Pada kiša

Kiša - Volim kišu
28 komentara

Po ko zna koji put sam ležao u krevetu i uživao u slušanju zvukova koje je proizvodila kiša. To je muzika nad muzikama; to je prava umjetnost!

Nedjeljno jutro, kad se inače malo duže odspava ili bar budan odleži u krevetu. Budilica je isključena na telefonu, ali ne i ona vani – kiša. Probudila me tiho, oprezno, kucajući na prozorsko staklo. Bilo mi je ugodno takvo buđenje,a ujedno i neobična činjenica da me budi baš ono što me najljepše uspavljuje. Dok slušam kako pada kiša, kada sam umoran i pospan, začas utonem u san.

Ima i vjetra koji se neumorno poigrava s kišom. Šalje je u valovima na prozorsko staklo. Čas je to pljusak koji kao da želi provaliti, ući u kuću, čas tiho, nježno, jedva čujno kuckanje. Nerijetko se začuje i fijuk vjetra, koji nadjača ostale zvukove i određuje ritam svemu ostalome, kao bubanj u orkestru. Začuje se i dobovanje kiše po krovu. Naizgled, sve raštimano, nepovezano i bez ikakve veze, a opet sve tako skladno i smisleno.

U jednom trenutku mi se učini kako se kišne kapljice veselo igraju, kao djeca, trčkaraju, jure jedna za drugom i kako ih sve to zabavlja. Kasnije opet u njihovom padu čujem tugu, izgubljenost i zalutalost u svijetu u kome se njih ništa ne pita, gdje nemaju nikakav prava i gdje samo moraju ići tamo gdje ih drugi upute, protiv svoje volje. Onda ih zamislim kao grube i nasilne, kao napadače na nezaštićene ptice, ljude, biljke; kao agresore koji navale baš kad su najnepotrebnije, kad nam donose poplave i nanose najviše štete. A onda ih vidim i čujem kao korisne, kada padaju na žednu zemlju i vraćaju život mnogim biljkama koje su već klonule zbog dugotrajne suše. I bez obzira na sve te različite doživljaje i osjećaje, opet mi je ugodno slušati kako pada kiša, u bilo kom od navedenih izdanja bila.

Kad pada kiša, misli su posebno slobodne i lepršave. Kao da vrludaju između kapljica, traže nove puteve i ideje. Hrle u nove svjetove i traže nove prijatelje. Misli su pune nade, volje, želje da se nešto lijepo uradi, da se pomogne i drugima. Kiša je akcelerator. Pogonsko gorivo koje djeluje u dva suprotna, a opet nekako i ista smjera: s jedne strane vas vuče da što duže ostanete ležati i uživati i njenim zvukovima, a s druge da odmah ustanete i krenete s aktivnostima na koje vas je upravo ona navela. No, bilo kojim putem da krenete, osjećate se zadovoljnima i puni ste energije. Volim kišu!

kišaPriča
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Barba
3 godine prije

https://youtu.be/ynLpZGegiJE
Danas dobio yt preporuku pa evo da i ja preporučim.

Alex
3 godine prije

Najljepše je slušat kad ti kapa kroz krov,ili kad prodire u dnevni.😵😱😆

Sparkling
3 godine prije

“MUJO U RIJECI” – (nakon Kanade i Floride) Kad sam došao u Rijeku, bio sam tako uzbuđen, more je prekrasno, jedva čekam da skočim u more. Rijeka, to je naljepši grad na svijetu, ljudi su simpatični, vozio sam se kroz prirodu, čuo prekrasan cvrkut ptica, taj graciozni pjev, naljepše životinje na svijetu. Ovo je raj, ja volim Rijeku! 10.10. Uskoro će zima, kažu da je ovdje zima blaga, samo tu i tamo padne kiša. 11.11. Noćas pala prva kiša, ustao i vidio da je sve mokro, kiša je saprala svu prašinu, i priroda izgleda kao naljepša razglednica. Izašao sam van, ponesao kišobran, malo prošetao. Neki tip sa autom me zalio, ali vjerujem da nije namjerno. Vjetar mi kišobran slomio, dok sam došao kući sav sam pokisao, ali ovo je divan grad, ja volim Rijeku! 12.12. Noćas opet kiša, kupio sam kabanicu da mi vjetar ne slomi kišobran, išao kupit čevape… Čitaj više »

krivA
3 godine prije

..10-ka..!

Siniša
3 godine prije

Ivo…”rođo” ti pobednik…
http://www.prijedordanas.com/?p=142959

Piretis
3 godine prije

Kada je čovjek, kao naš Ivo, pjesnik onda mu i obična kiša bude poezija. Nama drugima kiša češće bude problem, ne zato jer ju ne trebamo nego nas omete u planovima ili samo smoči.
Na nekoga kiša, još ako je s južinom, djeluje baš depresivno. Tako nam jedan drugi pjesnik, za tople ljetne kiše, otkriva svoju ranjivost i očaj: B. Đorđević “Napolju”

Son of Alerik
3 godine prije

Lako je voljeti kišu dok si na suhom, u toplom. Nekako nadmoćno. Gledaš je kako se slijeva niz staklo i ne može ti ništa. Kiša je nešto sasvim drugo kad si vani, bez kišobrana (ili s kišobranom kad puše, što dođe na isto). Kad dođe do kože i više ti nije bitno hoćeš li pokisnuti, već si pokisao. Jedino smeta što ide u oči. I što je hladno. I što nije daleko do kuće. Kad pada kiša, uvijek se pitam kako je sad životinjama. Kako je srni, kako je ptici, gdje se sakriju mravi? Pa se tješim – životinje su sasvim opremljene za sve vremenske uvjete, ne traže one bunde, ni kapute. A opet – i njima je hladno. Kako se spase mrav? Naprave puste kanale ispod zemlje i onda – kiša! Bujice, poplave u njihovom svijetu ili imaju izgrađen sustav brana.. Kiša je polovica ciklusa. Ova zimska, ako je… Čitaj više »

Lucija
3 godine prije

“But there’s one thing I know
The blues they send to meet me
Won’t defeat me, it won’t be long Till happiness steps up to greet me
Raindrops keep falling on my head
But that doesn’t mean my eyes will soon be turning red
Crying’s not for me ‘Cause I’m never gonna stop the rain by complaining Because I’m free Nothing’s worrying me ”
“Butch Cassidy & Sundance Kid”

Mislila sam staviti i onu klasiku ” Singing in the rain”, (Gene Kelly),ali ovog se ipak rjeđe sjetimo

Pazi
3 godine prije

Hvala

Pokisli
3 godine prije

Kiša pada svakog dana
A ja nemam kišobrana.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI