Priča o jednom tronošcu

Prica o jednom tronoscu
21 komentar

Kad se selite iz jednog stana u drugi, osjećaji vezani za namještaj su vam podijeljeni. S jedne strane, željeli biste ponijeti što više starih stvari, a s druge, imate želju za obnovom.

Kad sam kupio stan u Sarajevu, desetak godina poslije rata, bivši vlasnici su već živjeli negdje na Fruškoj gori i došli su u Sarajevo da završimo posao oko kupoprodaje. Željeli su još jednom prenoćiti u svom stanu za koji ih vežu lijepe uspomene, a gospođa Jovanka je željela ponovo, kao nekada, ispiti jutarnju kavu sjedeći na balkonu na jednom drvenom tronošcu. Naravno da sam im želju ispunio, a Jovanka je nostalgično pričala o trenucima sreće koje je preživljavala sjedeći baš na tom balkonu i baš na tom tronošcu. Rekla je kako bi ga rado ponijela i sada sa sobom, ali nemaju mjesta u autu, pun je nekih važnijih stvari.

Narednih dana sam sav višak stvari iznosio u kontejner koji je bio na ulici ispred zgrade, ali taj stočić tronožac sam zadržao na balkonu. Za mene on nije imao nikakvu vrijednost. Bio je jednostavan, od drveta, izblijedio i zapušten, ali ga nisam mogao baciti zbog toga što sam znao da je on za bivšu vlasnicu imao veliku sentimentalnu vrijednost. Obećao sam sebi da ću ga sačuvati, pa ako ona nekada ponovo navrati, ja ću joj ga predati ako tada bude imala mjesta za povesti ga. Ili ako mene nekada put navede na Frušku goru, mogu joj ga povesti.

Ostao je taj stočić na balkonu sve vrijeme dok sam živio u Sarajevu. Nisam se puno brinuo o njemu, ali nisam ga ni odbacivao. S bivšim vlasnicima se polako gubio kontakt i sve je manje nade bilo će Jovanka još nekada sjesti na svoj omiljeni tronožac. Došlo je vrijeme da prodam stan, a niti je ona dolazila u Sarajevo, niti sam ja odlazio na Frušku goru. Ispraznio sam stan, ali sam na balkonu ostavio tronožac i još neke sitnice. Novom vlasniku sam ispričao priču o tom stočiću i predložio mu da ga i on, ako mu ne smeta mnogo, sačuva. Ko zna, možda će se nekadašnja vlasnica pojaviti, pa neka je u stanu dočeka bar nešto njeno…

Preturajući po starim fotografijama, nabasah na ovu fotografiju koju sam napravio napuštajući stan, na kojoj se vidi ostavljeni tronožac koji mi je ostao u sjećanju i koji me je mnogo puta podsjetio na bivše stanare, moje prethodnike. Fotografija probudi u meni niz sjećanja i osjećanja, i razmišljam o tome kakva bi bila Jovankina reakcija da vidi ovaj tekst i fotografiju njenog omiljenog komada kućnog namještaja? Ko zna, možda se baš tako i dogodi?

Ivo KobašPričaŽivot
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 godine prije

Ivo taj tronozac ima cetri noge.

K G B
2 godine prije

sa zdravo i živo pozdravljam te Ivo………..pa malo širi utjecaj ovog djela: “Fotografija probudi u meni niz sjećanja i osjećanja, i razmišljam o tome……………….” na što ciljam? Čega se moremo sve prisjetiti spoznajući svoju ….d u š u…..na neke fotke pa tako gledam svježe snimke amatera astronoma i vijest o ponovnom spomenu nalaza planeta 9 izguramog od 1983 sa teleskopa IRAS pa imaš spomen tronožac a ovdje je to trokut i evo moje priče: Orbita kometa napisano 15. kolovoza 1995. Planet X/ili 9 i 12. planet su jedno te isto. Put 12. planeta je eliptičan, čineći dug ravan krug oko svoja dva gravitacijska gospodara, vašeg Sunca i tijela koje ne možete vidjeti. Sunčev alter ego po ovom pitanju nije objekt na vašim kartama neba, ali za potrebe izračunavanja orbite 12. planeta, možete pretpostaviti da ima istu masu kao Sunce i da je na udaljenosti koja dopušta krivulju elipse zagladiti do… Čitaj više »

K G B
2 godine prije

evo i ostatak di malo ima nekih “slučsjnosti” kao 2021-1995 vrime pisanja i = .. pa zapamtite dobro. ….Ne postoje zvijezde u liniji za promatranje koje se mogu koristiti kao vodič, ali ne morate pipati u nebesima u potrazi za stupovima vodiča kada su najbolji unutar vašeg Sunčevog sustava. Ni orbitalna ravnina 12. planeta niti bilo koja os postavljena na nju u točkama sjecišta nemaju prepoznatljive zvijezde izravno na ravnini ili takvoj osi. Bilo bi malo na ovu ili malo na onu stranu, i tu smo opet neprecizno. Predlažemo da bi više zadovoljavajući pristup bio korištenje stabilizacijskih točaka unutar vašeg Sunčevog sustava. Put vašeg Mjeseca je dobro poznat i njegova orbita tvori ravninu dok se kreće oko vaše Zemlje. Iako vaš Mjesec kruži oko Zemlje, a Zemlja oko Sunca, orbitalne ravnine su pod kutom jedna prema drugoj i stoga Mjesečeva orbitalna ravnina dosljedno siječe Zemlju.s orbitalna ravnina u suprotnim točkamadva… Čitaj više »

Novi kolac
2 godine prije

Zasto bi se cijepili?
Kod nas ispod 10% pelcovanih,bolnice prazne,potvrde i maske nisu nigdje obavezne,sve funkcionise najnormalnije.
I tako od pocetka,i vidi cuda ima nas jos zivih.
I u Bjelorusiji isto tako,i oni jos zivi.
Kako Kako?

Emiliano Zapata
2 godine prije

Znaci i Becani,Parizani,Roterdamcani, Briselci, Berlincani i ostatak svijeta su za tebe klovnovi?

2 godine prije

Netko će reći da predmeti nemaju dušu. Neki nemaju ali u neke dušu utiskujemo mi ili neki dragi ljudi. E, a ti predmeti koji su tako posebni, koji imaju dušu su uvijek jedna priča. Priča koja nam nešto znači, koju pričamo drugima a posebno onima kojima te predmete pokazujemo ili ih njima poklanjamo. Ima u našoj ladici sa priborom za jelo, escajgom, četiri žlice, četiri vilice i četiri noža, ima i jedna džezva, bijela ali sva iskrzana, koji imaju dušu. Njima se više ne služimo ali ih ne bacamo. Mnoge smo takve predmete u međuvremenu pobacali jer su bili stari ili su bili nepraktični, nespretni i ružnjikavi, ali ove ne. Svakog dana ih vidimo, koristimo neke druge, novije, zaobilazimo ali ostaju tu gdje jesu. Razlog je banalan i sentimentala. Bili su to prvi predmeti koje smo zajednički kupili kad smo počeli zajedno živjeti. Tada nismo znali da će žlice i… Čitaj više »

Žilevski
2 godine prije

Idiote . . .

BordoDNK
2 godine prije

Pozdrav za moju sugrađanku… Iako više ne živite u Sarajevu, kako i sami rekoste, Vi ste Sarajka do kraja života… Jer, ko se jednom napije vode sa Baščaršije… Nastavak sigurno znate. Svako dobro Vam želim.

BordoDNK
2 godine prije

Lijepa priča… Svako od nas je sentimentalno vezan za neke sitnice, predmete… U mom slučaju to su suveniri vezani za moj klub… Neki su stari preko pola vijeka, preživjeli rat… Nema tog novca za koji bih ih prodao. Jer su oni za mene puno više od zastavice, značke, monografije ili slike… Oni su dio mene.

K G B
2 godine prije

pozdrav putnice, eto nam blizu kraj ali ako sam u pravu tvoja pozitivna energija je prepoznatljiva još od Svjetloradnika pa zvona istine i eto te s macama i na logičnom i ako sam u krivu ti lipo ispravi da nisi ta………uz pozdrave Alisi u zemlji čudesa.

oglasnik
2 godine prije

Tražim tronožac za stonoge.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI