Uoči summita “Kina+16” u Dubrovniku u Bruxellesu zavladala antikineska histerija

Dubrovnik
72 komentara

Iako nacionalne vlade izražavaju spremnost za suradnju s Kinom, a italja se čak i službeno pridružila projektu Novog puta svile, Europska komisija se drži kursa Bijele kuće i u Kini vidi prijetnju.

U vrijeme kada se u Hrvatskoj očekuje velika konferencija “Kina + 16”, na kojoj će sudjelovati velika kineska delegacija od 250 dužnosnika i 350 poduzetnika prevođenih premijerom Li Keqiangom, Bruxelles širi antikinesku histeriju.

Naime, krajem ovog tjedna će se u Dubrovniku održati veliki summit “Kina + 16” koji će se održati pod geslom “Otvorenošću, inovacijom i partnerstvom gradimo nove mostove”. Summit započinje otvaranjem poslovnog foruma u hotelu Rixos, koji bi trebao okupiti 900 gospodarstvenika iz kineskih i europskih kompanija.

Forum će otvoriti premijeri Hrvatske i Kine, a očekuju se i govori ministara gospodarstva. Poslovni forum potrajat će cijeli dan, a na njemu će se održavati i B2B sastanci, format rezerviran za gospodarstvenike.

Nakon sjednice bi se trebalo potpisati niz bilateralnih ugovora između 16 država istočne i srednje Europe i Kine, što je format za gospodarsku suradnju po kojem je skupina i dobila ime.

Osim Kine, skupinu čini 16 zemalja, a to su članice EU Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Slovenija, te Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora i Srbija.

I dok Bruxelles širi strahove i tvrdi da je ovo jedan od načina da se podijeli europski blok, političari i analitičari iz Kine i nekih zemalja srednje i istočne Europe odbacuju takvu procjenu. Kažu da je svrha platforme njegovati dobre odnose i poticati gospodarsku suradnju.

“Suradnja između Kine i središnje i istočne Europe sastavni je dio suradnje između Kine i EU. Ona šalje pozitivan signal na svjetskoj pozornici kao potporu slobodnoj trgovini”, rekao je Jin Ling, stručnjak za europska pitanja na Kineskom institutu za međunarodne odnose.

Bruxelles: Brexit je paralizirao Europu, a Kina uživa

Brexit - zlatni novčić

Međutim, europski povjerenik za proračun Günther Oettinger je izjavio kako su vremena za Europsku uniju teška zato što dugotrajni proces Brexita oduzima Europi novac, živce i snagu, što ide na ruku Kini, prenosi Frankfurter Allgemeine Zeitung. Izjava je prilično neuvjerljiva, jer Peking nije imao nikakav utjecaj na ishod referenduma i cirkus kojem svjedočimo u europskim institucijama i Londonu oko izlaska Velike Britanije iz EU. Europa se zatvara u sebe, što omogućava Kini da krene naprijed i popuni praznine. Istodobno, brojni europski političari strahuju da će Kina aktivnom suradnjom s istočnoeuropskim državama nastojati potkopati jedinstvo EU, rekao je Oettinger.

Povjerenik EU za proračun, Günther Oettinger, upozorio je kako bi Europa zbog Brexita mogla biti u nepovoljnijem položaju u odnosu na Kinu, piše Frankfurter Allgemeine. Prema Oettingeru, “Europa je paralizirana”.

“Proces Brexita traje već dvije godine, oduzimajući Europi napore, živce i novac. S time postajemo slabiji, a Kina izvlači najveću korist“, kazao je povjerenik EU.

Iz ove se izjave da zaključiti kako bi brojni projekti u srednjoj i istočnoj Europi bili pokrenuti s novcem zemalja zapadne Europe, a ne Kine, ali su oni paralizirane zbog Brexita i ne mogu se posvetiti poticanju razvoja novih članica, što nije istina.

Oettinger kaže da kineske vlasti ubrzano napreduju u svojoj strategiji i svugdje popunjavaju praznine koje Europa, koja je zauzeta samom sobom, ne može ispuniti. Kao primjer, političar navodi sferu umjetne inteligencije i tehnologije 5G. Istodobno Oettingeru vjeruje da Europa još uvijek ima šanse, ali u ovom trenutku Velika Britanija mora jasno definirati što želi.

Kako se navodi u novinama, nedavno je premijer Kine Li Keqiang demantirao tvrdnje da Peking navodno želi razbiti EU.

“Potpuno podupiremo proces europske integracije i želimo vidjeti ujedinjenu i prosperitetnu Europu”, rekao je nedavno kineski premijer Li Keqiang.

Prema kineskom premijeru, intenzivna suradnja Kine sa zemljama srednje i istočne Europe “promiče skladan razvoj unutar EU i koristan je dodatak odnosima između Kine i Europe”. Li Keqiang je naglasio da zajednički interesi Kine i EU prevladavaju razlike.

Frankfurter Allgemeine Zeitung podsjeća da je ranije Peking optužen za pokušaj podjele EU kroz intenzivnu suradnju s istočnoeuropskim zemljama. Prošle godine se Li Keqiang također sastao s čelnicima 16 zemalja istočne i srednje Europe, što je izazvalo zabrinutost u Bruxellesu. Sada svjedočimo novom sastanku u Dubrovniku, a format China-Central and Eastern Europe Investment Cooperation Fund, ili “Kina + 16”, je srednjoročna strategija Pekinga u okviru koje će se ovakvi sastanci održavati do 2027. godine.

Prema brojnim europskim diplomatima, Kina, koristeći se principom “podijeli i osvoji”, želi potkopati jedinstvo EU, zaključuje njemački list, ne spominjući koji su to “brojni drugi diplomati” i citirajući samo Oettingera.

Le Monde: Slom sovjetskog bloka nije doveo do prosperiteta istoka

Vijeće Europe Savet Evrope Council of Europe

Podsjetimo da je Kina prvu ovakvu konferenciju organizirala prošle godine i ranije su se svi projekti dogovarali na bilateralnoj razini. Mnoge zemlje su postale dio Europske unije u vrijeme dok se Kina bavila svojim problemima i bila na početkom silovitog gospodarskog uspona, ali Stara Europe je potpuno zanemarila istok i nije mu donijela željeni prosperitet. Logično je da vlade zemalja srednje i istočne Europe prihvate ponude za unosne i obostrano korisne projekte, što je, kao što smo rekli, učinila čak i Italija, zanemarivši upozorenja Washingtona i Bruxellesa.

Da su Njemačka, Francuska, Benelux i ostale zemlje Stare Europe osigurale znatan gospodarski rast novim članicama EU, Kina sigurno ne bi imala prostora za ovako velika ulaganja, koja će se teško odbiti.

Le Monde je uzeo primjer Poljske, zemlje koju se uzima za primjer gospodarskog procvata nakon pada “komunističkog režima”. Međutim, stvari ne stoje onako kako tvrde analitičari. Le Monde navodi kako nakon pada “komunističkog režima” u Poljskoj situacija svake godine postaje sve teža. Zatvorila su se državna poduzeća, ali to nije dovelo do procvata privatnog poslovanja i pojave novih radnih mjesta. Osim toga, stanovništvo istočnog dijela zemlje masovno odlazi u zapadne zemlje, što samo pridonosi daljnjem osiromašenju i pustošenju regije i zemlje u cjelini.

Francuski list je za primjer uzeo Poljsku, ali je situacija u svim zemlja gotovo ista, uz nešto manji odljev stanovništva i ne tako primjetno siromaštvo u Republici Češkoj.

Opisujući život u gradu Nurzec-Stacja Le Monde kao da piše o gradovima istočne Hrvatske, cijele Bugarske, Rumunjske, provincija baltičkih zemalja ili ostatka istočne i srednje Europe, takozvanog bivšeg socijalističkog tabora. I dok se u metropolama nekako može živjeti i raditi, EU je uništila provincije bivših “komunističkih režima”. Sada tu prazninu popunjava Kina i Bruxelles je upalio zvono za uzbunu.

Uništena Poljska provincija

Poljska

Dugo vremena se život malog grada Nurzec-Stacja u istočnoj Poljskoj vrtio se oko željezničke stanice, kaže Le Monde, kao da opisuje Vinkovce, grad koji je bio željezničko čvorište u jugoistočnoj Europi i kroz kojeg je na ranžirnom teretnom kolodvoru dnevno prolazilo na tisuće vagona, zapošljavajući stotine, ako ne i nekoliko tisuća ljudi samo na razdvajanju i spajanju kompozicija koje su kasnije išle u svim smjerovima Europe i prema Bliskom istoku.

Pišući o Nurzec-Stacji, Le Monde navodi kako je u mjestu mala zgrada od opeke i kamena sagrađena 1905. godine, kada je zemlja bila u sastavu Ruskog carstva, a preko ove postaje je išla željeznička pruga koja je služila za isporuku robe u susjednu Bjelorusiju. ’50-ih godina XX stoljeća su se tamo nalazila skladišta oružja, neposredno u blizini željezničkog kolodvora, a oko 300 vojnika i njihovih obitelji je živjelo u gradu.

“Zahvaljujući njima, kao i postrojenjima za preradu drva, grad je počeo cvjetati”, prisjeća se gradonačelnik mjesta Piotr Jaszczuk.

Međutim, nakon raspada sovjetskog bloka su privatizirane tvornice, da bi se potom, jedna po jedna, počele zatvarati. Malo kasnije, 1999. godine, vojska je također “spakirala svoje kofere”. Od tada se stanovništvo grada nastavlja smanjivati, a komercijalna poduzeća se zatvaraju. Na novouređenom željezničkom kolodvoru, djelomično pretvorenom u knjižnicu, vlakova je sve manje i manje.

“Naš grad je lijep, ali niti jedan investitor ne želi biti tako blizu Bjelorusiji. Većina poljskog izvoza odlazi u Njemačku s drugog kraja zemlje, tako da se cijela industrija tamo razvija na zapadu Poljske”, žali se načelnik grada.

Prema pisanju lista, 2017. godini je BDP po glavi stanovnika regije u kojoj se nalazi Nurzec-Stacja iznosio je 11 800 eura, dok je u Varšavi bio 45 700 eura godišnje. Nešto bolji BDP po glavi stanovnika s 23 100 eura ima Donja Šleska ili 22 800 eura Velika Poljska na Zapadu, koja je središte ekonomskog života zemlje, ali još uvijek upola siromašnija od prijestolnice Varšave.

Točno je da su na zapadu Poljske pogone izgradili Volkswagen, Siemens i LG, dok su multinacionalni divovi IBM, Capgemini ili HSBC svoje usluge smjestili u Krakovu, sve na štetu istoka zemlje.

Kao i u mnogim drugim zemljama bivšeg socijalističkog tabora, ovaj “ponor” je doveo do masovnog egzodusa lokalnog stanovništva zapuštenih poljoprivrednih područja, koja su u Poljskoj počela dobivati zamah odmah nakon pada komunističke vlasti 1989. godine.

I ovdje je za sve kriva Rusija

Vladimir Putin - poruka Poljskoj

Međutim, prema riječima stručnjaka Instituta za ruralni razvoj i poljoprivredu u Varšavi, podjela može biti i posljedica dugogodišnje fragmentacije zemlje koja je trajala do početka XX stoljeća. Ako su zapad i jug zemlje bili pod utjecajem Prusije i Austro-Ugarske i tamo je prevladavao industrijski razvoj i prerada velikih poljoprivrednih zemljišta, istokom vladala Rusija, gdje su mala gospodarstva bila dominantan oblik proizvodnje.

“Ta se podjela tijekom komunističkog režima samo intenzivirala, kada su velika ulaganja išla i na zapad, a ne na istok”, tvrdi poljski stručnjak.

Nakon pada komunizma, tranzicija ka kapitalizmu na istoku nije bila laka, bilježi poljoprivrednik Mihael Kuptel, čija je obitelj uspjela kupiti 7 hektara državnog zemljišta i doći do 300 hektara poljoprivrednog zemljišta. Mnogi poljoprivrednici koji su državna zemljišta pretvorili u privatne zadruge propali su zbog nedostatka komercijalnog iskustva, a drugima koji su uspjeli je bilo teško naći zamjenu nakon njihova umirovljenja i ugasili su gospodarstva.

“Mladi ljudi ne žele raditi tako naporno”, rekao je Kuptel.

Jednu trećinu zemlje koju obrađuje Mihaelovo poduzeće su unajmila djeca bivših seljaka koji su se preselili u grad ili u inozemstvo.

Iz obližnjeg grada Siemiatycze svakodnevno odlazi na desetke autobusa u Bruxelles. Prema riječima jednog od vozača, koji je taj prijevoz pretvorio u vlastiti posao, broj odlazaka znatno se povećao nakon 2004. godine, kada je Poljska postala dio EU.

“U Belgiji ima više radnih mjesta i bolje su plaće, to je sve”, primjećuje.

“Ovaj val emigracije samo pojačava negativnu spiralu u kojoj u područjima pogođenim ovim problemom padaju prihodi proračuna, teže je pružati javne usluge i više nikome nisu privlačna” , analizira situaciju Przemislav Sleshinsky, stručnjak Poljske akademije znanosti.

“Kada sam počela raditi 1991. godine, u našem naselju postojale su četiri škole, a sada je samo jedna. Nadamo se da ćemo preživjeti barem do odlaska u mirovinu”, kaže Galina Treschotka, učiteljica u selu Dubiche-Tserkivna, nedaleko od Belovezhskaya Pushcha.

Sa svakim izgubljenim đakom se smanjuje državno financiranje, što znači da je potrebno pronaći sredstva u ruralnoj riznici kako bi se održao rad škole, žali se čelnik naselja Leon Malashevsky, dodajući da su nade za budućnost regije povezane isključivo s prodajom praznih dvorišta i seoskih kuća za odmor ljudima iz okruga oko glavnog grada.

“Zahvaljujući pomoći strukturnih fondova EU kuće ćemo opremiti solarnim panelima, popraviti kanalizaciju i poboljšanje kvalitete života možda privuče ljude”, nada se gradonačelnik.

U isto vrijeme, Malashevsky ne vjeruje u obećanja vlasti, posebice za poboljšanje prometnih veza u regiji. Prema njegovim riječima, prije povećanja broja autobusa, je potrebno popraviti sve ceste u regiji. Ali to, po mišljenju sugovornika francuskog lista, neće riješiti glavni problem istočne Poljske, jer tamo “nema radnih mjesta”.

Poznata realnost, ne samo za stanovnike poljskih provincija, već i u nas i bilo gdje u zemljama srednje i istočne Europe. Svako radno mjesto je dobrodošlo i svaki projekt koji se ne gradi iz geopolitičkih i geostrateških interesa, što nije slučaj s Kinom. Zemlje Stare Europe, čak i a ako imaju veće plaće, nemaju što ponuditi i bore se sa svojim problemima. Francusku ne treba posebno spominjati, ali i Njemačka se bliži stagnaciji ekonomije, dok neki čak predviđaju recesiju. Ulaganja iz strukturnih fondova EU, kao što vidimo, nisu baš preporodili Poljsku, kao što mnogi vole tvrditi. Odbiti Kinu u ovom trenutku bi bilo ravno samoubojstvu, ali je to žrtva koju Bruxelles i Washington traže da istok Europe prinese na “sveti oltar atlantske solidarnosti”.

Li Keqiang
Pretplatiti se
Obavijesti o
72 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Trst je Slovenski
5 godine prije

lijepo je vidjet da nas kominterna nije zaboravila iako smo je izdali

Alen
5 godine prije

Brisel ko te hebe..
Sine eto kineza ????.

palermo
5 godine prije

Ne bojte se vi za Poljsku – ona je iskoristila do maksimuma članstvo u EU-u. Inače, Kina je cvijet demokracije, kao i Saudijska Arabija, ali nikome ne pada na pamet uvoditi im sankcije – samo je Rusija opsesija…

Majk Majers
5 godine prije

Zanima me kako nam je uopće dozvoljeno ić u posal sa kinezima? Kako je Strabag izgubija natječaj za pelješki most?

samo tako
5 godine prije

Tzv. Stara Europa godinama crpi tzv. novu, ne ulažeči ni mrvice. I sad je barabama kriva Kina za Brexit čak.
Dostava robe u nizozemske, engleske, njemačke luke im je po volji, ali smetaju im sjeverno jadranske
Isto sa dostavom ruskog plina, smeta im južni tok, odgovara sjeverni

Moreno
5 godine prije

Jebiga, EU Trojka je kopirala Politbiro CK propaloga SSSR-a umisto CK KP Kine, a i Ameri su ih tako savjetovali 🙂

Laki Topalović
5 godine prije

Ako bude pameti, svi će sklopiti ugovore s Kinom. Samo se bojim da bi Uncle Sam, mogao rasplamsati jedan mali rat na Balkanu, taman koliko je potrebno da sve blokira. Procjena mrtvih. od 100 do 200 000. Za njih je to ionako statistika u “povijesno nužnom koraku”. Makedonija,Srbija sa Sandžakom i Kosovom, uz BiH su isprobano dobro tlo za pokrenuti jedan “kontrolirani konvencionalni sukob”

Son of Alerik
5 godine prije

Europski povjerenik za proračun Günther Oettinger je u pravu kad tvrdi da je razlog potkopanog jedinstva u EU – Kina. Ali ne zbog nečega što su Kinezi uradili, nego zbog onoga što su razvijene zemlje EU godinama radile. Upravo su one, ne želeći nikakvo jedinstvo, već isključivo svoj profit, umjesto zemalja bivše Istočne Europe odabrali Kinu i tamo ulagali svoj novac, tamo otvarali poduzeća. To što su razvijali Kinu, nije im smetalo dok Kina nije dovoljno narasla da može postojati kao samostalna, moćna gospodarska i financijska sila. Sad su se u Bruxellesu sjetili europskog jedinstva!? Kojeg jedinstva? Onog koji je godinama isisavao sve što se isisati može iz Istočne Europe? Nije da to u EU nisu znali. Sve su znali i sve unaprijed. Podržavajući SAD u njihovim suludim politikama, zapostavili su same sebe. Svaka država bivše Istočne Europe je u Bruxellesu dočekana kao ovca za šišanje. A tako nekako su… Čitaj više »

Frodo
5 godine prije

S

A gdje je sada Evropa s tri brzine, gdje su F16, gdje je Schengen…

maliboro
5 godine prije

Bezobrazni zapadnjaci – evropa nikada nije bila jedinstvena niti će biti . Anglosaksonci jedinstvo mjere samo onoliko koliko mogu iskoristiti druge za svoj interes. Za svoju podijeljenost po potrebi su im uvijek drugi krivi , danas su to Kinezi sutra Rusi. Cijela evropa je na kraju samo i ništa drugo nego američka pudlica.

Dub Miroslav
5 godine prije

Mjesto za sastanak je izvrsno izabrano!
Dubročani imaju jednu maksimu koju su koristili oduvijek:”Sa svakijem lijepo . S nikijem iskreno!”
Kinezi su lukavi diplomate jednako kao i diplomati Dubrovačke republike. Srećom smo im jako, jako daleko.

Zagor
5 godine prije

Baš me interesira na koji ćemo način ovaj puta uspjeti uprskati priliku!!

farree
5 godine prije

Kinorusija je daleko moćnija od bankarskog kartela zabavljenog štampanjem para i korupcijom. Interesantno je da je prije nekoliko dana američki general Hoges izjavio da je rat sa Kinom neuzbježan i da su sve mjere trumpove administracije protiv saveznika (da im poveća “troškove” održavanja vojnih baza na njemačkom tu) kontraproduktivne, jer se za ovaj odlučijući rat trebaju sve saveznike koji se mogu iznaći

Majk Majers
5 godine prije

Zaštp Rusi ne upiru žešće u Balkan? Nedavno smo to komentirali. Očito zato šta će se tu ugurat Kinezi. Partnerska raspodjela, igra monopola

NekiGost
5 godine prije

Osobno, mislim da je ovo odličan dokaz koliko zapravo Kina i Rusija rade skupa. Rusija trenutno ne može puno napraviti ovdje bez da se to smatra kao provokacija, dok Kina, sa svojim ulaganjima, itekako može spustiti tenzije na Balkanu i tako kupiti barem malo vremena za rješavanje drugih stvari. Mislim, samo treba pogledati popis država koje su prisutne na summitu.

Niko
5 godine prije

Uglavnom je ne vole Ali petokraka još uvjek živa.Uskoro će preplaviti EU.Kapitalizam treba uništiti….

Ivo
5 godine prije

U međuvremenu, kako smo i znali i očekivali, ameri uvode nove sankcije prema eu, više nego očigledno uperene protiv Airbusa. Treba spašavati posrnuli boeing, koji zbog skandala sa 737 max modelom može čak i nestati sa svjetskog tržišta.

Situacija je za amere ozbiljna, boeing je jedan od njihovih najvećih izvoznika i strateški teško zamjenjiv igrač. Gubici koji se već sad mogu izračunati (otkazani ugovori, odštete obiteljima poginulih, odštete aviokompanijama zbog prizemljenih aviona, smanjenje proizvodnje, radovi na otklanjanju nedostataka) se mjere u desetinama milijardi. Uz to, postoji realna mogućnost da se avion trajno izbaci iz upotrebe i prekine proizvodnja, budući je postao planetarno ozloglašen. U tom slučaju boeing odlazi sa popisa velikih igrača i postaje regionalni proizvođač, koji se na svjetskoj sceni neće moći takmičiti sa Airbusom ili novim rusko-kineskim linerima koji su u fazi ispitivanja.

Game over za truli imperij se približava.

Amater
5 godine prije

Kina je velika gospodarska sila …Ovo je šansa koju treba iskoristiti ….nesmiju se ponavljati greške ili bolje reči gluposti iz prošlosti …

spartak
5 godine prije

Stara Europa nije širila EU na istok zato da ondje “donese prosperitet”. Tko tako gleda na proces širenja EU je ili budala ili naivac, Stara Europa je gutala istočno zemlje jednu za drugom zato da njene tvornice proizvode za što više kupaca, a banke kamatare što više dužnika. I to je sve. Uostalom , ne treba je zato okrivljavati, takvo ponašanje je u prirodi samog kapitalizma koji nikada nije karitativan. Uz to, “novi teritoriji ” na istoku su i izvor radne snage koja dampingom ruši prava radništva stare Europe pa kapital smanjuje cijenu rada. Ta dva čimbenika su u temelju širenja EU i ništa drugo. Dakako, nekima se čini da kohezijski fondovi i bespovratna sredstva pomažu manje razvijenim (novim) članicama, ali to u dubljoj analizi također nije točno. Jer, ako Hrvatska, na primjer, dobije od EU fondova sredstva za gradnju vjetroelektrana, a iste kupuje od njemačkog proizvođača, Hrvati od toga… Čitaj više »

Dečko sa ulice
5 godine prije

Kosovo je definitivno OUT.
Kad pobjegne US vojska sa Kosova, bježat će i Albanci, u Albaniju. Bez priznanja Rusije i Kine, Kosovo ovakvo, crna rupa na Balkanu.
Haradinaja će
, ako bude previše glasan, ameri staviti vreću na glavu, otpremit direkt u Haag da tamo ostane.

Splitexpress
5 godine prije

Prije sedam osam godina bio sam na ručku sa kineskim ambasadorom,razgovaralo se o potencijalnim velikim investicijama u Hrvatskoj?Objasnjavao sam prednosti riječkog prometnog pravca,pa sam dosta naivno izrekao ideju,kontejnerski terminal na Krku,željeznički most,nizinska pruga(tim pravcem je Munchen bliži Rijeci nego Hamburg,a brod sa dalekog istoka plovi sedam dana manje do Rijeke nego do Hamburga) na to je ambasador replicirao “Znamo to,ali ne daju Nijemci!” To oslikava sve,razgolićuje sve hrvatske suverenističke politike,a Njemačka politika puzajućeg uništavanja svih članica otvoriti će vrata novim igračima,a Kina je upravo taj?U Kini diplomira godišnje 400000 inženjera a kako nisu opterećeni naslijeđem,otvoreni su novim idejama?Najbolji dokaz je Pelješki most,kada su dobili natječaj,konkurencija,poglavito Strabag,govorili su damping cijena,kada su doveli opremu,stupove od 130 m kada su napravili temeljenje prije vremena,bilo je jasno da imaju novu opremu,materijale,odlično ljudstvo i da su jednostavno smanjili troškove?Jasno je da je Evropa zaostala i da se miješaju karte za novu partiju,a tko će pobjediti… Čitaj više »

Tomaz
5 godine prije

Ma ko nas iebe , ja sam spreman i govno da jedem samo da mi ova Eu propadne.

antinwo.hr
5 godine prije

Bolje i Kinezi nego zapadnjački pederi.Iako ovakve pizdarije po Zagrebu je čisto bacanje novaca na osiguranje Kineza!Snajperisti ,specij.policija ovo ono.Jebiga narod po Zagrebu neka trpi.BEZVEZE

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI