Putin objašnjava princip rada Avangard hipersonične jedrilice

Putin Hipersonicno Oruzje
31 komentar

Krajem 2019. godine, komandant ruskih Strateških raketnih snaga, general-pukovnik Sergej Karakaev, potvrdio je da je prvi puk opremljen Avangardom smješten u raketnom kompleksu Yasnensky u regiji Orenburg, oko 1.200 km jugoistočno od Moskve.

Ruski predsjednik Vladimir Putin još jednom je predstavio sofisticiranu hipersoničnu jedrilicu Avangard sposobnu da izdrži ultra visoke temperature tokom leta.

„Upravo sam čestitao programerima našeg novog oružanog sistema, Avangard jedrilica. Više puta sam govorio o vozilu sa efektom Eskimo [vrsta sladoleda u Rusiji], da leti i topi se. Temperatura iznosi 2.000 stepeni, nešto manje od temperature Sunca, ali materijal vozila se tome pravilno opire”, rekao je Putin tokom sastanka sa ruskim radnicima nuklearne industrije u Kremlju u srijedu.

Avangardov „eskimo“ efekat takođe je pomenuo ruski predsjednik dok je razgovarao sa studentima sa Uralskog saveznog univerziteta u gradu Jekaterinburgu u julu 2019. godine, kada je Putin hvalio jedrilicu kao nešto što nema „analoge u svijetu“.

„Analoga nema. Vjerovatno će se pojaviti za nekoliko godina, ali još ih niko nema. Da nije bilo novih materijala, bilo bi nemoguće stvoriti Avangard“, podvukao je.

Ovome je prethodio Putin koji je u februaru 2019. rekao skupštini Federacije zemlje da se značaj stvaranja Avangarda može uporediti sa stvaranjem prvog vještačkog satelita na Zemlji.

U drugom događaju prošle godine, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu potvrdio je da je prvi puk Strateških raketnih snaga u zemlji naoružan Avangardom stupio na borbenu dužnost.

Predstavljajući jedrilicu tokom obraćanja Skupštini Federacije 2018. godine, ruski predsjednik je rekao da je sposobna da promijeni kurs tokom leta, izbjegavajući tako praćenje i presretanje.

Primijetio je da je brzina vozila, koje „leti poput meteorita ili vatrene lopte“, veća od 20 maha i da je sposobno da prodre u bilo koji postojeći sistem protivraketne odbrane.

Avangardhipersonično oružjevladimir putin
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
3 godine prije

Avangard je nezgodna igracka. Tesko ga je otkriti radarom, zbog visoke temperature. Plazma ometa odbijanje radarskog talasa. Okom ga je lako otkriti, ali kako ga razlikovati od meteorita. A i kad ga otkrijes opet je prebrz za postojeci PVO. Americki naucnici pred sobom imaju gomilu problema za rijesti. Zato ameri nastoje da udje u sporazum o strateskom naoruzanju po bilo koju cijenu.

realista62
3 godine prije

nova ruska oruzje donjeli su svima nama mir iducih 10 – 15 godina i to je najvaznije

Uno
3 godine prije

A, jest ga objasnio, eskimo efekat i ‘ajd zdravo, doviđenja, laku noć…

Daba
3 godine prije

Temperatura iznosi 2.000 stepeni, nešto manje od temperature Sunca
Sunce — 6.000 oC
Sve je to tu negdje
🙂

mladen3x
3 godine prije

Sirovu jalšu stavili kao oblogu….Ima i tu nešto…Nije badava Tunguska eksplozija….

3 godine prije zadnji put uredio mladen3x
rijgniurtnginrigtnrt
3 godine prije

Svim naoružanjem na teritoriju Rusije ne upravljaju rusi, pogotovo sa nuks naoružanjem. Da upravlja rus hazarija cvaj se nebi ni desila a ni Devoselo jer bi rus preventivno to pretvorio u pjesak kristalizirani. Šuplje su priče ovog holivudskog glumca.

3 godine prije zadnji put uredio rijgniurtnginrigtnrt
Tatanka Yotanka
3 godine prije

Nešto se Putin mnogo hvali s tom “jedrilicom”!! Ako tu ima samo pola istine, to je OK. ali sve to mi je nekako sumnjivo! Kad Rusija ima takvo nezaustavljivo oružje, zašto onda ulaže silni novac u izgradnju Borey podmornica i SLBM raketa Bulava? Rusiju je Korona kriza jako pogodila, ostaje bez 10 milijuna radnih mjesta i bit će ugašeno nekoliko tisuća firmi, a oni pretjerano umnožavaju i po nepotrebnom dupliraju nuklearne kapacitete i s time prisiljavaju drugu stranu, da i ona poduzme odgovarajuće korake i mjere. To znači neizvjesno takmičenje u naoružanju, što je u prošlosti bilo sudbonosno za SSSR. Oko tog Avangarda mi nije nikad bilo sve jasno. On nema vlastiti pogon, a tobože po Putinovim riječima postiže brzinu od 20 MACH-a a neki njegovi suradnici spominju čak i veću brojku veću od 27 MACH-a što jednostavno ne mogu povjerovati i prava brzina tog avangarda je po riječima prof.Momčila… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Tatanka Yotanka
Max
3 godine prije

Zaista brzinom i visinom na kojoj leti projektil Avangard nema premca u svijetiu i nijedan rival protiv njega nema obrane i nema naznaka da će je uskoro razviti što daje stratešku prednost RF u mogućem sukobu.

Daba
3 godine prije

Ekipa u Koreji I Venezueli bas sretno ceka u redu za WC papir I sretni su sto ih Rusi cuvaju…

Da im standard poraste samo bi ginuli u automobilima I od strujnih udara kad im dodje struja nenajavljeno…

Sonja
3 godine prije

Da je zapadno oruzje bolje vec bi ” oslobodili ” Krim ali izgleda nista od toga.

pantagana
3 godine prije

Moze on objasnjavat sto god hoce. Rusija, ahahaaa, stani sto dalje od nje.Zamislite ljudi neku mizernu zemlju ko azerbajdzan napada drugu zemlju koju stiti amerika i jos ima vojne baze. Pa od te drzave nebi nista ostalo.
A da ne spominjem da 80% naoruanja azerbajdzana je kupljeno od Rusije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI