Veliki forum “Jedan pojas – jedan put” i nejasno slanje ministra Krstičevića u Peking

Susret-u-Kini
75 komentara

Jučer je u Pekingu završio veliki Drugi međunarodni forum “Jedan pojas – jedan put”. U radu ovog velikog skupa, kojeg je vodio kineski predsjednik Xi Jinping, sudjelovalo je 37 premijera, predsjednika i drugih vođa zemalja sa svih kontinenata. Uz šefove država i vlada su na radu foruma sudjelovali i čelnici međunarodnih organizacija, kao što su UN i MMF, a na radnom dijelu skupa je sudjelovali oko 5000 sudionika iz više od 150 zemalja i 90 međunarodnih organizacija. Hrvatska je na Drugi međunarodni forum “Jedan pojas – jedan put” kao izaslanika poslala potpredsjednika vlade i ministra obrane Damira Krstičevića.

Ovu odluku službenog Zagreba je teško razumjeti, posebice nakon nedavno uspješno održanog summita “Kina + 16” u Dubrovniku, format koji se dolaskom grčkog premijera Tsiprasa pretvorio u “Kina + 17”. U ovom formatu Kina na raznim projektima i inicijativi Novog puta svile pregovara s čelnicima zemalja istočne i jugoistočne Europe.

Prije radnog sastanka u Dubrovniku je kineski premijer Li Keqiang u Bruxellesu o istim pitanjima razgovarao s čelnicima Europske unije, a nakon odlaska iz Hrvatske je sličan susret održan s čelnicima Arapske lige u Šangaju.

Ovdje treba naglasiti da su , prema protokolu, na zaključnom dijelu foruma u radu okruglog stola sudjelovali samo kineski predsjednik kao domaćin, 37 šefova država i vlada, predstavnik Ujedinjenih naroda i Christine Lagarde, izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda.

Kineski državni list Global times je izvijestio o radu foruma. U  posebnom izvješću je naveo sva kineska ministarstva, inicijative i memorandume o razumijevanju o skoro 200 projekata dogovorenih sa zemljama sa svih kontinenata, ali na spisku, što je logično, nema ministarstva obrane, niti bilo kojeg predstavnika kineske vojske. Nakon što se sredinom ovog mjeseca činilo da će Hrvatska ojačati poslovanje s Kinom, možda spasiti brodogradnju, dogovoriti izgradnju visokobrzinske željeznice od Rijeke do Budimpešte i druge projekte, premijer Andrej Plenković, koji od 25. travnja do jučer nije imao nikakvih važnih državničkih aktivnosti, odlučio se u Peking poslati ministra koji tamo ništa nije mogao dogovoriti, obzirom da Hrvatska ne smije kupovati kinesko oružje, a oko ostalih pitanja ministar obrane Damir Krstičević nije kompetentan ni mjerodavan donositi odluke u ime vlade.

Potpisani sporazumi vrijedni 64 milijarde dolara

Kineski predsjednik Xi Jinping je u jučerašnjem završnom govoru na summitu “Jedan pojas – jedan put” u Pekingu rekao da su potpisani sporazumi u vrijednosti 64 milijarde dolara.

U završnom obraćanju čelnicima iz 37 zemalja Europe, Afrike, Azije i Latinske Amerike, Xi Jinping je ponovio da se taj globalni infrastrukturni projekt treba provoditi na način bude “otvoren, čist i zelen razvoj u kojem će svi sudionici raditi kao jednaki”.

Inicijativa “Jedan pojas – jedan put” je divovski infrastrukturni projekt izgradnje cesta, mostova, plinovoda i luka kako bi se svijet povezao s Kinom. Projekte vrijedne više stotina milijardi američkih dolara financirale bi kineske banke.

Kritičari kineske inicijative tvrde da je stvarna namjera Pekinga ojačati svoj globalni utjecaj i da je projekt prožet netransparentnim ugovorima koji idu na ruku kineskim tvrtkama, da se njime zemlje tjeraju u dužničku krizu i da se nanosi golema šteta okolišu. Naravno, ove kritike najviše dolaze iz Sjedinjenih Država, nekih europskih zemalja i dijelom iz Indije.

