Erdogan žestoko kritizirao američke sankcije i nazvao ih napadom na turski suverenitet

Recep Tayyip Erdogan turski predsjednik
16 komentara

U ponedjeljak je američka Riznica udarila sankcije četvorici turskih dužnosnika i Predsjedništvu obrambene industrije te saveznom Uredu odgovornom za upravljanje turskom obrambenom industrijom. Ograničenja su povezana s turskom nabavkom sustava S-400, naprednog sustava protuzračne obrane ruske proizvodnje.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obrušio se na Washington zbog ograničenja kojima se nameću Zakonom o suzbijanju američkih protivnika sankcijama (CAATSA), sugerirajući kako nijedna druga država osim Turske, saveznice NATO-a, nije bila podvrgnuta takvim ograničenjima.

“O kakvom se savezu radi? Na čemu se ovo temelji?” Izjavio je Erdogan u srijedu u svom televizijskom obraćanju iz Ankare, nazvavši ograničenja “otvorenim napadom na suverenitet Turske.”

“Nakon što smo odbili kupnju njihovih Patriot sustava protuzračne obrane, Sjedinjene Države upotrijebile su mjere sankcija jer smo oružje kupili negdje drugdje”, dodao je.

Upozorivši da su sankcije “nespojive” s američko-turskim statusom saveznika, Erdogan je najavio da će turski obrambeni sektor “raditi dvostruko više” usred ograničenja te je naglasio kako Washington “neće uspjeti zaustaviti” napore Turske.

Erdogan nije bio u pravu kada je rekao da CAATSA nikada ranije nije bio nametnut. 2018. godine američka je vlada na temelju tog zakonom nametnula sankcije kineskom Uredu za nabavu obrane, kao i njegovom direktoru zbog „sudjelovanja u značajnim transakcijama“ s Rusijom, zbog kupovine borbenih zrakoplova Su-35 i opreme povezane sa S-400. Američki dužnosnici također su zaprijetili da će upotrijebiti CAATSA protiv projekta plinovoda Sjeverni tok 2, kao i protiv Indije zbog toga što i Indija planira kupiti sustav S-400. Washington posljednje dvije prijetnje nije ostvario.

Nametnute sankcije

Primjedbe turskog predsjednika uslijedile su nakon najave američkog Ministarstva financija, koje su uslijedile u ponedjeljak, da su nove američke sankcije nametnute četirima turskim dužnosnicima te Predsjedništvu obrambene industrije, uz posebna ograničenja koja uključuju “zabranu davanja posebnih američkih izvoznih dozvola i odobrenja za bilo koju robu ili tehnologiju koja se prenosi” vladinoj agenciji.

Kasnije je državni tajnik Mike Pompeo objavio izjavu u kojoj tvrdi da Turska ostaje “cijenjeni saveznik i važan regionalni sigurnosni partner” te da bi Turska trebala “odmah riješiti problem sa S-400” ako želi ukidanje sankcija.

U utorak je turski ministar obrane Hulusi Akar objavio da su sankcije “poljuljale sve vrijednosti” tursko-američkog saveza, rekavši da ograničenja “neće samo naštetiti duhu saveza” nego da one i “potkopavaju povjerenje među saveznicima.”

Ranije je Ankara odbacila razlog američkih nametanja sankcija. Naime, SAD su nametnule sankcije zbog svoje sumnje da S-400 predstavlja prijetnju američkim i NATO-ovim zrakoplovima te obrambenom sustavu, rekavši da ta tvrdnja nije utemeljena. Turska je, više puta predložila stvaranje tehničke radne skupine uz sudjelovanje NATO-a koja bi razmotrila to pitanje, ali na taj su se prijedlog svi oglušili.

Turska i Rusija potpisale su ugovor o isporuci ruskog sustava protuzračne obrane S-400 u iznosu od 2,5 milijarde dolara krajem 2017. godine, a Moskva je Ankari ponudila izdašan kreditni ugovor za kupnju. Taj je potez na kraju naveo SAD na brisanje Turske iz programa borbenih zrakoplova Lockheed Martin F-35, vraćajući rasporede proizvodnje, dok je američki obrambeni div pokušavao pronaći druge dobavljače za oko 1.000 dijelova, koje je u to vrijeme proizvodila turska obrambena industrija. Turska je tada izjavila da će svoje nove borbene zrakoplove kupiti od drugog ponuditelja.

CAATSANATOTayyip Recap Erdogan
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mislim
3 godine prije

erdogen dobro govori .
sankcije =napad na suverenitet.

vinko
3 godine prije

Amerika napala turski suvernitet a Turska napala sirijski suvernitet.
Rjesenje je imati A-bombe

Bosanac
3 godine prije

Ping-pong John, pin-pong Johnson.

Frodo
3 godine prije

Gruba greška u prijevodu
Nisu Turci odbili Patriot nego je SAD odbio njih pa kad su se Turci snašli onda su im kao ponudili Patriote a
2500 000 000 $ ujeo vuk magare…

Max
3 godine prije

Turska jest suverena zemlja i ima pravo pribaviti kupiti napraviti oružje kako god želi kao i svaka druga zemlja.

Sulejman
3 godine prije

Sultane izađi iz NATO-a vidiš da od amera više štete nego koristi

Nil 1
3 godine prije

Ne bi ih ni bilo da ne provociraju daleku francusku, susjeda grčku,armeniju, iraq, sirija. “Izlet” u libiju…. a i kad sjedneš s tim ljudima za stol oni njihovi pogledi očima i atmosfera.. mahhhh….

3 godine prije zadnji put uredio Nil 1
Miki
3 godine prije

a zajedno su u velikom NATOu. sve je trgovina.

Sino-Belarus
3 godine prije

Dok god je turska u NATO-u sve je to rekla kazala

Komunjara
3 godine prije

Amerika nikome nije saveznik. Ona je Izraelu sluškinja, većini država gazda, znatnom broju država neprijatelj, ali saveznik nikome

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI