fbpx

Putinovo nuklearno upozorenje nije bilo slučajno – SAD moraju znati gdje im je mjesto

Apokaliptična slika

“Mislim da Vladimir Putin nije slučajno na raspravnom “Klubu Valdai” govorio o rastućoj opasnosti od nuklearnog rata, ponavljajući aksiom Rusije o spremnosti da brani svijet i raspravljajući o pravu na preventivni udar. O posljednjem pitanju su stručnjaci odmah započeli raspravu o tome je li ruski predsjednik mislio na nuklearni preventivni napad, a ako jeste, kako se to podudara s tvrdnjom da Rusija neće biti ta koja će prva provesti  nuklearni napad. Odgovorit ću ukratko “, rekao je ruski politolog Rostislav Iščenko u uvodu svog obrazloženja.

Prije svega, podsjetimo na izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina koju je ovom pitanju u raspravi na “Klubu Valdai” dao u razgovoru s Fjodorom Lukjanovom.

Vladimir Putin: “Podsjetit ću vas o čemu se radi. Pitao sam se jesmo li bili spremni i jesam li spreman koristiti oružje koje imamo, uključujući oružje za masovno uništenje, kako bismo zaštitili sebe, kako bismo zaštitili svoje interese. I na to sam odgovorio. Podsjetit ću vas što sam rekao. Rekao sam da naša doktrina nuklearnog naoružanja ne predviđa preventivni napad. Želio bih pitati sve vas, te one koji će kasnije na ovaj ili onaj način analizirati i tumačiti svaku moju riječ izrečenu ovdje, da imaju na umu da ne postoje odredbe za preventivi udar u našoj nuklearnoj doktrini. Naš koncept temelji se na uzajamnom, recipročnom protunapadu. Ne treba objašnjavati što je to onima koji razumiju, kao i onima koji to ne žele reći, a to znači da smo spremni i koristit ćemo nuklearno oružje samo kada sigurno znamo da neki potencijalni agresor napada Rusiju, naš teritorij.

Radar Voronjež
FOTO: ilustracija, radar za rano upozorenje “Voronjež”

Ne otkrivam nikakvu tajnu ako kažem da smo stvorili sustav koji se po potrebi nadograđuje, raketni sustav s ranim radarskim upozorenjem. Ovaj sustav nadgleda cijelu planetu, upozoravajući na lansiranje bilo koje strateške rakete na moru i prepoznavanje područja iz kojeg je lansirana. Drugo, sustav prati putanju leta rakete. Treće, locira zonu pada nuklearne glave. Tek kada znamo sigurno, a to traje nekoliko sekundi, da je napadnuta Rusija, pokrenut ćemo protunapad. To bi bio recipročan protunapad. Zašto kažem “recipročan”? Zato što ćemo protiv raketa koje su lansirane na nas ispaliti rakete na agresora. Naravno, to je globalna katastrofa, ali želim ponoviti da ne možemo biti inicijatori takve katastrofe, jer nemamo doktrinu za preventivni udar. Da, nekome izgleda da sjedimo i čekamo dok netko protiv nas ne iskoristi nuklearno oružje. Pa, da, to tako i jest. Ali svaki agresor bi trebao znati da će odmazda neizbježna i da će biti uništen. I mi ćemo kao žrtve agresije, kao mučenici, ići u raj, dok će oni jednostavno propasti, jer neće imati ni vremena za okajanje svojih grijeha.”

Rostislav Iščenko je pojasnio što bi u scenariju globalne katastrofe to značilo za Rusiju i cijeli svijet, i što je Putin mislio.

Prvo, budući da međunarodno pravo preventivni napad smatra za odgovor na već neizbježan napad, mora se pokazati da je agresija neizbježna. Ali gotovo nitko nakon nuklearnog rata neće biti zainteresiran za dokaze. Tko preživi, taj će biti pobjednik, a bit će malo preživjelih. Ako ih bude, to će biti pojedinci ili zajednice, a ne države ili međunarodne organizacije. Dakle, ako rusko vodstvo u narednim satima zaprimi informacije o neizbježnosti masovnog nuklearnog napada protiv Rusije, ona ima pravo i obvezu da pokrene preventivni nuklearni napad, ali neće biti prva u upotrebi nuklearnog oružja.

Drugo, to uopće nije važno, jer čak i ako se provede preventivni napad s konvencionalnim visokopreciznim oružjem, usmjerit će se protiv položaja u kojima se nalaze nuklearna oružja i sustavi proturaketne obrane koji prijete Rusiji. S gledišta vojnih doktrina Sovjetskog Saveza i Rusije, masovni napad strateških nuklearnih struktura se izjednačava s početkom nuklearnog rata i pravom na nuklearni odgovor. Amerikanci reagiraju na isti način. Dakle, u načelu nema smisla raspravljati je li Vladimir Putin mislio na preventivni napad iz Rusije isključivo nuklearni ili nenuklearni. Očito je naglašavao oštro povećanje opasnosti od nuklearnih sukoba. To je glavna točka, jer “tko je počeo prvi” neće biti bitno. Nitko neće ni znati.

Dakle, pitanje je koje nas zanima treba glasiti: “Zašto je ruski predsjednik govorio o opasnosti nuklearne katastrofe u ovom trenutku, kad ne živimo u pogoršanju sirijske i ukrajinske krize, a na Korejskom poluotoku Seul i Pyongyang zatopljavaju odnose bez presedana i govori se ozbiljno o denuklearizaciji poluotoka u kontekstu razvoja korejskog dijaloga i gospodarskoj suradnji između sjevera i juga?” Ja sam siguran da je to proaktivni odgovor na američku odluku da se povuče iz Ugovora o uklanjanju projektila srednjeg i kratkog dometa (INF), što je najavljeno dan poslije. Zašto je ova odluka izazvala takvu reakciju? Uostalom, INF ugovor, potpisan u Washingtonu od strane Gorbačova i Reagana 1987. godine, stupio je na snagu u lipnju 1988. i bio je dovršen u lipnju 1991. godine. To znači da su sve sustave koji su bili zabranjeni uništili i Rusija i Sjedinjene Države. Štoviše, vojna tehnologija razvijena u proteklih 30 godina nam omogućava još učinkovitije provođenje zadaća nego oružja uništena ugovorom INF. Imamo druge sustave koji formalno ne krše ugovor INF, a još su učinkovitija.

Sporazum zabranjuje proizvodnju i postavljanje projektila na teritorij s dometom od 500 do 5500 kilometara. No, danas, Rusija ima složene sustave Iskander dometa do 500 km, krstareće projektile i dalekometne zrakoplove. Projektili “Kalibar” su u uporabi i ne podliježu ograničenjima iz ugovora na kojem su sami Amerikanci inzistirali. Službeno je domet tih projektila 1500 kilometara, međutim, neki izvori govore o 2000 do 2500 kilometara. Raspon “Kindžala”, sustava na Tu-22M3, je dometa 3000 kilometara. Ali ako imamo na umu radijus nadzvučnog borbenog zrakoplova, domet se dodatno povećava od 1500 do 2500 kilometara, što znači da domet tog sustava može biti do 4000 kilometara.

3M-54E1 Kalibar
FOTO: ilustracija, 3M-54E1 Kalibar

To jest, bez formalnog kršenja ugovora, Rusija uz pomoć najnovijih dostignuća može riješiti zadaće koje su u prošlom stoljeću mogle provoditi samo rakete srednjeg dometa. Štoviše, najnovija dostignuća, koja bi oružane snage trebale implementirati u narednih 10 do 12 godina, obično imaju proizvoljan raspon. Dakle, u principu nema nedostižnih ciljeva na Zemlji. Dopustite mi također da vas podsjetim da je Rusija u to vrijeme najavila mogućnost povlačenja iz ugovora INF, kao odgovor na povlačenje Amerikanaca iz antibalističkog sporazuma. Stoga mislim da nije bilo izlaza nego razviti i staviti u službu nova učinkovitija visokoprecizna oružja, bez kršenja ugovora, a istodobno da ne budu posebno povezana sa strateškog gledišta.

Trideset godina Rusija je izbjegavala ovu situaciju. Na kraju INF ugovora su SAD imale veliku prednost u nenuklearnim preciznim oružjima, koja su bila sposobna za udare za sovjetske, kasnije ruske, strateške vektore u prvom masovnom udaru i bez nuklearnog napada. SSSR se suprotstavio tim projektilima Sjeverne Amerike, kao što su zračni i pomorski projektili “Tomahawk”, raketama srednjeg dometa, jer smo u proizvodnji imali tehnološku prednost. Sjedinjene Države su povukle pomorske i zrakoplovne krstareće projektile iz INF ugovora, obećavajući da će biti isključivo nenuklearni. Ali su u isto vrijeme u potpunosti lišili SSSR i Rusiju cijele klase strateških oružja i uspostavili neravnotežu.

Tomahawk Block IV
FOTO: ilustracija, Tomahawk Block IV

To jest, u to vrijeme su Sjedinjene Države mogle riješiti strateške probleme bez raketa srednjeg dometa, a Rusija ne, pa je za Washington bilo korisno da uništi ove projektile. Sada, uz veliko žaljenje Amerikanaca, ispada da ih je u oružjima visoke preciznosti, poput balističkih i krstarećih raketa, Rusija ozbiljno prevladala, a u bliskoj budućnosti će se ova superiornost povećavati.

Nadalje, Moskva to može učiniti bez formalnog kršenja INF ugovora. Dakle, vraćanje raketa srednjeg dometa u službu služi Washingtonu samo kako bi osigurao da tehnološki jaz s Moskvom ne postane i čimbenik njegove strateške nemoći.

Vi i ja razumijemo da tenk T-90 može uništiti tenk T-34, čak i bez približavanja cilju, da ne spominjemo izravne pogotke. Rakete su vam isto. Ono što je važno nije samo projektil, već i taktičke i tehničke karakteristike. Ali baš kao što zastarjeli tenk može uništiti sličan supermoderni, ako je dovoljno blizu da ga učinkovito pogodi, raketna inferiornost se može nadoknaditi približavanjem cilju.

Ovdje leži opasnost. Ako Sjedinjene Države još nisu izgubile tehnologiju za proizvodnju raketa srednjeg dometa koje su im bile u službi ’80-ih, mogu brzo stvoriti stotine projektila “Pershing 2”. Ali, gdje bi se ti projektili nalazili? S američkog teritorija oni neće doseći Rusiju. Postoje tri opcije – Europa, Japan i Južna Koreja. To znači da bi Seul morao pristati sudjelovati u novoj utrci u naoružanju, usprkos medenom mjesecu s Pyongyangom i paničnom strahu da će Južna Koreja zamijeniti Sjedinjene Države u napadu odmazde sjevernokorejskih ili kineskih projektila.

MGM-31 Pershing II
FOTO: ilustracija, MGM-31 Pershing II

Naposljetku, Sjedinjene Države imaju zapadnu Europu – Njemačku, Veliku Britaniju, Italiju i Dansku, gdje su bili glavni položaji raketa srednjeg dometa. Tako je vrijeme letenja “Pershinga” do Smolenska bilo 6 minuta, a 10 minuta do Moskve. To je drastično smanjilo vrijeme potrebno za donošenje odluke tijekom krize, uz povećanje vjerojatnosti slučajnih sukoba. Zato je tada sovjetsko vodstvo, kao i rusko, upozorilo da su Sjedinjene Države započele opasnu igru, prepunu perturbacija u nekontroliranom sukobu koji bi odmah mogao degenerirati u veliki nuklearni rat. Sada je Amerikancima teško implementirati rakete u istim zemljama. Do sada samo Velika Britanija nedvosmisleno podupire SAD, navodeći kako više ne smatra da ih išta veže za INF ugovor.

Njemačka i Italija očito neće biti sretni kada dobiju takav prijedlog. Nadalje, Trump je pokrenuo ekonomski rat protiv Europske unije, usmjeren upravo na staru Europu. Ali postoji i nova Europa. Tko može jamčiti da Poljska, baltičke države i Ukrajina neće razmišljati o tome, ako od Sjedinjenih Američkih Država dobiju prijedlog da Pentagon na njihov teritorij postavi projektile “Pershing” ili nešto slično? Ali onda vrijeme leta projektila do Moskve neće biti više od 3 do 4 minute, a do St. Peterburga minutu i pol. To je situacija u kojoj bilo koji incident može dovesti do preventivnog napada. Štoviše, u situaciji da se to odnosi na baze s američkim nuklearnim projektilima, moguće je, bez daljnjeg odgađanja, odmah pokrenuti interkontinentalne projektile iz Washingtona.

U svakom slučaju, stvarni nuklearni napad bi bilo pitanje nekoliko minuta, u najboljem slučaju nekoliko sati. Putin je o tome razgovarao na Klubu Valdai, kad je obećao napadačima da ćemo mi ići u raj, a oni će jednostavno nestati.

NATO Zone odgovornosti
FOTO: NATO Zone odgovornosti

Međunarodni sporazumi kako bi osigurala nuklearna stabilnost na temelju mnoštva ugovora su praktično hrpe papira bez značaja. Nakon što su ih odbacili, Indija i Pakistan imaju nuklearno oružje. Neformalno je i Izrael nuklearna sila, čiji se kapacitet procjenjuje na 100 do 200 taktičkih nuklearnih bojevih glava, ali se “civilizirani svijet” se pretvara da za to ne zna.

Nakon što je Sjeverna Koreja ne samo završila svoj nuklearni program, već koristi tehnologije dobivene od Ukrajine za stvaranje projektila, čak i interkontinentalnih, nije no potrebno govoriti o učinkovitosti raznih ugovora. Ono što je Kim Jong-un učinio bit će dostupno svima onima čija je međunarodna težina nešto veća od Swazilanda ili Lesota. Kao što je poznato, Sjedinjene Države su se povukle iz ABM ugovora. SALT-1 sporazum su ograničili na strateške arsenale proizvedene do 1972. godine. Sporazum SALT-2 nije stupio na snagu jer je američki Senat blokirao ratifikaciju zbog odlaska sovjetskih vojnika u Afganistan. START-1 i SNP ugovori nisu relevantni, jer su zamijenjeni sporazumom START-3, što je neznatno smanjilo ukupan broj raspoređenih potencijala.

Ugovor START-2 je potpisan 1993. godine, a 2000. godine ga je ratificirala Država Duma, ali se 2002. godine Rusija povukla zbog povlačenja Sjedinjenih Država iz ugovora ABM. Dakle, danas, nakon američkog povlačenja iz INF ugovora, od svih  međunarodnih ugovora koji uređuju strateške sustave, na snazi je samo ugovor START-3, ali to u utrci naoružanja znači malo.

Možda Sjedinjene Države žele ponoviti uspješan pokušaj ucjene iz ’80-ih godina, kada su prisilile SSSR da ustupi i na kraju se urušio? Ali situacija je radikalno drugačija. Prvo, Rusija ima relevantna iskustva i zna da je nemoguće vjerovati na riječ takozvanih “gospodara svijeta”, niti jednom ugovoru kojeg potpisuju. Drugo, ako se Rusija usredotoči na rastuće linije u politici i ekonomiji, u Sjedinjenim Državama će u najboljem slučaju moći govoriti o stagnaciji. Međutim, Trump preferira govoriti o krizi koju želi nadvladati “kako bi Amerika opet bila sjajna”.

THAAD
FOTO: ilustracija, protivraketni sistem THAAD

Treće, u smislu vojne tehnologije je Sovjetski Savez bio taj koji se morao obnavljati, a sada to moraju činiti Sjedinjene Država. Četvrto, priče o petoj generaciji borbenih zrakoplova, novih razarača i obalnih brodova pokazuje veliku neučinkovitost američkog vojno-industrijskog kompleksa, gdje su sredstva divovska, a nedostaje rezultat. Peto, u prošlom stoljeću su svi centri moći u svijetu (SAD, EU, Kina i Japan) bili protiv Sovjetskog Saveza, koji je bio prisiljen širiti, u usporedbi sa svima, oskudne vojne, političke, financijske, ekonomske i diplomatske resurse.

Sada ni Japan ne podržava bezuvjetno Sjedinjene Države. U Europi, koja je još uvijek podijeljena unutarnjim proturječnostima i s nekoliko novih siromašnih Europljana, samo je Velika Britanija američki saveznik. SAD su s Kinom u izravnoj konfrontaciji, ne s nama, a sada govore i o nametanju sankcija Indiji.

Općenito, ako vidimo akcije Sjedinjenih Država kao pokušaj ucjene, onda će one propasti. Ali to ne umanjuje vojnu opasnost kod takvih igara. Ako pržite meso na buretu baruta, prije ili kasnije će bure eksplodirati. Stoga treba razviti novi sustav međunarodnih ugovora kako bi se ograničili, smanjili i idealno eliminirali nuklearni arsenali. Ali prije svega SAD moraju shvatiti gdje im je mjesto u svijetu i prihvatiti stvarnost.

Fort Russ

Transkript ekskluzivnog intervjua s Vladimirom Putinom na forumu “Kluba Valdai”

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
66 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Janoš
Gost
Janoš
2 godine prije

Kako vas nije sram pisati o ovakvim marginalnim temama. Ito u vrijeme kad javnost još uvijek ne zna tko je otac nerođenog djeteta Janice Kostelić! 🙂

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  Janoš

Ne mogu vjerovat! Baš tada ti je crkla baterija?!? E’ bolje se rodit bez neke stvari nego bez sreće! Šalu na stranu. U pravu si. Dok se naše novine večinom bave marginalijama o ozbiljnim temama nama ni riječi. Žalosno je da je “Kazalište u saboru” najvažnija vijest!?!

velebit
Gost
velebit
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

Pazi Trump hidrogenska!
Hvala Putko.

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije

Sve dok imaju Rusi umrežene sisteme, Perimetar i Mrtvu ruku, svaki nuklearni napad na Rusiju, posteje bezsmislen….

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  Trubadur

Koja korist od njega kad je 97 posto nosaća uništeno, perimetar i mrtva ruka su samo mit da zamajavaju ruse kako su sigurni.

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije
Reply to  bbbb

Nemoj se glupirat…. Ili barem navedi neki relevantni vir… Od radara i Perimetrovih 4 raketa, samo su radari bili u Baltičkim zemljama u vreme CCCP ali ti su več sada drugdje… Od raketa jedna je bila u Belorusiji, jedna u Ukrajini, a ostale dvije na ruskom tlu….I molim te …… Pročitaj više »

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  Trubadur

Proući čime se fale ciokauboji…………….ja sam glup…….što da ti crtam kad ne vjeruješ…….imaš oči traži sam…………

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  bbbb

To cime se hvale ciokauboji okaci macku o rep. To je dio propagandno-informacionog rata. To nema veze sa realnoscu. Eto ti jadan vjerujes ciokaubojima na rjec. A zapravo, ni ozbiljniji ljudi iz ciokaubojskih struktura se ne hvale sa time o cemu ti govoris, vec jedino njihovi sarlatanaki mediji. Mogao bi… Pročitaj više »

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  bbbb

Perimetar i Mrtva ruka niau mit, nego sistemi u sluzbi strateskih snaga RF.
Ne moze se unistiti 97% posto nosac. nuklearnog oruzja. Ni u teoriji, a pogotovo ne u praksi.
To je mit i glupost .

Ne brini se ti za Rusiju. Ima ona umnijih ljudi od tebe.

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  Savio

Prvo proući Ivin komentar kako bi to trebalo izgledati a onda bez emocija racionalno zakljući pa mi reci jel to mit. Hvalili su se prije deset petnaest godina da u prvom valu uništavaju 92% kako je sada ne znam, jel 93-94-95-97%……………………..u pravu si Rusiju vode umni, nosati, pa je ostavljaju… Pročitaj više »

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  bbbb

Naravno da je mit. Niko od generala i ozbiljnih ljudi na zapadu ne prica takve bajkovite spekulacije, samo se kao propagandni alat ubacuju u medijsko polje. Ivin komentar o kome govoris je apsolutno nerealan i neozbiljan. Rusi imaju vise nego dovoljno oruzja da uniste SAD, pricas djetinjarije. Rusiju svakako vode… Pročitaj više »

....
Gost
....
2 godine prije
Reply to  Savio

80-tih godina je USA radila scenari za preventivni nuklearni napad na CCCR, razradjeno je bilo nekoliko scenarija, a najpovoljniji za USA je bio – ako sve i jedan ruski vojnik spava u trenutku pocetka napada uspjeli bi odgovorit sa preko 500 nuk projektila. Neznam koliko je taj dokument tocan, ali… Pročitaj više »

dinaricus vulgaris
Gost
dinaricus vulgaris
2 godine prije

pucaj brate…previše nas je …ko će to sve hranit ?

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

ogromna je to država, rusija, nekih 10.000 kilometara s kraja na kraj i do 3.000 kilometara u širinu dok je amerika duga nekih 3.000 kilometara.

Mat
Gost
Mat
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

3000 milja

preseren3
Gost
preseren3
2 godine prije

Kad ti gori kuča, i put u pakao je izlaz…

Molltaler
Gost
Molltaler
2 godine prije

Amerikanci pristaju na sporazume samo kad su u lošijoj poziciji, a kad su u boljoj onda se povlače iz njih. 50-ih i 60-ih god. nuklearni arsenali SAD i SSSR su se stalno povećavali iako su Sovjeti predlagali sporazume kojima bi se to prekinulo. To je trajalo do 73-74 godine kad… Pročitaj više »

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  Molltaler

Izdajnici u ruskim redovima su ruse osakatili što se tiće nukleusa, ništa nisu trebali potpisivati jer su samo sebe razoružali. Dali ciokaubojima urana da mogu napraviti 10.000 bojevih glava atomskih. Rješavali se plutonija a rusi svoj uništili a ciokauboji svoj kao zakopali, skupo im uništavati ga hahaha. Vidi se što… Pročitaj više »

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  bbbb

Rusi nisu razoruzani, imaju vise nego dovoljno nukleusa. Cak i vise nego Ameri. Pises apsolutne gluposti. Imati previse nukleusa, vise nego sto je realno potrebno je samo ogromni teret na budzetu Rusije, koji moze da podrije bezbjednost Rusije iznutra usljed ekonomskih problema. Kina svoju bezbjednost osigurava sa 250 nukleusa. Dok… Pročitaj više »

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  Savio

Misliš da ću trošiti svoje vrijeme u argumentiranoj raspravi a ti ko u sudnici odvjetnik rasipaš se “argumentima” tuk na utuk nisam lud, od sad ne općim sa tobom a ti se kaći koliko hočeš…….

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  bbbb

Argumenata nemas. A ti opsti sa kim i sa cim god hoces.

A ja cu u skladu sa slobodom izrazavanja i komentarisanja na ovom portalu, uvijek kada mogu, da odgovorim na ono sto smatram da je laz ili glupost.

stefano
Gost
stefano
2 godine prije
Reply to  Savio

subaru smiješan si, čovjek ne razmišlja kao ti nego ti argumentirano pokušava objasniti svoje stavove koji tebi ne idu pod kapu. Pokupi svoje igračkr idi kući mami počinje crtani film pa u krpe

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  stefano

Onako neda mi se pisati traktate, iako griješim što se uopće kaćim jer ćeš i ti perfidno ko odvjetnik “argumentirati” ista si sorta ko i on, iz glave 3 argumenta, 90% ruskih milijardera rusi, Ivin komentar na Putinu nerealan, Kini je dovoljno 240 nukleusa za odbranu……….. a sad nastavi argumentirati………..

celinc
Gost
celinc
2 godine prije
Reply to  bbbb

Rusija ima 7000 nuklearnih glava,usa 6800,francuska 300,kina 270,velika britanija 215,Rusija drzi na bojevnom dezurstvu 1643 lansera sa nuklearnim projektilima,usa 1642,Rusija u rezervi ima 911. lansera,usa 912,na podmornicama i strateskim bombaderima Rusija na bojevnom drzurstvu ima 528 nuklearnih projektila,a usa 794,sto je sasvim normalno,jer yenkiji imaju vise podmornica i strateskih bombadera,sve… Pročitaj više »

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  celinc

Celinc, ti si već čovjek koji ima argumente……………to znam od prije………..ako je ovo meni upućeno ja nisam ni rekao da imaju nadmoć………….samo se sa “ruske” strane sve ćini da se Rusiju oslabi što je iz mojih argumenata očito……….ne moraš replicirati nemam volje tipkati jer nisam tu da tipkam i budem… Pročitaj više »

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Savio

savio, ti si stvarno zapjenio. Spominješ neke argumente. Gdje su tvoji? Argument ti je da ‘rusi imaju više nego dovoljno nukleusa’. Otkud ti to? U pitanju je samo tvoje proizvoljno mišljenje bazirano na lijepim željama, a ne čvrsti argument. Za početak, broj nuklearnih oružja u skladištima je manje bitan od… Pročitaj više »

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  Ivo

Kad vidim nosferatua kako mulja sjetim se i njegovog brata po krvi šiklgrubera kako je obećavao nova oružja samo što nisu a cijelo vrijeme vodio Njemačku u propast………lakoća kojom prepušta inicijativu u svemu je skrivena agenda da rusi završe ko švabe…………….

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  Ivo

Pises apsolutne gluposti o ovoj temi. Ako Rusi nemaju dovoljno nukleusa, onda ih niko na svijetu nema dovoljno. To i nije neka tajna, pa prema tome to mogu da znam. Mnogo je toga u tvom tekstu, a veceras imam premalo strpljenja da na sve pojedinacno odgovaram, pa cu se dotaci… Pročitaj više »

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  Molltaler

Rusi nisu prekrsili sa Iskanderom nista, pogotovo ne prvi. SAD je prvi prekrsio INF igovor, na vise nacina, prvo lansirao je balisticke rakete srednjeg dometa da bi testirao svoj PRO sistem, zatim izgradnja dronova je krsenje INFa, jer dron nije nista drugo do pametni krstareci aparat/projektil kopnenog baziranja. Te na… Pročitaj više »

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

“Sjedinjene Države su povukle pomorske i zrakoplovne krstareće projektile iz INF ugovora, obećavajući da će biti isključivo nenuklearni.” Koja farsa i tragikomedija, pa isto su obećali da se neće širiti sa ciootanom prema Rusiji a ovi koji vode ruse kao naivni. Isto je nosferatu rekao da su ga prevarili jer… Pročitaj više »

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije

Zašto se USA povlače iz sporazuma i zašto je Putin ovo izjavija sad kad se strasti smiruju na više misti po planeti? Jer svit triba konstantno držat na rubu rata, na rubu katastrofe, na rubu…u strahu. Tako se lakše kontroliraju ovce. Putin je plus al samo plus koji odlično dođe… Pročitaj više »

odisea
Gost
odisea
2 godine prije

Interesantno da se uvijek kiju neki super planovi,mislim da se pretjeruje!Kada je bio rat u BiH i Hr bile su prisutne stotine teorija velikih, malih sila itd…Ubijeđen sam iz iskustva da u stvari je tragično to što u stvari planovi ne postoje, niti su postajali.Svi samo reaguju na trenutno stanje.Volio… Pročitaj više »

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije
Reply to  odisea

Jesi siguran da je bilo kakvi red bolji od anarhije? Pazi šta pišeš, prouči stvarno značenje riči anarhija, malo promisli pa će ti doć u glavu
Anarhija=bezvlašće=nitko nad nikim ne vlada=nitko nije iznad nikoga=niko ne iskorištava nikoga
Utopija? Možda, al to je značenje Anarhije.

odisea
Gost
odisea
2 godine prije
Reply to  Majk Majers

Da bi iz haosa usao u red treba uložiti energiju!Entropija.Svi pričamo o pravnoj državi a ne želimo uređenje? Moram biti iskren ne shvatam te!
Pojasni!

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije
Reply to  odisea

Odisea Definiraj mi kaos, al ne iz vlastite perspektive! To je nemoguće, jel da!? Čuo si,siguran san za termin kreativni nered. Nekome je to kaos, nekome stvaralačka sredina. I upravo zato vlast ne može donit ništa dobro pojedincu jer vlast teži redu a red je fašizam jer nameće svima iste… Pročitaj više »

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije
Reply to  Majk Majers

Jednostavno, želja za vladanjem eliminira sve norme koje prijete održavanju te iste vladavine a to se zove ugnjetavanje tj fašizam.
Prosto ko pasulj. Anarhija je protuteža vladavini:jedan među istima

odisea
Gost
odisea
2 godine prije
Reply to  Majk Majers

” Mi smo svi, bar bi tribali bit jaki individualci sa osjećajem za zajednicu (pleme). ”
Kako formiratibte odlike, ako je po prirodi stvar težnja svakog individualca da bude jednakiji od ostalih?

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije
Reply to  odisea

Nije to po prirodi. Mi nismo predatori. Tj ili si ljudsko biće ili si grabežljivac, nema pola pola. Ja pišem o ljudskim bićima

odisea
Gost
odisea
2 godine prije
Reply to  Majk Majers

Ne bih želio dapogrešno shvatiš,nemam namjeru proturječit samo radi kontriranja. Ja sam čak više za slobodan izbor (ako to uopšte i postoji !),ali kad imaš ljudski rod onakav kakav je izbor je jako sužen.Zato i prihvatam bilo kakav , red od svojevoljnosti pojedinaca. – podpitanje:ljudsko biće nije grabežljivac? Volio bih… Pročitaj više »

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  odisea

Samo ljudsko biće, Čovjek, ima izbor: može bit vuk ili ovca. Vukovi i ovce nemaju izbora. Ni ljudske ovce…ni vukovi

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije
Reply to  odisea

Odisea Nisan tvoje pisanje ni svatija ka provokaciju. Volin kad se na ovaj nacin raspravlja. I doda bi, sve te “napredne” tehnologije su k…c od ovce a ne napredne. Smece koje nas truje i unistava, stvoreno za ubijanje i ugnjetavanje. Iz rata ne moze proizac nista dobro, jer je stvoreno… Pročitaj više »

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  Majk Majers

Majers, ipak si ti viši nivo a ova penelopa je trolejbus.

odisea
Gost
odisea
2 godine prije
Reply to  bbbb

Vanzemaljci proizveli humanoide da vade za njih zlato!Jer njihov je tehnološki nivo da samo mogu koristiti ljude kao radnu snagu?Nisu dostigli nivo robotizacije (minimum) ali su uspjeli preko zvjezdanih vrata doći na zemlju radi zlata?! E to je nizak nivo rasuđivanja realnosti.Ako želiš mogu ti ispričati još bar 10 takvih… Pročitaj više »

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  Majk Majers

Anarhija je nemoguca, i nuzno vodi u haos, i ponovno organizovanje drustva sa autoritetima. Zamisli neko ti siluje clana porodice, ili ga ubije, ili te pljacka direktno, do mile volje, jer ne postoji nista sto moze da ga zaustavi. A ljudi spremnih na zlocin ima i uvijek ce biti. Tako… Pročitaj više »

ZigAtman
Gost
ZigAtman
2 godine prije
Reply to  Savio

Duhovnost. Ljudsko bice po defaltu ne zeli vladati jer vec vlada, ne zeli ubijati jer zna da zivi vjecno, a da ne kazem kako ljudsko BICE zna kako se nikada nista nije niti dogodilo. Um tj mozak je taj organ koji je umislio da je BICE te ima sve te… Pročitaj više »

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Majk Majers

Osim što u svakodnevnom govor označava nered, izraz anarhija označava i društveno uređenje, posve smisleno i suvislo. Danas ne treba ni knjige čitat, ima jedan filmić na ‘ jubitou’ koji lijepo objašnjava kako to društvo funkcionira….

Makedonac
Gost
Makedonac
2 godine prije

Ima mnogo sličnosti sa Drugim Svjetskim Ratom, Engleska i SAD financiraju Hitlera, grade fašizam u Europu i čekaju da preuzme SSSR. Uključuju se u rat kada sovjetska armija ulazi u njemačku. Sada je smo malo modernije, ne treba ti vojska kada imaš nuklearne rakete, glavni uslov je da po neki… Pročitaj više »

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  Makedonac

Da li bi ti kao ruski prezidente (u stvari Gorbi izdajnik je bio tad prezidente CCCP-a) ostavio ciokaubojima tomahavke kao neće na njima stavljati nukleuse a imaju ih par tisuća a ti svoje srednjodometne uništi i obezglavi svoje? Da li bi ti dao svojem milenijskom neprijatelju (čemeriku i jevvropu vode… Pročitaj više »

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  bbbb

Rusijom vlada onaj (Putin) za koga je glasalo preko 76% Rusa na poslednjim izborima.
Rusi ocigledno smatraju da Putin najbolje predstavlja njihove interese.

A ti, i takvi kao ti sa takvim sarlatanskim teorijama, i bolesnim predlozima o preventivnom nuklearnom napadu, ne bi dobili podrsku ni 1% Rusa.

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

Rusija konstantno ispada naivna u ovim pregovorima. Uvijek sve dogovore na vlastitu štetu. Pazi, ameri obećali da neće stavljati nuklearne glave na tomahawk. Možeš misliti. A ovi se razoružali do golog minimuma. Što se Ukrajine tiče,ne znam što misliti. Po meni, krajnja nesposobnost ili izdaja u FSB i državnom vrhu.… Pročitaj više »

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  Ivo

Kad ih vode isti ko i čemeriku i prave od njih budući vojni cilj koji “moraju” uništiti jer kabala mediji bruje eto rusa…………..budeš vidio pizdarije u svezi Krima kad ovi ukropi predvođeni zna se kime budu radili probleme u Azovskom moru, Krim su dozvolili da se uzme da nije tako… Pročitaj više »

KKK
Gost
KKK
2 godine prije
Reply to  bbbb

Ovo ti je najjači komentar,subaru,za sve ove godine.

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  KKK

A koji si ti ako smijem pitati? Il zahebavaš hahaha…………..

ZigAtman
Gost
ZigAtman
2 godine prije
Reply to  bbbb

A koji si ti? Jer znam da subaru nisi.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  bbbb

Za Krim su tad plovili američki brodovi koji su već ušli u Bospor. Da nisu Rusi zaskočili Krim i ušli u Siriju, neznam bili danas raspravljali o ratu u Iranu…sad jedan događaj iz 2013. Negdje iz zapadnog Sredozemlja ispalje n je projektil zacijelo izgledom potencijalno vrlo opasan, prema istočnom Mediteranu.… Pročitaj više »

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  kiki

Znam za tu raketu. Ima jedna storija da kad je nosferatu išao prvi put u Teheran da su rusi zaprijetili, pošto su ciokaubojgusari spominjali na njega atentat, kako će sve u krugu 2000 km spaliti nukleusom ako Putinu-nosferastuu bude falila dlaka sa glave. Sa nukleus podmornice ispred Omana ciokauboji su… Pročitaj više »

Makedonac
Gost
Makedonac
2 godine prije
Reply to  Ivo

Putin odgovara na trećem prioritetu ekonomskom. SSSR je kapitulirao ne vojnom silom, a bankrotom. Dedolarizacija ide na pune obrtaje, nema smisla da radiš na šestom prioritetu – vojnom silom, ako možeš da pobijediš bez nje. Te sile u SAD su očajne, cijela svjetska hegemonija im se ruši, zadnje im ostaje… Pročitaj više »

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  Ivo

Preventivno djelovati znaciti udariti Amere nuklearno, a onda Ameri uzvrate i Rusi svejedno mrtvi. Kakva brilijantna ideja, mora da si je smisljao sedmicu dana. A Mrtva ruka, Perimetar, nuklearna oruzja Rusije, sluze upravo za odvracanje neprijatelja. To je svrha postojanja tih sistema. Rusija nije svela nuklearna oruzja na minimum, vec… Pročitaj više »

Tony
Gost
Tony
2 godine prije

Zna se gdje je SAD-u mjesto, na smetlistu historije!

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Podsjeti me na Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb…

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Alen

Mr. President, I’m not saying we won’t get our hair mussed. I do say, no more than ten to twenty million killed, tops! Depending on the breaks

hahah,odvaljuje…

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Alen

Ovaj general je zakon. Šteta da nije rus…)

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  Ivo

Ivo, ovo trebaš posmatrati kao predikciju budučnosti a ne humoresku iako je film genijalno inteligentan. Kroz humor je uvalio sublimiranu poruku da će neki ludi general i znastvenik napraviti zemljanima kataklizmu, kad nezna se, al ostalo je u glavi. A ova tvoja opaska je na mjestu hahaha.

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  Alen

Redatelj ovog uratka pred smrt je završio upola, smrt ga je pretekla, film o ovim koji vladaju, neki vele da je poslije maestralne kamere u Odiseji dobio novu redateljsku palicu u slijetanju ciokauboja na mjesec. U Strenđlavu najbolju ulogu života je napravio Selers. Po meni Strenđlav, Lolita, Paklena naranča i… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Dr. Strangelove (1964) – War Room Scene

https://www.youtube.com/watch?v=vuP6KbIsNK4

Svetozar Zelić
Gost
Svetozar Zelić
2 godine prije

Celi je svet složen na laži odkad postoyimo.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik