fbpx

Horor u hodnicima Pentagona i NATO-a, Su-57 dobiva nadzvučni projektil “Kinžal”

T-50 SU-57

U nedavnoj analizi o izlasku Sjedinjenih Američkih Država iz INF ugovora pokušali smo stručno pojasniti, koliko je bilo moguće, kako SAD zapravo nemaju ništa čime bi se američke snage mogle suprotstavi Rusiji, ali zato mogu ugroziti Europu. Dio ove analize je potvrđen priopćenjem da će rusko Ministarstvo obrane svoje borbene zrakoplove Su-57 opremiti nadzvučnim projektilima, protiv kojih su američki obrambeni sustavi beskorisni. Obavijest je uzrokovala užas u hodnicima Pentagona i NATO pakta.

Situacija je za SAD i NATO vrlo neugodna. Unatoč velikim vojnim izdacima NATO pakta, koji će uskoro doseći proračun od 1000 milijardi dolara godišnje, od čega samo američkih 750 milijardi, zapadne vojske se ne uspijevaju tehnološki natjecati s Rusima. Ovo je također potvrđeno nedavnom izjavom da se u Pentagonu u Washingtonu i sjedištu NATO pakta u Bruxellesu osjeća užas.

Ovakve su izjave došle nakon priopćenja da će napredni višenamjenski borbeni zrakoplov Su-57  prvi ruski “stealth” zrakoplov pete generacije, biti opremljen s novim nadzvučnim projektilima. Oprema ovim oružjem je predviđena u ruskom “Programu državnog naoružanja 2018. -2027.”.

Naime, prema onome što je potvrđeno za javnost, Su-57 će dobiti manje projektile, vrlo slične krstarećim nadzvučnim projektilima zrak-more klase “Kinžal”. Ova vrsta projektila može nositi nuklearne i konvencionalne bojeve glave i leti do deset puta brže od brzine zvuka na udaljenosti do 2000 kilometara.

Protiv projektila takve brzine su sustavi protuzračne zračne obrane NATO pakta bespomoćni, što znači da su na bojnom polju beskorisni.

Problem je što ovo može biti još jedan od razloga za neokonzervativne jastrebove u Washingtonu da započnu rat protiv Rusije, prije nego što ti novi projektili budu u punoj primjeni u ruskom zrakoplovstvu. Međutim, točne podatke o broju projektila koji su već u uporabi nitko nema. Postoji samo jedna snimka u kojoj se prikazuje testiranje postojećeg nadzvučnog projektilima “Kinžal”, ne i njegove verzije za “stealth” zrakoplov pete generacije Su-57.

VIDEO – Testiranje “Kinžala” objavljeno u ožujku ove godine  

ANALIZA: SAD izlaze iz INF ugovora – Nemaju ništa za borbu protiv Rusije, ali mogu uništiti Europu

 

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
174 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije

Pa, daj naučite se već jedno razlikovati NADzvučni (SUPERsonični) od HIPERsoničnog kakav je Kinžal ili Iskander.
Nadvzvučne projektile imaju sve velike vojske i to više vsta, dok hipersonične nemaju svi!
Razlika je “samo” u brzini koja je oko 3-5x veća!
Joj, joj….

drvobradi
Gost
drvobradi
1 godina prije

mislim da se rangira sa 5+ od brzine zvuka

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Po zakonu fizike, sve preko1 Macha je nadzvučno, a ako želiš dati veći dojam, koriste se takvi termini ili superlativi. Dakle i 1,2 Macha i 120 Macha je nadzvučno , tako si gramatički definitivno u krivu, a ako netko u vojnoj ilii novinarskoj terminologiji doda prefiks “hiper”, to nije naša riječ. Hrvatski poznaje nadzvučni uz napomenu koliko je brži od zvuka, što je napisano. Nije li ovo mala trol digresija od teme? Da više uopće nije važno. Osim toga, uopće se ne zna kakav će biti, jer mora biti verzija “Kinžala” da stane u “utrobu” “stealth” zrakoplova, jer se projektil vidi na radaru, koliko moje skromno vojno znanje kaže.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

SU57 ima radarski odraz na razini Eurofighter Typhoona prema tome ne spada niti u domenu “stealth” zrakoplova, još ako mu se doda ova verzija “Kinžala” koja ne može stati u unutrašnje spremnike za oružje onda zaboravi na manevarske sposobnosti i supercruise. Su 27 nema brzinu sa Kinžalom koju ima Mig 31 po principu udri i bježi. Osim toga to je pre skup avion za takve misije, meni je ovo više reklama za avion koji je vojska odbacila, nego nekakav realni koncept. Kinžal je raketa za Mig 31 i to je dobar koncept presretača i u ovom slučaju napadača.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Nije mi jasno do kuda tebi podaci o RCS-u Su-57? Nekakvi pro DARPA forumi, ili? Kao što RCS F-22A nije poznat (tajna) tako je i RCS Su-57 tajna i tvrditi da je na razini Eurofightera je glupost.
Inače hipersoničnim se smatra sve što ide preko 5 Mah-a.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

Su 57 je ruska vojska odbacila, imaš na njihovim stranicama, prema tome od Su 75 i kindžala nema ništa. Su57 je skup promašaj ili dobar demonstrator tehnologija. Kako ti drago. Što se tiče RCS-u iz zadnje polu sfere on je najnevidljiviji od sviju.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Su-57 je ruska vojska odbacila??? Prema ovoj tvrdnji se vidi da si indoktriniran. Na kojim stranicama ima, daj da pogledam. Nego koja budala razvija i testira novi motor (izdelye 30) i novi radar za avion koji je vojska odbacila?

Galus 92
Gost
Galus 92
1 godina prije

Mislim, da si u pravu, a i ja sam u svojem komentaru napisao slične zaključke, bez da bi pročitao tvoj komentar prije toga! Obično preseravanje i hvalisanje bez realne podloge!

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Vi SAD boyzi sve znate. Daj skini se s opijata i razmisli.

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

Najvažnija stvar kod ‘stealth’ tehnologije….ako hoćeš nevidljivost, nemožeš imati brzinu…kao nešto što nije nevidljivo…ali, manje poznato, ni visinu…

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

Koga zanima, ima dana filmića o Mig-35, – Migovi su naravno presretači; – dva najbrža aviona na svijetu su migovi…ovaj je multifunkcionalan. Istovremeno može gađati 4 cilja u zraku i 6 na zemlji…kojima će bit potpuno svejedno što ih je pogodilo…

Gordan
Gost
Gordan
1 godina prije

Boze, sto je sve moguce kad se covjek ne mora zamarati stvarnoscu. Kasljuc, kasljuc, SR-71, kasljuc.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

SR-71 je špijunski avion koji više nije u upotrebi. MiG-35 je presretač, je li ti razlikuješ ova dva termina?

Gordan
Gost
Gordan
1 godina prije

Mislis na MiG 31. Da, znam razliku izmedju presretaca i spijunskog aviona kojeg “najbrzi” presretaci nikad nisu presreli. U njenoj tvrdnji o najbrzim avionima nije bilo nikakvih kvalifikacija o ulozi.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Nije ga ni trebalo presretati zato što je izgubio smisao kad su se pojavili špijunski sateliti , nije bio potreban. Zaš koja je razlika između špijunskog aviona i presretača? Špijunski ne treba nositi rakete koje bi lansirao na presretač. Kužiš poantu? Ali kad smo već kod SR-71 1986 je isti presretnut od strane MiG-a 31 i naciljan s R-33 i od tada SR-71 više nikada nije letio blizu sovjetskih granica. Tako da manje pišeš gluposti a više učiš.

Gordan
Gost
Gordan
1 godina prije

Jade moj, pa na SR-71 su pucali raketama ohoho puta. Ne samo nisanili. No, ni rakete ga nisu stigle. Daj se mani southfronta i malo diversificiraj dijetu.

Evo, bas su prije manje od mjesec dana odlikovali svedske pilote koji su 1987. ispratili SR-71 koji je pretrpio kvar motora radeci ono sto ti kazes da ne rade od 1986.

Ma bio bi ti i simpatican sa svojom lojalnoscu da se ne sluzis uvredama malo pretjerano za nekog tko nije bas dovoljno informiran da procijeni znanje svog sugovornika.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Dede ti očemu ti pričaš?…s75 Dvina 3,5 maha, s200 4 maha a mig 25 ga je definitivno mogao presresti sa svojih 3500 km/h.

Nazgul75
Gost
Nazgul75
1 godina prije

@Gordan – Kasljuc, ti to ‘hvalis’ jos jedan ‘super uspjesni’ projekat Pentagona, zamisljen kao ‘ultimate weapon’ koji je na kraju ‘zavrsio’ kao ‘spijunski’ avion, jer nikada nijesu uspjeli da ga ‘naoruzaju’ (svaka ‘slicnost’ sa ‘uspjehom’ F35 je ‘slucajna’). Ultra skup avion od, ako se dobro sjecam, uglavnom od titanijuma, koji je (po americkim izvorima) ‘pustao’ gorivo kao izbusena kanta dok ne poleti i od temperature zadihtuje. Kakav god bio Mig 25 i nasljednici, bar je ‘ispunjavao’ svoju namjenu, bio je u to vrijeme ultrabrzi presretac koji je bio naoruzan. Na ‘tvog’ ljubimca SR-71 Black Bird nijesu uspjeli da ‘nakaleme’ ni top. Te si ‘detaljcice’ zaboravio ‘spomenuti’ u svom ‘hvalospjevu’ o ‘spijunskom’ SR-71 koji je, gle cuda, cedo istog koncerna, Lookeed, kao i ‘svemocni’ i ‘nevidljivi’ F-35. Moze se jos uvijek ‘pronaci’ sta je trebao da bude, a kako je ‘zavrsio’ ovaj ‘uspjesni’ i nadasve ‘efikasni’ projekat.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Da se malo bolje informiraš? Na SR-71 je nebrojeno puta pucano??? Sovjeti jesu pokušavali oboriti SR-71 s MiG-om 25 i nisu uspjeli, ali se pojavom MiG-a 31 i posebno R-33 (AA-9 Amos za naše zapadne dupelisce) koja je slična Američkoj AIM-54 Phoenix (opet za Američke dupelisce) situacija drastično mijenja. Tako da od 03.06. 1986 niti jedan SR-71 nije letio blizu SSSR-a. Molim te da prije nego što počneš baljezgati uzmeš knjigu (ili Google) u ruke. Inače SR-71 nije presretnut samo 31.1. 1986 godine sveznalice moja prozapadna već i 03.06.1986 od strane istog tog MiG-a 31 sa R-33, jer im nije bilo dosta i morali su doći po još.

Frodo
Gost
Frodo
4 mjeseci prije

Hiper je grecizam i prihvaćen je u hrvatskm sstandarnom jeziku
Npr. hipertrofiranost. Kao latinizam sigurnost umjesto slavense riječi bezbjednost.

čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije

@drvobradi
Htio sam reći da su hipersonični projektili 3-5x brži od supersoničnih.

Galus 92
Gost
Galus 92
1 godina prije

Ova vijest bi mogla biti “obična patka”, kao i dosta drugih, koje fabricira Putinova Rusija, da bi kompenzirala svoje slabosti i velike teškoćeu kojima se Rusija trenutno nalazi! Prvo, tobožnji lovci 5. generacije Su 57 su još u fazi prototipa i ne zna se hoće li uopće bti u većem brju uvedeni u naoružanje ruskog zrakoplovstva! Dalje, Kinžal je prilično veiki projektil. kojega jedva nosi i lovac MiG 31, koji je veći i ima jače motore nego sadašnja verzija aviona Su 57! U slučaju, da bi ipak pod Su 57 uspjeli objesiti 1 projektil tipa Kinžal, taj avion bi izgubio stealth karakteristike jer je Kinžal ipak prevelik, da bi ga sakrili u spremište bombi i projektila lovca Su 57, a pošto se ovdje govori o nekakvoj manjoj verziji projektila Kinžal, koji bi bio u unutrašnjem spremišti lovca, pitanje je, dali bi ta verzija Kinžala imala iste letne karakteristike, kao Kinžal normalne dužine isto tako u brzini leta i u dometu! U prošlosti se je Rusija često služila takvim i sličnim propagandnim trikovima, a na kraju je ispalo, da je posrijedi bila samo gola propaganda! Uznimo na primjer ruski strateški ICBM projektil Sarmat! Putin na veliko prijeti zapadu tom raketom a istovremeno Rusi pišu, da će Sarmat postati operativnim tek 2O20 godine! Što se sve još može dogoditi do tada jer skoro 2 godine do 2020 godine, je vrlo mnogo vremena! O tim i sličnim ruskim “gegovima” bi se dalo pisati vrlo mnogo, ali ne želim zamarati ostale komentatore! Što se tiče takvih vijesti, koje svakodnevno stižu iz Rusije, možemo mirne duše napisati, da je oko 10% njih koliko toliko točnih, a ostalo je propaganda i to je već mnogo puta dokazano i to znači, da se na veliko služe poluistinama i četvrtistinama!

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

U kojim se to Rusija problemima nalazi daj prosvijetli me. Ovim upisima samo svima otkrivaš da si trol.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Kakve su to teškoće stavile Rusiju na drugo mjesto po stopi privrednog rasta!?

Nazgul75
Gost
Nazgul75
1 godina prije

Koliko god da ima Sarmata, Ameri jos strecaju od Stileta i SS-20, cak ni za njih nemaju potpuno adekvatan odgovor. Bulave necemo ‘spominjati’, one su po tebi SF koji Rusi ‘prodaju’ iako je vec testirana sa razlicitih podmornica, cak ispaljena i ispod vode. Cak i da ce postati operativan 2020, cime to Ameri trenutno mogu da im ‘pariraju’, filmskim ‘uradcima’ iz Holiwood-a?

octopus
Member
Famed Member
octopus
4 mjeseci prije

Galus 92@ Ne znam iz koje zemlje pišeš, ali ovo je 2020. godina. A u pravu si da ima dosta propagande i jednih i drugih… Kao ovaj F35, najsuper koji se, evo već treći u mjesec dana srušio u Americi. Pri slijetanju mu se raspalo podvozje….

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

I ovo je nešto što veoma plaši OTAN mafijaše…
https://youtu.be/mpigS8hQyIg

čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije

Škval ima i gomilu nedostataka:
– doseg 15 km
– max dubina 25 m (metara!)
– stvara veliku buku
Ali ipak je opasan.
Rade na modernizaciji.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Pri toj brzini ima pravo na 15 km da bude tih kao bubanj.

Galus 92
Gost
Galus 92
1 godina prije

U jednom filmskom prikazu o ruskoj podmornici Kursk, koja je potonula prilikom pomorske vojne vježbe se spominju samo klasični torpedi, a nema govora o nekakvom Škvalu i Kursk uopće nije nosio tu vrstu torpeda!

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Škval nije torpedo nego superkavitirajući torpedo, dođe ti više kao podvodna raketa, ako znaš šta je superkavitacija. Ali ako je na filmu prikazano da se na Kursku nalazio samo “obični” torpedo onda je to sigurno tako.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

A ko je rekao da je Kursk imao ta torpeda?
I nisu u pitanju obična torpeda već neka blesava nova torpeda koja su poznata kao problematična iz kojih je neki šipak curio i izazvao požar te eksplozije….po meni najrealnija varijanta.

Bluebird
Gost
Bluebird
1 godina prije

Prezentiran je stari ruski squal.To je staro i Nato to ima vec godinama.
Pogledaj sam.
https://en.wikipedia.org/wiki/VA-111_Shkval

Bluebird
Gost
Bluebird
1 godina prije

Pogledaj wikipedia, russian squall torpedo, staro od 2012. Nato ima equivalentno.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Apsurdno….isa tim NEDOSTATCIMA nema im ravnog.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Da imaju bilo kakav ekvivalent odavo bi napali.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Nato nikada nije razvio išta slično. Da su Ameri poznavali ovu tehnologiju ne bi slali Edmonda Popea da je ukrade.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

znači ove igračke od gvožđa koje amerikanci prodaju ili tuše ovim svojim vazalima po višestruko većoj cijeni od fer vrijednosti u odnosu na ruske napredne sustave će biti nešto kao koplje bantu crnaca u odnosu na mlazni zrakoplov pedesetih godina.

RoPe
Gost
RoPe
1 godina prije

Evo bas je jučer bila vijest da su nas Ameri spasisili od Izraelske krame.

laurusri
Gost
laurusri
1 godina prije

Nažalost još se nezna jesmo li spašeni ili ne, danas piše da bi ameri mogli odobriti prodaju unutar 15 dana, a taman sam se poveselio da će posao propasti.

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

Gotovo s veseljem. Ide danas, Kongres, State dep., Izrael.
I da, naravno da amer.država mora odobriti prodaju treće strane svojih aviona. A i proizvođač dodataka…

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

vjerojatno su pronašli nešto još gore kod sebe u magacinima ali za iste novce. to ti je isto kao u čoporu lešinara ili lavova. prvo se lav nahrani pa što ostane lavicama u ovom slučaju izraelcima ili ostalim “saveznicima”

fiveri
Gost
fiveri
1 godina prije

Prvo treba S-57 biti u operativnoj upotrebi i potpisani ugovori o daljnjim narudjbama, a za ostalo je lako. Svidjelo se to nekome ili ne.
Mali osvrt na tezinu i zahtijevnost izrade se krije u cinjenici da je prije dva-tri dana u tvornici Su bila mala svecanost povodom 100 kom Su-35.

Nazgul75
Gost
Nazgul75
1 godina prije

@fiveri Slazem se, ovo sluzi ‘samo’ za ‘dizanje’ panike kod politicara u Kongresu i ‘pritiskanje’ evropskih ‘vazala’ na povecanje izdataka. Su57 je trenutno ‘babaroga’ za strasenje. Ali takodje, nije Pentagon ‘naivan’ Rusi imaju ‘dovoljno’ Migova31, a kako se i u clanku navodi, niko nema precizan podatak koliko ima operativnih kindzala koje oni mogu ‘upotrebiti’ (osim Rusa naravno ?). Tako da ‘moraju’ ‘naci’ razlog za ‘namicanje’ novca, a ovo ‘zvuci’ dovoljno ‘strasno’

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Su-57 je predan vojsci i u upotrebi je. Za narudzbine ne vidim potrebu, dosta je i ovih 12 komada.
Rusi nemaju potrebu za masovnim kolicinama vojnih narudzbi. Pogledaj samo je 12 migova dobilo nastavak K i tu su stali. Zakljuvili su da im je to dovoljno da potope sve sto bi se moglo pribliziti Rusiji.
Druga je stvar sto ameri cele da kontrolisu ctav svijet pa im treba 100x vise oruzja.

fiveri
Gost
fiveri
1 godina prije

Ne brani neobranjivo. Ostavi amere po strani. Samo mi iznesi podatak gdje su stacionirani (vojni distrikt-okrug).
Zna se vojsci RF tko prvi dobiva “novi” komad.

Nazgul75
Gost
Nazgul75
1 godina prije

@fiveri tihobl je u jednom u pravu, Rusi ne ‘stancaju’ odredjena oruzija u ‘nepotrebnim’ kolicinama. Sta ce im 200, 300, 500 Mig31, dovoljno je 50 aktivnih, njih 20 ‘salvom’ kindzala ‘zbrisu’ sve sto je vrijedno takvog ‘troska’ (20 kapitalnih brodova recimo). Cak ni USA Navy bi takav ‘gubitak’ tesko ‘nadoknadila’ (pricamo o nosacima i drugim ‘kapitalcima’). Koliko je ono operativno nosaca, a Rusima ‘ostaje’ 30 operativnih aviona za jos jednu salvu, kao i ovih 20 koji ce u medjuvremenu biti ‘opremljeni’ novim kindzalima.
Usput, Rusi samo ‘primjenjuju’ Holiwood ‘strategiju’ Amera, ‘udri na sva zvona’ o novoj ‘babarogi’ SU57, potpuno svejedno da li ih je operativno 2, 12 ili 200. Koliko je F35 operativno, a od kada su u ‘serijskoj’ proizvodnji? Pogotovo ako je tacno ono da se sad ispostavlja da bi ‘ostali’ stealth moraju da im se premazi mijenjaju nakon svakih par letova ili u najgoroj varijanti poslije svakog leta. U borbenim uslovima od kakve su ti koristi takvi aparati, koliko god da ih imas?
Rusi su evidentno naucili lekciju, bitno je koliko su oruzija efikasna, ne koliko dobro izgledaju na TV. Rat u Siriji su rijesili modernizovani SU24 i ‘krmace’ od 500kg, sa modernizovanim sistemom za bombardovanje. 🙂

fiveri
Gost
fiveri
1 godina prije

@Nezgul75 Vratimo se na pocetak. Niti jedan Su 4++ generacije ne ispunjava borbene zadatke, vec je u fazi testiranjaisto kao i S500, s razlikom sto S-500 je stacionaran i kao takav obavlja testiranja i nije vidljiv za javnost. Zelje su jedno a stvarnost je drugo. Da je sada doba SSSR-a, u avion bi se bacale pare i vec bi letio. Isti problem je i s novim modelom T-14 ( mozda i ovdije nije bitan broj ? 🙂 🙂 ).
Sto@Nezgul75i mislis sto je RF bitno da ima konstantni gospodarski rast i razvoj ekonomije i infrastrukture ili izbacivanje novog oruzija kao na traci
Kad se vec dotices Sirije i pitanja doktrine pogledaj koji tenk se pokazao nejefikasniji odnono sto se naucilo i koliko je broj bio bitan (ne mislim na +10-ak komada).
Mozes li mi odgovoriti kod nekog “veceg” vojnog okruga, divizije, armije (sto vec hoces) koji je broj tj brojno stanje najbitnije?
Zasto su Rusi isporucili bas toliki broj S sustava Siriji?
Matematika je egzaktna nauka.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Ajde sad provjeri koliko dugo je trebalo da Su-27 uđe u serijsku proizvodnju od polijetanja prvog prototipa. Također, provjeri kolika je bila predserijska narudzba, mogao bi doći do zanimljivih podataka. Svi Suhoji 4++ generacije (kao npr Su-35S lete) Su-57 je avion 5 generacije. Što se tiče tenkova, za koji bi racku Rusi povukli tisuće T72 i uništili ih kad ih za jeftine novce mogu preurediti na standard T-72B3 a posebno zašto bi Rusi povlačili T90A vladimir kad se isti pokazao kao odličan u Siriji. Rusija bi trebala preurediti cijelu infrastrukturu u tvornicama i proizvesti 2000 T-14 i ne samo T-14 već i Bumeranga T-15 itd da bi likovi poput tebe bili zadovoljni. Usa to ne radi a ima proračun od 730 milijardi dolara, dok Rusija ima manji vojni proračun od Saudijske Aarabije, cca 60 mlrd dolara.
Kako misliš bacat novce na oružje? Koliko košta jedna baterija S-400, koliko Rusija može zaraditi na izvozu? SSSR je bacao novce na oružje koje je trebalo samo njima tipa Ekranoplana, ili svemirski program (Buran koji nije ničemu služio) dok Rusija ulaže lovu u nešto što može prodati i zaraditi na tome i time dizati ekonomiju. S-500 je skoro spreman i vrlo brzo će u serijsku proizvodnju.

brico
Gost
brico
1 godina prije

@m.ivanisevic

mislim da je tvoj opis stanja, strategije razvoja oružja, njegovog korištenja te služenja love s njim prikazan puno realno.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Naravno da je prikazan realno, to je tako. Nitko osim Amera ne štanca stotine neprovjerenih aviona i onda naknadno otklanja kvarove. To mogu raditi samo pijani milijunaši i oni koji ucjenjuju svoje saveznike da kupuju smeća.SSSR je pratio Amere i bacao novce na gluposti koje nisu trebale apsolutno nikome zato je i propao. Rusija radi drugačije i racionalnije.

Galus 92
Gost
Galus 92
1 godina prije

Ma pusti molim te efikasnost ruskog oružja, tenkova i avijacije u Siriji! Tamo ta oružja nemaju nekog dostojnog protivnika i ne postoji nikakvo relevantno mjerilo njihove tobože visoke kvalitete i efikasnosti! Protiv ovako naoružamih protivnika (Nusra front i ostali) mogli bi mirne duše voditi rat tenkovima T 34 iz WW II i dvokrilnim avionima, ali pravi stupanj kvalitete bi ruska oružja mogla pokazati jedino u sukobu s Amerima, ali taj film nećemo na sreću vidjeti!

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Pišeš gluposti. Upiši u youtube Abrams M1A2 destroyed i onda upiši T90 vs TOW, a iza toga upiši Leopard2 destroyed in Syria. Mislim da sam bio jasan,a jedini zapadni tenk novije generacije (a ne kad se teroristima da TOW da uništavaju zastarjeli T-72 i onda se s.re kako ruska tehnika ne valja) koji je opravdao reputaciju je francuski Leclerc i to u Jemenu.

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

49 sekundi razlike u komentarima…

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Da Leclerci su veoma dobri, ali brate mili puno su skupi…

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

Jel’da? Kako objašnjavaš uspjeh u Siriji? Vidjela sam ja tamo puno ‘razvikane’ opreme kojoj su našli slabu točku. Najviše tenkova…uključujući ‘leopard’…
A za Armatu su rekli i eng.vojni stručnjaci da je za nekoliko desegljeća ispred onog što oni imaju…

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Baš nedavno t90 Vladimira staviše za najboljeg tenka na svijetu.

Nazgul75
Gost
Nazgul75
1 godina prije

Pa stvarno, hajde da pogledamo, do dolaska Rusa i njihovih ‘savjetnika’ u redove SAA, tvoji ‘jadni’ nenaoruzani dzihadisti su gotovo svakodnevno stavljali snimke TOW-ljenja ruskih krama T-72 (tow je inace jako jeftina igracka, jedna raketa je cca 100000$, a ovi ih ‘trose’ kao da su petarde i kupuje se u piljari zajedno sa zvakama). Nakon nekog vremena i kada su ‘savjetnici’ pritegli ‘uzde’ bilo je sve manje snimaka, dok na kraju nije bilo nijednog. Kako Nusra nema avijaciju, a ‘Prijatelji Sirije’ na selu sa USAF. Ko je ono bombardovao ‘slucajno’ puna dva sata SAA kod Der Ez Zorr-a i zamalo doveo do kolapsa odbrane, marsovci najvjerovatnije. Ciji su helikopteri ‘izvlacili’ ISIL-ovce? Hocemo dalje da navodimo ‘primjere’ nenaoruzane Nusre. Izraelsko oruzije zaplijenjeno u Daari necu ‘spominjati’, optuzices me da sam antisemita ili neonacista

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Su35 je 4++.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

@fiveri: i kod Armate nije im bitan broj. Da im je bitan stizale bi narudzbe za proizvodnju u tri smjene. Nebi pare usmjerili na modernizaciju 4000 tenkova T-80.
Sto se tice armate trenutno im je zanimljiva kao platforma za druga oruzja.
Ili uzmimo Posejdon. Rusima ne treba vise od 5 komada. Sa 3 mogu zbrisati SAD (zapadna i istocna obala i meksicki zaliv). Zasto bi ih proizvodili u velikim kolicinama? Da bi bili jaci u statistikama i da bi neko rekao vau kad pogleda uporednu tabelu naoruzanja.

Nazgul75
Gost
Nazgul75
1 godina prije

Upravo tako, ponavljam se ali izgleda moram. Dakleako su podaci tacni, Rusija ce 2024 imati 8 (osam) Borerja2, 4 u arktickoj i 4 u tihookeanskoj floti. Mali broj, zar ne (potrazi zasto je ovo pravi ‘horor’ za Pentagon) Cisto da ti ‘pomognem’ matematicki. Svako od nih ce ‘nositi’ 20 Bulava. Svaka od Bulava ce imati po 8 termonuklearnih hipersonicnih bojevih glava. To znaci da ce tih ‘samo’ 8 podmornica, moci da lansira na USrA 1600 bojevih glava snage od 80 do 110kt. Matematika jeste egzaktna nauka. I kao sto vidis i ti i kolega fiveri, nema ‘potrebe’ da Rusi prave stotine ovih podmornica, ispada da i jednocifren, a kamo li dvocifren broj njih ‘zavrsava’ posao

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

“Gospodine Putin, to je rat”
Reče veliki predsednik Ukrajine…..

giordano bruno
Gost
giordano bruno
1 godina prije

The Kh-47M2 Kinzhal (“Dagger”) is a Russian nuclear-capable air-launched ballistic missile.
Range – New Kinzhal Aero-Ballistic Missile has 3,000 km if Fired from Supersonic Bomber
Speed – Mach 10 = 12348 km/h
Weight – Nuclear/Conventional – 480 kg

Za 10 minuta predje oko 2000 km.

Ruski lovac pete generacije “Sukhoi Su-57” mogao bi da postane prvi potpuno robotizovani borbeni avion koji će moći da izvršava zadatke Bez pilota, tvrde stručnjaci.
Sa novim motorom, Su-57 može normalno da leti nadzvučnom brzinom, bez forsaža.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Misija su57 sa Kinžalom i činjenica da je “nevidljiv” samo “sprijeda” i ima svrhu samo robotizovan…..proboj u dubinu neprijatelja bez šanse da se preživi, samoubilačka misija i ništa drugo.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Zaboravljas domet. Suhoj se ne mora priblizavati zoni vatre da bi ga lansirao.
Stvar je u tome da se rasterete onih 12 migova za nove rakete.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Rekao sam po dubini neprijatelja ne na svojoj teritoriji, a i to je ne moguća misija. U svakom slučaju, odbrana Rusije je toliko dobra da 5. generacija nema smisla a pogotovo što nemaju agresivnu dogmu.

Galus 92
Gost
Galus 92
1 godina prije

Ma daj molim te, ne natucaj više o tom “famoznom lovcu” 5. generacije, kojega je jedna Indija decidirano odbacila, iako su na njegovo usavršavanje potrošili prilično love! On se po mišljenju indijskih stručnjaka samo uvjetno može nazvati lovcem 5. generacije i to po nekim ruskim kriterijima , a po zapadnim kriterijima je to 4++ generacija jer još ne može letjeti supersoničnom brzinom bez uključivanja forsaža i još nema do kraja razvijen odgovarajući AESA radar, sličan zapadnim radarima te vrste!

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Nema odgovarajući AESA radar? Sinko čak i MiG-35 ima AESA radar, a nije avion 5 generacije. Daj molim te objasni mi to što znači odgovarajući AESA radar? Naravno da Su-57 ima AESA radar (Byelka N036) a pretpostavlja se da i sa ovim privremenim motorima može postići nadzvučnu brzinu bez uključivanja naknadnog sagorjevanja. Zaključak, trolanje bez presedana.

Nazgul75
Gost
Nazgul75
1 godina prije

@m.ivanisevic nadam se da je ovo u nicku Galus92 godina rodjenja, pa da ‘klincu’ ‘oprostimo’ nepoznavanje teme i ‘lupanje’ po pitanju radara sa elektronskim skeniranjem. Decko, potrazis, trebalo bi da ima, koje je ‘cudo’ bio, cini mi se 89 ili 90 god proslog vijeka Mig31 na Farnborou kada su ga Rusi ‘predstavili’ Glavna ‘atrakcija’ je bio upravo radar, koji u tom trenutku nije imala ni jedna zemlja NATO pakta u upotrebi. I sada ‘mladac’ dodje i ‘lupi’ da Rusi nemaju radar koji su od njih ‘ukrali’/’iskopirali’ USrA i kompanija.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Mig 31 je imao prvi pasivni radar s elektronskim skeniranjem na svijetu (Zaslon). To nije bio AESA radar, ali je za ono vrijeme bio vrh vrhova.

Nazgul75
Gost
Nazgul75
1 godina prije

Slazem se, nije bio AESA, ali jeste ‘preteca’ svih njih, prvi operativni radar sa elektronskim skeniranjem na borbenom avionu. ‘

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Problem Rusa s AESA je što još uvijek nee mogu proizvesti dovoljne količine GaN T/R modula, a GaN omogućuje veće snage u odnosu na GaAS. Ono što Rusi dobro rade je hibriddni radari poput Irbis-E (hibrid PESA) koji ima domet od cca 400km, ali je većih dimenzija i troši više energije. Pretpostavlja se da će serijski N036 Byelka koristiti GaN tehnologiju umjesto GaAs.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Nažalost mene ne može, da uvijeri ni jedan stealth, avion…. Suviše kompromisa, za malu dobit… …… Koliko znam, i u ruskom stručnom vrhu, stealth avioni ne stoje dobro, pa se vjerovatono nastavlja sa Su-57 zbog razvoja tehnologije i zbog Indijca……….. Inače svi hipersonični projektili su za današnju tehnologiju svojevrstan stealth….Budučnost je u hipersonici scramjet pogonu i nadzvučnim dronovima….. Mislim, da Rusi to znaju, zato se i toliko onegave oko Su-57…

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Čini mi se Indijci su odustali, definitivno.
Elem….zbilja ne kontam postojanje i trošenje para na takve aparate, pogotovo što si lijepo naveo u čemu je budućnost mada su i rekli da im je prioritet avion 6 generacije… Na 57ici je sve kompromis; možda si u pravu, možda je ipak samo pokusni kunić i ništa drugo.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Pa u Rusiji več 2019 počinje Mikojan, sa projektom lovca 6. generacije MIG-41….. Trebao bi imati krstareču brzinu najmanje M3 i dosegati visine između strato i troposfere ( 12 000 – 45 000 m )….I trebao bi upotrebljivat motore Izdelyve – 30, koje vidi kako zanimljivo hehe, testiraju sada na Su-57…

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

I zanimljivo….Rusija nikuda ne žuri sa tim, polako i na tenane.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

A sto bi zurili? Ruska doktrina je odbrambena. A za to imaju i pravise oruzja. Do prije nekoliko godina nisu razmisljali o izlasku van svojih granica. Nakon udara na rublju i kineske pomoci od 150 milijardi poceli su razmisljati o izlasku izvan granica i sticenju puteva svile.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Na njemu rade vec decenijama, a sad su konacno napravili motor. Sad ostaje peglanje detalja i usavrsavanje motora. A onda ce biti opaska igracka koja ce praviti glavobolje u mnogim stabovima.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Danas počelo intenzivno testiranje novog MIGa-35S…..Inače motore radi NPO Saturn, tako za Suhoje, kao i za MIGove….To je deo one strategije, da se svi bivši biroji iz CCCP udružuju….Inače ako nekog zaista zanima, motor ima oznaku .. AL-41F-1S (117S) ….

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

To je ona prednost..Boibg i Lokid i Meksonalds su konkurenti…. MiG, SU, IL su konkurenti ali javno vlasništvo i prolazi samo potrebno dobro bez lobija.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Za MiG-ove motore radi Klimov, Soloviev/Aviadvigatel, Tumanski itd. Ali koliko ja znam ne i Saturn/Lyulka. Recimo RD-33 iz MiG-a 29 je poznat po dimljenju kao parnjača. 🙂

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Čini mi se , da je Saturn bivša Lyulka.., Saturn radi Izdelye – 30, koje bi trebao imat i MIG-41 kao i, da jih testira Su-57…. Na to sam mislio…

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Nema ništa od MiG-a 41, to je propala tvrtka. Jedino što je drži na životu je MiG-29K, oni su se totalno pogubili.

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

Mislim da je nato ime ‘fulcrum’?

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Slažem se ali mislim da ipak masovne proizvodnje su57 neće biti.

Galus 92
Gost
Galus 92
1 godina prije

To s MiG-om 41 je obična ruska propaganda, za spašavanje te tvrtke, koja je svoj vrhunac dosegnula s MiG-om 29-35 i već su je htjeli dati u likvidaciju, ali politika je još neda jer u svijetu leti još opriličan broj tih aviona i Rusija bi u primjeru likvidacije MiG ovih pogona izgubila saveznike, naoružane tim tipom aviona!

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Su-57 nije isto što i FGFA, FGFA je bio zajednički projekt indijaca (HAL) i Suhoja temeljen na Su-57, a indijci su odustali (ako su odustali) zato što im Rusi ne žele transferirati tehnologiju novog motora (sposobnog za superkrstarenje) koji je najskuplji i najsloženiji dio zrakoplova (suprotno mišljenju mnogih da je stealth, ili avionika). Ponavljam FGAF nije Su-57.

Mak
Gost
Mak
1 godina prije

A možda će taj su57 biti 5++-6 generacija, Rusi ne žure zato što prave stvari za upotrebu i koje se u budućnosti mogu lako nadograditi!

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Apsolutno tačno,ljudi prave prilagodljivo i veoma svrsishodno.

Gordan
Gost
Gordan
1 godina prije

Svrha kojoj je shodno je dizanje nacionalnog morala i morala svih “revolucionara” sirom svijeta. Zato je vazno svaku evolucionarnu kombinaciju predstaviti kao nesto revolucionarno i novo.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

A šta je F-35 kolega? Spuštanje morala?

Gordan
Gost
Gordan
1 godina prije

F-35 je jedan program, a ne dvadeset “super-oruzja”, i nastancati ce ih nekoliko tisuca. Da su i najgori srot na svijetu, po brojnosti njihova svrha svakako ne bi bila ogranicena na propagandu.

Nazgul75
Gost
Nazgul75
1 godina prije

Ne, nego ‘cerupanje’ saveznika iz NATO pakta koji ce biti u ‘obavezi’ kupiti to ‘cudo’ i ‘usreciti’ se sa njim. A ako se pocnes ‘buniti’ nece ti poslati ‘molere’ sa ‘farbom’ za njega, tako da ce ‘tvoj’ stealth biti vidljiv i na radarima iz proslog vijeka. A posto su mu letne karakteristike ‘izvrsne’ moze da ‘prodje’ kao i F-117A ako ‘naleti’ na Nevu ili ‘Kub, steta ‘trositi’ nesto ‘ozbiljnije’. (Hint: procitas sta se kaze o F35 ‘premazu’ koji mu ‘donosi’ nevidljivost i koliko cesto se mora obnavljati. To sto ce ga, mozda, nastancati u hiljadama komada ne znaci da je ‘dobar’ vec da su USrA nasle ‘ovce’ koje ce ga kupiti i placati odrzavanje)

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Njihova svrha je da oh prisilno kupe “saveznici” tako da mogu financirati američke vojne kampanje po svijetu.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Su-57 će se serijski proizvoditi u protivnom ne bi dobio oznaku Su-57 već bi se i dalje nazivao PAK-FA.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Postoji i su47, kažu da je avion sa najboljom konstrukcijom za sve moguće ali je problem što se lome krila pri brzinama….ni on nije ušao u masovnu proizvodnju.

Galus 92
Gost
Galus 92
1 godina prije

Koješta! Kakva 5+++6 generacija, kad Rusi još nisu absolvirali ni 5. generaciju lovaca! Ne može to tako, trčati pred rudo! Prvo osvojiti tehnologiju 5. generacije, a tek kasnije ostalo!

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Kad bi Rusi riješili sve probleme s ROFAR radarom ne bi trebali ništa više. Kakva 5 kakva 6 generacija. Bio bi im i MiG-29 dosta.

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

:)) ovo je već treći put da u komentarima na ovaj članak koristite – elementarnu logiku…i očito i treba…

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije

@m.ivanisevic
Sad kad ste uveli ROFAR u igru, možda ne bi bilo loše da za ljude koje interesira vojna tehnika napišete dva, tri reda na kakvoj to ”fotonskoj” tehnologiji KRET radi.
Tim više jer neki očito misle da je AESA za Ruse nepoznanica.
P.S.
I jedna zanimljivost.
Nedavno se pojavila slika sa SU-24M na stajanci, u prvom planu, a iza njega se nalazio MIG-25, sa sirijskim oznakama.
(Sirija je imala 6 MIG-ova 25.)

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Nemam vremena, drugi put ću obećavam. Imamo ovdje proDARPA kolege pa da i njih upoznamo. 🙂

Bruno
Gost
Bruno
1 godina prije

Pa nije baš da osjećaju užas zbog toga, ali, hajde… Malo senzacije dobro dođe.

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije

Svima koji na bilo koji način imaju veze sa Logičnim,želim sretnu 2019godinu!

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

Hvala, i tebi sretna. :)) pa i trebalo bi mi…a i prvi put doživljavam da mi netko više puta čestita…

Sunseeker
Gost
Sunseeker
1 godina prije

A šta se događa sa usranjskom debelom mackom? Neka tišina o tome avionu koji je eto položio test i preletio atlantik po suncanom danu ? ?. Toliko se u medijima pisalo o premoći američkog aviona i kako rusko nista ne valja…mi imamo 5 generaciju, ruski je nadogradnja 4 generacije ? ?

Gordan
Gost
Gordan
1 godina prije

Pa cuje se svasta. Ponajvise koliko je koja nacija jos dodatno narucila, koji su isporuceni gdje, i tako dalje. Ali neces cuti na Sputnjiku, a prema tome ni ovdje. Osim ako je nesto sto se moze iskoristiti za negativni spin.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Najviše se čuje, odnosno ne čuju Izraelski F-35I ne iznad nego blizu Sirije. 🙂

Gordan
Gost
Gordan
1 godina prije

Jesi ti to tamo pa slusas?

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Sluša S-300.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@m.ivanisevic:
Izraelski F-35 je trenutno presretac koji protivnike bezzvucnom brzinom cini presretnim!
Bice da je pretezak?
AVION SA ZIDOVIMA?

faust
Gost
faust
1 godina prije

Koješta.Hipersonični projektili postoje desetljećima.Imaju ih i USA i Rusija.Navijački članci i komentari u korist Rusije su smiješni.Ni jedna strana ne može steći prednost koja garantira pobjedu.I to je jedino dobro jer ako ne daj Bože dođe do rata svi smo gotovi.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Reci, da nemaš više od 12 godina, ajde,,,,

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Za sada imaju hipersoničke projektile na taktičkoj ili u krstarečoj domeni samo Rusi i Kinezi….. USA nema takvih projektila… Odnosno USA takve projektile tek razvija ( HTV-2) i tu su barem 5 godina iza Rusa i Kineza…..

Gordan
Gost
Gordan
1 godina prije

Jesi li cuo za npr. Pershing II? Znas li kad je “izdjelan”?

Sve staro je opet novo. ABM, hipersonicne rakete, utrka u naoruzanju i, naposljetku, bankrot.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Jel ti znaš, da su svi balistički projektili hipersonički, pa i Perhingi…. Zato, drago dijete, daj se malo barem pogooglaj, da ne ispadaš tako indolentno glup….. Ovdje je govora o taktičkim i krstarujučim hipersoničnim projektilima, a kad naučiš razliku, dođi opet, ako te šta zanima….

Gordan
Gost
Gordan
1 godina prije

Kinzal je kvazibalisticki projektil sa sposobnoscu manevriranja. Pershing II isto. Kinzal je takticki projektil. Pershing II isto. Molim, nastavi.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Perhing II je balistički projektil sredenjeg dometa 1770Km… Ima sasvim običnu balističku putanju, kao večina drugih balističkih projektila…… Kinžal, za razliku od Pershinga, mijenja putanju i mijenja i brzinu putanje…Šta to znači kvazibalistički.? Može bit balistički a ne može biti kvazibalistički… ko, da kažeš kvadratni krug……. I još jednom…. Za takve kao što si ti.. prvo Google, pa posle pisat gluposti…

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Može biti kvazibalistički, Iskander-M ima kvazibalističnu putanju. To znači da slijedi zadanu putanju (većina putanje je niska balistička s većim brzinama), ali može raditi manevre za izbjegavanje, odnosno može raditi neočekivane promjene smjera i udaljenosti. Pershing 2 nije kvazibalistički projektil.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Iskander može teoretski, četiri puta da mijenja putanju… Dva puta horizontalno i dva puta vertikalno… No njegova glavna prednost je visoka uzletna brzina…… Inače, možemo, reči za sve da su balistički, pošto manje više svi vrše balističku putanju ali niko ne koristi kvazibalistički, kao ime…. I Kalibr, počinje sa balističkom putanjom, ali, ga ne zovemo kvazibalistički nego krstareči….. Pa tako i Kinžal zovemo, krstareči hipersonički projektil…. A Kinžal, je skoro čista kopija Iskandera prerađenog na zahtijeve vazduh-zemlja ( more )….U biti je sve skupa samo trolanje, ko, da ja kažem za kravatu, da je okolovratni dopupak…

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Kalibr nema balističku putanju (a ni kvazibalističku), samo se lansira kao raketa (što traje vrlo kratko) dok se ne uključi turbomlazni motor i onda leti kao svaki drugi UAV, ili zrakoplov . Gore sam ti objasnio što se naziva kvazibalistička putanja(postoji kao termin). Iskanderova najveća prednost (osim manevriranja) je njegova velika brzina (6-7 Mah) isti ima relativno ravnu putanju s obzirom da nikada ne napušta atmosferu (kao ICBM-ovi) i po tome je specifičan (leti na visini od cca 50km), a i šuška se da može raditi manevre od 20-30G da bi izbjegao ABM štit.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Dosta više sa tim glupostima……. Sve je počelo sa tim, da je Pershing II isto, kao što je i Kinžal….. Znači, svi imaju hipersoničke projektile i to je to…. Hebo te, čak i Točka je hipersonični projektil……. Dajte pratite, kako je ova debata počela….I zašto sam uopšte odgovarao, trolu po imenu Gordan… Svi, koji imaju malo vremena, imaju hipersonične krstareče projektile…. Pošto je to sve jedno te isto…. Evo, sad kad pada INF, čemo i mi Slovenci dobit Pershinge i budemo hipersonička nacija….P.S. — Da odgovorim i za ono gore….I ja sam mislio, da je MIG propao, pa izgleda, da če mu 35ice, vratit nadu u život…

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Pershing je tipični balistički projektil sličniji bilo kojem ICBM-u nego Iskanderu. Dakle ima RV za razliku od Iskandera, koji nikada ne napušta atmosferu. Ne znam kojim jezikom ja pišem?

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Tko to ima krstareće hipersonične projektile u upotrebi. Nitko! Jedino su Brahmos2/Cirkon u fazi testiranja, a i onaj kineski. Ti brkaš krstareće/pravocrtne s balističkim/parabolnim projektilima.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Onix…. I još jednom i tu je šta se mene tiče kraj….”Kinzal je kvazibalisticki projektil sa sposobnoscu manevriranja. Pershing II isto. Kinzal je takticki projektil. Pershing II isto. Molim, nastavi.”…… Ovo je bio upis Gortana na koga sam odgovarao….. A sada LP….

Gordan
Gost
Gordan
1 godina prije

Vas dvojica se malo posvadjali ali ste se ipak poljubili i pomirili.

Elem, osobo ogranicenog uma i neogranicene prepotencije, poanta nije da su Kinzal i Pershing II ista isticijata stvar. Poanta je da Kinzal ne predstavlja nista sto revolucionarno odstupa od svojih prethodnika i nikakvu tehnologiju na koju Rusija ima monopol.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

S tobom je uzaludno raspravljati jer ne raspoznaješ osnovne pojmove poput: taktički, balistički, kvazibalistički, krstareći, Itd. Kada bi ih raspoznavao skužio bi zašto je Kinzal važan. Ali nema veze, onaj kome je poruka upućena je shvatio.

Gordan
Gost
Gordan
1 godina prije

Kinzal je vazan zato sto su odustali od ostalih 19 super-oruzja pa treba nesto drugo tebi da sebi “utjerujes dug.” 🙂 Cek da vidimo sto ce biti kad ispadne da su napravili samo pet Kinzala.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Ahaha smiješan si. Ameri napravili super nevidljivi reoplan F-35 koji ne leti blizu Sirije jer je protivničkom sustavu zemlja zrak itekako vidljiv. Jel kužiš ti ironiju kolega? Nema veze da su napravili i jedan jer znaju da kad Rusi nešto naprave to radi za razliku od njihovog.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Onix nije hipersonični projektil, kao što to nije ni Brahmos1. Brahmos2/Cirkon su hipersonični projektili. Onix leti brzinom od cca 2,5 Maha a hipersonična brzina je sve iznad Mah 5.

bbbb
Gost
bbbb
1 godina prije

Kvazibalistićki može biti i bilo koji S-300, S-400 jer imaju mogućnost balistićkog gađanja zemlja-zemlja uz to što su manevrijajuća protuzrakoplovna raketa. Piše u uputama za uporabu tih esova a i sami rusi vježbaju balističko gađanje istima, zlu ne trebalo, jer mogu na njih našarafiti i nukleuse umjesto trotila i heksagona………………

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Ajde molim te objasni mi kako raketa zrak-zrak može biti kvazibalistička, ili balistička ako slijedi pravocrtnu putanju? Odakle ti informacija da da je S-300/400 ujedno zemlja-zemlja raketa? A posebno odakle ti info da svaka raketa zemlja zemlja mora biti balistička. Je li Tomahawk koji se lansira iz Mk41 VLS-a (kopneni) balistički projektil? Naravno da nije.

bbbb
Gost
bbbb
1 godina prije

Ja ćuo na svoje uši od profe Milinovića i sad putem mojih usta pokušavam da da to dopre do tvojih ušiju, e sad ako si ti novi fon Braun ili Koroljev ispričavam se. Profa izgleda laže………..

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Dobar ti je profa. 🙂

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Znaš li ti razliku između taktičkog balističkog projektila i protubrodske hipersonične rakete? Kako netko može uspoređivati Pershing 2 i recimo Cirkon. Je li itko spomenuo da Cirkon izlazi iz atmosfere i prilikom ponovnog ulaska postiže hipersonične brzine? Sinko nisi ti baš na ti sa znanjem jel de? Svi ICBM projektili pa i oni iz 60-ih godina 20stoljeća postižu hipersonične brzine prilikom ponovnog ulaska u atmosferu, nije u tome poanta. Poanta je napraviti raketu koja leti 20-30 metara iznad mora hipersoničnom brzinom i to pravocrtno odnosno s promjenom smjera, a to je malo teže.

bbbb
Gost
bbbb
1 godina prije

Kužiš tematiku, nema šta, ali pokušaj ne ulaziti u okršaj i manje se žesti ako netko manje kuži. Ne znam dal si na razini Irkutska ali vispren si………….

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Ako se ne kuži onda treba slušati onog tko se kuži, a ne pisati samo da piše.

komšija
Gost
komšija
1 godina prije

Najstrašnije oružje čovečanstvo tek treba da proizvede, a uveliko se radi na njemu. U pitanju je AI. Naspram njega kompletan oružani arsenal planete biće kao praćka naspram nuklearne podmornice.

internet je zakon
Gost
internet je zakon
1 godina prije

NATO je jedan skico paranoidni starac koji zivi od FEAR FACTORY i sisanja miljardi od poreznih obveznika. Ovo kompletno naoruzanje u svijetu je cisti idiotizam. Rusi su inteligentni jer igraju sah a ameri bulje u kokice masinu. Cudi me da ljudi trpe budale koji im uzimaju zivot i standard.
Fu..k the war i sve konflikte !!!

Miro
Gost
Miro
1 godina prije

A šta će ovom .wc-form-wrapper margin-top od 900px?

Ivex
Gost
Ivex
1 godina prije

Ovisi na kojoj se visini puca brzina zvuka nije ista na 100 m nadvis ili na 2000 to je relativna kategorija mjerenje u mahovima

šeronja
Gost
šeronja
1 godina prije

Zašto je horor samo u hodnicima pentagona? U kancelarijama nije??

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Kad se pojavi ovakva vijest svi izlete iz kancelarija i pojure u WC. Oni prvi koji se docepaju solja od 10.000 dolara u redu su, a ostali prezivljavaju horor: da li cucnuti iza fikusa ili iza kopir aparata. Pogledaj kako su zastrali Norvesku kad su nanon iskrcavanja saznali da granici sa Rusijom.

Ivex
Gost
Ivex
1 godina prije

Glupost Rusi su odustali od ispaljivanja krstarećih raketa jer je KInđal Krstareća raketa njega nosi Sarmat ili drugi interkon raketa kao dio bojne glave, jedino s čega mogu raspaliti je Mig-31 na kojem su prvotno testirali gjde je bilo problema s drugom fazom ili Tu-160 jedan od razloga zašto su Ameri diglibuku oko sljetanja ovih u venezueli

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Kinžal nosi MIG-31, a Sarmat nosi, Avantgard….To, da če Tu-160 nosit Kinžal za sad samo rezonski zaklučujemo, da bi to bilo najlogičnije…..Ima mnogo vrlo dobrih projektila za Tu.160, na primer x-101 i x-102, koji su se u Siriji, pokazali, kao veoma dobri, a sad su jim nadodali i sasvim novu i svoju antielektronsku opremu…. Znači x-101, ima domet 4500 Km, može,da nosi nuklearnu bojevu glavu, kompletno je stealth i sad ima i sopstvenu antielektronsku zaštitu……

Ivex
Gost
Ivex
1 godina prije

Neće biti potrebno jer s ovim novim Rusi idu preko Južnoga Pola Ameri nemaj ništa tamo od TAAD ova ili Ajaxa tako da su goli plus koliko znam niti jedan od ovih sustav ne radi na polovima zbog niskih temp i magnetskoga ometanja u biti sada su jedni drugi 50:50, Ameri drže s bazama u Poljskoj i Rum Ruse ovi preko Juznoga Pola njih ostalo igraju međusobne male igre.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Obije baze, tako ona u Devesele kao i ona u Redžikowu, su več davno pokrivene… Ređikowo iz Kaliningrada sa Iskanderima a Devesele, sa Kinžalima na MIGovim- 31 u južnom sektoru armije RF….Koliko sam čuo, Amerikanci sad več nude, da zameno svoje sporne lansere MK-41, ako Rusi ukinu program 9M729 Novator….

bbbb
Gost
bbbb
1 godina prije

Tu-22 nosi Kinđale a ne Tu-160………….

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Za sad, kolko ja znam ne nosi niko osim MIG-31..

bbbb
Gost
bbbb
1 godina prije

Tu-22 se isto prenamjenjuje i za uporabu Kinđala isto kao i Mig-31, jel operativan ili ne ne znam ko što ne znam ni za Miga iako je nosferatu rekao da već lete na borbenom dežurstvu. Mislim da je i Tu-22 isto već na dežurstvu ali ne žele previše plašiti ciokaubojgusare……………

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Volem ja bracu ruse ali mislim da bi trebali srediti svoju propagandu.
Zar nije Su-57 otkazan? Kao, posto rusi vide americke „nevidljive“ se moze pretpostaviti da i ameri vide ruske, pa je nepotreban.
Posto ameri znaju da su im F-35 inferiorni u letackim osobinama ulazu u domet. Prakticno su samo platforme za lansiranje raketa. Sto mogu uraditi i dronovi.
Sa dometom Kinzala ga moze nositi maltene bilo koja platforma. Ne mora ga nositi Su-57.

nekoime
Gost
nekoime
1 godina prije

Američka vojna industrija ubrzano radi na odgovoru Rusima, projektilima Bribe i Coruption, te traže dodatna sredstva za njih.

joca
Gost
joca
1 godina prije

veci je uspjeh da polete sa brojem 93 a slete sa br. 91 sa strane..čestitam..

radio tirana
Gost
radio tirana
1 godina prije

Horor u hodnicima Pentagona i NATO-a,..

radio tirana
Gost
radio tirana
1 godina prije

Horor u hodnicima Pentagona i NATO-a,….
ahahaaaa, ovo je iz naj boljih dana envera hodze i radio tirane, ja mislim da ni oni ne bi sastavili “bolji” naslov

Svetozar Zelić
Gost
Svetozar Zelić
1 godina prije

Vidim da ima puno vidovitih i stručnih izjava te propagande s jedne,druge,treće itd strane.Kad počne i ako počne 3 svetski onda bumo saznali.Do tad kome vjerovat i tko to ZNA.Veli znam ja.Znaš ti kitu moju.

Gordan
Gost
Gordan
1 godina prije

Pretpostavljam da je autor infiltrirao hodnike Pentagona, a narocito sanitarni cvor, kako bi mogao izmjeriti “iz prve ruke” do koje mjere se “sanitarni cvor” oficira i analiticara koji tamo obitavaju stisce od “uzasa.”

Narocito zato sto taj projektil uopce ne interesira sa kojeg je aviona lansiran – MiG 31 ili Tu-22, kojih ima polupristojan broj a barem nekolicina opremljenih za lansiranje ovog projektila, ili Su-57, kojih ima… jel’ ono dva? Sa jos nekih deset u procesu proizvodnje.

U medjuvremenu, velika svjetska sila Australija vec ima deset aviona pete generacije.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
1 godina prije

Ima samo 3 baterije S-300 u Siriji, ali Izraelci isto više ne lete. Dakle ima ih dovoljno, kužiš? Ameri i ostali su zadnjih 20-ak godina naviknuli voditi rat na način da oni mogu bombardirati nekoga s 10 kilometara visine, a ovaj koga bombardiraju ne može ih ni u teoriji ugroziti. Bilo koje odstupanje u ovoj doktrini je pogubno za njih tako da je i 1 Su-57 dovoljan da ih uznemiri, a o S-300/400/500 da ne pišem.

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
1 godina prije

Lijepo je cuti da jedna miroljubiva sila ima takvo napredno i ubojito oruzje poput Rusije ….to znaci mir i krocenje zvijeri-njaka zvani SAD I NATO.
A lijepo je cuti od pred,te Rusije koji kaze ovako ,,nase najnovije oruzje je naucna fantastika za nase neprijatelje,,.Naravno Putin neprijatelje ne oslovljava tako vec ,,partnerima,, heheeee Mnogi Rusi nevole pa i moja malenkost taj izraz ,,partneri,, ali stas moras te zvijeri nekako kulturno da oslovljavas radi reda.

Imaju bacuske jooooossss mnogo sta novo sto nemaju zvijeri ….zato zvijeri i nesmiju direktno Rusiju da napadnu vec samo reze,laju,skevcu i slicno kako to bijesne zvijeri rade.

Rexx
Gost
Rexx
1 godina prije

Horor u hodnicima Pentagona, strava, uzas u Briselu, ma novinari pa jeste vi normalni, kakve bedastoce pisete

Janko
Gost
Janko
1 godina prije

Uzbudili se.

mladen3x
Gost
mladen3x
1 godina prije

Da je Amerima u interesu več bi oni napravili nešto slično ali im nije iz razloga jer bi im onda sve priče pale u vodu i morali bi kad tad napasti Ruse ili Kineze a to se zna kak bi završilo.Njima je u interesu napadati male i preotimati od njih resurse a to rade od kraja 2 sv.rata i to s oružjem koje imaju i to je njihova politika.Nekad uzmu veči zalogaj pa ako prođe ok,ako ne prođe opet netko plati.Uostalom imaju medije koji odrade svoje a ovi se u to vrijeme povuku i sve 5.Rogati na rogatog nejde i to se dobro zna.Ostalo biznis odradi.Uostalom,može Saudijska Arabija napraviti još bušotina i proizvoditi za cijeli svijet po niskim cijenama ali gdje bi ih to odvelo,mislim da bi brzo presušili.Nije sve stvar u dominaciji…Stvar je da “postojiš”….(I da je…š manje,uostalom tak smo i mi u školi “postojali”,kao djeca,zar nije tak?)

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

Nije. Da nema ‘stvarčica’ Rusija bi bila rasparčana, i njeni resursi korišteni. Tko kotisti naš plin i ribu iz Jadrana?

Miki
Gost
Miki
1 godina prije

Malo morgen! U “bay” ga nemogu smestiti ako smeste pod krilima 2 komada prave Su-57 na daleko vidljiv na radarima. Onda je i Mig-31 dobar.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Da se kladimo da ce smjestiti 4 kom u utrobu, a MiG-31K dobija nove rakete umjesto kindzala. Sad kontaj kakve ce te rakete biti kad je kindzal vec zastario.

Miro
Gost
Miro
1 godina prije

Hmm… “In April 2018, it was reported that India is withdrawing from the program. India has become increasingly disappointed with the project’s progress after years of negotiations, delays, and struggles with Russia. India is also not satisfied with the capabilities of Su-57, the basis of the FGFA with one of the main issues being the Su-57’s insufficient stealth design.”

Josip
Gost
Josip
1 godina prije

A da se Ameri odmah predaju Putinu….

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
4 mjeseci prije

Predlažem pod hitno DARPI dati milijardu milijardi dolara za đeparac a onda još toliko da nešto proizvede.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
174
0
()
x