

Sletit će oni i u Begiš ako je već ruski general rekao da će braniti Srbiju.

Ivo
4 godine prije

Ovi su razvaljivali ISIL daleko s Mediterana sa Kh 101, a bacali su i nevođene bombe direktno na njih, u ovom slučaju uz pratnju Su-35. Naoružani s Kinžalima predstavljaju kraj priče za američke nosače s idejama o približavanju ruskom kopnu. Pri tome, kao što je Subaru napomenuo, ne moraju ni izlaziti iz ruskog zračnog prostora. Svi su modernizirani unazad nekoliko godina, a planira se i ponovna proizvodnja, s obzirom da je zmaj vrhunski, samo se ubacuje nova elektronika i motori.

CCCP
4 godine prije

ahahaaaa, a jeste I vi napredni, ko sovjetska industrija…. ovo bilo ima “sto” godina.

Max
4 godine prije

Strateški logično i jedni i drugi imaju što ponuditi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI