Iranski ministar vanjskih poslova kritizirao sankcije koje su SAD nametnule Turskoj u vezi sa sustavom S-400, tvrdi da je Washington ovisan o nametanju sankcija.

s-400 Triumph
9 komentara

Novoimenovani državni tajnik Antony Blinken sugerirao je tijekom saslušanja za potvrdu da Washington neće odustati od namjere sankcioniranja Turske zbog kupnje S-400, ocjenjujući pritom odluku Ankare kao “neprihvatljivu” za “takozvanog strateškog partnera” SAD-a.

Iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif osudio je američke sankcije protiv Turske, koje su SAD nametnule Turskoj zbog kupnje ruskih sustava protuzračne obrane, u razdoblju kada je najviši diplomat posjetio Istanbul radi sastanka s kolegom Mevlutom Cavusogluom i razgovora o regionalnim i svjetskim pitanjima. Zarif je naglasio da su sankcije postale alat koji Washington koristi svaki puta kada se ne slaže s postupcima druge suverene države.

“Islamska Republika Iran osuđuje sankcije koje su SAD nametnule protiv Turske. Nažalost, američka vlada ovisna je o sankcijama i ova pogrešna politika skupo će koštati cijeli svijet”, izjavio je ministar vanjskih poslova.

SAD se već dugo protive odluci Ankare u vezi s kupnjom ruskog protuzračnog obrambenog sustava S-400 koja se dogodila 2017. godine, tvrdeći da će taj sustav biti nespojiv s NATO-ovom obrambenom mrežom, unatoč tome što SAD ranije nisu imale problema s tim da Grčka kupuje sustave S-300. Washington je također tvrdio da će S-400 moći otkriti ranjivosti u mlažnjacima F-35 koje je Ankara naručila i da bi taj sustav mogao prenijeti podatke Moskvi, unatoč tome što su i Rusija i Turska negirale takvu mogućnost. Iako je Turska žestoko prosvjedovala, Trumpova administracija nije odustala od zamrzavanja prodaje mlažnjakaTurskoj.

Uz to, SAD su provele sankcije prema CAATSA-i protiv nekoliko turskih entiteta uključenih u kupnju sustava S-400. Čini se da nova administracija Bidena ne želi promijeniti ta pravila. Novoimenovani državni tajnik Antony Blinken osudio je odluku Ankare kao “neprihvatljivo” ponašanje “takozvanog strateškog partnera” SAD-a. Blinken je nadalje izjavio, tijekom saslušanja za potvrdu, da bi administracija predsjednika Bidena mogla proširiti sankcije u vezi s kupnjom sustava S-400, nakon što je razmotrila učinak postojećih.

Ankara je u više navrata odbila zahtjeve Washingtona i nije se željela odreći ruskih protuzračnih obrambenih sustava. Turska je ostala pri svom stavu čak i kad joj je Bijela kuća ponudila obrambeni sustav Patriot, kojeg je Turska prvotno nastojala steći prije više godina. U to je vrijeme Obamina administracija zaustavila dogovor prisilivši Ankaru na potragu za alternativom, koju je pronašla u obliku S-400. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da je njegova zemlja spremna kupiti sustav Patriot od SAD-a, ali da nikada neće odustati od kupnje sustava S-400, braneći tu odluku kao suvereno pravo Turske na nju.

CAATSAiranSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
3 godine prije

Slobodna trgovina je slobodni izbor neke zemlje da kupi američku robu.

Pera Kojot
3 godine prije

Iran me razocarao. Ocekivao sam bar od njih da sluzbeno kazu sto tj. TKO stoji iza korona pLandemije. I nista…

SULE
3 godine prije

Iran pokušava pronaći saveznika barem jednog za rat koji im uskoro slijedi makar to bila i Turska

Noman
3 godine prije

He he he…
Komu je njegova kritia još važna.

Sulejman
3 godine prije

Vojni savez turske i irana bio bi utvrda na kojoj bi ameri razbili zube..bez obzira sta su jedni šijiti drugi suniti opcija je odlicna

Max
3 godine prije

Zariff je u pravu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI