fbpx

Veliki forum “Jedan pojas – jedan put” i nejasno slanje ministra Krstičevića u Peking

Susret-u-Kini

Jučer je u Pekingu završio veliki Drugi međunarodni forum “Jedan pojas – jedan put”. U radu ovog velikog skupa, kojeg je vodio kineski predsjednik Xi Jinping, sudjelovalo je 37 premijera, predsjednika i drugih vođa zemalja sa svih kontinenata. Uz šefove država i vlada su na radu foruma sudjelovali i čelnici međunarodnih organizacija, kao što su UN i MMF, a na radnom dijelu skupa je sudjelovali oko 5000 sudionika iz više od 150 zemalja i 90 međunarodnih organizacija. Hrvatska je na Drugi međunarodni forum “Jedan pojas – jedan put” kao izaslanika poslala potpredsjednika vlade i ministra obrane Damira Krstičevića.

Ovu odluku službenog Zagreba je teško razumjeti, posebice nakon nedavno uspješno održanog summita “Kina + 16” u Dubrovniku, format koji se dolaskom grčkog premijera Tsiprasa pretvorio u “Kina + 17”. U ovom formatu Kina na raznim projektima i inicijativi Novog puta svile pregovara s čelnicima zemalja istočne i jugoistočne Europe.

Prije radnog sastanka u Dubrovniku je kineski premijer Li Keqiang u Bruxellesu o istim pitanjima razgovarao s čelnicima Europske unije, a nakon odlaska iz Hrvatske je sličan susret održan s čelnicima Arapske lige u Šangaju.

Ovdje treba naglasiti da su , prema protokolu, na zaključnom dijelu foruma u radu okruglog stola sudjelovali samo kineski predsjednik kao domaćin, 37 šefova država i vlada, predstavnik Ujedinjenih naroda i Christine Lagarde, izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda.

Kineski državni list Global times je izvijestio o radu foruma. U  posebnom izvješću je naveo sva kineska ministarstva, inicijative i memorandume o razumijevanju o skoro 200 projekata dogovorenih sa zemljama sa svih kontinenata, ali na spisku, što je logično, nema ministarstva obrane, niti bilo kojeg predstavnika kineske vojske. Nakon što se sredinom ovog mjeseca činilo da će Hrvatska ojačati poslovanje s Kinom, možda spasiti brodogradnju, dogovoriti izgradnju visokobrzinske željeznice od Rijeke do Budimpešte i druge projekte, premijer Andrej Plenković, koji od 25. travnja do jučer nije imao nikakvih važnih državničkih aktivnosti, odlučio se u Peking poslati ministra koji tamo ništa nije mogao dogovoriti, obzirom da Hrvatska ne smije kupovati kinesko oružje, a oko ostalih pitanja ministar obrane Damir Krstičević nije kompetentan ni mjerodavan donositi odluke u ime vlade.

Potpisani sporazumi vrijedni 64 milijarde dolara

Kineski predsjednik Xi Jinping je u jučerašnjem završnom govoru na summitu “Jedan pojas – jedan put” u Pekingu rekao da su potpisani sporazumi u vrijednosti 64 milijarde dolara.

U završnom obraćanju čelnicima iz 37 zemalja Europe, Afrike, Azije i Latinske Amerike, Xi Jinping je ponovio da se taj globalni infrastrukturni projekt treba provoditi na način bude “otvoren, čist i zelen razvoj u kojem će svi sudionici raditi kao jednaki”.

Inicijativa “Jedan pojas – jedan put” je divovski infrastrukturni projekt izgradnje cesta, mostova, plinovoda i luka kako bi se svijet povezao s Kinom. Projekte vrijedne više stotina milijardi američkih dolara financirale bi kineske banke.

Kritičari kineske inicijative tvrde da je stvarna namjera Pekinga ojačati svoj globalni utjecaj i da je projekt prožet netransparentnim ugovorima koji idu na ruku kineskim tvrtkama, da se njime zemlje tjeraju u dužničku krizu i da se nanosi golema šteta okolišu. Naravno, ove kritike najviše dolaze iz Sjedinjenih Država, nekih europskih zemalja i dijelom iz Indije.

U obraćanju okupljenim čelnicima Xi Jinping je ranije u subotu naglasio da sudionici “moraju izgraditi otvoreno svjetsko gospodarstvo i odbaciti protekcionizam”. U petak je na otvaranju summita rekao da inicijativa  “Jedan pojas – jedan put” mora biti “zelena” i održiva, te da taj golemi infrastrukturni i trgovinski plan mora rezultirati visoko kvalitetnim rastom svih uključenih zemalja.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi je rekao novinarima da inicijativa donosi stvarne koristi zemljama sudionicama.

“Taj partnerski odnos nije geopolitičko sredstvo nego platforma za suradnju”, rekao je Wang Yi.

EU ne želi da zemlje članice potpisuju bilateralne ugovore s Kinom

“Kopernikanski zaokret” premijera Plenkovića prema kineskoj inicijativi se može objasniti izjavom njemačkog ministra gospodarstva i energetike Petera Altmayera, koji je rekao kako velike zemlje Europske unije memorandum o razumijevanju s kineskom inicijativom “Jedan pojas – jedan put” žele potpisati kao blok, a ne kao odvojene države.

Prema Altmayeru, Njemačka, Francuska, Španjolska i Ujedinjeno Kraljevstvo su u petak na forumu u Pekingu pokazale “kako je EU u ogromnoj većini ujedinjena u uvjerenju svoje stavove može graditi samo zajedno”.

Ukratko, to znači da su odluke Italije, Grčke i formata “Kina + 17” da na bilateralnoj razini zaključuju poslove s Kinom za velike zemlje EU nepoželjne i “ne odražavaju stav većine”.

“U velikim zemljama EU dogovorili smo se da ne želimo potpisivati bilateralne memorandume, već da zajedno zaključujemo potrebne sporazume između velikog europskog gospodarskog prostora i gospodarskog prostora Kine”, rekao je Altmayer.

Njemački ministar je istaknuo da ga ohrabruje obećanje predsjednika Kine Xi Jinpinga da u okviru Novog puta svile traži slobodnu trgovinu, multilateralizam i održivost.

“Mi ćemo ozbiljno shvatiti ovo obećanje i dati prijedloge kako postići te ciljeve u Aziji i Europi”, dodao je Peter Altmayer.

“Kina je istovremeno i partner i konkurent EU, a Europska unija bi trebala definirati vlastite interese. Za to nam je potrebna sektorska strategija i naša vlastita strategija povezivanja”, dodao je njemački ministar u izjavi za Reuters.

. I dok su Hrvatska i zemlje istočne i jugoistočne Europe u Dubrovniku s Kinom potpisali memorandume o razumijevanju o raznim projektima, Italija je u ožujku potpisala memorandum o razumijevanju s Kinom kojim si želi  osigurati sudjelovanje u Novom putu svile. Rim je to učinio unatoč upozorenjima Sjedinjenih Država i nekih europskih zemalja da postoji opasnost od pada u klopku duga s upitnim standardima infrastrukturnih projekata. Međutim, Italija zbog reformi koje je provela po nalogu EU i Međunarodnog monetarnog fonda danas duguje 2871 milijardu dolara ili 143,18% bruto domaćeg proizvoda.

Priznanje Kine za odluku talijanske vlade se vidjelo na grupnoj fotografiji predsjednika Xi Jinpinga s čelnicima 37 zemalja, na kojoj je talijanski premijer Conte bio odmah uz bivšeg kazahstanskog vođu Nazarbajeva i kineskog predsjednika.

Washington i dalje tvrdi kako je malo vjerojatno da će projekt pomoći Italiji u ekonomskom smislu, ali da može prouzročiti značajnu štetu međunarodnom imidžu zemlje.

Ranije je Bruxelles po prvi put opisao Kinu kao konkurenta u međunarodnom sustavu i izrazio zabrinutost zbog pristupanja zemalja članica bloka Novom putu svile, što je bio jasan signal i ostalim državama članicama da se ne smiju previše udaljavati od kursa kojeg odredi “centralni komitet” zvan Europska komisija. U tom kontekstu se mogu razumjeti, ali ne i opravdati, muke hrvatskog premijera u donošenju suverenih odluka.

Kina, kao što su primijetili promatrači, ove godine pokušava uvjeriti EU u iskrenost svojih namjera, jer želi da blok podrži inicijativu vrijednu stotine milijardi dolara. Osim toga, Kina je zainteresirana promicanje slobodne trgovine i multilateralizma, dok su SAD naklonjene izolacionizmu.

Kineski dužnosnici su strpljivi, ali mediji ne

I dok kineski politički vrh pokazuje razumno strpljenje, čak i pregovarajući o trgovinskom ratu sa Sjedinjenim Državama, državni mediji i novinari bliski kineskom predsjedniku i vladi nisu dužni držati se diplomatskih protokola. Global times piše kako su američki neokonzervativci ti koji pokušavaju blokirati Europu da ima koristi od Novog puta svile.

Ovo je važna godina za Europu, jer je vjerojatno da će zbog ekonomskog usporavanja, kojeg je predvidio MMF,   rast EU pasti na 1,6 posto u 2019. godini. Što se tiče velikih vanjskih utjecaja koji mogu poboljšati ili pogoršati ovu situaciju, SAD će također usporiti rast. MMF predviđa pad rasta od 2,9 na 2,3 posto, dok je očekivani rast kineskog rasta procijenjen na 6 do 6,5 posto.

S obzirom na ovu situaciju, nije iznenađujuće da važne europske zemlje pokazuju sve veći interes za kinesku inicijativu Novog puta svile (BRI).

Italija je prva zemlja G7 koja je potpisala sporazum BRI. To je uslijedilo nakon prethodnih inicijativa, kao što je britansko pridruživanje kineskoj Azijskoj investicijskoj infrastrukturnoj banci, čije su članstvo slijedile Njemačka, Francuska i druge europske zemlje, te sastanaka “16 + 1” zemalja srednje i istočne Europe s Kinom, piše Global times, koji i dalje velike nade polaže u format u kojem su i Hrvatska sa širom regijom.

Međutim, kineski državni list otvoreno optužuje američke “neokonzervativne” sile da žele oslabiti Kinu i gledaju na razvoj suradnje uz uzbunu. Na primjer, Foreign Affairs, najznačajniji američki časopis za vanjsku politiku, nedavno je objavio članak Andrewa Smalla, višeg transatlantskog suradnika za program Azije u Fondu Marshall, upozoravajući “kako politički doseg i utjecaj Kine u Europi nesumnjivo raste”.

Na ovaj razvoj SAD gledaju otvoreno neprijateljski. Sjedinjene Države su također izvršile snažan pritisak kako bi europske zemlje kinesku telekomunikacijsku tvrtku Huawei odbacile u razvoju europske mreže 5G.

Problem u američkim pokušajima da blokiraju europsku suradnju s Kinom je u tome što SAD imaju malo toga čime bi privukle europske zemlje da surađuju s njima. SAD ne samo da rastu manjom brzinom od Kine, već i protekcionistički koraci Trumpove administracije SAD čine još manje privlačnijima.

Američka vanjska politika prema drugim zemljama, ne samo prema Kini, također šteti Europi. Naime, Iran nije veliko američko tržište, ali je potencijalno značajan za Europu. EU je uspjela ostvariti neku dobit nakon ukidanja sankcija pod Obamom, ali nakon Trumpovih odluka protiv Irana trpi velike štete u poslovanju s ovom zemljom.

SAD također pokušavaju natjerati Njemačku da napusti plinovod Sjeverni tok 2, koji jamči isporuke ruskog plina Njemačkoj bez uplitanja zemalja poput Ukrajine. Otkazivanje projekta bi Njemačku učinilo više ovisnom o skupim američkim ukapljenim plinom ili nesigurnim isporukama preko Ukrajine.

Druge američke politike imaju manje izravnih, ali ipak štetnih učinaka na Europu. Konkretno, američka vojna akcija protiv Iraka, Libije i sudjelovanje u ratu u Siriji su uzrokovali masovni egzodus izbjeglica s Bliskog istoka, koji nije stvorio probleme Sjedinjenim Državama, već Europi. Osim toga, ovaj egzodus je sa sobom u Europu donio i radikalizirane islamiste i bivše militante, koji sada stvaraju baze za aktivnosti terorističkih ćelija u europskim zemljama.

Čak i ako ostavimo po strani neizravne učinke na Bliskom istoku, kombinacija američke politike s odbacivanjem Huaweija, čime će europska 5G mreža biti sporija i skuplja, sankcije Iranu, pritisak na slobodu Njemačke u opskrbi plinom, te pokušaj slabljenja europske suradnje s ubrzanim rastom kineske ekonomija, sve to izravno pogađa Europu.

Kako SAD imaju malo toga za ponuditi, u odnosima s Europom se sve više moraju oslanjati na batinu, a ne na mrkvu. Međutim, prijetnje tom batinom samo pogoršavaju ekonomski položaj europskih zemalja, što posljedično stvara domaće političke probleme.

Američke batine za Europu su jasne. Zapadna Europa je, za razliku od Rusije, vojno nejedinstvena i slaba, a europske vlade vide SAD kao ključan faktor njihove obrane. SAD također kontroliraju međunarodni financijski sustav i zemlje mogu ugroziti jednostranim sankcijama, kao što je slučaj s Iranom.

Rezultat takvih oštro suprotstavljenih sila je politički sukob u europskim zemljama. S jedne strane su oni koji nastoje poboljšati gospodarsku situaciju svojih zemalja, uključujući i suradnju s Kinom, a s druge strane su zemlje koje popuštaju pred američkim zahtjevima, čak i ako to šteti njihovim gospodarstvima, a time i političkoj stabilnosti.

S obzirom na takve trendove, SAD su odustale od tradicionalne politike opće potpore EU i prešle na aktivne intervencije u unutarnje poslove europskih zemalja. To se jasno vidi u odnosu na pojedinačna pitanja, kao objavljenoj odluci britanske vlade da će dopusti Huaweiju da sudjeluje u pokretanju 5G mreže u zemlji, da bi nakon toga bili otvoreno napadnuti od strane proameričkih političara i medija.

Još je vidljivije otvoreno neprijateljstvo Sjedinjenih Država prema Angeli Merkel u Njemačkoj, podrška Trumpove administracije Brexitu i pokušaji da se Italiji onemogući sudjelovanje u Novom putu svile. S obzirom na velike sile uključene u ovim sukobima, koji uvelike uključuje odnose Europe s Kinom, takva situacija će potrajati, zaključuje Global times.

Međutim, unatoč takvim prognozama, Drugi međunarodni forum “Jedan pojas – jedan put” i konkretni sporazumi i dogovoreni projekti su pokazali da je suradnja s Kinom moguća, čak i ako govorimo o takozvanim “malim zemljama”. Na primjer, kineski mediji prenose kako Peking pregovara s političarima jedne Malte, koja je na pragu potpisivanja istog memoranduma kakvog je potpisala Italija. Uz svo dužno poštovanje prema Malti, činjenica je da je zbog svog položaja Hrvatska puno važnija zemlja od sredozemnog otočića. Stoga je Kina, koja se još nije odrekla suradnje s Hrvatskom, zaslužila da na svom Drugom međunarodnom forumu “Jedan pojas – jedan put” vidi važnijeg gosta iz Zagreba od ministra obrane.

Global Times / BRI China

Uoči summita “Kina+16” u Dubrovniku u Bruxellesu zavladala antikineska histerija
Nakon skupa u Hrvatskoj: “Bruxelles se ne mora bojati Kine, mi nismo faktor propasti EU“
Svi putevi vode u Peking – 17 arapskih zemalja se pridružilo projektu

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
75 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
MilanPraha
Gost
MilanPraha
2 godine prije

Zato su drugi profitirali,Ceksi predsjednik Zeman potpisao ugovor sa drzavnom kineskom bankom za 2,5 lilijardi eura oko novih investicija u ceksoj,vezano za proizvodnju i druge djelatnosti a sa predsjednikom islo je prkeo 60 najjacih firmi do Kine,bio je i Jagr,Nedvěd koji polako dobiva glavnu ulogu oko ulaganja u nogomet.Posto je… Pročitaj više »

Acrobat
Gost
Acrobat
2 godine prije
Reply to  MilanPraha

Novi globalni centri su: 1)Kina, 2) Kina, 3) Kina…5) Rusija.
Ako je za malu Srbiju Rusija prvi globalni centar, to za ostali svijet malo znači.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije

Što je nejasno oko slanja generala ugroze u Kinu, Kina ima dobre avione na prodaju, treba dogovoriti zastupništvo i servis za EU !

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Mikojan

Kina ima odlicne i jeftine dronove, avione tu i tamo…

MilanCZ
Gost
MilanCZ
2 godine prije
Reply to  Mikojan

Nista on nije dogovorio,on je nebitan u toj cjeloj igri bio..kao predstavnik Hrvatske

Suze Roni
Gost
Suze Roni
2 godine prije
Reply to  MilanCZ

Nikad ne znas. On je formalno to bio, a neformalno?

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Suze Roni

Suze Roni, neformano je sigurno ugovorio neke poslove za svoju firmu, nije taj išao na izlet, ne brinite a sigurno ni sam bio tamo.

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  Mikojan

ide kupiti kineske kopije mig21
od lego kockica

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
2 godine prije

Koga mi to biramo da vode; mjesnu zajednicu, selo, grad, državu, polupismene i poluobrazovane, ili anemične dezertere, koji se samodeklariraju kao karijerni diplomatski potrčci, ili one koje koje nam nametnu, kao što nam sada guraju i nameću nekog žutokljunca Karla Resslera. Zašto se političari guraju da komentiraju svako pitanje, pa… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  IVE iz pecalbe

Nema veze , ako je Li Keqiang došao u ZG bilateralno i Dubrovnik multilateralno, bio je red barem premijer ili predsjednica. Na spisku foruma nije bilo kineskih resora iz obrane, niti jedan. Čak i da su poslali ministricu kulture na panel za dogovore o kulturnoj suradnji, bilo bi više, da… Pročitaj više »

Suze Roni
Gost
Suze Roni
2 godine prije

Dobro zapazanje.Mozda ga je tamo ipak poslao Buzin.

Željko
Gost
Željko
2 godine prije

@Laki Topalović Ne volim ovo pisati, ali SVE u Hrvatskoj je otišlo k vragu! “Predsjednica”, “premijer”, “ministri”, “političari”, etc. sve nam je jedno veliko ništa! Prije sam se tješio “regionom” iz kojega smo “pobjegli” ali u BiH, gdje sam često jer je to moja prva domovina, tri naroda se “klala”… Pročitaj više »

Dunja
Member
Dunja
2 godine prije
Reply to  Željko

Bojim se Željko da je to samo”politička korektnost” koju su tamo “uzgajali” povremeno i u ranijim vekovima…opet se svi jedni drugima umuljavaju, keze, smejulje, opet kao ništa nema veze i….kad im neki ološ mahne, ili vikne…. eto budala…. ništa mi se to ne dopada…. deluje opasno i lažno…..

Dunja
Member
Dunja
2 godine prije
Reply to  IVE iz pecalbe

Dotle dok su nam Gazde država tamo gde ih zabole za kolonije bivše Juge, posebno ako im to ometa nastavak krađe i muljanja, kad Angelina i Makaroničić mahnu, tresu se i Srbi i Hrvati, iako Kinezi i Rusi mogu zaposliti narod i kako tako nas ostaviti na svome, to nije… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Kako je prosla ova ostala sitna buranija iz nase regije , jesu li bili ,koga su poslali , jesu sta potpisali , trebalo bi malo i ostale spomenuti kad se radi o ovakvom vaznom dogadjaju.. Znamo već da HR ne moze nista bez brisela , da se usa buni a… Pročitaj više »

Pera
Gost
Pera
2 godine prije
Reply to  Alen

Moram te ispraviti pri pisanju: ‘HR ne moze nista bez’ je logicka greska.
Ispravno bi bilo napisati: HR ne smije nista bez (namjerno malim) brisela.
Nadam se da mi ne zamjeris.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Pera

Hehe moze i tako al jbg moras danas misliti na politicku korektnost ????

Tink
Gost
Tink
2 godine prije
Reply to  Alen

Alen, ne znam za ostale, Srbiju je predstavljao Vucic i on se kod Kineza solidno kotira, ako ista valja kod ove vlasti je to sto se uhvatila te zelene kineske grane. Ovde vec ima dosta ozbiljnih firmi iz Kine. Kupili su Sartid, Borski rudnik i otvaraju nekolijo velukih fabrika, grade… Pročitaj više »

Dunja
Member
Dunja
2 godine prije
Reply to  Alen

:)) ima, sve što tamo juče potpisasmo, sutra će nam u Berlinu precrtati Angelina i Makarončić, pa opet iznova….opet nas sve zeznu braća iz Slovenije….okolo, naokolo pa do Kine i Rusije, prodaj, napravi….biće i pruga i još neko Gorenje i malo trgovine….ćutiš, radiš za sebe i ne blejiš na sav… Pročitaj više »

HEKPCT
Gost
HEKPCT
2 godine prije

Merkel dolazi u ZG 18.5.2019. objasniti Plenkoviću da one kineske memorandume može okačiti mačku o rep.

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije
Reply to  HEKPCT

Plenki će Angeli objasniti da slanje Krstičevića podrazumijeva siguran neuspjeh “kineske veze”.

Siniša
Member
Siniša
2 godine prije

Ovaj kao da se tek sada iz duboke kome probudio, još će na ovome doktorat braniti… “” Sjedinjene Američke Države i Rusija mogle bi da zaključe privremeni sporazum usmeren protiv Kine kako bi se normalizovali odnosi između dve države. Po mišljenju autora članka, bliski odnosi Moskve i Pekinga se zasnivaju… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Siniša

Koji je ovo tekst? Pročitaj onaj od jutros. Rusija i Kina – Od taktičkog do pravog saveza

Siniša
Member
Siniša
2 godine prije

“Neschenel interest”.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

poznato je tko traži da europska komisija pregovara s kinom a ne vlade članica europske unije. ukoliko vlade članica europske unije budu pregovarale s kinom onda će od toga koristi imati države članice europske unije a ako s kinom bude pregovarala europska komisija onda će od toga imati koristi samo… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Ne mora ni to; može Njemačka bilateralne ugovore, pa lijepo biti posrednik za Kinu, kao što, nesumnjam, sanja da će prodavati i dio onoga što bude išlo sj.tokom2. Lijepo sam napisala na prvom članku gdje se pojavio komentar o Krstičeviću, da ‘naša’ vlada ima ciljeve koji se razlikuju od ciljeva… Pročitaj više »

Helena
Gost
Helena
2 godine prije
Reply to  Lucija

Izneverena očekivanja su jedna stvar, ali pravno gledano nije okupacija, jer je savez sklopljen na dobrovoljnoj osnovi.

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Helena

Helena
Tebi je poznato…da ameri dugo nisu bili u ratu?
Ni ono u Vjetnamu, pravno, nije bio rat? Mislim, mora Kongres proglasit?
Iz zemlje se konstantno izvlači novac, legalno i ilegalno, ljudi bježe, ulaganja nema, a dug – raste…?

samo tako
Gost
samo tako
2 godine prije

Plenkovič, sluga pokorni Merkelici , koja če mu zahvaliti javnom podrškom za EU izbore.
Između dva posjeta, Pekingu ili Mostaru , izabrao je onaj koji po njegovom mišljenju pridonosi više razvoju RH. Kako, nije objasnio

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije

Saobzirom da je slanje u Kinu na takav znacajan skup ikoga ispod ranga premijera uvreda Kini, pogotovo je tim skupom predsjeda osobno predsjednik Kine, RH je pokazala koliko ju je briga za kinesku inicijativu Silk roud. Onaj skup u Dubrovniku je Plenkovic morao odraditi jer mu je tako naredio Berlin… Pročitaj više »

samo tako
Gost
samo tako
2 godine prije
Reply to  Miki maus

Neče Plenkovič skrenuti sa zadanog puta, kao što nije ni Milanovič. Briga njih za RH….

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije
Reply to  samo tako

A, zasto bi SKH ( Hdz, Sdp, njihovi sateliti) bilo briga za RH? RH im je sredstvo za njihov interes, nista drugo. Dok se njih nerjese, plus smece sa Kaptola, nemora se nadati nicem dobrom. Uostalom, gazde i jednim i drugim nisu u RH.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Miki maus

Miki Maus, vidi se tvoje ogromno neznanje, SKH se brinuo o Hrvatskoj kako se ni jedna nabrojena stranka nikada neće !

samo tako
Gost
samo tako
2 godine prije
Reply to  Miki maus

U ozbiljnoj državi bi se na zahtjev opozicije održala žučna parlamentarna rasprava oko tog pitanja, s pravom tražeči opoziv premjera

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

1.Stvarna namjera Kine jest izgraditi otvoreno svjetsko gospodarstvo i odbacivanje protekcionizma. 2. Stvarna namjera Kine jest ojačati svoj globalni utjecaj kroz netransparentne ugovore koji idu na ruku kineskim tvrtkama, kroz kredite kineskih banaka tjerati zemlje na ‘putu’ u dužničku krizu, pritom ne zazirući od zagađenja okoliša. Koja je tvrdnja točna?… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Pitaj učiteljicu ili uzmi internet da proširiš vidike, a ne da čitaš Index. Uzmi sve zemlje i učinke i posljedice njihove suradnje s Kinom. Nijedna nije završila kao one s “pomoći” Trojke ili SAD-a. Dijametralno suprotno

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije

@Laki- Nažalost @Alerik je potpuno u pravu. Mi u RH još nismo imali ozbiljna iskustva sa kineskim kreditima ali su u Srbiji još protekle godine upozoravali da su njihovi krediti dvostruko skuplji od onih iz međunarodnih financijskih institucuja. Tako da sve što je napisano pod točkom dva može lako biti… Pročitaj više »

Željko
Gost
Željko
2 godine prije

@Laki Topalović Nema ljutnje, ali @Son of Alerik je u pravu! Bilo tko, AKO, zamijeni “velikog brata” na tronu biti će isti kao “veliki brat”! Nijanse su između “velikog brata”, Kineza, Rusa, EU…

Šok
Gost
Šok
2 godine prije

čim azijati postanu nove gazde
odma će da cveta cveće
u naše preduzeće

Suze Roni
Gost
Suze Roni
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Posve tocno. Nema sile koja je u usponu i koja ce se uzdrzavati od samo ograničenja. Vidjeli smo kad je pao berlinskih zid i sa njime multipolarni svijet, sto se dogadja kad na scenu stupi unipolarni svijet.

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

A, tko to ulaze u nesto sto mu nije u interesu? Prosvjetli me Soa. Tko to izigrava Majku Tereziju? Ah, da, EU i US, skoro zaboravih.

Siniša
Member
Siniša
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Složio bih se sa tobom…nema dobrog gospodara.

Željko
Gost
Željko
2 godine prije
Reply to  Siniša

@Sinisa Ako vam što znači + od mene!

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Siniša

Ima. Domaći gospodar socijalističkog tipa. Za primjer, pogledati pod Josip Broz.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Siniša

Siniša, bio je jedan koji je propagirao poštenje, jednakost, bratstvo, pravim gospodarima se to nije dopalo pa su ga pribili na spravu za mučenje, za primjer drugima. Tako kažu legende.

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Son@tko ikome ikada u poslovnom svijetu nudi nešto iz ljubavi ?Okanimo se ćorava posla. Apsolutno svi “veliki igrači” dolaze na naše prostore(kao i sve druge) da se okoriste.Kao da bi mi radili drugačije da smo u toj poziciji…Na nama je da izvučemo uzajamnu korist od poslovne suradnje i da se… Pročitaj više »

MilanCZ
Gost
MilanCZ
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Da ti jasno bude ako neznas,globalisti su prije 50 i vise godina naplanirali da Kina bude globalni cnetar svijeta.Rusija nakon 1990 godine trebala je biti preformirana na Rusiju 2 ili SSSR 2 ali umjesala se americka drzavna elita koju su postavili globalisti i direktno zadala klin u leđa globalistima.Globalisti sada… Pročitaj više »

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  MilanCZ

MilanCZ, ja nisam tako pametan pa ne razumijem, ako su globalisti postavili neku vlast a ta ista je globalistima nabila klin u leđa, zašto je globalisti ne maknu, ako sam te postavio ja te i maknem ili ja ništa ne razumijem, ovo mi sad izgleda kao da su globalisti protiv… Pročitaj više »

Pera
Gost
Pera
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Bravo ! Prefinjena perfidnost kojom se sluzis da bi opisao ‘zlocudnu politiku’ kineskih namjera, dotjerana je skoro do savrsenstva. Koliko sam procitao do sada, treniras ti to, naveliko i nasiroko. Samo bih te nesto pitao: brijes li se ti pred ogledalom ?

Tink
Gost
Tink
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Naravno da Kina gleda svoj interes i to je potpuno legitimno i normalno, stvar je samo uakladiti interes drugih sa njihovim i da korist bude obostrana, da li je to moguce kad je takav disparitet medju drzavama, nisam siguran ali sta ti drugo preostaje vec da se boris za svoj… Pročitaj više »

Helena
Gost
Helena
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Babiću, ili bilo ko drugi iz redakcije, imam molbu za vas da malo obradite ovu temu o tome jesu li kineski krediti skuplji od ostalih i kakva eventualna sudbina čeka dužnike u budućnosti. Hvala.

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Helena

I second that… Mislim, Helenino pitanje. Prošli tjedan sam na tri mjesta u jednom danu, jutarnji, kurir i još nešto, vidjela kako “Crna Gora neće moći platiti Kini izgradnju puta, pa će joj Kina uzeti – teritirij”!!!??? Naravno da je ovo nemoguće (doduše, neznamo što piše u ugovoru), ali specijalni… Pročitaj više »

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

odličan alternativni pogled na temu od strane redakcije, pardon alerika

Acrobat
Gost
Acrobat
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Alerik@ Radeci sa Slovencima u Iranu 2016-2017. uvjerio se na licu mjesta kako su Huawei i drugi Kinezi unistili sve iranske firme koje su se bavile proizvodnjom telekom opreme. To je uradjeno kombinacijom strasnih damping cijena do kupovinom inzenjera iz iranskih firmi, od kojih bi mnoge kasnije otpustili. Sve u… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Iza je Vučko, baš blizu Christine lagarde, , dolje su Xi, Nazarbajev, iako nije predsjednik, Conte, Putin, Imran Kan, ne vidim dobro ostale. ali ima na netu veća slika

samo tako
Gost
samo tako
2 godine prije

Plenkovič je jedinstven lik u cijelom EU prostoru. Predsjednik stranke, usto i premjer javno agitira za predstavnika RH u EU parlamentu iz druge države. Ne znam da li npr. Orban agitira za nekoga iz Ukrajine, ili bilo što slično.

Suze Roni
Gost
Suze Roni
2 godine prije

Ako joj se pruzi prilika Kina ce nepogrešivo ici u smjeru globalne dominacije. No mene zanima gdje je tu EU ? Nazalost, godine anglocionisticke okupacije, napravile su od EU politickog patuljka.Jedina sansa EU i Europe kao takve je približavanje prema Euroaziji i Rusiji. Jedino tako Europa moze prezivjeti i biti… Pročitaj više »

Tink
Gost
Tink
2 godine prije
Reply to  Suze Roni

Suze roni, uglavnom se slazem s tvojim vidjenjem, jedini istinski savez treba da bude izmedju Evrope i Rusije, to bi bijo najveci svetski igrac i on ne odgovara ni amerima ni Kinezima, da li ce se Evropa iscupati iz kandzi imperije i u partnerstvu sa Rusiom spasiti ili sdruge strane… Pročitaj više »

Suze Roni
Gost
Suze Roni
2 godine prije

I svakako se slazem sa komentarom ispod od “Milan Praha”. Globalne lihvarske elite treba zauvijek istjerani iz EU i njihovu kulturu pljacke, duznickog ropstva i sirenja kaosa.

Rus
Gost
Rus
2 godine prije

Bit cu malo grub, ali direktan. Seljacka drzava koju vode cobani. Ne znaju niti koga gdje treba poslati. Poslali smo covjeka koji nije sposoban provesti niti natjecaj. Nesposobnost sramotnih razmjera

Željko
Gost
Željko
2 godine prije
Reply to  Rus

@Rus Najsmješnije je što u Hrvatskoj se trude iz petnih žila “pobjeći” sa Balkana ali kako vrijeme prolazi Balkana najviše ima u Hrvatskoj! Kada čovjek gleda HRT misli “o kako su ti Hrvati kulturni ljudi, gospoda, umjereni, etc.” ali sve je suprotno, da Hrvati nisu katolici, Hrvatska bi bila iza… Pročitaj više »

posmatrač
Gost
posmatrač
2 godine prije

Jako je interesantno što Indija nije prisutna i to več drugi put zaredom i kakvi su stvarni razlozi njihove odluke ?!

weirgiuwerugfwerfwuerfwer
Gost
weirgiuwerugfwerfwuerfwer
2 godine prije
Reply to  posmatrač

Pa ona je neformalni fajv ajs koji glumi neovisnost a sprema se za rat sa pakijima i kitajcima.

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  posmatrač

posmatrač
Dobro promatraš i nije slučajno. Najmanje 200 američkih poduzeća, proizvodnih i prerađivačkih, radi sankcija američkih – sele proizvodnju u Indiju. U Indiji se ubrzano mjenjaju zakoni npr o najmu i kupovini zemljišta, i očekuje povećana zaposlenost. Tek nekih 2% misli vratit proizvodnju u SAD.

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije

EK i ostali EU cirkusanti nisu u stanju odlučiti kome će biti pudlica, da li USA ili Ruskoj federaciji.
EU nikada neće biti geopolitički faktor na svjtskoj razini, jer se takav status ne dobiva na poklon, nego ga treba ostvariti! A tko ? Pijandura koja veći dio dana vidi dvostruko

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije
Reply to  Ivan

Da bio netko bio svjetski faktor, uz jaku ekonomiju mora biti vojno mocan. EU nema vojsku sposobnu za ista, niti ce je imati. Mogu samo viriti iz US su..a kao i dosad i nadati se da ce nesto zgrabiti za sebe uz njih, bar jace drzave EU.

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
2 godine prije

Mislim si nekaj obzirom na “intelektualni nivo i ugled” da je Vasa bio bolja solucija.

šeronja
Gost
šeronja
2 godine prije

Ništa čudno, pa general je očito najsposobniji u vladi.

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije
Reply to  šeronja

Slabo mu ide hrvatski, ali navodno mu odlicno ide mandarinski, savladao ga na West Point, ubrzano.

Aaaa
Gost
Aaaa
2 godine prije
Reply to  Miki maus

U dolini Neretve (Metković, Opuzen, Ploče) govori se “mandarinskim” dijalektom…. a ministar je rođen tu negdje.

Antinwo.HR
Gost
Antinwo.HR
2 godine prije

Gadura švapska neka ide u Jeruzalem ili Washington tamo su njezini gmazovi.A Plenković dupelizac kakav je non stop se takvima uvlači u š….Tjeraj to sve iz Hrvatske u p.m

Splitexpress
Gost
Splitexpress
2 godine prije

Ministar ugroza je bio u Kini u dvojakoj funkciji,službena je bila dosadna jer znate Amere,neće ništa kinesko ali mnogo materijala je bilo za King ICT,dobre cijene,uvjeti i količine?

Karma
Gost
Karma
2 godine prije

Čovjek barata kineskim bolje od engleskog. Slušao šta Beng Bung priča. 🙂

nessy
Gost
nessy
2 godine prije

Ministar Ugroza, je poslan namjenski, da ovim neznalicama jasno i glasno objasni, da su bolji F-16, stari 30 godina, nego bilo koji drugi avion na planeti. I to sve, na savrsenom, knjizevnom engleskom jeziku, koji je do savrsenstva izbrusio tijekom skolovanja na ratnoj skoli u USA (tri skolska sata i… Pročitaj više »

nessy
Gost
nessy
2 godine prije
Reply to  nessy

Ostavio sam komentar, i odmah zatim shvatio, da to i nije bilo bas pametno.
Zivjela demokratska Hrvatska, i pravo na vlastito misljenje (u vlastita cetiri zida, kako je rekao Karamarko).

POVEZANE VIJESTI

Izbornik