fbpx

Rusija i Kina projiciraju vojnu moć u Afriku i ukazuju na novu sferu utjecaja

Ruska mornarica

Prve ikada održane zajedničke pomorske vježbe uz sudjelovanje Rusije, Kine i Južne Afrike bi trebale biti održane krajem studenog u blizini Cape Towna, što ukazuje na promjenu sfera utjecaja u Africi, piše The Times. Moskva i Peking redovito održavaju zajedničke manevre od 2012. godine, ali Južna Afrika će u njima sudjelovati prvi put, a sljedeći tjedan će predsjednik Putin na summitu u Sočiju ugostiti čelnike više od 40 afričkih zemalja, navodi se u članku.

Rusija, Kina i Južna Afrika održat će svoje prve zajedničke mornaričke vježbe u blizini Cape Towna sljedećeg mjeseca, prenosi The Times. Domaćin će biti Južnoafrička mornarica sa sjedištem u obližnjem lučkom gradu Simons Town. Kako se navodi u službenom priopćenju predstavnika Ministarstva obrane Južne Afrike, svrha ovog zajedničkog događaja je razvijanje “pomorskog gospodarstva”, kao i “interakcija i jačanje veza između mornarica zemalja sudionica”.

Pomorske vježbe velikih razmjera uz sudjelovanje ruske, kineske i južnoafričke vojske zakazane su za posljednji tjedan studenog, objašnjava The Times, pozivajući se na poruke s informativnog portala u vlasništvu vojnog odjela Južne Afrike. Međutim, za sada nema točnih podataka ni o vrstama ratnih brodova, ni o ukupnom broju vojnog osoblja koje se planira koristiti. Sve tri države su članice grupe BRICS koja ujedinjuje zemlje s „ekonomijama u razvoju“. Rusija i Kina redovno održavaju zajedničke manevre od 2012. godine, ali Južna Afrika će u njima sudjelovati prvi put, stoji u članku.

„To je još jedan dokaz promjenjive dinamike utjecaja na kontinentu. Rusija širi svoju sferu interesa u Africi i tamo jača svoj utjecaj. A predsjednik Putin će uskoro primiti čelnike više od 40 afričkih država na summitu koji će se održati sljedeći tjedan u crnomorskom gradu Sočiju”, piše autor.

Vlasti Nigerije su već najavile da se na marginama ovog summita nadaju potpisu sporazuma o vojno-tehničkoj suradnji s Moskvom. Takav dogovor ne samo da će pomoći vladi Nigerije u borbi protiv terorističkih skupina, već će i otvoriti vrata za isporuku ruskog oružja, kao i za aktivno sudjelovanje Rusije u obuci vojnog osoblja, predviđa The Times.

Mnogi zapadni mediji redovito dobivaju izvještaje o opskrbi ruskim oružjem i opremanju vojski u ostalim zemljama u Africi, stoji u članku.

Ruska prisutnost u Južnoj Africi datira još od aparthejda, kad je Sovjetski Savez pružio vojnu pomoć Afričkom nacionalnom kongresu na čelu s Nelsonom Mandelom, a danas je ANC vladajuća stranka u zemlji. Ti su se kontakti proširili i ojačali kad je Južnoafričku Republiku na čelu s Jacobom Zumom zamijenio sadašnji predsjednik Cyril Ramaphosa. Konkretno, južnoafrički potpredsjednik David Mabuza liječio se u Rusiji nakon što je navodno otrovan tijekom odmora 2015. godine, ali promatrači sugeriraju da njegovi kontakti s Rusijom “nisu ograničeni na medicinska pitanja”, piše The Times.

Što se tiče bivšeg predsjednika Zume, on je u jednom trenutku aktivno podržavao zaključivanje “vrlo kontroverznog”  sporazuma prema kojem je Rusija trebala izgraditi osam nuklearnih reaktora za južnoafričke elektrane ukupne vrijednosti 80 milijardi dolara. Prema kritičarima, provedba ovog sporazuma mogla bi dovesti do “bankrota” Južne Afrike, naglašava se u članku.

Međutim, svi planovi za izgradnju ruskih energetskih jedinica u Južnoj Africi stavljeni su na čekanje nakon što je Zuma svrgnut s vlasti prošle godine zbog brojnih optužbi za korupciju, a treba vidjeti u uvjete ovog ugovora, rokove i načine otplate, jer praksa Moskve nije svoje partnere ugušiti kreditima i pobjeći.

U međuvremenu je ukupno osam afričkih zemalja potpisalo sporazume s Rusijom o nuklearnoj suradnji, što potvrđuje The Ties, stoga je nemoguće da su se Afrikanci u suradnji s Moskvom odlučili na „kolektivno samoubojstvo“.

U svakom slučaju, ono što najviše brine autora članka je projiciranje vojne moći Rusije i Kine u Africi, na kontinentu koji se, poslije Azije, smatra područjem najvećeg ekonomskog rasta u XXI stoljeću.

The Times

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
7 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
1 godina prije

Sto je tu nepoznáto .Kina i Rusija sú noví globální centri upravljanju už Írán.Putin rukom Turské akcijom na Kurde protjerao Nato iž sirije i bliskog istoka.Novom mandátu Trumpa ide otpis Nato snaga.Amerika postaje normální država a ne hegemon u svijetu.Kad sám já o Tome pisao prije godinu Dana tu na Logicno, mnogi mi se smijali o čemu pisemi.Da Bi svému Tome razumjeli, globalnoj politici morate znáti procese upravljanju u globalnoj politici.Sto sú objektivní a sto subjektivní procesí.Sve ide kako třeba, prema plánu.Brexit jedno veliko kazaliste,otpis engleske moci u svijetu,slijedi sada preformacija evropskih država itd.itd.biti ce zanimljiva zima

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Opet si sve krivo shvatio, milance. Kina i Rusija da, ali Iran se želi uništiti kako bi se formirao veliki izrahell, koji bi trebao postati glavni centar moći u BI regiji.

U svim svojim kalkulacijama ignoriraš izrahell, koji je najjača regionalna sila, i uz to posjeduje nuklearno naoružanje, te nekažnjeno bombardira sve okolne zemlje bez da itko pisne, a za sve to vrijeme istrebljuju Palestince bez milosti. Kojoj bi se još zemlji to toleriralo?

Očigledno je u pitanju velika zavjera da se uništi Iran kao zadnja prepreka uspostavljanju izrahellske hegemonije na BI i centru moći.

Moj milanče, ako ti to ne vidiš, onda si slijep kod zdravih očiju ili se praviš mutav.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

@ Ivo
Grijesis Ivo. @ Milance se Ceska, ima toliko duboke, insajderske informacije, da to nitko ne razumije, kao sto i sam cesto naglasava. Jedini problem je sto su informacije toliko duboke, da ih ni on sam ne razumije. Dakle, moramo mu biti zahvalni, na inrerpretaciji, sto se uopce trudi, sa nama neznalicama. Doduse, njegove info. nisu iz ‘deep state’, nego iz ‘deep kucni savjet’ (dobije ih od predsjednika kucnog savjeta, bivseg suradnika obavjestajnih agencija, u posteno zaradjenoj mirovini, pri redovitim tjednim brifinzima). Nije vazno, bitno da su ‘deep’.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

@milañče iz ??
I sada ti se mnogi smiju kao i lani
Ajd ti objasni po čemu to biti zanimljiva ova zima

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

s obzirom da su amerikanci I nato pakt htjeli okružiti rusiju I kinu sada rusija I kina hoće da okruže nato pakt I ameriku. sloboda se širi

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

A nisu ni Moskva ni Peking krivi zapadu jer ne znaju što je kalendar

Max
Member
Max
1 godina prije

Logičan nastavak suradnje s obzirom na stratešku važnost Afrike i moć Rusije.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
7
0
()
x