Rodrigo Duterte više vjeruje Xi Jinpingu i Vladimiru Putinu

Rodrigo_Duterte
2 komentara

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte je odletio u Rusiju, gdje će upoznati Vladimira Putina i sudjelovati u raspravnom klubu Valdai u Sočiju.

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte stigao je u službeni posjet Moskvi, rekao je u jučer diplomatski izvor za TASS.

“Predsjednik je stigao u rusku prijestolnicu”, kaže izvor, ali na dočeku delegacije u zračnoj luci nisu bili prisutni mediji.

Duterte je posjetio Rusiju u svibnju 2017. zbog situacije na otoku Mindanao na jugu Filipina, gdje je uvedeno izvanredno stanje nakon sukoba lokalne vojske i boraca takozvane grupe “Maute” povezane s terorističkom skupinom ISIL.

Ranije je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao da će 3. listopada Duterte, zajedno s Putinom i čelnicima Kazahstana, Azerbejdžana i Jordana, prisustvovati sastanku raspravnog kluba Valdai u Sočiju. Prema riječima glasnogovornika, ruski predsjednik planira bilateralne sastanke sa svojim stranim kolegama, uključujući predsjednika Filipina.

Rodrigo Duterte je opisao ruskog vođu kao svog “omiljenog heroja”, kao svog “idola” u prošlosti, a osim posjeta Moskvi i sudjelovanja u raspravnom klubu Valdai u Sočiju, sudjelovat će na Filipinsko-ruskom poslovnom forumu na kojem će obje zemlje razgovarati o mogućnostima ulaganja.

Ovo će biti četvrti sastanak dvojice čelnika. Prvi put su se sastali u studenom 2016. na marginama samita APEC-a u Peruu. Nakon toga uslijedio je posjet predsjednika Dutertea Rusiji u svibnju 2017., a drugi je sastanak održan na marginama samita APEC-a u Da Nangu, Vijetnam, u studenom 2017. godine.

Između ostalog, šefovi država i vlada svjedočit će potpisivanju nekoliko sporazuma s područja kulture, zdravstva i temeljnih istraživanja.

Prije odlaska u Rusiju, Duterte je objašnjavao svoju „meku politiku“ prema Kini. Duterte je prešao sredinu svog šestogodišnjeg mandata, tijekom kojeg se brzo i žestoko postavljaju pitanja hoće li njegova vlada prihvatiti obećanu kinesku pomoć i osigurati gospodarski procvat vođen investicijama.

Iako niti jedan infrastrukturni projekt pod pokroviteljstvom Kine još nije pokrenut, tradicionalni i diskretniji partner Filipina, Japan, nastavlja podržavati i financirati važan razvoj infrastrukture.

Unatoč kineskoj inicijativi „Jedan pojas, jedan put“, globalnom programu izgradnje infrastrukture vrijednog tisuće milijardi dolara, ulaganja u infrastrukturu Japana od 230 milijardi dolara su u jugoistočnoj Aziji još uvijek veća od kineskih, koja iznose 155 milijardi dolara.

Međutim, 26. rujna je ministar vanjskih poslova Filipina Teodoro Locsin rekao je na događaju koji je organiziralo Azijsko društvo u New Yorku da “zamka duga” i ulaganja Kine na Filipinima nisu točan izraz.

“Potpisali smo sporazume s Kinom, ali oni se jedva ostvaruju“, rekao je tijekom diskusije s predsjednikom Instituta za azijsko društvo i bivšim australskim premijerom Kevinom Ruddom.

Njegovi komentari uslijedili su nakon žestokih teritorijalnih sporova između Filipina i Kine u Južnom kineskom moru, koji su eskalirali otkad je osumnjičeni kineski brod provalio i potopio filipinsko ribarsko plovilo u lipnju.

U međuvremenu, savjetnik za nacionalnu sigurnost Hermogenes Esperon i ministar obrane Delfin Lorenzana upozoravaju na prijetnju koju predstavlja nedavni priljev stotina tisuća ilegalnih kineskih radnika na Filipine.

Duterte je u više navrata branio Kinu, koja je na međunarodnim forumima snažno podržavala njegov kontroverzni rat protiv droge. Peking je nedavno odbacio rezoluciju Vijeća za ljudska prava pod pokroviteljstvom Islanda, kojom se tražila međunarodna istraga protiv kampanje Dutertea protiv droge.

Unatoč tome, kinesko obećanje o jamstvu za ulaganje u infrastrukturu, sredstva koja bi trebala pokrenuti priznatu Duterteovu kampanju “Graditi, graditi, graditi” nisu se ostvarila, što dovodi u sumnju njegovu politiku u Južnom kineskom moru, prenose zapadni stručnjaci.

Filipinski čelnik više je puta tvrdio da će pragmatični pristup u pomorskim sporovima pomiriti zemlju s ekonomskom silom poput Kine.

Glasnogovornik filipinskog predsjednika Salvador Panelo brzo je umanjio zabrinutost zbog kašnjenja kineskih investicija i rekao da je problem lokalni koliko i kineski.

„Znate li zašto? Jednom sam razgovarao s veleposlanikom Zhaom Jianhuaom i on mi je rekao: “Vaši regulatorni zahtjevi su strogi. Postoje mnogi procesi. Mi s naše strane nemamo problema. Kod nas je sve u redu. Spori ste i to je to ”, rekao je glavni izaslanik Kine na Filipinima“, rekao je Salvador Panelo.

APECJedan pojas - jedan put
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Moreno
4 godine prije

Ima već više od 4 godine kako je Duterte reka Obami da je kurvin sin i da ono šta nemoćže dobit od Amerike dobit će od Kine i Rusije.
Odma nakon toga Filipini su dobili ISIL na južnome otoku, ali to se brzo rješilo i ISIL-a tamo više nema.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI