Ruski bombarderi Tu-160 praćeni NATO avionima u igri mačaka i miša nad Baltičkim morem

Tupletov - Tu-160
26 komentara

Dok je par ruskih bombardera TU-160 bio na rutinskom zadatku nad neutralnim baltičkim vodama, približili su im se NATO borbeni avioni, toliko blizu da je ruska posada lako vidjela mlaznice na krilima pridošlica.

Jednominutni video snimak, koji je objavilo rusko Ministarstvo odbrane, prikazuje dva bombardera Tupolev Tu-160, obojena u identičnu bijelu boju otpornu na nuklearnu toplotu – kako kreću na svoju osmočasovnu patrolu nad Baltičkim morem.

Smanjivanje civilnog saobraćaja ostavilo je nebo nad Evropom praznim usljed pandemije Covid-19, ali vazdušne snage širom kontinenta još uvijek dobijaju odobrenja za poletanje. Nekoliko sati nakon poletanja, NATO-ovi avioni F-16 počeli su zasjenjivati ruske bombardere, pojavljujući se i s lijeve i s desne strane u snimku.

Jedan mlazni avion F-16 sniman je kako leti uznemirujuće blizu bombardera, toliko blizu da su danska zastava i oznaka ratne avijacije (ili identifikacioni simbol) na repu i krilima bili vidljivi golim okom. Danski pilot izveo je nekoliko oštrih manevara, ali nije uspio da odvrati Ruse od puta.
NATO ga naziva ‘Blackjack’, ali u Rusiji je poznat kao ‘Bijeli labud’, Tu-160 je okosnica strateške sposobnosti dugog dometa Ratnog vazduhoplovstva Rusije.

Vojska je ranije ove godine najavila da će nadograditi flotu Tu-160 na verzije ‘M’ ili ‘M2’; ističući da su ovi modernizovani bombarderi opremljeni novim, ekonomičnijim motorima, digitalizovanom avio elektronikom i komunikacionom opremom koja je u rangu sa naprednim radarskim i elektronskim stanicama za ratovanje.

NATOrusijaTu-160
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ringo10
4 godine prije

Svi se oni kurče sa Amerikom iza leđa a bez Amerike ne bi smjeli ni da prdnu

Puntamika
4 godine prije

NATO-ovi avioni F-16 su bili na rutinskom zadatku nad neutralnim vodama kad su im se približili avioni polu bankrotirane države koji su ih ometali izvodeći opasne manevre.

Žegarni
4 godine prije

Pa jednostavno kopirajte ovaj članak i postavljajte ga 4 ili 40x na dan jer se u prosjeku toliko puta ova situacija presretanja tuđih zrakoplova događa u različitim regijama. A možemo naravno i svaki put otvarati šampanjac jer su mudri Rusi ili Kinezi opet hrabro nasamarili glupe i smotane NATOvce. 🤪

asteroid
4 godine prije

Mogu im staviti “soli na rep”. 🙂

Alex
4 godine prije

Zabavljaju se ljudi…na tlu vlada covid19. Gore, visoko na nebu, očiste se od virusa, pogotovo ako raspali kakva supersonična raketa😂

Tomi
4 godine prije

Sta je sa Severnim tokom jel istina da se akademik Chetsensky vraca na daleki istok da zasad nista od toga?

Mikojan
4 godine prije

Ne vidim u čemu je problem, TU-160 nije miš a i ne skriva se, ne ulazi u tuđi zračni prostor i nema potrebe bježati od nikoga jer ima pratnju, to što su susjedne države poslale svoje avione u susret TU-160 je sasvim legitimno, dobro iskustvo za pilote i prilika da se upoznaju na socijalnoj distanci, možda i početak dobrog prijateljstva pa. Vole i piloti dobro popiti i proveseliti se.

Sardelino
4 godine prije

Tko je miš a tko mačka?

njofra
4 godine prije

Moja sugestija redakciji L. 🙂 , ako smijem 😀 . Znam da je teško biti novinar a da nisi na “belom hlebu”, ali probajte osim što ponekad napišete članak o nečemu kao što je ovaj, koji bi kao trebao podignuti temperaturu pučanstvu, više članaka pisati o onome što je edukativo. Razumljivo sa nekakvom strategijom, kako li/iliti u nastavcima! Vrlo su mi interesantni vaši osvrti na burze/ne samo na Wall Street/ i kako sve to funkcionira ili, ma ima mnoštvo tema koje su dobre za “eksploatiranje”. LP

Frenky
4 godine prije

Ovo uopće nije neka vijest. Ovakvi “incidenti” nisu nikakva novost, niti nad Baltikom niti bilo gdje drugdje. Piloti obje strane znaju da ne smiju niti ispaliti metak iz strojnice, a kamoli pokušati oboriti protivnički avion. Čak me nebi čudilo da SAD plača/mijenja uslugu za uslugu s Rusijom da se događaju ovakvi “incidenti” kako bi Danska, Norveška i ostale baltičke zemlje poslušno kupovali oružje da se zaštite od strašnih Rusa. Iako ti je, ako te Rusije napadne punom snagom, POTPUNO svejedno imaš li jednu ili deset eskadrila.

Bosanac
4 godine prije

Ovo je poruka da je karantin gotov i da s evracamo na stare price 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI