SU-57 ušao u serijsku proizvodnju!

SU-57 PAK FA avion
33 komentara

Ruski avion V generacije Su-57 ušao je u serijsku proizvodnju, navedeno je u brošuri izdatoj povodom 80-e godišnjice ruskog konstruktorskog biroa Suhoj koji je sada objedinjen sa drugim projektantskim biroima u zajedničku vazduhoplovnu korporaciju.

U brošuri se navodi da je zaključen ugovor sa ruskim ministarstvom odbrane o isporuci preko 70 aviona tipa Su-57.

Ranije su se pojavile spekulacije da je na sajmu naoružanja i vojne opreme “Armija 2019” sklopljen ugovor o kupovini 76 aviona Su-57 za potrebe ruskih vazdužnih snaga (VVS). Prvi avion bi trebao biti poslat u jedinice u toku ove godine.

Su-57 je ruski avion V generacije. Prvi put je poletio 2010. godine od kada se nalazi na raznim ispitivanjima u sklopu kojih je napravljeno ukupno 10 letnih prototipskih letjelica za ispitivanje raznih sistema. Avion ima smanjenu uočljivost na radarima, potpunu radarsku pokrivenost vazdušnog prostora oko sebe od svih 360 stepeni.

Za ovaj avion se razvija čitav set novog naoružanja koje će biti smještano u ukupno 4 unutrašnja spremišta za naoružanje, 2 spremišta su postavljena centralno u trup između motora i po jedno spremište u korjenovima krila namjenjeno za vazduh-vazduh rakete za blisku borbu. Serijski avion bi trebao imati ugrađene motore izdeliye 117 sa tehnologijom vektorskog potiska koji bi kasnije trebali biti zamjenjeni motorima izdeliye 30 koji se trenutno nalaze u fazi testiranja.

Su-57 bi trebao da posjeduje izuzetne manevarske sposobnosti i tehnologiju uporedivu sa zapadnim avionima najnovije generacije koja bi novom ruskom avionu trebala omogućiti gospodarenje nebom u prvoj polovini 21. vijeka.

 

Povezan tekst:

Od propelerskih bombardera do aviona 5-te generacije: Suhoj slavi 80-tu godišnjicu postojanja

Su-57suhojVVS rusije
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zax
4 godine prije

Oruzje se jos razvija. Motor je jos u razvoju. Ovo me podseca na f-35 ili Bradley. Pusti u proizvodnju, nedostatke cemo otklanjati naknadno. Vojna logika je svagdje ista

Jack
4 godine prije

Znači, u većinu tih aviona će biti ugrađeni motori izdjelije 117, kakve inače koristi ruski lovac Su 35 s s vektorskim 3D potiskom, ali treba odmah napomenuti, da taj avion s tim motorima ne može postići nadzvučnu brzinu križarenja u suhom režimu rada motora, tj bez uključenih afterburnera još posebno tada, kad je u borbenoj misiji i nosi podvjesni teret bombi i raketa. Novi motori izdjelie 30 koji su jači i moderniji od ovih starih se po nekim, čak i ruskim podacima će se početi serijski proizvoditi tek poslije 2025 godine, jer nisu savladane sve teškoće u njihovom razvoju! Na nekim portalima piše, da je Indija opet pokazala zanimanje za te avione, a isto tako i Turska, poslije izbacivanja iz programa F 35. ali veliko pitanje je, kako će se odvijati ti poslovi s Indijom i Turskom, jer teško je govoriti o 5. generaciji aviona, koji ne može križariti nadzvučnom… Čitaj više »

Jack
4 godine prije

U tom slučaju, Sloba je bio Sotona!!

Nazgul75
4 godine prije

Djuro, pusti ‘strucnjaka’ sa imbexa. Njemu je F-35 5 generacija. To što ga treba ‘piturat’ poslije svakog leta, provjeriti jel mu katapult I dovod vazduha u redu (pilot ‘pretekao’ srećom) Al’ je zato stealth, nisu ga ‘vidjeli’ ni svi koji su ga kupili. Japanci ga ‘uspjesno’ probali ko podmornici. Opet problem stealth, nisu ga mogli naći kad je ‘izronio’ Da ne nabrajamo dalje sve ‘prednosti’. F-22 je neusporedivo bolji, ali, ‘zagubili’ alate i sheme proizvodne linije (ko NASA originalne snimke) tako da je pitanje kad ce/ako ikad obnoviti proizvodnju. Procurilo i to da su elektronika i procesori u njemu toliko zastareli da je nemoguća komunikacija sa novim Avacs-ima I ‘ljubljenim’ F-35, bar na nivou koji je ‘zamisljen’. Tako, da, ova Ruska ‘kanta’ nema nove motore, to je ‘ogroman’ nedostatak, koji ga ‘dviskvalifikuje’. Gornji spisak sa još 1000 ‘priznatih’ prepravki neophodnih za ‘ciglu’ F-35 su ‘manji’ nedostaci. Pametnom dosta.

Max
4 godine prije

odličan avion.

Zax
4 godine prije

Dok sam vozao yuga redovito sam ih mjenjao. S ovim novijim autima mi je malo zajeb…

Zvrk
4 godine prije

pritisne se prekidač?

Siniša
4 godine prije

A da se nije izkrala neka greška glede tvrdnje o motoru!?

Helvetia
4 godine prije

Ides sa autom na service

mr. masturb
4 godine prije

jel pala masovna masturbacija na logicnom

Raptor
4 godine prije

Stisneš gumb i one same izlete ak su dobre, ak nisu dobre onda ostanu unutra! 😋

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI