Kina i Rusija produžuju dalju energetsku saradnju

10 komentara

Kina i Rusija spremne su da prodube svoju energetsku saradnju zaključili si čelnici dvije zemlje na marginama foruma u St. Petersburgu. Prisustvujući zajedno na bilateralnom energetskom forumu, kineski predsjednik XI Jinping i njegov ruski kolega Vladimir Putin obećali su da će pružiti političku podršku usmjerenu na povećanje poslovne saradnje.

Kao sveobuhvatni strateški partneri na 70-u godišnjicu diplomatskih odnosa između ove dvije zemlje, obje strane su se založile za snažno promicanje razvoja obje nacije.

Opisujući energetsku saradnju kao “najznačajniju, najplodniju i najobimniju” oblast bilateralne saradnje Xi Jinping je rekao da je bliska koordinacija dvije strane odigrala pozitivnu ulogu u očuvanju međunarodnog energetskog poretka.

Da bi učvrstio i produbio energetsku saradnju kineski predsjednik XI Jingping je dao četiri peijedloga:

  • Prvo, poslovni subjekti treba da vode saradnju i da se drže principa uzajamne koristi i da budu komercijalno održivi. Finansijsko osiguranje i energetska saradnja treba da budu koncentrisani na uzajamnu podršku i promociju.
  • Drugo, trebalo bi iskoristiti nove potencijale za unapređenje saradnje. Saradnja u tehničkom standardu za energetiku treba ojačati uz međusobno priznavanje i sinergiju. Tehnološke inovacije, integracija informativne tehnologije sa energetskim sektorom i saradnja u istraživanju i razvoju (R&D) energije bi trebalo da se prodube. Potrebno je unaprijediti razmjenu iskustava, izgradnju kapaciteta i razmjenu think-tanka za uzajamno učenje.
  • Treće, saradnja treba da promoviše integraciju interesa i teži ka sveobuhvatnoj i integrisanoj saradnji duž čitavog industrijskog lanca. Dvije strane treba da se usredsrede na sadašnjost, gledajući u budućnost, da se drže komplementarnih prednosti i da prodube i prošire svoju kooperaciju.
  • Četvrto, Saradnja u globalnom energetskom upravljanju treba ubrzati održivi razvoj energije. Dvije strane treba da rade zajedno kako bi čvrsto zaštitile multilaterizam i aktivno sprovodile multilateralnu saradnju kako bi igrale konstruktivnu ulogu u globalnom sistemu upravljanja energijom.

Xi Jinping je rekao da Kina i Rusija imaju široku perspektivu i ogroman potencijal za energetsku saradnju. “Želio bih da radim sa predsjednikom Putinom na vođenju i promovisanju naših vlada u stvaranju još boljeg poslovnog okruženja za naša preduzeća i pružanju sveobuhvatne političke podrške.”

Kineski predsjednik je izrazio uvjerenje da će kompanije dviju zemalja, pod okriljem sveobuhvatnog strateškog partnerstva u “koordinaciji za novu eru” raditi zajedno na daljoj promociji njihove saradnje u korist dva naroda.

Putin je rekao da su on i Xi Jinping prošle godine zajednički inicirali energetski poslovni forum kao platformu za dvije strane da istraže proširenje saradnje u oblasti nafte i gasa, električne energije i obnovljive energije.

Energetska saradnja je postala važan i integralni dio rusko-kineskih odnosa i najbrže je rastuća oblast bilateralne saradnje koja je obostrano korisna dodao je Vladimir Putin.

Dvije zemlje su postigle ogroman napredak u energetskoj saradnji, izgradnji infrastrukture, trgovini i tehnološkim istraživanjima,

Ruska vlada će poboljšati srodne zakone, propise i politike kako bi stvorila povoljno tržišno okruženje za strane kompanije koje će ulagati i poslovati u Rusiji.”

Xinhua

forumJedan pojas - jedan put
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Težak
4 godine prije

i ja bi isto tako trgovao sa rusma
da mi daju 20 % rabata

kukalatimajka
4 godine prije

Najgluplji komentar ove godine……….kako plaća zapadnonjemački njemac iz sjeverne istocne prusije kada dođe u rvatsku? U eurima ili u kunama? i koliko košta jedan euro a koliko jedna kuna?
Pita se koliko vrijedi a ne koliko košta………..jedan rubalj košta jedan rubalj a jedan juan košta jedan juan i ništa više ni manje.
Prvo naučiti uporebiti velika slova na početki rečenice pa onda naučiti da postoji tečaj koji određuje koliko koja valuta vrijedi u odnosu na drugu…………..ili po tvoje koliko košta 🙂

Alen
4 godine prije

Budućnost Kine ovisi o saradnji s rusijom u energetskom sektoru.. Zato se sve to ubrzava i uzdize..
Kazem budućnost jer namjera usa je energetski blokirati kinu na sve moguće načine.

Z.A.
4 godine prije

Sama posjeta presjednika Xia u ovom trenutku i vremenski interval zadrzavanja kineske delegacije u rusiji govori nam da su bileteralni odnosi ove dvije zemlje podignuti na najvecu razinu Uzrok ovim dogadjanjima najvjerojatnije je konfrotacija Kine sa SAD u ekonomskom sektoru a i precutnim i,dvosmislenim izjavama americkih duznosnika koje vise lice na pretnje nego dobronamjerne izjave.Poruka je odaslata citavom svijetu Kina i Rusija su zajedno i interesi Kine i Rusije su identicni i da svak mora vodit o tome racuna jer u slucaju bilo kakvog konflikta ekonomskog pa i mozda vojnog imat ce ove dvije zemlje protiv sebe.Mislim da su ove dvije zemlje postigle velike i konkretne sporazume i nivo saradnje koji ce osjetiti citav svijet.Ovo mi sve mirise da ce politika Kine i Rusije biti istovjetna i sam jucerasnji incident sa brodovima govori u prilog tome poruka je odaslata SAD.Ako se dobro iscita prijedlog presjednika Xia moze se primjetiti da… Čitaj više »

Splitexpress
4 godine prije

Očito da su dogovori znatno veći i obuhvatniji,a na to su ih natjerali Ameri?Rusi su kupili 5G mrežu,dali vjetar u jedra Huaweia,koji sada sa Rusijom i Kinom,plus zemljama pod njihovim utjecajem,imaju više od pola kugle zemaljske?Rusija ima plasman poljoprivrednih proizvoda i pouzdanog dobavljača robe široke potrošnje,koja osigurava potrošački standard stanovnistva?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI