Može li Zapad blokirati izgradnju željeznica od Perzijskog zaljeva do Mediterana?

pruga
29 komentara

Kina je na Drugi  međunarodnom forumu “Jedan pojas – Jedan put”, koji se održava u Pekingu između 25. i 27. ovog mjeseca, pozvala i delegaciju iz Damaska, usprkos sankcijama koje su Siriji nametnule SAD i Europska unija. Kineski plan u okviru Novog puta svile je izbiti na sirijske obale istočnog Mediterana i sudjelovati u velikim projektima obnove ratom razorene zemlje. No, planovi Pekinga se u tom slučaju poklapaju s planovima Teherana da preko Iraka izbije na sirijsku obalu i stvori infrastrukturu koja bi podržala i mitski “šiitski koridor”, čiju uspostavu u bilo u kojem obliku SAD i Izrael žele blokirati pod svaku cijenu.

Ranije ove godine je Iran objavio da kreće s izgradnjom željeznice do sirijskih obala, neovisno o kineskim planovima, a sada je za projekt dobio i potporu Pekinga. Sada se postavlja pitanje hoće li Zapad dopustiti ili opstruirati izgradnju željeznica od Perzijskog zaljeva do Mediterana?

Sjedinjene Države i njihovi saveznici su namjerno stvorili uvjete za razvoj gladi u Sjevernoj Koreji, Sudanu i Jemenu. Sada u ove planove počinju uvlačiti i Siriju.

Jedini način da se izbjegne takav ishod je ponovno pokretanje regionalnog gospodarstva koje se raspalo tijekom ratova u Iraku i Siriji. Razmatraju se dva scenarija za izgradnju sporne željeznice. Prvi je razvoj regije, a drugi podjela. Što je Zapadu potrebno? Da se njegove vođe ponašaju kao ljudska bića ili da ostvare san o globalnoj dominaciji?

U svom oporavku se Sirija može osloniti samo na sebe i nekolicinu saveznika, ali su svi pod sankcijama. Nijedna od sila koje su potrošile stotine milijardi dolara na njezino uništenje neće potrošiti cent na obnovu zemlje. U takvim okolnostima budućnost arapske ovisi o tome može li ponovno postati jedini otvoreni prolaz između Indijskog oceana i Sredozemnog mora.

U davna vremena ovaj put nije bio samo koridor koji je jamčio razmjenu dobara. To je ujedno bio i put kulture kojim se kineska filozofija širila kroz Aziju, a muslimanska religija učila u Kini. Zajednički jezik je ovdje bio perzijski. Sirija se nalazila između Indijskog oceana i Mediterana, što joj je osiguravalo prosperitet, sve do izgradnje Sueskog kanala.

Ne može se reći da je projekt izgradnje željezničke pruge koja povezuje iransku luku Khoramshahr, koja se nalazi na granici s Irakom, sa sirijskom obalom Mediterana preko Bagdada nešto novo. Ta je ideja bila aktualna prije rata, kada je postojalo zajedničko tursko-iransko-sirijsko tržište. Međutim, na putu su sabotaže redovito provodili prozapadni plaćenici, što je dovodilo do uništavanja vlakova i smrti putnika.

Organizatori rata, prvenstveno SAD i Velika Britanija, od samog su početka nastojali ometati gospodarsku aktivnost Sirije. To je karakteristika britanskog kolonijalizma, koji je činio sve kako bi kolonizirane zemlje ostale ovisne o Londonu. Kada je Indija bila najveći proizvođač pamuka, London se potrudio osigurati da zemlja može proizvoditi pamuk, ali ne i tkati. Pamučna tkanina se mogla izrađivati samo u Engleskoj.

Danas se Sjedinjene Američke Države pretvaraju da su protiv ovog projekta kako bi se spriječile isporuke teškog naoružanja Iranu. Ovo je samo izgovor. Jedini cilj Washingtona je spriječiti korištenje sirijskog plina i nafte, jer SAD na silu žele prodavati svoje ugljikovodike iz škriljaca, iako je IEA navela da će proizvodnja u tom sektoru početi padati već od 2023.

U travnju 2017. i studenom prošle godine je Izrael predložio izgradnju još jedne željezničke pruge između dva mora. Ministar prometa i obavještajnih službi Izrael Katz je za projekt dobio pristanak Jordana, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata. Specijalni izaslanik Sjedinjenih Država za Bliski istok, Jason Greenblatt, predložio je uključivanje izraelskog projekta u Trumpov plan “sporazuma stoljeća”, koji bi zauvijek trebao riješiti izraelsko-palestinsko pitanje. Sve palestinske političke frakcije i pokreti su jednoglasno obili ovaj plan i nije jasno tko bi ga mogao potpisati.

S obzirom na količinu robe koja se mora prevoziti, oba projekta mogu postojati istovremeno, iako su međusobno konkurentni.

Jedine koje ovdje stvarno gube će biti zapadne zemlje. Roba koja se danas prevozi razlikuje se od proizvoda drevnog Puta svile. Prije Europljani nisu proizvodili svilu, ali su je mogli nabaviti iz Kine.

Danas, oba aktera proizvode istu stvar – kineske proizvode, možda ne tako visoke kvalitete, ali puno jeftinije. Njihova masovna opskrba može uništiti ono što je ostalo od europske industrije. Kako bi se zaštitile, zapadne zemlje moraju regulirati razmjenu. Međutim, problem u Europskoj uniji, koja je na sebe preuzela mnoge ovlasti nacionalnih parlamenata u vlada, je u tome što se u donošenju ekonomskih odluka vodi geopolitikom, i to ne svojom, već onom koja pogoduje Washingtonu.

Postoje male naznake da velike europske zemlje, poput Njemačke, Francuske, Italije, ali i Austrije, Mađarske i drugih, žele veću neovisnost u ekonomskim politikama. Europa je na nedavnom donatorskom skupu u Bruxellesu, gdje su se prikupljala sredstva za obnovu Sirije, još jednom pokazala da ne priznaje vladu u Damasku i prikupljeni novac bi se trebao koristiti za obnovu sjevernih područja koja kontroliraju Kurdi ili Turska. Međutim, ako žele očuvati svoje industrije, logično bi bilo da podrže koridor od Kine ili Irana, sasvim svejedno, do sirijskih obala i da s vladama bliskoistočnih i azijskih zemalja sklope obostrano korisne sporazume o trgovini. Željeznica do sirijskih obala istočnog Mediterana će vjerojatno biti izgrađena i povezana s teritorijem Kine, a bez regulirane robne razmjene će se europske zemlje naći u velikim problemima.

Kina ne priznaje sankcije protiv Damaska i pozvala je Siriju u klub Novog puta svile

Američki poraz u Siriji se pretvorio u inat i “rat protiv mira”

Jedan pojas - jedan putŽELJEZNICA
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
max
4 godine prije

Može probati, da li će uspjeti je pitanje. U politici stvari generalno jednostavno funkcioniraju na način da tko ima veću težinu vaga u konačnici prevagne na njegovu stranu. Tko u ovom slučaju ima veću težinu… zapad (anglosaksonski dio) ili istok (Kina,Rusija kao glavne predvodnice)…!?
Kad bih ulagao novac i kladio se na uspjeh jedne ili druge strane stavio bi novac na istok uz ogradu da će biti tako ako ne dođe do nuklearnog rata.

Laki Topalović
4 godine prije

Zapad to financirati neće, a trebao bi, jer samo tako može regulirati količinu protoka robe,iako je i to nemoguće, ako se naručuje u EU. Koliko zna, EU komisija ne izdaje dozvole za izgradnju cesta i pruge preko Iraka, a čini mi se i preko Afganistana uskoro, kad odlepršaju NATO sivi tići. Kako je pristao Washington.

Majk Majers
4 godine prije

Sa pritnjama i ekonomskim ubojicama ne mogu. Ostaje im tvrda sila. A mislin da za to nemaju kapacitete.

Riddick
4 godine prije

Trasa pruge mora da prodje preko Iracko-Sirijske granice kroz pustinje a tu vreba ISIS, jedine preostale budale spremne da se bore i poginu za Americke interese, Kurdi nisu toliko blesavi da povuku takve hazardne poteze, ta oblast Sirijske pustinje mora biti ociscena od dzihadista pre bilo kakve gradnje pruge da ne bi postavljali bombe na koloseke i slicno…

Alen
4 godine prije

Ta pruga , spomenuo sam je jučer , je jos pred rat u siriji bila skroz zavrsena , taj sirijski dio , i mislim da se odskora krenulo s punom implementacijom a sirijski dio se obnavlja ..

Alen
4 godine prije

Kad smo već kod obor-a sad procitah da India, Turkey, Australia, New Zealand, Canada,US, nisu poslali nikakve delegacije ili su poslali skroz nizerangirane sluzbenike..
Indija i turska su tu posebno zanimljive… Jel njima nije stalo da budu dio tog projekta…

Zorule
4 godine prije

Offtopic, pitanje za admine
Danas mi je browser na mobu (Yandex i Chrome) javljao da nesto ne stima sa certifikatima na vasoj stranici i nisam je mogao otvoriti. Jel netko nesto kopa po vasoj stranici?

Ad astra
4 godine prije

A što bi se s tom prugom prevozilo? Za velike terete kao što je nafta, najjeftiniji je pomorski promet.

Siniša
4 godine prije

O Ukrajini…veli Putin..
“” Ruska strana je već rekla – cena će biti minimum za 25 odsto manja ako direktno bude dobijala gas iz Rusije. Razumete, tokom ovih godina, za 1.400 odsto su porasle tarife za grejanje u zemlji. Na struju – hiljadu odsto. Katastrofalno pada standard.
Prema njegovim rečima, ako ne bude bilo tranzita gasa u Ukrajini, neće biti ni reversa niti snabdevanja gasom.
To je glupost, nema nikakvog reversa, istakao je Putin, objasnivši da Ukrajina gas uzima iz cevi na običan način, a zatim u papirima to predstavlja kao revers.
“Zamislite da nema tranzita. Onda neće biti ni snabdevanja Ukrajine gasom. To je tako ozbiljno pitanje, a oni se glupiraju, bave se nekim političkim svađama umesto da razmisle o običnim građanima koji žive sa trenutnim brigama i primoravaju ih da plate visoku cenu za te političke trikove”, rekao je ruski lider.””

irena
4 godine prije

to se ne moze sprijeciti

samo tako
4 godine prije

Ima li zapad racionalni inters za blokiranje povezivanja željeznicom Perzijskog zaljeva i Mediterana?
Ne vidim ga.
Ne vidim ni da itko traži zapadnu financijsku pomoč za taj projekt.
Stvaranjem novoga, velikoga rata ?

alan ford
4 godine prije

zanimljivo, komentar u desno-konzervativnom Hrvatskom tjedniku, odnosno na portalu hkv, u korist suradnje Hrvatske sa Kinom.

https://www.hkv.hr/izdvojeno/komentari/d-dijanovi/31739-d-dijanovic-hrvatskoj-treba-suradnja-s-kinom.html

dok je navodno “lijevi” Jutarnji, i njegov kvazi lijevi kolumnist Jurica Pavičić, protiv suradnje sa Kinom.

alan ford
4 godine prije

Vjerojatni novi predsjednik Europske komisije , Manfred Weber, pokazao je još jednom da je ciohazarska pudlica. Weber je izjavio da će kao novi predsjednik EK, spriječiti izgradnju Sjevernog toka 2. Weber je član lažno desničarske bavarske stranke CSU, Merkeličinog prirepka. Weber je predsjednik skupine ciohazarskih plaćenika, u Europarlamentu, hrpe koja se naziva “Europska narodna stranka” (EPP). Weber je i Plenkovićev pajdaš. Kada je prije 3 godoine pala ona kratkotrajna Oreškovićeva vlada i Karamarko, i kada je na čelo došao Plenki, Weber je izrazio zadovoljstvo, što je Hrvatska ostala na “pravom putu” i što nije skrenula u “orbanizaciju”.

spartak
4 godine prije

“Međutim, problem u Europskoj uniji, koja je na sebe preuzela mnoge ovlasti nacionalnih parlamenata u vlada, je u tome što se u donošenju ekonomskih odluka vodi geopolitikom, i to ne svojom, već onom koja pogoduje Washingtonu”
POGODAK U SRIDU. Kratko i točno. Nažalost..

Afraat
4 godine prije

Kad se slože Ruski koriror Sjever-Jug sa Iransko-Sirijskom prugom i Kineskim Putem Svile ima da cveta cveće u svako preduzeće.

Splitexpress
4 godine prije

Taj je prostor bio jedinstven prije samo sto godina,pod kontrolom Otomanskog imperija?Pocetkom I.svj.rata Englezi,stacionirani u zoni Sueskog kanala pokrenuli si rat protiv Turske i došli do današnje Gaze, istovremeno su iskrcali trupe iz Indije kod Basre i stigli do Bagdada,završetkom rata raspala se Otomanska imperija,bili su spremni dati državu svima,pa čak i Kurdima,ali Englezi su napravili upravo ovakvu podjelu, Irak i Palestinu uzeli sebi,a Libanon i Siriju dali Francuzima?Podjelama se upravo stvaralo buduće probleme, kako bi se osigurao vlastiti položaj glavnog neovisnog arbitra?Absurd je sadašnje situacije da su proizvođači nereda i dalje glavni kreatori mirotvornih rješenja ?

Duki
4 godine prije

Bio je jedan film bivšoj..,Zvao se “Diverzanti”
mislim, Ljubiša,Bata,i Dvornik dajmo ga Donnaldu pa da vidiš brale kako se. Pruga minira,sve pršti !!
Partizani i Boško. Buha u akciji !
A sada ozbiljno !
Vidi Donald da svjetska ekonomija polako ali sigurno mijenja svoje žarište ,pa pokušava nešto,ali k’o i u ove 2,5 godine -totalno pogrešno!
Što će ?zatvoriti perzijski zaljev, blokirati Afganistan,minirati Himalaju ? Teško (tu gasvi ljube)
Jedina im je nada bila Sirija uz pomoć Tel-Avia ali ne da Vladimir !
E jbg !??

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI