fbpx

Putin objašnjava princip rada Avangard hipersonične jedrilice

Putin Hipersonicno Oruzje

Krajem 2019. godine, komandant ruskih Strateških raketnih snaga, general-pukovnik Sergej Karakaev, potvrdio je da je prvi puk opremljen Avangardom smješten u raketnom kompleksu Yasnensky u regiji Orenburg, oko 1.200 km jugoistočno od Moskve.

Ruski predsjednik Vladimir Putin još jednom je predstavio sofisticiranu hipersoničnu jedrilicu Avangard sposobnu da izdrži ultra visoke temperature tokom leta.

„Upravo sam čestitao programerima našeg novog oružanog sistema, Avangard jedrilica. Više puta sam govorio o vozilu sa efektom Eskimo [vrsta sladoleda u Rusiji], da leti i topi se. Temperatura iznosi 2.000 stepeni, nešto manje od temperature Sunca, ali materijal vozila se tome pravilno opire”, rekao je Putin tokom sastanka sa ruskim radnicima nuklearne industrije u Kremlju u srijedu.

Avangardov „eskimo“ efekat takođe je pomenuo ruski predsjednik dok je razgovarao sa studentima sa Uralskog saveznog univerziteta u gradu Jekaterinburgu u julu 2019. godine, kada je Putin hvalio jedrilicu kao nešto što nema „analoge u svijetu“.

„Analoga nema. Vjerovatno će se pojaviti za nekoliko godina, ali još ih niko nema. Da nije bilo novih materijala, bilo bi nemoguće stvoriti Avangard“, podvukao je.

Ovome je prethodio Putin koji je u februaru 2019. rekao skupštini Federacije zemlje da se značaj stvaranja Avangarda može uporediti sa stvaranjem prvog vještačkog satelita na Zemlji.

U drugom događaju prošle godine, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu potvrdio je da je prvi puk Strateških raketnih snaga u zemlji naoružan Avangardom stupio na borbenu dužnost.

Predstavljajući jedrilicu tokom obraćanja Skupštini Federacije 2018. godine, ruski predsjednik je rekao da je sposobna da promijeni kurs tokom leta, izbjegavajući tako praćenje i presretanje.

Primijetio je da je brzina vozila, koje „leti poput meteorita ili vatrene lopte“, veća od 20 maha i da je sposobno da prodre u bilo koji postojeći sistem protivraketne odbrane.

4.3 31
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
33 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Promatrac
Gost
Promatrac
1 mjesec prije

Dobar odgovor na “Novichok” diplomaciju male britanije.

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije

Avangard je nezgodna igracka. Tesko ga je otkriti radarom, zbog visoke temperature. Plazma ometa odbijanje radarskog talasa. Okom ga je lako otkriti, ali kako ga razlikovati od meteorita. A i kad ga otkrijes opet je prebrz za postojeci PVO. Americki naucnici pred sobom imaju gomilu problema za rijesti. Zato ameri nastoje da udje u sporazum o strateskom naoruzanju po bilo koju cijenu.

Tatanka Yotanka
Gost
Tatanka Yotanka
1 mjesec prije

Nešto se Putin mnogo hvali s tom “jedrilicom”!! Ako tu ima samo pola istine, to je OK. ali sve to mi je nekako sumnjivo! Kad Rusija ima takvo nezaustavljivo oružje, zašto onda ulaže silni novac u izgradnju Borey podmornica i SLBM raketa Bulava? Rusiju je Korona kriza jako pogodila, ostaje bez 10 milijuna radnih mjesta i bit će ugašeno nekoliko tisuća firmi, a oni pretjerano umnožavaju i po nepotrebnom dupliraju nuklearne kapacitete i s time prisiljavaju drugu stranu, da i ona poduzme odgovarajuće korake i mjere. To znači neizvjesno takmičenje u naoružanju, što je u prošlosti bilo sudbonosno za SSSR. Oko tog Avangarda mi nije nikad bilo sve jasno. On nema vlastiti pogon, a tobože po Putinovim riječima postiže brzinu od 20 MACH-a a neki njegovi suradnici spominju čak i veću brojku veću od 27 MACH-a što jednostavno ne mogu povjerovati i prava brzina tog avangarda je po riječima prof.Momčila Milinovića oko 17 MACH-a. Brže ne može letjeti, već po zakonima fizike, jer ipak leti kroz gornje slojeve atmosfere, gdje je zrak rjedak, ali ipak predstavlja faktor koji spriječava spomenutu brzinu leta zbog trenja. Brzina balističkih ili ICBM projektila do cilja je oko 25 MACH-a ali one lete vrlo visoko izvan atmosfere. Svaka atomska sila ima svoje adute, o kojima šuti i ne izdaje protivniku njihove taktičko tehničke karakteristike, a Putin navalio sa hvaljenjem tog oružja, da je ipak moguće da pretjeruje isto tako sa onim podmorskim dronom zvanim Posejdon, koji može tobože roniti na 1000 metara dubine i brzinom većom od 100 km a domet da mu je 10000 km. Ruska tehnika je sudeći po tome jako napredovala, a na drugoj strani, ne mogu svijetu ponuditi jedan solidan auto, televizor ili bilo što drugo iz oblasti tehnologije koja se odnosi na svakodnevni život!

Daba
Gost
Daba
1 mjesec prije

Napokon suvisli I konkretan komentar !!!

Trajko
Gost
Trajko
1 mjesec prije

Avangarda ima scramjet (nova vrsta pogonskog motora) za pogon.

Tatanka Yotanka
Gost
Tatanka Yotanka
1 mjesec prije

Avangard se izbacuje prema cilju raketom Yars , na određenoj visini se odvaja od noseće rakete i dalje leti po inerciji tj. koristi brzinu koju mu je in incijalno dala startna raketa Yars. Avangard, tj oružje koje pogađa cilj nema vlastiti pogon, a skramjet motore imaju neka druga oružja i ti si to pomješao s avangardom. Dobro je poznato s kojom brzinom raketa Yars izbacuje jedrilicu Avangard u nižu svemirsku orbitu i on prema cilju putuje u visokim slojevima atmosfere gdje mu se brzina prema zakonima fizike i zbog trenja i otpora, koji izaziva rijetki sloj zraka neprestano smanjuje, što znači, da Avangard ne može prema cilju letjeti konstantnom ujednačenom, nego uvjek to manjom brzinom i vjerujem profesoru Milinooviću, kad kaže, da mu je konačna brzina oko 17 MACHA. a ovo što govore Rusi, da Avangard leti 20
ili čak brže od 27 MACH-a i k tome još neograničeno puta manevrira, ne može biti točno i obična je propaganda.

Lurker
Gost
Lurker
1 mjesec prije

Slazem se, ova silna ulaganja u oruzje koje ne mozes prodati je dugorocno kamen oko vrata Rusiji. Dajte nesto od te silne nove tehnologije u proizvode civilnog sektora i prodajite svijetu… Jedan Google sa svojim informacijama o skoro svima na svijetu vise vrijedi od pola US vojske u vojnom smislu a poceo je kao civilni projekt.

Waldau
Gost
Waldau
1 mjesec prije

Avangard je popravio kvalitetu mog života barem dva tri puta do sada, isto kao i druga oružja.

realista62
Gost
realista62
1 mjesec prije

nova ruska oruzje donjeli su svima nama mir iducih 10 – 15 godina i to je najvaznije

vinko
Gost
vinko
1 mjesec prije

👍

Daba
Gost
Daba
1 mjesec prije

Sirijci bas uzivaju….

Uno
Gost
Uno
1 mjesec prije

A, jest ga objasnio, eskimo efekat i ‘ajd zdravo, doviđenja, laku noć…

Daba
Gost
Daba
1 mjesec prije

Temperatura iznosi 2.000 stepeni, nešto manje od temperature Sunca
Sunce — 6.000 oC
Sve je to tu negdje
🙂

Neko ime
Gost
Neko ime
1 mjesec prije

Racuna se koliko je avangard povecao temp. hodnika u pentagonu…trebat ce dosta klima uredjaja da se malo rashlade usijane glave…😛

Daba
Gost
Daba
1 mjesec prije

Mir ne cuva novo ljuto oruzje
Nego stare nuklearke u silosima
🙂

Dakle
Bolje da trose lovu na ceste I automobile. ..

nessy
Gost
nessy
1 mjesec prije

Ma, ‘ko danas u ovo vrijeme korone gleda u par tisuca Celzijusa? Mozda je clankopisac mislio na neko sunce koje se gasi?

Tatanka Yotanka
Gost
Tatanka Yotanka
1 mjesec prije

Točni podaci o temperaturama na suncu; Na površini sunca je temperatura od 5.500 stupnjeva celzijusa, ali sunčeva korona je mnogo vruća i iznosi nekoliko milijuna stupnjeva. Sunčeva korona predstavlja nekakvu sunčevu atmosferu i još se ne zna zašto je tako vruća. Temperatura sunčeve jezgre iznoosi 15 milijuna stupnjeva!

mladen3x
Gost
mladen3x
1 mjesec prije

Sirovu jalšu stavili kao oblogu….Ima i tu nešto…Nije badava Tunguska eksplozija….

rijgniurtnginrigtnrt
Gost
rijgniurtnginrigtnrt
1 mjesec prije

Svim naoružanjem na teritoriju Rusije ne upravljaju rusi, pogotovo sa nuks naoružanjem. Da upravlja rus hazarija cvaj se nebi ni desila a ni Devoselo jer bi rus preventivno to pretvorio u pjesak kristalizirani. Šuplje su priče ovog holivudskog glumca.

Mölltaler
Gost
Mölltaler
1 mjesec prije

Tako je. Šta običnom rusu vrijedi avangard, burevestnik, posejdon, kinžal, su-57, armata, 7000 nuklearnih bojevih glava kad mora okolo hodati sa brnjicom na faci isto kao i svi drugi. Rusija je imala priliku biti oaza slobode u ovoj farsi, ali ona to očito nije.

nessy
Gost
nessy
1 mjesec prije

Mislis, Devoselo (baza USA ‘obrane’) u Rumunjskoj, bi postalo, selo neveselo?

Max
Member
Famed Member
Max
1 mjesec prije

Zaista brzinom i visinom na kojoj leti projektil Avangard nema premca u svijetiu i nijedan rival protiv njega nema obrane i nema naznaka da će je uskoro razviti što daje stratešku prednost RF u mogućem sukobu.

Sonja
Gost
Sonja
1 mjesec prije

Da je zapadno oruzje bolje vec bi ” oslobodili ” Krim ali izgleda nista od toga.

pantagana
Gost
pantagana
1 mjesec prije

Moze on objasnjavat sto god hoce. Rusija, ahahaaa, stani sto dalje od nje.Zamislite ljudi neku mizernu zemlju ko azerbajdzan napada drugu zemlju koju stiti amerika i jos ima vojne baze. Pa od te drzave nebi nista ostalo.
A da ne spominjem da 80% naoruanja azerbajdzana je kupljeno od Rusije.

nessy
Gost
nessy
1 mjesec prije

Sta ti znaci “ahahaaa”? Zapela tastatura, ili…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
33
0
()
x