U obraćanju okupljenim čelnicima Xi Jinping je ranije u subotu naglasio da sudionici “moraju izgraditi otvoreno svjetsko gospodarstvo i odbaciti protekcionizam”. U petak je na otvaranju summita rekao da inicijativa  “Jedan pojas – jedan put” mora biti “zelena” i održiva, te da taj golemi infrastrukturni i trgovinski plan mora rezultirati visoko kvalitetnim rastom svih uključenih zemalja.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi je rekao novinarima da inicijativa donosi stvarne koristi zemljama sudionicama.

“Taj partnerski odnos nije geopolitičko sredstvo nego platforma za suradnju”, rekao je Wang Yi.

EU ne želi da zemlje članice potpisuju bilateralne ugovore s Kinom

“Kopernikanski zaokret” premijera Plenkovića prema kineskoj inicijativi se može objasniti izjavom njemačkog ministra gospodarstva i energetike Petera Altmayera, koji je rekao kako velike zemlje Europske unije memorandum o razumijevanju s kineskom inicijativom “Jedan pojas – jedan put” žele potpisati kao blok, a ne kao odvojene države.

Prema Altmayeru, Njemačka, Francuska, Španjolska i Ujedinjeno Kraljevstvo su u petak na forumu u Pekingu pokazale “kako je EU u ogromnoj većini ujedinjena u uvjerenju svoje stavove može graditi samo zajedno”.

Ukratko, to znači da su odluke Italije, Grčke i formata “Kina + 17” da na bilateralnoj razini zaključuju poslove s Kinom za velike zemlje EU nepoželjne i “ne odražavaju stav većine”.

“U velikim zemljama EU dogovorili smo se da ne želimo potpisivati bilateralne memorandume, već da zajedno zaključujemo potrebne sporazume između velikog europskog gospodarskog prostora i gospodarskog prostora Kine”, rekao je Altmayer.

Njemački ministar je istaknuo da ga ohrabruje obećanje predsjednika Kine Xi Jinpinga da u okviru Novog puta svile traži slobodnu trgovinu, multilateralizam i održivost.

“Mi ćemo ozbiljno shvatiti ovo obećanje i dati prijedloge kako postići te ciljeve u Aziji i Europi”, dodao je Peter Altmayer.

“Kina je istovremeno i partner i konkurent EU, a Europska unija bi trebala definirati vlastite interese. Za to nam je potrebna sektorska strategija i naša vlastita strategija povezivanja”, dodao je njemački ministar u izjavi za Reuters.

. I dok su Hrvatska i zemlje istočne i jugoistočne Europe u Dubrovniku s Kinom potpisali memorandume o razumijevanju o raznim projektima, Italija je u ožujku potpisala memorandum o razumijevanju s Kinom kojim si želi  osigurati sudjelovanje u Novom putu svile. Rim je to učinio unatoč upozorenjima Sjedinjenih Država i nekih europskih zemalja da postoji opasnost od pada u klopku duga s upitnim standardima infrastrukturnih projekata. Međutim, Italija zbog reformi koje je provela po nalogu EU i Međunarodnog monetarnog fonda danas duguje 2871 milijardu dolara ili 143,18% bruto domaćeg proizvoda.

Priznanje Kine za odluku talijanske vlade se vidjelo na grupnoj fotografiji predsjednika Xi Jinpinga s čelnicima 37 zemalja, na kojoj je talijanski premijer Conte bio odmah uz bivšeg kazahstanskog vođu Nazarbajeva i kineskog predsjednika.

Washington i dalje tvrdi kako je malo vjerojatno da će projekt pomoći Italiji u ekonomskom smislu, ali da može prouzročiti značajnu štetu međunarodnom imidžu zemlje.

Ranije je Bruxelles po prvi put opisao Kinu kao konkurenta u međunarodnom sustavu i izrazio zabrinutost zbog pristupanja zemalja članica bloka Novom putu svile, što je bio jasan signal i ostalim državama članicama da se ne smiju previše udaljavati od kursa kojeg odredi “centralni komitet” zvan Europska komisija. U tom kontekstu se mogu razumjeti, ali ne i opravdati, muke hrvatskog premijera u donošenju suverenih odluka.

Kina, kao što su primijetili promatrači, ove godine pokušava uvjeriti EU u iskrenost svojih namjera, jer želi da blok podrži inicijativu vrijednu stotine milijardi dolara. Osim toga, Kina je zainteresirana promicanje slobodne trgovine i multilateralizma, dok su SAD naklonjene izolacionizmu.

Kineski dužnosnici su strpljivi, ali mediji ne

I dok kineski politički vrh pokazuje razumno strpljenje, čak i pregovarajući o trgovinskom ratu sa Sjedinjenim Državama, državni mediji i novinari bliski kineskom predsjedniku i vladi nisu dužni držati se diplomatskih protokola. Global times piše kako su američki neokonzervativci ti koji pokušavaju blokirati Europu da ima koristi od Novog puta svile.

Ovo je važna godina za Europu, jer je vjerojatno da će zbog ekonomskog usporavanja, kojeg je predvidio MMF,   rast EU pasti na 1,6 posto u 2019. godini. Što se tiče velikih vanjskih utjecaja koji mogu poboljšati ili pogoršati ovu situaciju, SAD će također usporiti rast. MMF predviđa pad rasta od 2,9 na 2,3 posto, dok je očekivani rast kineskog rasta procijenjen na 6 do 6,5 posto.

S obzirom na ovu situaciju, nije iznenađujuće da važne europske zemlje pokazuju sve veći interes za kinesku inicijativu Novog puta svile (BRI).

Italija je prva zemlja G7 koja je potpisala sporazum BRI. To je uslijedilo nakon prethodnih inicijativa, kao što je britansko pridruživanje kineskoj Azijskoj investicijskoj infrastrukturnoj banci, čije su članstvo slijedile Njemačka, Francuska i druge europske zemlje, te sastanaka “16 + 1” zemalja srednje i istočne Europe s Kinom, piše Global times, koji i dalje velike nade polaže u format u kojem su i Hrvatska sa širom regijom.

Međutim, kineski državni list otvoreno optužuje američke “neokonzervativne” sile da žele oslabiti Kinu i gledaju na razvoj suradnje uz uzbunu. Na primjer, Foreign Affairs, najznačajniji američki časopis za vanjsku politiku, nedavno je objavio članak Andrewa Smalla, višeg transatlantskog suradnika za program Azije u Fondu Marshall, upozoravajući “kako politički doseg i utjecaj Kine u Europi nesumnjivo raste”.

Na ovaj razvoj SAD gledaju otvoreno neprijateljski. Sjedinjene Države su također izvršile snažan pritisak kako bi europske zemlje kinesku telekomunikacijsku tvrtku Huawei odbacile u razvoju europske mreže 5G.

Problem u američkim pokušajima da blokiraju europsku suradnju s Kinom je u tome što SAD imaju malo toga čime bi privukle europske zemlje da surađuju s njima. SAD ne samo da rastu manjom brzinom od Kine, već i protekcionistički koraci Trumpove administracije SAD čine još manje privlačnijima.

Američka vanjska politika prema drugim zemljama, ne samo prema Kini, također šteti Europi. Naime, Iran nije veliko američko tržište, ali je potencijalno značajan za Europu. EU je uspjela ostvariti neku dobit nakon ukidanja sankcija pod Obamom, ali nakon Trumpovih odluka protiv Irana trpi velike štete u poslovanju s ovom zemljom.

SAD također pokušavaju natjerati Njemačku da napusti plinovod Sjeverni tok 2, koji jamči isporuke ruskog plina Njemačkoj bez uplitanja zemalja poput Ukrajine. Otkazivanje projekta bi Njemačku učinilo više ovisnom o skupim američkim ukapljenim plinom ili nesigurnim isporukama preko Ukrajine.

Druge američke politike imaju manje izravnih, ali ipak štetnih učinaka na Europu. Konkretno, američka vojna akcija protiv Iraka, Libije i sudjelovanje u ratu u Siriji su uzrokovali masovni egzodus izbjeglica s Bliskog istoka, koji nije stvorio probleme Sjedinjenim Državama, već Europi. Osim toga, ovaj egzodus je sa sobom u Europu donio i radikalizirane islamiste i bivše militante, koji sada stvaraju baze za aktivnosti terorističkih ćelija u europskim zemljama.

Čak i ako ostavimo po strani neizravne učinke na Bliskom istoku, kombinacija američke politike s odbacivanjem Huaweija, čime će europska 5G mreža biti sporija i skuplja, sankcije Iranu, pritisak na slobodu Njemačke u opskrbi plinom, te pokušaj slabljenja europske suradnje s ubrzanim rastom kineske ekonomija, sve to izravno pogađa Europu.

Kako SAD imaju malo toga za ponuditi, u odnosima s Europom se sve više moraju oslanjati na batinu, a ne na mrkvu. Međutim, prijetnje tom batinom samo pogoršavaju ekonomski položaj europskih zemalja, što posljedično stvara domaće političke probleme.

Američke batine za Europu su jasne. Zapadna Europa je, za razliku od Rusije, vojno nejedinstvena i slaba, a europske vlade vide SAD kao ključan faktor njihove obrane. SAD također kontroliraju međunarodni financijski sustav i zemlje mogu ugroziti jednostranim sankcijama, kao što je slučaj s Iranom.

Rezultat takvih oštro suprotstavljenih sila je politički sukob u europskim zemljama. S jedne strane su oni koji nastoje poboljšati gospodarsku situaciju svojih zemalja, uključujući i suradnju s Kinom, a s druge strane su zemlje koje popuštaju pred američkim zahtjevima, čak i ako to šteti njihovim gospodarstvima, a time i političkoj stabilnosti.

S obzirom na takve trendove, SAD su odustale od tradicionalne politike opće potpore EU i prešle na aktivne intervencije u unutarnje poslove europskih zemalja. To se jasno vidi u odnosu na pojedinačna pitanja, kao objavljenoj odluci britanske vlade da će dopusti Huaweiju da sudjeluje u pokretanju 5G mreže u zemlji, da bi nakon toga bili otvoreno napadnuti od strane proameričkih političara i medija.

Još je vidljivije otvoreno neprijateljstvo Sjedinjenih Država prema Angeli Merkel u Njemačkoj, podrška Trumpove administracije Brexitu i pokušaji da se Italiji onemogući sudjelovanje u Novom putu svile. S obzirom na velike sile uključene u ovim sukobima, koji uvelike uključuje odnose Europe s Kinom, takva situacija će potrajati, zaključuje Global times.

Međutim, unatoč takvim prognozama, Drugi međunarodni forum “Jedan pojas – jedan put” i konkretni sporazumi i dogovoreni projekti su pokazali da je suradnja s Kinom moguća, čak i ako govorimo o takozvanim “malim zemljama”. Na primjer, kineski mediji prenose kako Peking pregovara s političarima jedne Malte, koja je na pragu potpisivanja istog memoranduma kakvog je potpisala Italija. Uz svo dužno poštovanje prema Malti, činjenica je da je zbog svog položaja Hrvatska puno važnija zemlja od sredozemnog otočića. Stoga je Kina, koja se još nije odrekla suradnje s Hrvatskom, zaslužila da na svom Drugom međunarodnom forumu “Jedan pojas – jedan put” vidi važnijeg gosta iz Zagreba od ministra obrane.

Global Times / BRI China

Uoči summita “Kina+16” u Dubrovniku u Bruxellesu zavladala antikineska histerija
Nakon skupa u Hrvatskoj: “Bruxelles se ne mora bojati Kine, mi nismo faktor propasti EU“
Svi putevi vode u Peking – 17 arapskih zemalja se pridružilo projektu

Damir KrstičevićJedan pojas - jedan put
Pretplatiti se
Obavijesti o
75 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
MilanPraha
4 godine prije

Zato su drugi profitirali,Ceksi predsjednik Zeman potpisao ugovor sa drzavnom kineskom bankom za 2,5 lilijardi eura oko novih investicija u ceksoj,vezano za proizvodnju i druge djelatnosti a sa predsjednikom islo je prkeo 60 najjacih firmi do Kine,bio je i Jagr,Nedvěd koji polako dobiva glavnu ulogu oko ulaganja u nogomet.Posto je nogomet jedna od sistema oko upravljanja u svijetu vezano za globaliste,Kina novi svjetski globalni centar sa Rusijom koji se defitivno na tom sumito rijesilo ,sve janso koju ulogu nedvědev ima u novom globalnom sistemu,kao predsjendik ceske Zeman,Ceska a posebno Prag.Sve ide prema planu,totalni otpis americke drzavne elite,engleske elite i novi globalni centri su Rusija i Kina,kome to sada nije janso,nikad mu nece niti biti.

Mikojan
4 godine prije

Što je nejasno oko slanja generala ugroze u Kinu, Kina ima dobre avione na prodaju, treba dogovoriti zastupništvo i servis za EU !

IVE iz pecalbe
4 godine prije

Koga mi to biramo da vode; mjesnu zajednicu, selo, grad, državu, polupismene i poluobrazovane, ili anemične dezertere, koji se samodeklariraju kao karijerni diplomatski potrčci, ili one koje koje nam nametnu, kao što nam sada guraju i nameću nekog žutokljunca Karla Resslera. Zašto se političari guraju da komentiraju svako pitanje, pa i ona pitanja o kojima pojma nemaju? Ili guramo nekog ratnog generala na ekonomski sumit, dajte prestanite sebe i naciju sramotiti svojim nepromisljenim glupim odlukama da bi zadovoljili neku svoju ideju forme.
Imamo naprimjer premijera koji je po formalnom obrazovanj pravnik i o ekonomiji zna da je to pojam o kojem on nema pojma, ali vodi i odredjuje ekonomsku politiku cijele države. Dokle će o državnim i nacionalnim pitanjima odlućivati podobni a nesposobni, i samo zato, što su članovi odredjene interesne grupe.

Alen
4 godine prije

Kako je prosla ova ostala sitna buranija iz nase regije , jesu li bili ,koga su poslali , jesu sta potpisali , trebalo bi malo i ostale spomenuti kad se radi o ovakvom vaznom dogadjaju..
Znamo već da HR ne moze nista bez brisela , da se usa buni a evropa lomi , jos samo da vidimo ima li kakve nade za ostale na tom putu svile…

HEKPCT
4 godine prije

Merkel dolazi u ZG 18.5.2019. objasniti Plenkoviću da one kineske memorandume može okačiti mačku o rep.

Siniša
4 godine prije

Ovaj kao da se tek sada iz duboke kome probudio, još će na ovome doktorat braniti… “” Sjedinjene Američke Države i Rusija mogle bi da zaključe privremeni sporazum usmeren protiv Kine kako bi se normalizovali odnosi između dve države. Po mišljenju autora članka, bliski odnosi Moskve i Pekinga se zasnivaju na vojnom, ekonomskom i političkom rivalitetu sa Vašingtonom. U tom kontekstu se pominje i samit ruskog i kineskog lidera, Vladimira Putina i Si Đinpinga, na forumu „Jedan pojas — jedan put“. Novinar smatra da su susedi Kine nedovoljno jaki da se suprotstave njenom uticaju, zbog čega bi radi obuzdavanja snaga Pekinga, SAD trebalo da igraju na kartu zbližavanja s Moskvom. „Najbolji i najlakši način“ za to će biti privremeni sporazum, koji kasnije može da bude zamenjen stalnim dogovorom. Autor je naglasio da Moskva nije zainteresovana za konflikt sa Evropom ili SAD i da samo pokušava da stavi tačku na približavanje… Čitaj više »

eu kolonija
4 godine prije

poznato je tko traži da europska komisija pregovara s kinom a ne vlade članica europske unije. ukoliko vlade članica europske unije budu pregovarale s kinom onda će od toga koristi imati države članice europske unije a ako s kinom bude pregovarala europska komisija onda će od toga imati koristi samo njemačka

samo tako
4 godine prije

Plenkovič, sluga pokorni Merkelici , koja če mu zahvaliti javnom podrškom za EU izbore.
Između dva posjeta, Pekingu ili Mostaru , izabrao je onaj koji po njegovom mišljenju pridonosi više razvoju RH. Kako, nije objasnio

Miki maus
4 godine prije

Saobzirom da je slanje u Kinu na takav znacajan skup ikoga ispod ranga premijera uvreda Kini, pogotovo je tim skupom predsjeda osobno predsjednik Kine, RH je pokazala koliko ju je briga za kinesku inicijativu Silk roud. Onaj skup u Dubrovniku je Plenkovic morao odraditi jer mu je tako naredio Berlin i Brisel. Inace, da Kinezi ponude bilo sto, milijarde $ za RH, ista bi to odbila, naprosto im se zivo j..e za RH, pogotovo Plenkovicu. Bitno je da se RH ni teoretski nedovede u situaciju da naljuti gazde.

Son of Alerik
4 godine prije

1.Stvarna namjera Kine jest izgraditi otvoreno svjetsko gospodarstvo i odbacivanje protekcionizma. 2. Stvarna namjera Kine jest ojačati svoj globalni utjecaj kroz netransparentne ugovore koji idu na ruku kineskim tvrtkama, kroz kredite kineskih banaka tjerati zemlje na ‘putu’ u dužničku krizu, pritom ne zazirući od zagađenja okoliša. Koja je tvrdnja točna? Prva sasvim sigurno nije. Država koja je perjanica protekcionizma govori o protekcionizmu drugih. Da, Kinezi bi makli tuđi protekcionizam, ali svoj ne bi. Kinezima treba infrastruktura da bi s njom išle kineske robe, tu infrastrukturu će Kinezi izgraditi i financirati na račun zemalja na ‘putu’. Financirat će je kreditima i kamatariti, zaposlit će kinesku građevinsku operativu i industriju. Zemlja na ‘putu’ će tako financirati dvostruke kineske profite jer će Kinezi profitirati kratkoročno (kroz izgradnju) i dugoročno (kroz kamate i kasnije prodaju svojih roba). Financiraju li Kinezi bio što a da nije isključivo u njihovom interesu? Ne. Ništa. Kupuju udjele u… Čitaj više »

Laki Topalović
4 godine prije

Iza je Vučko, baš blizu Christine lagarde, , dolje su Xi, Nazarbajev, iako nije predsjednik, Conte, Putin, Imran Kan, ne vidim dobro ostale. ali ima na netu veća slika

samo tako
4 godine prije

Plenkovič je jedinstven lik u cijelom EU prostoru. Predsjednik stranke, usto i premjer javno agitira za predstavnika RH u EU parlamentu iz druge države. Ne znam da li npr. Orban agitira za nekoga iz Ukrajine, ili bilo što slično.

Suze Roni
4 godine prije

Ako joj se pruzi prilika Kina ce nepogrešivo ici u smjeru globalne dominacije. No mene zanima gdje je tu EU ? Nazalost, godine anglocionisticke okupacije, napravile su od EU politickog patuljka.Jedina sansa EU i Europe kao takve je približavanje prema Euroaziji i Rusiji. Jedino tako Europa moze prezivjeti i biti faktor, a i Rusiji bi takvo partnerstvo odgovaralo jer sasvim je izvjesno da ce u odredjeno vrijeme odnos Rusija i Kina iz savezničkog prerasti u antagonisticki.

Suze Roni
4 godine prije

I svakako se slazem sa komentarom ispod od “Milan Praha”. Globalne lihvarske elite treba zauvijek istjerani iz EU i njihovu kulturu pljacke, duznickog ropstva i sirenja kaosa.

Rus
4 godine prije

Bit cu malo grub, ali direktan. Seljacka drzava koju vode cobani. Ne znaju niti koga gdje treba poslati. Poslali smo covjeka koji nije sposoban provesti niti natjecaj. Nesposobnost sramotnih razmjera

posmatrač
4 godine prije

Jako je interesantno što Indija nije prisutna i to več drugi put zaredom i kakvi su stvarni razlozi njihove odluke ?!

Ivan
4 godine prije

EK i ostali EU cirkusanti nisu u stanju odlučiti kome će biti pudlica, da li USA ili Ruskoj federaciji.
EU nikada neće biti geopolitički faktor na svjtskoj razini, jer se takav status ne dobiva na poklon, nego ga treba ostvariti! A tko ? Pijandura koja veći dio dana vidi dvostruko

Stjepan Vujec
4 godine prije

Mislim si nekaj obzirom na “intelektualni nivo i ugled” da je Vasa bio bolja solucija.

šeronja
4 godine prije

Ništa čudno, pa general je očito najsposobniji u vladi.

Antinwo.HR
4 godine prije

Gadura švapska neka ide u Jeruzalem ili Washington tamo su njezini gmazovi.A Plenković dupelizac kakav je non stop se takvima uvlači u š….Tjeraj to sve iz Hrvatske u p.m

Splitexpress
4 godine prije

Ministar ugroza je bio u Kini u dvojakoj funkciji,službena je bila dosadna jer znate Amere,neće ništa kinesko ali mnogo materijala je bilo za King ICT,dobre cijene,uvjeti i količine?

Karma
4 godine prije

Čovjek barata kineskim bolje od engleskog. Slušao šta Beng Bung priča. 🙂

nessy
4 godine prije

Ministar Ugroza, je poslan namjenski, da ovim neznalicama jasno i glasno objasni, da su bolji F-16, stari 30 godina, nego bilo koji drugi avion na planeti. I to sve, na savrsenom, knjizevnom engleskom jeziku, koji je do savrsenstva izbrusio tijekom skolovanja na ratnoj skoli u USA (tri skolska sata i veliki odmor).

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI