fbpx

Što činimo sa svojim kapitalom, uvećavamo li ga ili uništavamo?

covjek cita knjigu

Većini nas predstavlja problem kako izgurati mjesec do kraja, a da zadnjeg dana prije plaće imamo za kavu. Razlog za to su premale plaće s jedne strane, previsoki troškovi s druge strane. Svakodnevni život je stalno natezanje s tom vagom kojoj su na jednoj strani prihodi, na drugoj troškovi. Nabacimo malo na prihodovnu stranu i vaga bi trebala biti u plusu, kad se ono pojavi nekakav trošak i baci vagu u minus.

Uvijek imamo opravdanje za svoje financijsko stanje 🙂

Ipak, nisu svi ljudi nedisciplinirani i ne troše svi više nego što zarađuju. Neki troše manje pa na kraju mjeseca imaju višak prihoda. Štede. Riječ je o škrtim ljudima, procijedit ćemo kroz zube jer ‘što imaš od života’, ‘tko će stalno misliti o novcu’, ‘čemu štednja’…

Uvijek su sumnjivi likovi koji nam pokazuju da se može i drugačije. OK, oni mogu, mi ne možemo. Njima je lako, nama je teško. Oni nemaju naše probleme pa mogu. Ajde, neka je sve to točno, no to su i dalje samo opravdanja.

Istina je da smo svi mi ne samo potrošači, nego i ulagači. Ulažemo svoj kapital (ovo ‘kapital’ bi trebalo biti smiješno jer kako crkavicu nazvati kapitalom, hehe) kojeg smo stekli ulaganjem svog najprije vremena pa znanja, vještina (u koje smo također ulagali vrijeme) truda. Kad s liste svojih ‘ulaganja’ maknemo nužne troškove za hranu, stanovanje, odjeću, obuću, ima li ostatka prihoda, riječ je o našem kapitalu kojeg ulažemo.

Kao i svaki kapital, tako i ovaj minimalni, ali naš, ima potencijal i intenciju da se uveća. Ulažem 100 da bih dobio 110, recimo. Naš mizerni kapital se tako po svojoj biti ne razlikuje od onih milijuna i milijarda o kojima slušamo i gledamo po TV dnevnicima. No, i prije želje za svojim rastom, kapital ima jednu u sebe ugrađenu karakteristiku – potrebu za samoočuvanjem. Ako ne može rasti, barem da ne bude manji, da ne gubi vrijednost.

Ovo nam je već bliže jer se prepoznajemo u ovom ‘samoočuvanju’, to je i naša urođena osobina za koju je zadužen reptilski mozak. Ne samo bliže, već i draže, promatramo li same sebe kao svoj kapital, što je u stvarnosti i jesmo. Sad bismo mogli sve one besmislene troškove zbog kojih na kraju mjeseca (neki i puno prije kraja) nemamo lipe upisati ispod ‘ulaganje u sebe, svoj kapital’. I sve one ture pića, litre alkohola od kojih nam je bilo loše, sve one kave zbog kojih nam je rastao krvni pritisak, tresle se ruke staviti pod ‘ulaganje’? Ovisi.” Neke bismo mogli, neke ne bismo jer smo pili s ljudima od kojih ćemo sutra…ovo i ono” – ovo je netočno. Nikakvo ulaganje u sebe (točnije – ulijevanje u sebe) koje tijelu čini štetu nije pametno ulaganje, već gubitak, dvostrani, novca i tjelesne štete.

Da skratimo, svako ulaganje zbog kojeg će nam se proširiti vidici, uvećati znanje, očuvati tjelesne sposobnosti jest pametno ulaganje. Pa to mogu biti i putovanja na kraj svijeta, potrošit ćemo puno, ući čak i u minus, ali ćemo doći otvoreniji idejama iz kojih će onda proizaći dobit, recimo. Mogu biti i odlasci zubaru, u teretanu, u polje, u vinograd,. Može biti i čitanje knjiga – saznajemo više, postajemo sposobniji primjećivati stvarnost oko sebe, razdijeliti mišljenje od činjenica, činjenice od njihovih interpretacija.

U tom dugoročnom aspektu, klipove pod noge nam bacaju oni kratkoročni koji se tiču svakodnevne potrošnje, naših sklonosti, navika. Za ove druge, na raspolaganju su nam, osim vlastitog razuma i hrpe knjiga o samopomoći, o pametnom trošenju. Znamo već – ne smijemo koristiti u kupnji nikakve kartice, već samo gotovinu, ne smijemo kupovati na rate ono što možemo platiti odjednom, itd.

Dakle, imamo dosad dvije vrste kapitala. Jedna smo mi sami, a druga je onaj klasični koji se izražava u novcu. Kako god moramo pametno ulagati ovaj drugi kapital, tako moramo ulagati u onaj koji ga omogućava – nas same. Ako smo uložili u same sebe, u svoja znanja, vještine, tjelesne sposobnosti, stvorili smo preduvjete i za ostvarivanje dovoljne zarade da bismo ostvarivali višak prihoda nad rashodima, odnosno stvorili kapital u novcu. Koliko smo više uložili u kapital koji se zove ‘ja’, toliko više kapitala u novcu stvaramo. Kojeg onda ulažemo u materijalne vrijednosti koje imaju malo duži rok trajanja ili garantiraju povrat i rast kapitala.

Na kraju priče nekako moramo doći do zaključka o ukupnom kapitalu i njegove definicije – naše najveće bogatstvo jest u znanjima, vještinama koje smo stekli te u odnosima koje smo razvili s ljudima. Ostanemo li ikad bez materijalnih vrijednosti koje smo naslijedili ili stvorili sami, uslijed više sile (potresa, poplave, rata, udara kometa), ostaje nam najveći kapital na svijetu – mi sami sa svim ovim znanjima i odnosima s drugim ljudima koje smo dosad stekli. Iz njih će opet proizaći materijalne vrijednosti oko nas.

Zato jer je njihov izvor u nama.

Sudbinski je važno očuvati čistoću tog izvora.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
34 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
shumadinac
Member
1 godina prije

” naše najveće bogatstvo jest u znanjima, vještinama koje smo stekli te u odnosima koje smo razvili s ljudima. Ostanemo li ikad bez materijalnih vrijednosti koje smo naslijedili ili stvorili sami, uslijed više sile (potresa, poplave, rata, udara kometa), ostaje nam najveći kapital na svijetu – mi sami sa svim… Pročitaj više »

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Osobne fizičke i intelektualne vještine nisu kapital. Sjećamo se jednog saborskog zastupnika koji je “demokratski” izabran za zastupnika u hrvatskom saboru i koji je odmah po dolasku na dužnost izjavio “kilo mozga dvije marke” i tad bi njegova saborska plaća trebala odgovarati renti njegovog intelektualnog kapitala i kad bi na… Pročitaj više »

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@shumy :
”Golman profesionalac” ?

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

“Goldman”?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  shumadinac

LOS ELITOS TRUMPOS :

(peva Greta iz kreveta)

Ajde Katoman,
ajde zlatoman !

Nemoj Davos,
nego ”Uzimos”,
(kod reketa ”Otimos”)
sa puno kamatos !

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Šta bi mi bez tebe Umpy? Da te nema morali bi te napraviti :)))))))

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Danas sam napisao nešto, neobavezno i usput, a odnosi se na poznavanje sustava. Sustav se ne pobjeđuje borbom protiv njega jer je u sam sustav ta borba uključena i on na nju računa. Budući da se sustav ne može poraziti (može se samo izgraditi novi radi kojeg će se postojeći… Pročitaj više »

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

@Alerik Volim diskusiju sa tobom jer nema diskusije bez suprotstavljenog stava koji se brani (kulturno). Ovo što si u komentaru izneo si iznosio više puta i to je bitno jer valja znati kako sistem funkcioniše međutim to je samo jedan deo sistema. Da počnemo od optimizma. Nedavno sam naveo primer… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  shumadinac

shumadinac Iz tvoje pogrešne pretpostavke o ‘promjeni sistema’ u Srbiji dolaziš do druge pogrešne pretpostavke da se s nekakvim prosvjedima mijenja sistem. Ne. Ne mijenja se sistem, mijenja se samo vlast, a sam sistem ostaje isti. Je li se nakon tog petog ili desetog oktobra ili novembra promijenila monetarna politika?… Pročitaj više »

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Da li je 5. oktobra promenjen sistem? Od tada je krenuo stampedo privatnih banaka, došli su svi mogući trgovinski lanci, napravljene najveće privatizacije, državna industrija-trgovina ugašena… Otvoreno tržište. Bila je to velika promena. Ali obojene revolucije sam naveo kao primer, ne kao poželjan model. Ja nisam za proteste, još manje… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Miješaš socijalizam sa socijalnom državom. Što je država bogatija (i s pametnijom vlašću), što je narod slobodniji, to je i socijalna država jača. Ako želiš uništiti socijalnu državu, onda uvedeš socijalizam. Ne brini, nestat će kroz par godina (zbog korupcije i negativne selekcije). Pogledaj oko sebe i vidjet ćeš u… Pročitaj više »

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Bogata država – vrlo relativno Pametna vlast – još relativnije (interesantno poređenje po nivou relativiteta) 🙂 Sloboda naroda – šta reći Ima mnogo toga što se mora definisati da bi se odredilo šta je dobro, čemu teba težiti. Zapad jeste bogat ali je to bogatstvo izgradio na principima koje neće… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  shumadinac

shumadinac Stvari su uvijek naoko jednostavne, ali čim zagrebeš ispod površine, naići ćeš na slojeve koji kompliciraju stvarnost. Vidiš, danas je najveći potrošač sirovina i energenata Kina i bogati se. Isisava iz drugih zemalja ono što joj treba, pretvara u proizvode i na tomu zarađuje. Je li to samo po… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

@Alerik- Ti i @Shumadinac ste odlutali u ekonomija na nivou države. A iz tvog teksta se da zaključiti da pišeš o osobnoj ekonomiji ili gospodarenju sa onim što imamo. Sve ove svakidašnje jadikovke tipa mala plaća, skup život, nema se, itd, su najčečće sinonim za-ne znam s novcem a i… Pročitaj više »

FranjoTahi
Gost
FranjoTahi
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Kolega ja tog slobodnog trzista jos ne vidjeh u kapitalizmu, ma koliko god oni nama trubili o njemu, vidim protekcijena sve strane. Isto kao sto nisam uspio pronaci niti socijalizam u SSSRu.

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  FranjoTahi

@FranjoTahi
Zato sam kolega slobodno tržište stavio pod navodnike. Da je tržište zaista slobodno bilo bi mnogo prihvatljivije. A u SSSR-u je socijalizma bilo previše tako da je sistem postao haotičan i nesposoban za opstanak.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  shumadinac

shumadinac
Potpuno slobodno tržište je san svakog liberala koji drži do sebe. Za mene je ono kao potpuno slobodno potpuno neprihvatljivo. Treba ga ograničavati, a barijere smanjivati samo prema sebi ravnima i proporcionalno, koliko ti meni, toliko ja tebi.

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Eh, a kako odrediti granicu? Zar onda ne postaje plansko što u stvari i jeste. To bi bilo dobro kada bi planove pravilo društvo (država, neko državno telo) a ne interesne grupe što i jeste slučaj pa tržište radi u njihovu korist. Da ti dam slikovit primer: berza je slobodno… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Ne, nije to toliko komplicirano i toliko nejasno. Društvo organizirano u državu, koje je osvijestilo svoje sposobnosti, zna s kojim resursima raspolaže, stupa u odnose s drugim državama na osnovu reciprociteta., ako to može i smatra dobrim za sebe. Pravi račun dobiti i gubitka pri ulasku u veze s državama… Pročitaj više »

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 godina prije

Pitanje je slobode jer je većina “demokratski” izabrala konzumeristički sustav u kojemu se svakim danom sve više roba i usluga nudi na par klikova aplikacije, a mogućnost štednje je iz dana u dan sve manja odnosno svaki dan sve više i eventualni kapital kojeg posjedujemo usmjeren je u veliki globalni… Pročitaj više »

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije

Gore navedeno: “Znamo već – ne smijemo koristiti u kupnji nikakve kartice, već samo gotovinu, ne smijemo kupovati na rate ono što možemo platiti odjednom, itd.” Imam karticu vec vise od 40 godina i mislim da je to prakticna stvar. Kupovanje na rate je mozda upitno, ali nije ni u… Pročitaj više »

KUga
Gost
KUga
1 godina prije

A tko vam je kriv kada ste zaboravili; Malo radi, malo vise kradi i posteno zivi!

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  KUga

Radi koliko možeš, uzmi koliko ti treba….tako je Lenjin “krenuo”

KUga
Gost
KUga
1 godina prije
Reply to  Mlata

E ti odmah zamlatio u komunizam i komunisticka nacela, ti si stvarno mlatimudan.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  KUga

Mnogi narodi i nisu za drugo nego za komunizam…demokratija im (nam) hebe keve

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije

Sve je to lijepo i krasno opisano i primjećujem umotano u celofan a mi (večina nas) traga za pravim vrijednostima pojedinaca i društva u cijelini. Dakako da nam nitko ne može oduzeti našu pamet i vještine koju smo stekli tokom dugogodišnjeg iskustva. Ali u potrošačkom društvu postavlja se pitanje koliko… Pročitaj više »

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije

Decu učim da je skromnost najveće bogatstvo! Neko će reći da ih tako sputavam, možda imaju neki duh preduzetnički bla bla! Nema tog duha u mojoj okolini, zna se ko može biti preduzetnik, niko moj nije ljigavac pa ni deca vidim

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Mudro sine mudro ..
Nego sine , kako je prošla sezona ove godine , popunjenost apsrtmana i tako to 😜.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Alen

Alene
Kao što vidiš, za internet se ima, za laptop se ima, za cigare se ima, čak se nešto i pored svega uštedi. Što se tiče tvojih pretpostavki o mojim izvorima prihoda, nažalost si u krivu. Što ne znači da ćeš u krivu i ostati. Samo polako:)

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

😃👍 , samo polako , nije sve u parama , ima nešto i u zlatu …

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

5+

Mozart
Gost
Mozart
1 godina prije

U doba mracnog soijalizma balkanci su imali vikendice i zivjeli u njima ljeti. Sada u doba svijetlog kapit-feudalizma sinovi,kceri balkanaca spavaju po garazama i malim brodovima ljeti a u njihovim lijepim apartmanima se sexaju pijani poljaci,briti i ostala krema kreme. Domaci samo dodju pokupiti smece za novu kremu …

Macan.
Gost
Macan.
1 godina prije

” Sto cinimo sa svoim kapitalom”. Clanke Sono of Alerika sam nekoliko puta procitao, pa sam odlucio da ich vise necitam. Ovaj put sam nakon dugog vremena odlucio opet procitati dokon tekst samo da utvrdim dali sam bio u pravu ili ne. Zakljucak je da je prvobitna odluka bila ispravna.… Pročitaj više »

Macan.
Gost
Macan.
1 godina prije

Prvobitno sam dobro odlucio da necitam clanke od Sono of Alerika, ali evo upravo ovog momenta sam odlocio da ni komentare vise necu citati, jel od komentara Sono of Alerika i Sumadinca covjek naprosto nemoze ostati ziv jel komentari se vrte u krug kao kisa oko Kragujevca.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik