EU i SAD su na pragu trgovinskog rata – Nitko ne popušta, a Trump krije dio presude WTO

SAD EU sankcije trgovinski rat
28 komentara

Jučer smo objavili vijest o mogućem predstojećem ratu između Sjedinjenih Država i Europske unije zbog odluke Donalda Trumpa da zbog subvencija koje dobiva europska kompanija Airbus

Trump je EU nazvao “brutalnim trgovinskim partnerom” i dodao kako je “Svjetska trgovinska organizacija utvrdila da su subvencije Europske unije za Airbus negativno utjecale na Sjedinjene Države, koje će sada uvesti carine na 11 milijardi dolara proizvoda iz EU”.

“EU je dugi niz godina koristila trgovinu u Sjedinjenim Državama. Uskoro će prestati!”, napisao je Trump na Twitteru, ali je u krivu i slagao je američku javnost predstavljajući se kao “zaštitnik američke industrije”.

U međuvremenu je francuski predsjednik Macron bilo kakav trgovinski sporazum s EU uvjetovao povratkom Sjedinjenih Država u Pariški klimatski sporazum. To znači da pregovora, ako Macron ostane pri svojoj odluci, vjerojatno neće biti.

Kao odgovor ne Trumpovu prijetnju je Europska komisija već pripremila popis američke robe koja se uvozi u Europu na koju će se moći primjenjivati uvozne carine u vezi s tekućim sporom oko subvencija koje američka vlada dodjeljuje Boeing korporacijama.

Ovdje je zapravo ključ spora koji može eskalirati u trgovinski rat i nije Airbus prvi koji je prekršio pravila WTO, već Boeing, kojeg je financirala američka vlada. Poznato je i da je Boeing u velikim financijskim problemima zbog pada dva svoja zrakoplova 737 MAX, dok je Airbus prije nešto više od dva tjedna s Kinom sklopio ugovor o prodaji 300 zrakoplova azijskom divu, većinom modela A320  koji se natječu protiv Boeingovih 737 Max 8.

Trump je ogorčen i posegnuo je za prijetnjama europskom “saveznicima”, ako se još uvijek tako mogu nazvati Njemačka i Francuska, na prvom mjestu, ali i Italija i Grčka koje su pristupile kineskim inicijativama, prva “Novom putu svile”, a druga formatu “Kina + 16”, koji je ulaskom Grčke postao “Kina + 17”.

Sada Europska komisija odgovara da će odgovoriti recipročnim sankcijama Sjedinjenim Državama. 12. Travnja je Reuters iz Bruxellesa izvijestio da se planirane mjere odnose na postupke koji u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji traju već dugi niz godina.

Prema izvorima agencija, carine EU mogu se primijeniti na uvoz američke robe u vrijednosti od 20 milijardi eura, ili 22,6 milijardi dolara. Europska komisija planira objaviti popis te robe u srijedu, 17. travnja, nakon čega će vlasti EU raspravljati o mogućoj promjeni popisa. Početkom travnja je Europska komisija izvijestila o početku pripreme mjera odgovora u vezi subvencija koje američka vlada daje korporaciji Boeing.

WTO je presudio da SAD subvencioniraju Boeing

Naime, krajem ožujka 2019. godine je žalbeno tijelo WTO objavilo presudu u okviru koje je utvrđeno subvencioniranje Boeinga od strane država Washington i Južna Karolina.

Prema Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, američka vlada subvencionira proizvodnju civilnih zrakoplova Boeing koristeći se poreznim olakšicama i time narušava konkurentnost drugih proizvođača zrakoplova.

Airbus djelomično dobiva subvencije

Airbus A320
FOTO: Airbus A320

U slučaju Airbusa, Svjetska trgovinska organizacija je u svibnju prošle godine presudila da Europska unija (EU) nije ispunila zahtjeve za ukidanje subvencija za Airbus. Pri ovom stavu je WTO ostao i 28. ožujka ove godine, kada je još jednom potvrđeno da EU nije postupila u skladu s pozivom na postupno ukidanje svih relevantnih subvencija, a vijest je objavljena na dan sklapanja ugovora Airbusa s Kinom. WTO tvrdi da se subvencije odnose na modele A380 i A350, ali je organizacija umanjila opseg ranije presude i odbacila američke tvrdnje da su subvencije davane i za proizvodnju zrakoplova A320 i A330, čime je ograničila opseg spora. U tom kontekstu modeli A320, koji najviše konkuriraju Boeingu, poštuju pravila globalne konkurencije, što je Trump prešutio, kao i kompletan dio presude koja se odnosi na američku kompaniju.

Presudu je WTO objavio 28. ožujka,  nakon višegodišnjeg spora između Europske unije i Sjedinjenih Država, a američka uprava ju je proglasila “velikom pobjedom”.

Prema sucima WTO, Sjedinjene Države nastavljaju plaćati subvencije američkoj korporaciji, unatoč tome što takve mjere i sam Washington priznaje za nezakonite na temelju prethodne odluke Svjetske trgovinske organizacije.

Porezne olakšice Washingtona koje koristi Boeing u proizvodnji zrakoplova, kao i poticaji koje je odobrila država Južna Karolina, štetni su za gospodarske interese Airbusa.

Odluka WTO također navodi da američke vlasti i dalje subvencioniraju Boeing, unatoč odluci iz 2012. o nezakonitosti takvih mjera.

Europska komisija komentirala je ovu presudu, ističući kako odluka “potvrđuje procjenu EU o nastavku američkih subvencija Boeingu”. Međutim, američka vlada je odmah zaprijetila sankcijama, za sada na uvoz robe iz Europe vrijedne 11 milijardi dolara.

“Ako EU ne prestane kršiti pravila i štetiti američkim interesima, SAD će morati ići dalje i usvojiti protumjere na proizvode iz EU”, navodi se u priopćenju američkog trgovinskog predstavnika Roberta Lighthizera, koji je, također šuteći o činjenici subvencioniranja Boeinga, rekao kako je odluka WTO velika pobjeda Trumpovoj vladi.

Europska unija je ipak pozitivno protumačila cijelu presudu.

“Apelacioni sud je utvrdio da je većina potpora Airbusu od strane EU, ukinuta 2011. godine”, izjavila je povjerenica EU za trgovinu Cecilia Malmström u Bruxellesu.

Dodala je kako je EU trebala “poduzeti samo nekoliko korektivnih radnji kako bi osigurala da se u potpunosti pridržava svih pravila WTO”.

Slučaj se vuče kroz sve instance Svjetske trgovinske organizacije već 14 godina. Posljednja odluka se ne može osporiti. Riječ je o financiranju različitih vlada EU, uključujući njemačku, za proizvodnju u Airbusa. EU je također tužila SAD zbog ilegalnih subvencija Boeingu i logikom američkog trgovinskog predstavnika Roberta Lighthizera je “odnijela veliku pobjedu u sporu”.

Boeing 737 max 8 southwest
FOTO: Boeing 737 max 8

Kao u slučaju Kine, SAD su prve zaprijetile sankcijama europskim saveznicima. No, Europska unija ovaj put ne želi popustiti, obzirom da ima dokaze o subvencioniranju Boeinga. U ovom sporu je zanimljivo “sa strane” pratiti sukoba između Bruxellesa i Washingtona, prema čijim je zahtjevima o “globalnom slobodnom tržištu” Svjetska trgovinska organizacija usvojila sva pravila koja, po svemu sudeći, sada ne odgovaraju ni Europskoj uniji ni Sjedinjenim Državama, iako su europske zemlje uvele niz promjena da se ipak pridržavaju dogovora. Washington je otišao tako daleko da je zatražio hitnu reformu Svjetske trgovinske organizacije, ali je to teško postići bez glasova ostalih ekonomskih sila, kao što su Indija i Kina.

Podsjetimo da je Indija u kolovozu jednostavno blokirala povijesni sporazum WTO o “Globalnoj liberalizaciji tržišta” i tako bacila u vjetar pregovore koji su trajali od 2001. godine. New Delhi se tada nije htio odreći sigurnosti prehrane i tražio je izuzeće za svoje poljoprivrednike. Iako je sve bilo spremno za potpisivanje ovog sporazuma, Indija je neočekivano odbila potpisati dokument, kritizirajući sporazum da se nimalo ne dotiče pitanja sigurnosti prehrane za Indijce.

New Delhi je tada trošio veliki novac na subvencije poljoprivrednika, oko 22 milijarde dolara godišnje, te poticao programe za distribuciju subvencionirane pšenice i riže za 800 milijuna ljudi, sve u svrhu suzbijanja pothranjenosti, što je započela bivša vlada, a nastavio Narendra Modi. Subvencioniranje poljoprivrede i distribucije hrane su u određenim granicama u suprotnosti s pravilima WTO, što su opet pravila koja su odredili zagovornici “globalnog slobodnog tržišta”. Podsjećajući na ovaj primjer samo želimo naglasiti da će Trump vrlo teško provesti reformu Svjetske trgovinske organizacije u smjeru da WTO potpuno podredi američkim interesima.

Sukob zbog Boeinga i Airbusa može okidač koji će pokrenuti trgovinski rat

sankcije njemacka

Sada kada je WTO potvrdio ilegalne subvencije koje američka vlada plaća Boeingu, EU može uvesti nove carine na američki uvoz, piše Die Zeit.

Kao što smo rekli, Europska komisija ima već popis roba vrijednih 20 milijardi eura, ali ne želi donositi ishitrene odluke i Bruxelles se prvo namjerava posavjetovati s europskim tvrtkama. Konačni paket roba za carinjenje se može se smanjiti na vrijednost od oko 10 milijardi eura, što odgovara šteti od nezakonitih američkih subvencija Boeingu.

Njemački list podsjeća da je prošle godine američka vlada uvela carine na čelik i aluminij iz EU. Kao odgovor je Bruxelles nametnuo svoje carine na brojne američke proizvode, poput viskija i traperica.

Iako su ovo još uvijek relativno mali iznosi za američku i europsku ekonomiju kao bloka EU, ako začarani krug sankcija dođe do točke nametanja carina na europske automobile i automobilske dijelove, što je Trump rekao da će učiniti, tada će se spor pretvoriti u otvoreni trgovinski rat s neizvjesnim ishodom.

Sada, trgovinski sukob između Washingtona i Bruxellesa može postati još akutniji, zaključuje Die Zeit. Donald Trump smatra svoju zemlju žrtvom nepravednih trgovinskih sporazuma i promiče “Ameriku na prvom mjestu”. S druge strane, EU želi sklopiti trgovinski sporazum sa Sjedinjenim Državama koji predviđa ukidanje carina, ali je u ovom trenutku sve blokirala Francuska koja za takav sporazum neće dati zeleno svjetlo bez vraćanja Amerike u Pariški klimatski sporazum.

Predstojećih nekoliko tjedana i mjeseci će biti ključni za potvrđivanje “saveza” između Europske unije i Sjedinjenih Država, jer ulazak u ovakav sukob prema mnogima znači “otvoreni rat dvije suparničke i konkurentske sile nevojnim sredstvima”.

Macron ne želi trgovinske pregovore s  Trumpom – Počinje li trgovinski rat SAD-EU?

AirbusBoeingJedan pojas - jedan putSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zadranin
5 godine prije

amerokenjci govore o poštenju.. nedilje ti.. ?

Pljuc!

RoPe
5 godine prije

Ovaj članak je potvrda onog sto je komentator MilanCZ govorio.
Globalisti su se povukli u Kinu (koju CITY drži od opijumskog rata) i napravili dogovor s Rusijom da će NWO biti s centrom na istoku. Amerika zbog nekog razloga ispada iz igre.

Sumnjam da će ljudi biti slobodniji jer ovaj kineski digitalni feudalizam izgleda gore od liberalne demokracije.

Šok
5 godine prije

počinje dedolarizacija u evropi
sada će uvesti euro umjesto dolara

powervnbqbfvqwfwnfnerwfnewr
5 godine prije

Kako tamina djeca glume svađu, odurno…………….

Ivo
5 godine prije

Ovo s Airbusom je bilo i očekivano nakon katastrofe s boeingom 737 MAX. Ameri će pokušati spasiti svoju stratrešku firmu po svaku cijenu, iako su im šanse loše.

Da sve normalne i suverene države inače daju državnu potporu svojim industrijama je sasvim dobra i standardna pojava. Samo slugeranjama i vazalima tipa Hrvatska & Co se natura mantra o strogom tržišnom natjecanju (neoliberalizam), a ta mantra samo služi za uništavanje domaće industrije i kolonizaciju.

Da Jugoslavija nije potpomagala razvoj domaće industrije, ostali bi agrarna država srednjeg vijeka, svi skupa. Isto ide i za većinu zemalja na svijetu, počevši s amerima. Liberalne mantre koje propagiraju kolerik & Co, samo su propaganda namjenjena za prikrivanje procesa uništenja domaćih industrija u porobljenim bantustanima.

dobagan rogić
5 godine prije

Kad bi kupova avion uvik bi kupia Airbus jer je po svim karakteristikama bolji od Boeinga.Boeing je drek a to znaju svi koji ga kupuju i odlučuju o toj kupnji…

Splitexpress
5 godine prije

Kad započne carinski rat pada i NATO,posljedni izdanak Hladnog rata,a to i samostalnost Evrope u izboru novih partnera biti će pravi šok za Klumpa?

Alen
5 godine prije

Dok je bilo dobre pljacke , evropa je jahala s amerima , sad kad je usa potučena , evropa se udaljava…
Kauboji ne vole poraze a mrze metak u ledja..

Dakle usa & šestokraki vs cijeli svijet..

MiLo
5 godine prije

Ovako to izgleda kada se neoliberalni kapitalista brani od neoliberalnog kapitalizma-uvode se stare dobre carine 😉

Alen
5 godine prije

German Bundesbank executive board member Burkhard Balz has urged European countries to create new payment systems, alternative to the American ones

Dopizdilomi
5 godine prije

Nego, nikako Trump ne govori jesu li pronašli one milijarde koje su izgubili?

priceless
5 godine prije

izvinjavam se zbog OTa, ali, ako se dobro sjecam, nas su razapeli radi subvencioniranja brodogradnje…
da se razumijemo, nikako ne podrzavam lopovski kadar unutar istih, samo primjecujem

AJeTo
5 godine prije

Bolje ovaj rat nego onaj pravi.

Moreno
5 godine prije

Uvest carine ili sankcije svima koji se ne ponašaju po američkome zakonu 🙂

Mat
5 godine prije

A otvoreno I slobodno trziste????? Opet nisam obratio paznju na tekst u donjem uglu napisan….sitnim slovima,nejasan cak I pod lupom jedva citak.

hogar strašni
5 godine prije

Predlažem carine na GMO sjeme i proizvode iz Amerike.

Vrdalama
5 godine prije

Nije tačno da Ameri subvencioniraju avio industriju. Oni samo plaćaju za razvoj vojnih zrakoplova.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI