fbpx

Kina i Rusija produžuju dalju energetsku saradnju

Kina i Rusija produžuju dalju energetsku saradnju 1

Kina i Rusija spremne su da prodube svoju energetsku saradnju zaključili si čelnici dvije zemlje na marginama foruma u St. Petersburgu. Prisustvujući zajedno na bilateralnom energetskom forumu, kineski predsjednik XI Jinping i njegov ruski kolega Vladimir Putin obećali su da će pružiti političku podršku usmjerenu na povećanje poslovne saradnje.

Kao sveobuhvatni strateški partneri na 70-u godišnjicu diplomatskih odnosa između ove dvije zemlje, obje strane su se založile za snažno promicanje razvoja obje nacije.

Opisujući energetsku saradnju kao “najznačajniju, najplodniju i najobimniju” oblast bilateralne saradnje Xi Jinping je rekao da je bliska koordinacija dvije strane odigrala pozitivnu ulogu u očuvanju međunarodnog energetskog poretka.

Da bi učvrstio i produbio energetsku saradnju kineski predsjednik XI Jingping je dao četiri peijedloga:

  • Prvo, poslovni subjekti treba da vode saradnju i da se drže principa uzajamne koristi i da budu komercijalno održivi. Finansijsko osiguranje i energetska saradnja treba da budu koncentrisani na uzajamnu podršku i promociju.
  • Drugo, trebalo bi iskoristiti nove potencijale za unapređenje saradnje. Saradnja u tehničkom standardu za energetiku treba ojačati uz međusobno priznavanje i sinergiju. Tehnološke inovacije, integracija informativne tehnologije sa energetskim sektorom i saradnja u istraživanju i razvoju (R&D) energije bi trebalo da se prodube. Potrebno je unaprijediti razmjenu iskustava, izgradnju kapaciteta i razmjenu think-tanka za uzajamno učenje.
  • Treće, saradnja treba da promoviše integraciju interesa i teži ka sveobuhvatnoj i integrisanoj saradnji duž čitavog industrijskog lanca. Dvije strane treba da se usredsrede na sadašnjost, gledajući u budućnost, da se drže komplementarnih prednosti i da prodube i prošire svoju kooperaciju.
  • Četvrto, Saradnja u globalnom energetskom upravljanju treba ubrzati održivi razvoj energije. Dvije strane treba da rade zajedno kako bi čvrsto zaštitile multilaterizam i aktivno sprovodile multilateralnu saradnju kako bi igrale konstruktivnu ulogu u globalnom sistemu upravljanja energijom.

Kina i Rusija produžuju dalju energetsku saradnju 2

Xi Jinping je rekao da Kina i Rusija imaju široku perspektivu i ogroman potencijal za energetsku saradnju. “Želio bih da radim sa predsjednikom Putinom na vođenju i promovisanju naših vlada u stvaranju još boljeg poslovnog okruženja za naša preduzeća i pružanju sveobuhvatne političke podrške.”

Kineski predsjednik je izrazio uvjerenje da će kompanije dviju zemalja, pod okriljem sveobuhvatnog strateškog partnerstva u “koordinaciji za novu eru” raditi zajedno na daljoj promociji njihove saradnje u korist dva naroda.

Putin je rekao da su on i Xi Jinping prošle godine zajednički inicirali energetski poslovni forum kao platformu za dvije strane da istraže proširenje saradnje u oblasti nafte i gasa, električne energije i obnovljive energije.

Energetska saradnja je postala važan i integralni dio rusko-kineskih odnosa i najbrže je rastuća oblast bilateralne saradnje koja je obostrano korisna dodao je Vladimir Putin.

Dvije zemlje su postigle ogroman napredak u energetskoj saradnji, izgradnji infrastrukture, trgovini i tehnološkim istraživanjima,

Ruska vlada će poboljšati srodne zakone, propise i politike kako bi stvorila povoljno tržišno okruženje za strane kompanije koje će ulagati i poslovati u Rusiji.”

Xinhua

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
10 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Težak
Gost
Težak
1 godina prije

i ja bi isto tako trgovao sa rusma
da mi daju 20 % rabata

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Težak

Kinezi su povukli cudan potez: donijeli su Rogozinu svu dokumentaciju oko ekspedicija na mjesec (za one koji ne znaju kinezi su sletjeli na tamnu stranu mjeseca).
Kazu: dovde smo stigli, sad smo dosli da se dogovorimo oko zajednicke odbrane mjeseca.

Sa druge strane Rogozin im je rekao da su razvili jonski motor za medjuplanetarna putovanja.

Imam utisak da smo na pragu plodne saradnje. Izgleda da su kinezi zakljucili da im je razvoj prespor i da ce daleko brze ici ako zovnu ruse u pomoc. ionako imaju previse dolara u dviznim rezervama kojih nikako ne mogu da se rijese. Ako ih usmjere u naucna istrazivanje eto velikog ubrzanja.

kukalatimajka
Gost
kukalatimajka
1 godina prije

Najgluplji komentar ove godine……….kako plaća zapadnonjemački njemac iz sjeverne istocne prusije kada dođe u rvatsku? U eurima ili u kunama? i koliko košta jedan euro a koliko jedna kuna?
Pita se koliko vrijedi a ne koliko košta………..jedan rubalj košta jedan rubalj a jedan juan košta jedan juan i ništa više ni manje.
Prvo naučiti uporebiti velika slova na početki rečenice pa onda naučiti da postoji tečaj koji određuje koliko koja valuta vrijedi u odnosu na drugu…………..ili po tvoje koliko košta 🙂

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  kukalatimajka

Zlato, đilkošu. Zlato će im biti referentna točka, zato ga i kupuju toliko. Mrdni se malo, burte.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Ivo

To je vidljivo već nekoliko godina da se rusija-kina tj azija odvaja i formira zaseban financijski svijet u kome će zlato biti glavna mjera za obracun..
Imaju tehnologiju ,proizvodnju,sirovine, kvalitetnu radnu snagu i cemu to sve izgubiti u casino papirnatoj ekonomiji…

Zapadu i ” portalskim strucnjacima ” ostaje da se guse u kripto ekonomiji ..

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Alen

Mozda ce uzeti zlato za obracunsku osnovu, a mozda kilovat.
Ovo drugo bi znatno pojednostavilo trgovinu, ali bilo bi smrt za spekulante i zemlje kojima 60% BDP zauzima bankarski sektor.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Ivo

pitaj učiteljicu

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Budućnost Kine ovisi o saradnji s rusijom u energetskom sektoru.. Zato se sve to ubrzava i uzdize..
Kazem budućnost jer namjera usa je energetski blokirati kinu na sve moguće načine.

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije

Sama posjeta presjednika Xia u ovom trenutku i vremenski interval zadrzavanja kineske delegacije u rusiji govori nam da su bileteralni odnosi ove dvije zemlje podignuti na najvecu razinu Uzrok ovim dogadjanjima najvjerojatnije je konfrotacija Kine sa SAD u ekonomskom sektoru a i precutnim i,dvosmislenim izjavama americkih duznosnika koje vise lice na pretnje nego dobronamjerne izjave.Poruka je odaslata citavom svijetu Kina i Rusija su zajedno i interesi Kine i Rusije su identicni i da svak mora vodit o tome racuna jer u slucaju bilo kakvog konflikta ekonomskog pa i mozda vojnog imat ce ove dvije zemlje protiv sebe.Mislim da su ove dvije zemlje postigle velike i konkretne sporazume i nivo saradnje koji ce osjetiti citav svijet.Ovo mi sve mirise da ce politika Kine i Rusije biti istovjetna i sam jucerasnji incident sa brodovima govori u prilog tome poruka je odaslata SAD.Ako se dobro iscita prijedlog presjednika Xia moze se primjetiti da ce se sve odvijati na paritetu i obostranom interesu a i sama izjava presjednika Putina ide utom smjeru stim da ce Rusija izvrsiti neke korekcije da bi seto sprovelo i ubrzalo.Prijedlog g.Xia da ce Kina i Rusija zajedno nastupati na globalnom nivou u zastiti i upravljanju energetskim resursima je poruka… Pročitaj više »

Splitexpress
Gost
Splitexpress
1 godina prije

Očito da su dogovori znatno veći i obuhvatniji,a na to su ih natjerali Ameri?Rusi su kupili 5G mrežu,dali vjetar u jedra Huaweia,koji sada sa Rusijom i Kinom,plus zemljama pod njihovim utjecajem,imaju više od pola kugle zemaljske?Rusija ima plasman poljoprivrednih proizvoda i pouzdanog dobavljača robe široke potrošnje,koja osigurava potrošački standard stanovnistva?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik