Još ruskih vojnika za Venezuelu? – Ruski vojni zrakoplov Il-62M sletio u Caracas

Il-62M avion
15 komentara

Zrakoplov Iljušin Il-62M s oznakama ruskog ratnog zrakoplovstva sletio je u ponedjeljak u zračnu luku Simon Bolivar u Caracasu, u Venezueli. Isti isti zrakoplov, koji je prošlog ožujka prevezao oko 100 ruskih “vojnih savjetnika” u Venezueli, izazvao je ljutnju Washingtona. Podsjetimo da je zrakoplov u Venezuelu sletio u vrijeme kada je ruska raketna fregata „Admiral Gorškov“ uplovila u Karipsko more i uplovila u havansku luku, na Kubi.

Il-62M su promatrači prepoznali na licu mjesta i kroz dobro poznate aplikacije za identifikaciju leta koje se mogu preuzeti na internetu. Robne marke zrakoplova, RA-86496, utvrdile su da je to isti zrakoplov u ožujku sletio u Caracasu. Tada je, uz zrakoplov An-124, istovario 100 vojnika i 35 tona opreme kako bi se “ispunile obveze iz vojnih ugovora između Rusije i Venezuele“.

Slike koje je objavio Reuters, a preuzeo kanal RT Rusija, ne ostavljaju prostora za pretpostavke ili sumnju u usporedbi s onima iz prošlog ožujka.

Još ruskih vojnika za obranu Venezuele?

Ovaj put, međutim, ne znamo ništa o prirodi putovanja ruskog zrakoplova u Venezuelu. Prvog dana nisu bili objavljeni nikakvi komentari od strane vlasti u Caracasu ili Kremlja, a čini se da čak i Washington, za sada, daje izjave suprotne onima u ožujku.

Tek dan poslije je Rusija potvrdila da su u Venezuelu stigli vojni stručnjaci, ali ne kako bi se povećao njihov broj, već zbog rotacije ranije poslanog osoblja u latinoameričku zemlju. Daljnjih komentara ruskog ministarstva vanjskih poslova nije bilo.

Kao što smo naveli, Washington za sada daje izjave suprotne onima u ožujku, kada je Bijela kuća otvoreno optužila Moskvu za uplitanje u pitanja Venezuele koju Sjedinjene Države smatraju svojim “dvorištem”. Prisutnost 100 “vojnih savjetnika” smatra se učinkovitom i pragmatičnom podrškom Madurovoj vladi, ali je ovaj potez Rusije u Washingtonu probudio strah od “sirijskog rješenja” za venezuelansku krizu.

Zrakoplov je boravio u ožujku tri mjeseca nakon važne zajedničke rusko-venezuelanske vježbe tijekom koje su se u Caracasu rasporedila dva strateška bombardera  Tu-160. Iako to nije bio prvi put, taj je posjet ruskih bombardera zasigurno bio više od ljubaznog posjeta. Osim toga, Moskva nikada nije skrivala želju za raspoređivanjem neke vrste „polutrajne vojne posade“ u jednoj od država s pogledom na Karipsko more.

Stoga, s obzirom na presedane, razumno je pretpostaviti da ako Moskva odluči poslati vojni transportni zrakoplov kao što je Il-62, iza njega je puno više od običnog diplomatskog posjeta.

S obzirom na razinu napetosti i opskrbu Venezuele ruskim oružanim sustavima, ne bi bilo nimalo čudno da su dodatni vojni savjetnici stigli s Iljušinom, kako bi podržali venezuelanske vojnike u upravljanju sustavima kao što su S-300V, Pancir ili zrakoplovima Su-30 koje je Rusija isporučila zrakoplovnim snagama Venezuele.

Ovo je logičan odgovor, budući da su među 35 tona vojnih zaliha isporučenih u ožujku i novi sustavi za ometanje i razne elektronske protumjere koje smo već vidjeli u akciji u Siriji kada su “isključile” sustave usmjeravanja projektila  Tomahawk. Stoga je vjerojatno bilo potrebno upućivanje dodatnog specijaliziranog osoblja za upravljanje ili za obuku venezuelanske vojske s novom generacijom spomenute opreme.

Za sada su sve ovo samo nagađanja i pokušaj da se razumije koja je svrha ovog misterioznog leta. Ipak, rezultat analize onoga što znamo i onoga što smo mogli uočiti tijekom ovih mjeseci jeste da Rusija otvara novo poglavlje u venezuelanskom pitanju, demonstrirajući još jednom da neće ostaviti Caracas i da će podržati Madura u njegovoj borbi da se očuva legitimna vlast u zemlji, što je ujedno odgovor na putovanja Guaidòa i naporima Washingtona da oporbenog zastupnika u međunarodnoj zajednici nametne kao legitimnog predstavnika Venezuele.

Strategija Rusije se u svojim sirijskim i venezuelanskim izvedbama pokazala kao uspješna, jer svojom političkom i vojnom snagom iskorištava slabosti protivnika, prvenstveno diplomatske. Znakovito je i da je Il-62M sletio je u zračnu luku Simon Bolivar u Caracasu dan nakon pregovora Nikolaja Patruševa i Johna Boltona u Jeruzalemu, gdje su dvojica visokih izaslanika Moskve i Washingtona, između ostalog, pregovarali i o Venezueli.

Kako je ruska vojna doktrina isključivo obrambena, ruska vojska, kao što je poznato, nemaju istu sposobnost projekcije sile kao Pentagon ili NATO. Moskva sada pokušava popuniti ovaj jaz s doktrinarnog stajališta, iako Kremlju nije cilj natjecati se sa Sjedinjenim Državama u pogledu sposobnosti brzog premještanja ljudstva i vojne opreme posvuda u svijetu. Stoga se oslanja na rješenje koje bismo mogli nazvati “kontrainterferencijom”, kao što čini u Venezueli ili kao što je to bilo u Siriji.

Iljušin Il-62MTu-160
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Son of Alerik
4 godine prije

“Strategija Rusije se u svojim sirijskim i venezuelanskim izvedbama pokazala kao uspješna”. Doista, SAD su odustali od ionako nikad planiranog napada na Venezuelu, a Rusi bilježe povećani profit i vanjsko trgovinsku bilancu prodavajući Amerikancima venezuelansku naftu, držeći pritom Venezuelu s otkupom te nafte na egzistencijalnom minimumu. SAD ih je riješio konkurencije i osigurao izvanredno dobre prihode za ruski proračun. Naravno da će Rusija podržati Madura jer dok je njega, mogu trljati ruke, cijena nafte će im odgovarati.
Što se tiče ovog zrakoplova, ništa opasno. Tek signal da vide kako Amerikanci navijaju za proturuske prosvjede u Gruziji.

Domba
4 godine prije

Amer sljece,uplovljava,iskrcava gdje god moze….a rus nemoze ha ha da covjek nepovjeruje.

sgfobmwonbvwueriubwevbqer
4 godine prije

Rusi parkirajte u teritorijalnim vodama Venecuele Dmitirja Donskog i jamčim vam da će tama odustati isti ćas od podhebavanja Venecuele.

J B TITO
4 godine prije

Pozdrav jel se i vama čini da nema nekako vise tekstova o Siriji

Max
4 godine prije

Pozdrav svima .ovakvo nešto je bilo za očekivati. Venezuela je strateški saveznik Rusije i to de facto u Američkom dvorištu. Takva prilika se ne propušta. I još dobronamjerna kritika u tekstu se spominje robne marke na avionu?! vjerojatno se misli na oznake aviona?

Emiliano Zapata
4 godine prije

Vojska se ne doprema ovakvim avionom, posebno ne jednim letom. Radi se o instruktorima koji ce obucavati vojsku kako rukovati oruzijem koje su kupili od Rusa i obuka je uracunata u cijenu kupljenog. Zar netko zbilja moze pomislit da ce radit nekakvu invaziju s jednim takvim avioncicem ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI