fbpx

SAD izlaze iz INF ugovora – Nemaju ništa za borbu protiv Rusije, ali mogu uništiti Europu

Rakete SAD

Za ruski portal Geopolitika je bivši dozapovjednik rumunjske zrakoplovne baze Otopeni i bivši pilot rumunjskog zrakoplovstva, Valentin Vasilescu, dao intervju kojim je pokušao pojasniti moguće posljedice povlačenja Sjedinjenih Država iz Ugovora o uklanjanju raketa srednjeg i kratkog dometa, kojeg su 1987. potpisali američki predsjednik Ronald Reagan i njegovog sovjetski kolega Mihail Gorbačov.

Prije intervjua je novinar Costantino Ceoldo pojasnio kako su se stvari odvijale u vrijeme sukoba dva suprotstavljena vojna saveza, sve do raspada Sovjetskog Saveza i nedavne najave američke administracije o povlačenju iz Ugovora o uklanjanju projektila srednjeg i kratkog dometa.

Vrhunac Hladnog rata je obilježio događaj kada su bivši američki predsjednik Carter i europski čelnici James Callaghan, Valéry Giscard d’Estaing i Helmut Schmidt 1979. godine odlučili razmjestiti nuklearne projektile srednjeg i kratkog dometa za lansiranje iz europskih baza. Engleska, Njemačka, Italija su bili domaćini pokretnih lansera za projektile “Pershing” i prve generacije krstarećih projektila. Veliki brodovi s projektilima su u Njemačkoj bili dočekani s prosvjedima, ali su oni nastavili dolaziti do završetka raspoređivanja ovog oružja.

Sovjetski Savez, koji se bojao da će s europskog teritorija biti pokrenut prvi udar na SSSR i istok Europe, već je koristio analogne projektile SS20.

Sjedinjene Države i Sovjetski Savez su se ugrožavali uglavnom velikim interkontinentalnim projektilima, ali projektili srednjeg dometa predstavljaju prijetnju zbog činjenice da je američki teritorij bilo izuzet od opasnosti, zbog velike udaljenosti. U ovom slučaju, ovi su projektili bili prijetnja samo za Rusiju, a time i za europske zemlje.

Međunarodni sporazumi iz 1987. između predsjednika Reagana i njegovog sovjetskog kolege Gorbačova su doveli do potpisivanja ugovora INF i potpunog povlačenja tog oružja i njihovog uništenja. Činilo se da ugovor INF, ali i drugi koji se tiču različitih vrsta nuklearnog oružja, obećavaju konačni kraj mogućeg izbijanja nuklearnog rata i stvaranje novog svjetskog poretka, multipolarnog i usmjerenog na opuštenije diplomatske odnose.

Iskander K

FOTO: Iskander K

Sovjetski Savez se još uvijek činio monolitni entitet i nitko nije sumnjao da će za nekoliko godina nestati. Ali je ne tako davna povijest dobro poznata. Iznenadni raspad Sovjetskog Saveza i teška gospodarska kriza koja je pogodila sve bivše komunističke zemlje, prije svega zbog šokantne primjene apsurdnih neoliberalnih ekonomskih politika od strane njihovih vlada, dovelo je do stvaranja sada okončane američke unipolarne geopolitičke hegemonije.

Interni teroristički napad 11. rujna 2001. bio je izgovor za pokretanje velikih američkih imperijalističkih ratova i projekta osvajanja Rusije kroz preoblikovanje Bliskog istoka po zapadnom ključu. Istovremeno se dogodilo proširenje NATO pakta na bivše zemlje Varšavskog ugovora i ciljalo se na bivše kavkaske republike.

Čak i balkanski ratovi ’90-ih, premda su se dogodili prije 11. rujna 2001., mogu se smatrati dijelom “pomicanja fronta” i u svim aspektima razmatrani kao prvi pokušaj ispravljanja “mana” istočne vojne granice Sjevernoatlantskog saveza, time i američke vladavine.

Tijekom prve administracije Georga Busha mlađeg vidjeli smo, nažalost, jednostrano povlačenje Sjedinjenih Država iz ugovora ABM koji zabranjuje protubalističke projektile, što je bio težak udarac mirovnim naporimaljudi koji su do tada izbjegavali utrku u naoružanju.

Rusija je odmah vidjela ovu odluku kao vrlo ozbiljnu prijetnju njenom opstanku, ali očigledno nije bila sposobna suprotstaviti se učinkovitom alternativom koja ne bi bila ograničena na diplomatske prosvjede koje su Amerikanci jednostavno ignorirali.

Sada se čini da je Trumpova administracija ozbiljno odlučila povući se čak i iz INF ugovora, čime je američki predsjednik izdao izborno obećanje da će uspostaviti bolje diplomatske odnose s Rusijom. Umjesto toga gura svijet u novi i opasniji Hladni rat.

Čak i sada, interkontinentalnim projektilima treba oko 30 minuta za njihov smrtonosni put. Za pola sata savjestan vojni časnik si može priuštiti luksuz čekanja od čak 5 minuta da vidi je li ono što vidi na monitorima zapravo znak prvog neprijateljskog napada ili je moguća pogreška satelita u prepoznavanju. Tako je, primjerice, sovjetski pukovnik Stanislav Petrov 1983. godine spasio svijet od uništenja. Međutim, u slučaju projektila srednjeg dometa se vrijeme reakcije smanjuje na manje od 15 minuta. Koliko bi časnika poput Stanislava Petrova danas moglo biti u svijetu?

“Pozvao sam poznatog stručnjaka Valentina Vasilescua da da tehničku procjenu o novom pitanju ugovora INF, prije svega zbog nekih strukturnih slabosti koje se primjećuju u američkom vojnom aparatu”, piše Costantino Ceoldo, koji je vodio ovaj intervju.

Gospodine Vasilescu, možete li pojasniti našim čitateljima što mislite o nuklearnim snagama srednjeg dometa i njihovim tehničkim karakteristikama?

Iskander - na kranu

FOTO: pretovar rakete )M723 sistema Iskander M

Valentin Vasilescu: Obvezama iz ugovora iz 1987. godine, između Sovjetskog Saveza, a danas Rusije i Sjedinjenih Država, uništene su sve nuklearne i konvencionalne rakete na zemlji dometa od 500 do 5500 kilometara, dakle, kratkog i srednjeg dometa. Balistički projektil kratkog dometa ima domet od  oko 500 do 1000 km. Balistički projektil srednjeg dometa je vrsta projektila s maksimalnim dometom između 1000 i 3000 kilometara, a balistički projektil međusrednjeg srednjeg dometa (IRBM) ima domet od 3000 do 5500 kilometara.

Projektili s dometom većim od 5500 km ne spadaju u ovaj sporazum. Oni su klasificirani kao interkontinentalni balistički projektili (ICBM). Prema ugovoru INF, Sjedinjene Države ne mogu postaviti nuklearne projektile u Europi. Dakle, najviše koristi od ovog ugovora imaju europske zemlje i Rusija.

Rakete srednjeg dometa su prema nekima i krilati dronovi? Drugim riječima, gdje bi se mogle rasporediti novi američki projektili srednje dometa?

Valentin Vasilescu: Ugovor INF je do 1991. godine iz Europe uklonio 2692 projektila, 846 američkih i 1846 sovjetskih. SAD su uništile svoje projektile koji su bili na teritoriju Ujedinjenog Kraljevstva, Belgije, Nizozemske, Njemačke i Italije. To su bili Pershing Ia i Pershing II, balistički projektili velike snage naoružani nuklearnom bojevom glavom W85 jačine 5 do 80 kilotona, dometa 1770 km, brzine 9800 km/h i maksimalne nadmorske visine 320 km.

Američka vojska je uništila i krstareće projektile BGM-109G Tomahawk, koji su bili raspoređeni u Velikoj Britaniji, Belgiji, Nizozemskoj, Njemačkoj i Italiji, dometa 2500 km, brzine 880 km/h, naoružani minijaturiziranim W80 nuklearnim bojevim glavama jačine 5 do 50 kilotona. To je bio dio INF ugovora.

Godine 2002. američki predsjednik George W. Bush se povlači iz Ugovora o borbi protiv balističkih projektila (ABM) i započinje program Nacionalne raketne obrane. SAD su u Europi, u Rumunjskoj i Poljskoj, postavili antibalističke štitove SM-3 Ib/IIa na temelju lansera VLS MK-41, sustava koji postoje na krstaricama AEGIS klase Ticonderoga. Ali VLS MK-41 može lansirati projektile Tomahawk naoružane nuklearnim bojevim glavama.  Čini se da Trumpova najava o jednostranom povlačenju Sjedinjenih Država iz ugovora INF ne utječe na Sjedinjene Države, zato što je udaljenost između američkog kontinenta i europskog dijela Rusije veća od 5500 kilometara. Projektili koje može lansirati sustav VLS MK-41 iz Rumunjske i Poljske lete brzinom koja je 20 puta manja od balističkih projektila. Od trenutka kada se projektili lansiraju, njihove termalne tragove mogu pratiti ruski sateliti i mogu ih uništiti ruski proturaketni sustavi i zrakoplovstvo.

Koliko su opasne ove nove rakete za Rusiju i kakve bi protumjere mogao poduzeti Kremlj?

OTR-23 Oka

FOTO: raketni sistem OTR-23 Oka

Valentin Vasilescu: Karakteristike novih balističkih projektila opremljenih nuklearnom bojevom glavom težine su od 650 do 1000 kg, snage 1 do 8 megatona, mogu pogoditi metu na udaljenosti od 1500 do 2500 km. Težina im je 18 do 24 tone, dužina 15 do 20 metara, promjer 1,5 do 1,8 m, brzina 4,5 km/s i lete na visini 600 do 900 km. Njihovi motori imaju propulziju od  najmanje 75 000 do 100 000 kgf.

U odnosu na njih, projektili koji su dio američkih protubalističkih štitova GBMD, SM-3 (Ib, IIa) i THAAD imaju daleko slabiji pogon i beskorisni su.

Izazov kojeg je predsjednik Donald Trump previdio je da Sjedinjene Države više nemaju raketne motore potrebne za izgradnju balističkih projektila. To pokazuje činjenica da se SAD sve više usredotočuju na stvaranje proturaketnih štitova, a smanjenje proračuna bi rezultiralo manjkom raspoloživih sredstava za dizajn novih motora velike snage za projektile.

Zbog smanjenja proračuna NASA-e, većina stručnjaka iz sektora koji pripadaju posebnim odjelima Lockheed Martina i Boeinga okupili su se i formirali tvrtku United Launch Alliance (ULA). Ova tvrtka kupuje raketne motore, sastavlja dijelove raketa i stvara nova svemirska vozila, kojima se potom za lansiranja koriste Pentagon i NASA. Tako ULA stvorila najmoćniju američku raketu u Atlas V. Za pokretanje, Atlas V koristi dva pojačivača s ruskim motorima RD-180. Prvi Atlas V također ima ruski motor RD-180, kojeg proizvodi ruski NPO Energomaš.

Taurus I i Minotaur I su nove “lake” rakete koje je NASA dobila od korporacije Orbital Sciences (OSC), a korišteni su dijelovi SR19 i M55A1 iz starih interkontinentalnih balističkih raketa LGM-118A, MX-Peacekeeper i LGM-30F Minuteman II.

THAAD

FOTO: THAAD

U razdoblju od 2010. do 2013. OSC je zamijenio prva dva dijela rakete Minotaur s motorom NK-33. Motori NK-33, isporučeni od strane ruske tvrtke Energomaš, a superiorniji su od onih proizvedenih u Sjedinjenim Državama. Zbog sankcija koje su Sjedinjene Države nametnule Rusiji početkom 2014. je prekinut prijenos ruske tehnologije, uključujući tehnologiju iz Energomaša. Tvrtka Aerojet je u suradnji s uredom Južnoje u Dnjepropetrovsku u Ukrajini počela proizvoditi motore AJ-26-58 / 62, ali to su loše kopije motora NK-33 U. Raketa Antares, koja je transportirala američki teret Cygnus s materijalima za Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) eksplodirala je 6 sekundi nakon pokretanja zbog greške u dizajnu motora AJ-26. Postoji slična raketa s američkim dijelom SR19, kojeg koriste Taurus I i Minotaur I. Sastoji se od fiksnog sustava GBMD (Ground-Based Midcourse Defense) i sastavlja ga OSC. Sustav GBMD (35 000 kgf) je vlasništvo agencije Pentagona za protubalističku obranu koja djeluje u bazi Fort Greely na Aljasci i bazi Vandenberg u Kaliforniji. Ali on je beskoristan za balistički projektil srednjeg raspona.

Pogledajmo gdje je Rusija po pitanju raketnih motora koji bi se mogli koristiti za nuklearne projektile srednjeg i međusrednjeg dometa. Nova ruska raketa Angara koristi motore RD-191. RD-191 tijekom leta ima maksimalni potisak od 200 000 kgf kojeg je sposoban mijenjati od 100% do 30%. Nos motora ima žiroskopsku platformu kontroliranu računalom, što omogućuje njegovo pomicanje gore-dolje i lijevo-desno. Nos mu osigurava vektorsko upravljanje, baš kao u slučaju ruskih borbenih zrakoplova Su-30 i Su-35. Rusija može dizajnirati i izgraditi novi balistički nuklearni projektil s dometom do 5000 km u sljedećih 6 do 8 mjeseci.

RD 191

FOTO: motor RD-191

Slijedom toga, za razliku od svih postojećih balističkih projektila, novi balistički projektili srednjem dometa mogu biti programirani za uspon, spuštanje ili skretanje. Može se dobiti i projektil s 3 do 4 neovisne nuklearne bojeve glave.

Sadašnje američke antibalističke rakete su djelotvorne samo protiv balističkih projektila koji ne mijenjaju putanju tijekom leta. Koristeći ove inovacije, svim američki proturaketni štitovi su neučinkoviti protiv novih ruskih projektila srednjeg dometa.

Imamo protubalističke rakete SM-3 Ib / IIa razmještene u Rumunjskoj, Poljskoj i na američkim razaračima i krstaricama Aegis i sustave GBMD (Ground-Based Midcourse Defense) smještene u Fort Greelyu (Aljaska) i Vandenbergu (Kalifornija).

U ovoj situaciji, vjerojatnost uništavanja ruskih projektila američkim antibalističkim projektilom SM-3 Ib pada ispod 4%. To znači da SAD moraju pokrenuti više od 25 antibalističkih projektila kako bi mogli pogoditi samo jednu od trostrukih bojevih glava ove nove ruske balističke rakete. Međutim, VLS Mk-41 sustavi postavljeni na terenu u Europi imaju dio sa samo 24 lansera za antibalističke rakete.

Vrijeme koje sustavi VLS Mk-41, maksimalnog dometa 500 km, imaju na raspolaganju za lansiranje i usmjeravanje projektila prema cilju je 100 do 120 sekundi. Brzina okomitog uspona antibalističke rakete je ispod 4 km/s, a prvi američki protubalistički projektil treba 75 do 90 sekundi da dosegne 80 do 100 km nadmorske visine, gdje bi započeo manevre kako bi presreo samo jednu bojevu glavu ruske balističke rakete. Osim toga, kanal antibalističkog radara ne dopušta istodobno navođenje više od 3 do 4 antibalističke rakete. To nije dovoljno da pogode bojevu glavu  ruskog balističkog projektila.

Ipak, Rumunjska i Poljska su u puno goroj situaciji, zato što su američki protubalistički štitovi postavljeni na njihovom teritoriju. Do sada je vrijeme u kojem ste morali ispraviti pogrešku pri slučajnom lansiranju interkontinentalnog projektila bilo 20 do 25 minuta. To je vrijeme potrebno da interkontinentalni projektil dođi iz Rusije do američkog kontinenta. Međutim, sada imate samo 4 minute, što je tek 20% vremena kojeg ste imali prije. To je vrijeme koje IBCM treba da iz Rusije dođe do Poljsku ili do Rumunjske, koje su udaljene oko 1 000 km. Od sada će Rumunjska i Poljska postat će ciljevi ruskih balističkih raketa od 8 megatona, koje imaju bojeve glave koje nikakvi američki štitovi neće moći neutralizirati, a ta oružja imaju ogromnu sposobnost uništenja stanovništva i infrastrukture.

Geopolitica

Putinovo nuklearno upozorenje nije bilo slučajno – SAD moraju znati gdje im je mjesto

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
34 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
igi
Gost
igi
2 godine prije

…ne trebaju rusi gađati poljsku i rumunjsku već jednu državu na obali mediterana….tu je srce tame.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  igi

Ahaa….kontam ti pogeiješio sa obalom, mislio sam d želiš reći obali Atlantika. Nije to toliko zlo, zlo je na drugom mjestu a to na šta misliš je samo mjezimče toga zla.

Tvingo
Gost
Tvingo
2 godine prije
Reply to  Siniša

Bilo kako bilo trebalo bi tamo obavezno….žestoko da hiljadu godina ništa više ne može da se pojavi !!!

igi
Gost
igi
2 godine prije
Reply to  Siniša

..čovjek uči dok je živ…eto i ja…možda su hazari samo žrtve a glavni krivci su kršćanski cionisti iz USA koji imaju za cilj preobražaj židova u kršćane a imaju veliki utjecaj na izbore u USA….
Kršćanski su cionisti tvrdili daj e zemlju Izrael Bog dao židovskome
narod u te da se svi Židovi, kak o bi se dogodio drugi
Kristov dolazak, moraju vratiti u Izrael za završnu bitku kod Armagedona
– neku vrstu posljednje manihejske bitke između sila
dobra i sila zla.
Tvrdili su da ć e to uništiti Zemlju. Čak su to nazivah “po ­
sljednjim vremenima” . Ali “dobr a vijest” za kršćanske cioniste
bila je vijest da će oni, kao “pravi vjernici”, biti iznenada svetim
“uzašašćem” uzneseni na Nebo i da će tako biti pošteđeni strahota
nuklearnog holokausta na Armagedonu
…..Uri Avneri, vođa izraelske mirovn e organizacije Gu š Salom,
govoreći o teologiji tih kršćana, tobož e prijatelja Izraela, rekao
je: “Prema njihovim teološkim vjerovanjima, Židovi se moraju
okupiti u Palestini i na cijelome njezinu teritoriju uspostaviti
židovsku državu kako bi omogućili Drugi Kristov dolazak… Ti
evangelisti ne vole otvoreno govoriti o onom e što prethod i –
prije dolaska (Mesije), Židovi se moraju obratiti na kršćanstvo.
Oni koji se ne obrate , nesta t će u divovskom holokaust u bitke
na Armagedonu . To je u biti antisemitski nauk…”

Zadar
Gost
Zadar
2 godine prije
Reply to  igi

Jesi ti pismen

igi
Gost
igi
2 godine prije
Reply to  Zadar

tekst je copy paste….

alan ford
Gost
alan ford
2 godine prije
Reply to  igi

smjesan si prijatelju, i to ti je smijesna zamjena teza….
pitanje je, dakle, mase li pas s repom, ili rep mase s psom?
naravno ovo drugo, jer hazari kao manjina absolutno komaduju u SAD i nad takozvanim “krscanskim cionistima”. A tko su “krscanski cionisti”? ljudi kao Bush i McCain… uh kakvi krscani
pa Bush je bio pudlica hazara. a ne obrnuto,

giordano bruno
Gost
giordano bruno
2 godine prije
Reply to  igi

Znaju Rusi gde treba. RAF fighters intercept TWO Russian bombers Tupolev Tu-160 (Blackjack) Strategic Long-Range Heavy Supersonic Bomber Aircraft Near UK Airspace. To sto ti mislis je samo vazal, to je engleska podvala.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

Tu-160 je iako star dizajn, nešto najljepše što je ikad napravljeno…mnogi neznaju, i ogroman je…predmet divljenja cijelog svijeta…
Što se tiče raketa, neke ruske su dobile akceleratore, mogu korigirat smjer…
vrludat, još da i otplešu ‘kazačok’ da skratimo priču, ovdje su Rusi apsolutno superiorni…
Ozbiljno mislim da je najveća opasnost od bio oružja.

Tvingo
Gost
Tvingo
2 godine prije
Reply to  kiki

Kako se čuje ovi ,,bio,, proizvodi se aktivno proizvode u Gruziji a testiraju se na živim ljudima.Po podacima ruskog vojnog sektora za pračenje bio kemičkih stvari protivnika je tamo samo ove godine umrlo više od 70 ljudi koji se koriste u ovim pokusima.Iztraživanja u tim zločinačkim laboratorijama idu u smjeru da mogu naštetiti samo pojedinim rasama ljudi,a hipotetički mogu pogoditi generacije koje tek trebaju da dodžu.Znači gospodari svetskog zla u svojoj mašti ne poznaju nikakvih ograničenja,a normalnom čoveku je o tome teško i pisati …

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

Tu160 je “Beli labud”….”White Swan”.

giordano bruno
Gost
giordano bruno
2 godine prije
Reply to  Siniša

Kada ga vide Njima je Crni labud – Labudovo jezero.

Tupolev Tu-160. The Tupolev Tu-160 (Russian: Туполев Ту-160 Белый лебедь, translit. Belyy Lebed, lit. ‘White Swan’; NATO reporting name: Blackjack) is a supersonic, variable-sweep wing heavy strategic bomber designed by the Tupolev Design Bureau

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije

U toj priči, se najbolje vidi, koliko je EU vazalna naspram USrA…. Izlazak iz INFa, tangira daleko najviše Europu ali, ta ne sme ni, da mukne…. Inače, što se Europe tiče, za Rusiju, izlazak iz INFa, bitno pojeftinjuje a i pojednostavljuje vatrenu moč i projekciju naspram NATO zemalja u Europi…Samo za usporedbu… Svaki Kalibr, može da nosi nuklearnu bojevu glavu ima domet do 2500 Km i može, da se lansira iz naobičnijeg kontejnera, na kamionu…. Cijena 1 Kalibra, je cca 1 milijon $- …

CMD
Gost
CMD
2 godine prije

To sve iz ljubavi prema svom bližnjemu ?

towarmagarski
Gost
towarmagarski
2 godine prije

cccr je bio prava država jedina mana mu je bila što pokojna juga nije bila u njemu….nek kloniraju lenjina i idemo ispočetka….mudar je bio drug staljin što mu je sačuvao dnk netaknut

klaus
Gost
klaus
2 godine prije

Problem su državice poput naše sa neukim pućanstvom i korumpiranok elitom. Treba jednu takvu zbrisat s lica zemlje da se zna red.

čitalac
Gost
čitalac
2 godine prije

“Nova njemačka raketa Angara koristi motore RD-191.”
Njemačka raketa Angara???
ADMIN: popravite pogrešku i na isto mjesto dajte članak bez pogrešaka, jer je tema isuviše važna da to ostavite ovako.
Ok?

cicos
Gost
cicos
2 godine prije

Ne upitase rumuna sta ce ostati od Rumunije ako i jedna raketa poleti ka Moskvi.

ribar
Gost
ribar
2 godine prije
Reply to  cicos

Reče im lik…
“Od sada će Rumunjska i Poljska postat će ciljevi ruskih balističkih raketa od 8 megatona, koje imaju bojeve glave koje nikakvi američki štitovi neće moći neukntralizirati, a ta oružja imaju ogromnu sposobnost uništenja stanovništva i infrastrukture.”

Mercury
Gost
Mercury
2 godine prije

Nekako mi pola koraka nedostaje.
Kada su Ameri napravili sve moguće analize te zaključili da nuklearni napad na SSSR nema dobrog ishoda, odustalo se od te strategije. Onda su se mozgovi ponovno probudili i rekli da je moguće da pobijedi onaj koji neutralizira neprijateljsku sposobnost odgovora na napad. Tu je došao raketni štit u igru koji se postavlja kao dio strategije presretanja raketa koje bi bile prijetnja nakon napada kao jedan od elemenata uništavanja sposobnosti odgovora neprijatelja.
A sada svi već raspravljaju o coffee napadu na Europu??? U koji dio strategije spada ograničeni nuklearni rat na tlu Europe??? U takvoj situaciji raketni štitovi u Poljskoj i Rumunjskoj ne igraju nikakvu ulogu. Meni to izgleda kao samo zastrašivanje sa svih strana kako bi se opet platile puste milijarde za trgovinu i razvoj naoružanja. Bilo kakav rat koji uključuje bilo kakvu nuklearnu bombu pa da trajao i 3 dana, imati će posljedice krize iz 2008 puta 1000.
Nema veze, bitno da znamo tko uvijek na()ebe – narod.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Mercury

Prvi cilj je naravno, izvući lovu od eu.
Ali nemojmo zaboraviti da bi bankari bili jako sretni da se riješe (bijelih) evropljana…na početku 20st. bijelci su činili 30% populacije i više…a sada 9%

njonjo
Gost
njonjo
2 godine prije

Iz svega gore navedenog proizlazi samo jedan zaključak – Ameri se dosjetili kako da sačuvaju svoju stražnjicu, a guzobris će biti Rumunji, Poljaci i još poneka europska podguzna muha.

Mačak
Gost
Mačak
2 godine prije
Reply to  njonjo

Stvarno mislite da bi u tom slučaju Rusija poštededela bilo koji bivšu članicu VARŠAVSKOG PAKTA i novo pridošle Mediteranske zemlje?

giordano bruno
Gost
giordano bruno
2 godine prije

“Atomska bomba je u principu jednostavne gradje.
Sastoji se od uranijumske šipke koja tačno pasuje u cilinder koji je takodje od uranijuma.
Ništa od toga, dakle ni šipka nitii cilinder ne poseduju kritičnu masu i ne mogu da eksplodiraju samo od sebe.
Da bi doslo do eksplozije potreban je upaljac ,hemisjki upaljac koji ispali šipku u cilindar.
Time se prelazi se granica krične mase i bomba eksplodira.
Zvuči jednostavno .
Medjutim u praksi ,pravljnje atomske bombe je komplikovan poduhvat.”

giordano bruno
Gost
giordano bruno
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

Ovo izgleda moze da se nosi u koferu, kao rucni prtljag.

“Sve s obzorom o kojem tipu bombe se radi, njenu razornu snagu i dizajn – potrebno je od 20 do 50 kilograma uranijuma.A što se tiče plutonijuma dovoljno je od 6 do 8 kilograma.U suštini , za pravljenje oružja potrebano je materijala veličine manje bejzbol loptice ili veceg grejapfruta. Dakle, nije potrebno mnogo materijala, da bi se napravila bomba razornija od one koja je bačena na Hirošimu.”

Janko
Gost
Janko
2 godine prije

Prema ovom članku ispada kako Rusiji još i odgovara da se taj INF ugovor raskine jer će se moći naoružati još ubojitijim projektilima i biti još superiornija u odnosu na NATO, a onda se postavlja pitanje čemu tolika nervoza kod Rusije i zar su američki stratezi baš toliko nesposobni da čine toliko očite promašaje i usluge neprijatelju? Ispada da bi svatko od nas bio sposobniji strateg.

Drugo pitanje koje se nameće, čemu tolika strka oko proturaketnog štita na istoku Europe i pokušaja okruženja Rusije kada bi istoj trebalo biti još lakše projektilima doprijeti do Amerike preko istoka. Također dosežu avionima, brodovima i podmornicama preko ogromnih prostranstava Tihog oceana. Zračna linija od Moskve preko Europe i zapada do New Yorka bi trebala biti oko 7 500 kilometara dok bi kopnena udaljenost između krajnje istočne granice Rusije i New Yorka na “budućoj” Transsibirskoj autocesti (za koju navodno postoje razrađeni projekti) trebala iznositi oko 8 000 kilometara (zračna linija bi trebala biti značajno kraća, time više do gradova na istočnoj obali Amerike, poput Los Angelesa). Ovo bi trebaba biti karta radi bolje predodžbe;comment image

Iz svega navedenog, te radi još mnogo drugih činjenica koje nisam navodio, proizlazi da je cijelo to nadmetanje dogovorena stvar sa nekim sasvim drugačijim motivima od onih koji se nama navijački prezentiraju. Naposlijetku onima koji vjeruju u Isusa Krista, sam Gospodin je pokazao kako nam se razračunati sa zlom i nepravdom, a svaki drugi put je samo pusta tlapnja koja ljudski rod drži u istom začaranom krugu zla i nepravde…….. Stoga umjesto da glumimo samopravedne spasitelje ili iste tražimo u drugim ljudima i nacijama, okrenimo srca i poglede prema onome koji je uistinu jedini istinski Spasitelj – Gospodinu Isusu Kristu koji nas jedini uistinu može izbaviti i sačuvati u ovim vremenima………

Gospod vas sve blagoslovio……..

čitalac
Gost
čitalac
2 godine prije
Reply to  Janko

@Janko Ruske strateške rakete za napad na USA (i druge) su daleko iza Urala, oko 3000-4000 km od Poljske i nikakav protivraketni štit ih ne može zaustaviti. To su priče za malu djecu. Izraelski Iron Dome koji je vrhunski proizvod nije mogao zaustaviti salvu Hamasovih raketa kućne izrade: od 400 lansiranih raktea oborili su ih 186! Kao prvo radi se o masovnim napadu, što je nešto sasvim drugo od napada sa 10-ak raketa a kao drugo tu se vidi što znači kad je vrijeme reakcije skraćeno. A sad zamisli što bi bilo kad bi ih napale vrhunske rakete.
Ruse brine to što Amrikanci instaliraju u Poljskoj i Rumuniji univerzalne lansirne sisteme koji se za pola ure pretvore u napadne: Tomahawki sa nuklearnim glavama. Kako kaže ovaj stručnjak oni su relativno laka meta za rusku PRO (ili ABM) ali kako reče jedan ruski stručnjak stvari se razvijaju i zato to nije problem sada ali će biti kroz 15-ak godina.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  čitalac

Znm da sam negdje pročitao o Izraeli, malo je poširoko ali je zanimljivo….
“Ovo se desilo uprkos činjenici da su palestinske rakete bile gotovo potpuno primitivne po savremenim standardima dizajna oružja – putujući relativno sporo i po vrlo predvidivom kursu, ne manevrišući odbrambeno i bez ikakve elektronike kontramera da omete presretačke rakete.

Prema rečima Teodora Postola, sada penzionisanog ali vrlo cenjenog profesora za nauku, tehnologiju i međunarodnu bezbednost na Institutu za tehnologiju u Masačusetsu (MIT), ključni neuspeh sistema “Gvozdena kupola“ je to što njegove rakete za presretanje pokušavaju da uhvate dolazeće palestinske rakete sa zadnje strane – poređenja radi, moderniji Pancir-S sistem koji je napravila Rusija je programiran za presretanje dolazeće rakete spreda i sa strane.

Navodeći studiju o sukobu Gaze i Izraela iz 2012. godine, Postol ističe zaključke ovog izveštaja da je Gvozdena kupola postigla stopu presretanja od manje od 5 odsto; kada su palestinski raketni napadi ponovo masivno ispaljeni na Izrael 2014. godine, izveštaji nakon napada o performansku Gvozdene kupole su ukazali na vrlo malo poboljšanja u sistemu.

Nasuprot tome, sirijska vazdušna odbrana predvođena ruskim ekspertima, suprotstavila se zajedničkom napadu krstarećim raketama Amerike, Britanije i Francuske u aprilu ove godine i uspela da presretne 71 od 103 rakete – od kojih su sve bile tipovi sofisticiranih vođenih raketa dizajnirane da lete nisko, redovno menjaju kurs i imale su pomoć ometanja radarima kontramera iz raznih izvora.

Niz sistema vazdušne odbrane – neki od njih su stari, drugi relativno novi – bio je korišćen tokom napada u Siriji. Iako osam presretačkih raketa ispaljenih iz sirijskih starih S-200 sistema nije uspelo da obori ni jednu krstareću raketu, moderniji Pancir-s je zabeležio stopu presretanja od 90 odsto; drugi sistemi zabeležili nešto između. Na kraju, ukupna stopa uspeha je iznosila oko 70 odsto.”

Janko
Gost
Janko
2 godine prije
Reply to  čitalac

@čitalac

Upravo radi toga što navodiš i još mnogo drugih činjenica jasno se može razabrati da je sve to namještena igra podizanja tenzija iz tko zna kakvih sve motiva. Ruske strateške rakete istina nikakav proturaketni štit ne može zaustaviti prije svega jer bi poletjele u tisućama kada bi došlo do stvarnog napada na Rusiju. Baš radi toga, nema smisla postavljati nikakve “univerzalne lansirne sisteme koji se za pola ure pretvore u napadne: Tomahawki sa nuklearnim glavama” na granicu sa Rusijom, jer od kuda god ih lansiraš rusi bi ako je priča takva stigli odgovoriti sa tisućama svojih projektila. Nebi imalo smisla napasti Rusiju sa 10 pa ni sa stotinu prijektila već sa tisućama, a kada bi rusi na svojim monitorima vidjeli stotine i tisuće projektila, jasno je kako bi postupili i nebi im trebalo puno vremena za odluku.

Znači, ako je priča takva kakvu nam prezentiraju, Rusiju je moguće uništiti jer bi se i njena proturaketna obrana pokazala nedostatnom kada bi se suočila sa tisućama nadolazećih nuklearnih projektila iz raznih smjerova, ali bi ju bilo nemoguće okružiti i neutralizirazi njen odgovor. Da ne spominjem opet istočnu rutu koja bi se u takvoj priči trebala otvoriti za stotine projektila i sva ona napredna oružja koja je Rusija predstavljala. Zar tada nebi bilo u interesu amerikancima da Aljasku militariziraju još i više nego Europu?

Iz svega toga proizlazi da je stvarnost značajno drugačija od one koju nam prezentiraju i da je njihova konfrontacija svojevrsna predstava za podjelu ljudi u dva navijačka tabora dok motivi za sada ostaju skriveni ali očigledno vode prema nekakvom velikom sukobu i kaosu iz kojeg pretpostavljam da bi trebao proizaći nekakav novi poredak. Kao kršćanin, najavu (koja se pokazuje točnom i prilično detaljnom) svega toga vidim i u Bibliji gdje između ostaloga stoji da će se Izraelski hram graditi po treći puta (što je zapisano prije više od 2 500 godina, a izraelci su evo u završnim pripremama za izgradnju) što će biti znak da je čovječanstvo nadomak Velike nevolje. No Isus Krist na drugom mjestu kaže; “Čut ćete za ratove i glasine o ratovima. Gledajte da se ne uznemirujete!” i zaista rađe nego da se uznemirujemo trebamo se okrenuti prema Gospodu i onome što nam je on objavio. Jer jedino tako možemo biti sačuvani u ovom izopačenom vremenu i naraštaju koji se sve više udaljava od istinskih vrijednosti.

Božji blagoslov……

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
2 godine prije

Nije Petrov spasio svijet, u pitanju je bio test ministarstva odbrane i on je pao na njemu.

CMD
Gost
CMD
2 godine prije
Reply to  Iza_horizonta

Suludo bi bilo drugačije mislit ?

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Iza_horizonta

Da, zato je i odlikovan. Za padanje na testu.

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
2 godine prije

Sto ima dobra u SAD? Nista sve su zasrali pa i prirodu.

alan ford
Gost
alan ford
2 godine prije

POVEZANE VIJESTI

Izbornik