Macron ne želi trgovinske pregovore s Trumpom – Počinje li trgovinski rat SAD-EU?

Trump Macron
21 komentar

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je izjavio kako se protivi započinjanju trgovinskih pregovora između Europske unije i Sjedinjenih Država, budući da uprava Donalda Trumpa ne slijedi odredbe Pariškog klimatskog sporazuma.

“Francuska se protivi započinjanju trgovinskih pregovora sa Sjedinjenim Državama, koji su izvan okvira Pariškog sporazuma”, rekao je Macron.

Ovaj je izgovor prilično neuvjerljiv, ali u nedostatku boljeg se čelnik Elizejske palače nije uspio sjetiti ničega prikladnijeg.

Nakon toga je francuski ministar za ekološku tranziciju François de Rugy izjavio “kako je Pariz protiv osnaživanja Europske komisije za pregovore sa Sjedinjenim Državama o trgovini”.

“Vjerojatno će Francuska biti jedina zemlja koja će glasovati protiv”, rekao je za AFP predstavnik uprave Macrona.

Također je ukazao na pritisak Washingtona u trgovinskim pitanjima i odbijanje Bijele kuće da revidira prethodno nametnute carine. Osim toga, američki predsjednik Donald Trump je potvrdio svoju spremnost da uvede carine na robu iz EU, što bila recipročna mjera na europske subvencije koje se dodjeljuju proizvođaču zrakoplova Airbus.

Počinje trgovinski rat između EU i Sjedinjenih Država?

Donald Trump - začuđen

Najnovije izjave, ako se ne stišaju strasti, znače da je na pomolu novi trgovinski rat, ovaj put između EU i Sjedinjenih Država.

Iako Francuska ne namjerava popustiti, je francuski ministar financija Bruno Le Maire tvrdi da bi njegovo pokretanje bila politička i gospodarska pogreška, budući da globalni rast već usporava.

U dvije objave na Twitteru ovog tjedna je američki predsjednik Donald Trump govorio o EU, koju je nazvao “brutalnim trgovinskim partnerom”.

“Već postoje trgovinske napetosti između Sjedinjenih Država i Kine. Ne bismo trebali dodavati trgovinske napetosti između Sjedinjenih Država i EU, to će biti i politička i ekonomska pogreška”, kazao je Le Maire.

Moramo izbjeći trgovinski rat. Suočavamo se s usporavanjem i na globalnoj i na europskoj razini, a razlog za takvo gospodarsko usporavanje jest da postoje trgovinske napetosti u cijelom svijetu “, rekla je francuska ministrica Joumanna Bercetche na sastanku u Svjetskoj banci i u Međunarodnom monetarnom fondu u Washingtonu.

No, Trump je popušta. Na Twitteru je napisao: “Svjetska trgovinska organizacija je utvrdila da su subvencije Europske unije za Airbus negativno utjecale na Sjedinjene Države, koje će sada uvesti carine na 11 milijardi dolara proizvoda iz EU. EU dugi niz godina koristio trgovinu u Sjedinjenim Državama. Uskoro će prestati!”

Prije ove objave je napisao: “Šteta što je Europska unija tako žestoka prema Ujedinjenom Kraljevstvu i Brexitu. EU je također je brutalni trgovinski partner sa Sjedinjenim Državama, što će se promijeniti. Ponekad u životu morate pustiti ljude da dišu prije nego se sve vrati da vas ugrizu!”

EU SAD trgovinski rat
FOTO – Što će se dogoditi ako SAD i EU uđu u trgovinski rat

Od kada je preuzeo dužnost, Trump je optužio velike trgovinske partnere, uključujući EU, Kinu i Kanadu, za ono što smatra “nepoštenim praksama koje su utjecale na američke radnike i tvrtke”. Trump je povećao carine na dio američkog uvoza, što je dovelo do globalnog trgovinskog sukoba kojeg mnoge vlade i analitičari okrivljuju za štete gospodarskim aktivnostima.

Hubertus Mühlhäuser, izvršni direktor europske tvrtke za kapitalna dobra CNH Industrial, objasnio je da je njegova tvrtka izložena američkom poljoprivrednom tržištu i da bi svaka eskalacija sukoba s EU bila zabrinjavajuća.

“Mi smo doista saveznici, mi smo u istoj situaciji i moramo pronaći trgovinski sporazum”, rekao je Hubertus Mühlhäuser u petak za CNBC.

“Vrlo smo zabrinuti ako ne bude trgovinskog sporazuma koji bi otkrio da će odmazda od Europljana nanijeti štetu američkim poljoprivrednicima, što nije u interesu Sjedinjenih Država”, dodao je.

MMF je ovog tjedna, treći put od listopada prošle godine, smanjio prognozu globalnog rasta i kazao kako će svjetska ekonomija rasti za 3,3 posto u 2019. godini, što je pad u odnosu na ranije prognoze od 3,5 posto.

Očekuje se da će europska gospodarstva biti jedan od najvećih gubitnika globalnog usporavanja, tvrdi MMF. To dolazi u neprikladnom trenutku za EU, izjavio je Pierre Moscovici, europski povjerenik za ekonomska i financijska pitanja, poreze i carine, koji dodaje da se EU priprema za još jedan potencijalni udarac u kojem bi Velika Britanija napustila EU bez dogovora.

Velika Britanija i EU su ranije ovog tjedna postigli sporazum o odgodi Brexita do 31. listopada. Čini se da u sljedećih šest mjeseci treba osigurati da Velika Britanija ne izađe iz bloka bez dogovora, jer bi to još više usporilo europsko i globalno gospodarstvo, rekao je Moscovici za CNBC na istom sastanku u Washingtonu.

“Izbjegavajmo Brexit bez dogovora, Doista, moramo pronaći način da živimo zajedno i za to je dogovor veliki posao, iako u Velikoj Britaniji moraju reći što točno žele, jer je to mnogo bolje nego bez dogovora”, zaključio je Pierre Moscovici.

Ali francuska sada zauzima neutralnu poziciju i činjenica da pregovaračke ovlasti za trgovinska pitanja s Amerikom ne želi prepustiti Europskoj komisiji znači za Macron s Trumpom želi pregovarati na bilateralnoj razini.

Međutim, uvjeti su za Trumpa neprihvatljivi i jasno je da on se neće vratiti Pariškom klimatskom sporazumu.

Za većinu ekonomista, poduzetnika i dužnosnika je otvoreni trgovinski rat između Sjedinjenih Država i Europske unije “lose-lose” situacija, kao što je u ikonografiji objasnila britanska Grupa ING.

ING

Sankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Trubadur
5 godine prije

Znači, Rothschild neče, da priča sa stabilnim genijem…

Alen
5 godine prije

Taj “rat” je počeo jos od onih prvih carina , ucjena za nato i slicno , ovo je samo nastavak i ide ka sve većem obimu trgovinskog ratovanja..

Evropa se mora rjesavati tereta usa , istoka…
Idu kinezi !

Aga
5 godine prije

Hm pa zbilja “težak” izbor birati između dva gospodarstva skoro pa istog realnog BDP ,s time da jedni imaju USA 300milijuna ljudi, a drugi Kina 1.300milijuna dakle 10puta vise. Pa fakat to nije ni ista kategorija, Kina, Indija i Rusija 3mlrd ljudi su dakle vise nego očiti pobjednik globalizacije. Masa vlada!

Emiliano Zapata
5 godine prije

Obojica imaju iste gospodare,tako da je ovo samo predstava za ovce i robove…

Tvoja ruka u mojoj ruci
5 godine prije
nekoime
5 godine prije

Macronu je supruga zabranila bilo kakvo druženje s perverznim muškarcima čije su žene MLAĐE od njih.

Bruno
5 godine prije

Dva predsjednika, jedan sa prekrasnom ženom, 34 godine mlađom… Drugi sa rugobom, 24 godine starijom rospijom. I usput ga, jer je to dobro za karijeru, prima u guzu od nekog starog bankara…

MiLo
5 godine prije

Normalno je da francizcic zateze jer zna da ce u pregovorima na kraju ostati kratkih rukava;) ogulit ce ih Ameri kao i cijelu EU.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI