fbpx

Googleov prvi pad prihoda u istoriji kompanije

Google

Kada je pandemija koronavirusa pogodila globalnu ekonomiju, različite sfere pretrpjele su gubitke, od putovanja avionom do tržišta nafte. Kako se čini da oglašivači smanjuju potrošnju, jedna od najvećih svjetskih tehnoloških kompanija, Google, pogođena je takođe.

Kompanija Alphabet, kompanija koja stoji iza tehnološkog giganta Google, objavila je svoje finansijske rezultate za drugi kvartal 2020. godine, gdje je zabilježen prvi pad prihoda kompanije u njenoj istoriji.

38,3 milijarde dolara koje je ta kompanija ostvarila u datom periodu pad je za dva procenta u odnosu na drugi kvartal 2019. Neto izvještaj kompanije Alphabet je 6,9 milijardi dolara u poređenju sa 9,9 milijardi dolara u 2019. godini.

„Radimo na tome da pomognemo ljudima, preduzećima i zajednicama u ovim nesigurnim vremenima“, rekao je Sundar Pichai, izvršni direktor Googlea i kompanije Alphabet. „Kako se ljudi sve više okreću mrežnim uslugama, naše platforme – od Clouda i Google Playa do YouTubea – pomažu našim partnerima u pružanju važnih usluga i podršci njihovim preduzećima.“

Kompanija je saopštila da će “nastaviti da se kreće kroz teško globalno ekonomsko okruženje”. Prema glavnom finansijskom direktoru kompanije Alphabet i Google, pad je uzrokovan “manjim troškovima za oglašavanje i promociju” koje je izazvala pandemija koronavirusa, forsirajući preokret “digitalnih formata za vodeće događaje”. Alphabet je smanjio troškove marketinga za polovinu, ostavljajući zamrzavanje zapošljavanja za drugu polovinu godine, navodi se u izvještaju CNBC.

U međuvremenu, tehnološki gigant, zajedno s tri dominantne kompanije – Apple, Amazon i Facebook, izvijestio je o porastu vrijednosti.

Uprkos padu prihoda, Alphabet je dodao 7,6 milijardi dolara, dok je Apple pribavio 74,4 milijarde dolara za svoju tržišnu kapitalizaciju nakon što je izvještavao o izuzetno jakom kvartalu, dok su Amazon i Facebook dodali 74,4 i 42,6 milijardi dolara.

Kolektivno, četiri tehnološka giganta sada vrijede oko 4,9 biliona dolara i vjerovatno će porasti na 5,1 biliona dolara već u petak, predviđa CNBC.

Kompanije su objavile svoje finansijske izvještaje ubrzo nakon što su njihovi izvršni direktori prisustvovali virtuelnom saslušanju u Komitetu za pravosuđe Senata zbog optužbi da su konzervativni glasači koji koriste njihove platforme bili ciljani i ućutkivani.

Odgovarajući na pitanja o radu svoje kompanije u sprovođenju zakona, Alphabetov Pichai obećao je da će se kompanija “obavezati na doprinos dugoročnim značajnim promjenama, kako spolja, tako i unutar Googlea” u vezi s pitanjima rasne nepravde.

0 0 vote
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
6 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Stara kuka
Gost
Stara kuka
5 mjeseci prije

Ono što bi zaista bilo zanimljivo vidjeti je stvarna struktura prihoda tih kompanija. Koliko točno prihoduju od koje djelatnosti. Naravno to nikad nećemo saznati. Ono što znamo je da četiri najveće svjetske “tehnološke” kompanije (Alphabet, Amazon, Apple i Facebook) ne proizvode ništa konkretno i ne rade baš ništa bez čega se ne bi moglo. A tehnološke su samo zato jer se u svom poslovanju koriste tehnologijom, odnosno internetom dok same ne razvijaju ni proizvode praktično nikave tehnologije niti u današnjem razvoju i napretku tehnologije imaju ikakvog bitnijeg udjela ili dostignuća. Sve u svemu navedene najveće “tehnološke” kompanije su obični, istina vrlo vješti prodavači magle.

A to koliko pojedine kompanije “vrijede” je obično blebetanje. Vrijede onoliko koliko je tržište, odnosno kupci u određenom trenutku spremno platiti za njihove dionice. Danas mogu vrijediti stotine milijardi, a sutra im se “vrijednost” može udvostručiti ili prepoloviti a da se na samoj kompaniji nisu dogodile baš nikakve promjene.

nekoime
Gost
nekoime
5 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

Ne prodaju maglu, nego oblake i to prilično uspješno.

Mrčikola
Gost
Mrčikola
5 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

Stara kuka, žive od desocijalizacije društva i tehnologijom ukradenog ljudskog prirodnog i životnog.
Ono što govoriš da kompanije vrijede onoliko koliko su kupci spremni platiti je istina, ali vrijedi samo za kompanije koje nisu važne za održavanje američkih hegemonskih stremnji i interesa.
Ove od “posebnog” interesa imaju kroz FED-ov instrumentarij otkupa dionica nepresušan izvor “kapitala” i vrijede onoliko koliko majstori odrede da vrijede.

Stara kuka
Gost
Stara kuka
5 mjeseci prije
Reply to  Mrčikola

Mrčikola. Vidiš, mene mnogi ismijavaju kad kažem da te kompanije uopće ne posluju na komercijalnim osnovama i da u stvarnosti ne zarađuju ni približno koliko se prikazuje. Uostalom Facebook je sam priznao da u stvarnosti nemaju ni polovicu od navodnih 2 milijarde korisnika kojima su se hvalili.

Jer kada kompnija banira, izbacuje i lišava usluge svoje potrošače, one koji bi trebali biti izvor zarade zbog nekakve političke agende, ili kada naprimjer filmske kompanije svjesno uništavaju uspješne i unosne franšize da bi gurali feminizam, multikulturu, lgbt i slične ideologije znajući da će zbog toga imati finacijske gubitke i izgubiti velik dio zarade, moraš se upitati, gdje im je računica. Pogotovo s obzirom da navodno unatoč svim tim gubicima i antitržišnim postupcima sve uspješnije posluju. Bar tako kažu.

Po mojem dubokom uvjerenju tim kompanijama kojima se pravi vlasnici ustvari ni ne znaju (mali reptil i ostali su samo manekeni) se ti gubici nadoknađuju od strane države. I to one duboke. Da li je to iz proračuna (naprimjer putem apsurdno skupih kampanja oglašavanja) ili direktno od FED-a, ne znam. Ali nitko me neće uvjeriti da komercijalne kompanije stavljaju političku agendu ispred zarade i profita bez neke skrivene računice.

Mrćikola
Gost
Mrćikola
5 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

Stara kuka, to što pišeš je i meni jedino ispravno i logićno, a što se ismijavanja tiće…imam bogato iskustvo, i s ovom i još nekim temama.
Ova korona prevara me ućvrstila u uvjerenju da o nekim temama razgovaram samo sa slićnomišljenicima,a ismijavanje sad ide u kontra smjeru, naravno, bez bahaćenja i vulgarnosti kakve sam znao doživljavati.

p.s. pišem ovo s jako pametnog televizora koji na v.t. uopće nema tvrdog ć, pa ovo komentiram kao Mrćikola.

Lucija
Gost
Lucija
5 mjeseci prije

Apple je po vrijednosti prešišao SaudiAramco…! Novo.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik