fbpx

Uoči summita “Kina+16” u Dubrovniku u Bruxellesu zavladala antikineska histerija

Dubrovnik

Iako nacionalne vlade izražavaju spremnost za suradnju s Kinom, a italja se čak i službeno pridružila projektu Novog puta svile, Europska komisija se drži kursa Bijele kuće i u Kini vidi prijetnju.

U vrijeme kada se u Hrvatskoj očekuje velika konferencija “Kina + 16”, na kojoj će sudjelovati velika kineska delegacija od 250 dužnosnika i 350 poduzetnika prevođenih premijerom Li Keqiangom, Bruxelles širi antikinesku histeriju.

Naime, krajem ovog tjedna će se u Dubrovniku održati veliki summit “Kina + 16” koji će se održati pod geslom “Otvorenošću, inovacijom i partnerstvom gradimo nove mostove”. Summit započinje otvaranjem poslovnog foruma u hotelu Rixos, koji bi trebao okupiti 900 gospodarstvenika iz kineskih i europskih kompanija.

Forum će otvoriti premijeri Hrvatske i Kine, a očekuju se i govori ministara gospodarstva. Poslovni forum potrajat će cijeli dan, a na njemu će se održavati i B2B sastanci, format rezerviran za gospodarstvenike.

Nakon sjednice bi se trebalo potpisati niz bilateralnih ugovora između 16 država istočne i srednje Europe i Kine, što je format za gospodarsku suradnju po kojem je skupina i dobila ime.

Osim Kine, skupinu čini 16 zemalja, a to su članice EU Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Slovenija, te Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora i Srbija.

I dok Bruxelles širi strahove i tvrdi da je ovo jedan od načina da se podijeli europski blok, političari i analitičari iz Kine i nekih zemalja srednje i istočne Europe odbacuju takvu procjenu. Kažu da je svrha platforme njegovati dobre odnose i poticati gospodarsku suradnju.

“Suradnja između Kine i središnje i istočne Europe sastavni je dio suradnje između Kine i EU. Ona šalje pozitivan signal na svjetskoj pozornici kao potporu slobodnoj trgovini”, rekao je Jin Ling, stručnjak za europska pitanja na Kineskom institutu za međunarodne odnose.

Bruxelles: Brexit je paralizirao Europu, a Kina uživa

Brexit - zlatni novčić

Međutim, europski povjerenik za proračun Günther Oettinger je izjavio kako su vremena za Europsku uniju teška zato što dugotrajni proces Brexita oduzima Europi novac, živce i snagu, što ide na ruku Kini, prenosi Frankfurter Allgemeine Zeitung. Izjava je prilično neuvjerljiva, jer Peking nije imao nikakav utjecaj na ishod referenduma i cirkus kojem svjedočimo u europskim institucijama i Londonu oko izlaska Velike Britanije iz EU. Europa se zatvara u sebe, što omogućava Kini da krene naprijed i popuni praznine. Istodobno, brojni europski političari strahuju da će Kina aktivnom suradnjom s istočnoeuropskim državama nastojati potkopati jedinstvo EU, rekao je Oettinger.

Povjerenik EU za proračun, Günther Oettinger, upozorio je kako bi Europa zbog Brexita mogla biti u nepovoljnijem položaju u odnosu na Kinu, piše Frankfurter Allgemeine. Prema Oettingeru, “Europa je paralizirana”.

“Proces Brexita traje već dvije godine, oduzimajući Europi napore, živce i novac. S time postajemo slabiji, a Kina izvlači najveću korist“, kazao je povjerenik EU.

Iz ove se izjave da zaključiti kako bi brojni projekti u srednjoj i istočnoj Europi bili pokrenuti s novcem zemalja zapadne Europe, a ne Kine, ali su oni paralizirane zbog Brexita i ne mogu se posvetiti poticanju razvoja novih članica, što nije istina.

Oettinger kaže da kineske vlasti ubrzano napreduju u svojoj strategiji i svugdje popunjavaju praznine koje Europa, koja je zauzeta samom sobom, ne može ispuniti. Kao primjer, političar navodi sferu umjetne inteligencije i tehnologije 5G. Istodobno Oettingeru vjeruje da Europa još uvijek ima šanse, ali u ovom trenutku Velika Britanija mora jasno definirati što želi.

Kako se navodi u novinama, nedavno je premijer Kine Li Keqiang demantirao tvrdnje da Peking navodno želi razbiti EU.

“Potpuno podupiremo proces europske integracije i želimo vidjeti ujedinjenu i prosperitetnu Europu”, rekao je nedavno kineski premijer Li Keqiang.

Prema kineskom premijeru, intenzivna suradnja Kine sa zemljama srednje i istočne Europe “promiče skladan razvoj unutar EU i koristan je dodatak odnosima između Kine i Europe”. Li Keqiang je naglasio da zajednički interesi Kine i EU prevladavaju razlike.

Frankfurter Allgemeine Zeitung podsjeća da je ranije Peking optužen za pokušaj podjele EU kroz intenzivnu suradnju s istočnoeuropskim zemljama. Prošle godine se Li Keqiang također sastao s čelnicima 16 zemalja istočne i srednje Europe, što je izazvalo zabrinutost u Bruxellesu. Sada svjedočimo novom sastanku u Dubrovniku, a format China-Central and Eastern Europe Investment Cooperation Fund, ili “Kina + 16”, je srednjoročna strategija Pekinga u okviru koje će se ovakvi sastanci održavati do 2027. godine.

Prema brojnim europskim diplomatima, Kina, koristeći se principom “podijeli i osvoji”, želi potkopati jedinstvo EU, zaključuje njemački list, ne spominjući koji su to “brojni drugi diplomati” i citirajući samo Oettingera.

Le Monde: Slom sovjetskog bloka nije doveo do prosperiteta istoka

Vijeće Europe Savet Evrope Council of Europe

Podsjetimo da je Kina prvu ovakvu konferenciju organizirala prošle godine i ranije su se svi projekti dogovarali na bilateralnoj razini. Mnoge zemlje su postale dio Europske unije u vrijeme dok se Kina bavila svojim problemima i bila na početkom silovitog gospodarskog uspona, ali Stara Europe je potpuno zanemarila istok i nije mu donijela željeni prosperitet. Logično je da vlade zemalja srednje i istočne Europe prihvate ponude za unosne i obostrano korisne projekte, što je, kao što smo rekli, učinila čak i Italija, zanemarivši upozorenja Washingtona i Bruxellesa.

Da su Njemačka, Francuska, Benelux i ostale zemlje Stare Europe osigurale znatan gospodarski rast novim članicama EU, Kina sigurno ne bi imala prostora za ovako velika ulaganja, koja će se teško odbiti.

Le Monde je uzeo primjer Poljske, zemlje koju se uzima za primjer gospodarskog procvata nakon pada “komunističkog režima”. Međutim, stvari ne stoje onako kako tvrde analitičari. Le Monde navodi kako nakon pada “komunističkog režima” u Poljskoj situacija svake godine postaje sve teža. Zatvorila su se državna poduzeća, ali to nije dovelo do procvata privatnog poslovanja i pojave novih radnih mjesta. Osim toga, stanovništvo istočnog dijela zemlje masovno odlazi u zapadne zemlje, što samo pridonosi daljnjem osiromašenju i pustošenju regije i zemlje u cjelini.

Francuski list je za primjer uzeo Poljsku, ali je situacija u svim zemlja gotovo ista, uz nešto manji odljev stanovništva i ne tako primjetno siromaštvo u Republici Češkoj.

Opisujući život u gradu Nurzec-Stacja Le Monde kao da piše o gradovima istočne Hrvatske, cijele Bugarske, Rumunjske, provincija baltičkih zemalja ili ostatka istočne i srednje Europe, takozvanog bivšeg socijalističkog tabora. I dok se u metropolama nekako može živjeti i raditi, EU je uništila provincije bivših “komunističkih režima”. Sada tu prazninu popunjava Kina i Bruxelles je upalio zvono za uzbunu.

Uništena Poljska provincija

Poljska

Dugo vremena se život malog grada Nurzec-Stacja u istočnoj Poljskoj vrtio se oko željezničke stanice, kaže Le Monde, kao da opisuje Vinkovce, grad koji je bio željezničko čvorište u jugoistočnoj Europi i kroz kojeg je na ranžirnom teretnom kolodvoru dnevno prolazilo na tisuće vagona, zapošljavajući stotine, ako ne i nekoliko tisuća ljudi samo na razdvajanju i spajanju kompozicija koje su kasnije išle u svim smjerovima Europe i prema Bliskom istoku.

Pišući o Nurzec-Stacji, Le Monde navodi kako je u mjestu mala zgrada od opeke i kamena sagrađena 1905. godine, kada je zemlja bila u sastavu Ruskog carstva, a preko ove postaje je išla željeznička pruga koja je služila za isporuku robe u susjednu Bjelorusiju. ’50-ih godina XX stoljeća su se tamo nalazila skladišta oružja, neposredno u blizini željezničkog kolodvora, a oko 300 vojnika i njihovih obitelji je živjelo u gradu.

“Zahvaljujući njima, kao i postrojenjima za preradu drva, grad je počeo cvjetati”, prisjeća se gradonačelnik mjesta Piotr Jaszczuk.

Međutim, nakon raspada sovjetskog bloka su privatizirane tvornice, da bi se potom, jedna po jedna, počele zatvarati. Malo kasnije, 1999. godine, vojska je također “spakirala svoje kofere”. Od tada se stanovništvo grada nastavlja smanjivati, a komercijalna poduzeća se zatvaraju. Na novouređenom željezničkom kolodvoru, djelomično pretvorenom u knjižnicu, vlakova je sve manje i manje.

“Naš grad je lijep, ali niti jedan investitor ne želi biti tako blizu Bjelorusiji. Većina poljskog izvoza odlazi u Njemačku s drugog kraja zemlje, tako da se cijela industrija tamo razvija na zapadu Poljske”, žali se načelnik grada.

Prema pisanju lista, 2017. godini je BDP po glavi stanovnika regije u kojoj se nalazi Nurzec-Stacja iznosio je 11 800 eura, dok je u Varšavi bio 45 700 eura godišnje. Nešto bolji BDP po glavi stanovnika s 23 100 eura ima Donja Šleska ili 22 800 eura Velika Poljska na Zapadu, koja je središte ekonomskog života zemlje, ali još uvijek upola siromašnija od prijestolnice Varšave.

Točno je da su na zapadu Poljske pogone izgradili Volkswagen, Siemens i LG, dok su multinacionalni divovi IBM, Capgemini ili HSBC svoje usluge smjestili u Krakovu, sve na štetu istoka zemlje.

Kao i u mnogim drugim zemljama bivšeg socijalističkog tabora, ovaj “ponor” je doveo do masovnog egzodusa lokalnog stanovništva zapuštenih poljoprivrednih područja, koja su u Poljskoj počela dobivati zamah odmah nakon pada komunističke vlasti 1989. godine.

I ovdje je za sve kriva Rusija

Vladimir Putin - poruka Poljskoj

Međutim, prema riječima stručnjaka Instituta za ruralni razvoj i poljoprivredu u Varšavi, podjela može biti i posljedica dugogodišnje fragmentacije zemlje koja je trajala do početka XX stoljeća. Ako su zapad i jug zemlje bili pod utjecajem Prusije i Austro-Ugarske i tamo je prevladavao industrijski razvoj i prerada velikih poljoprivrednih zemljišta, istokom vladala Rusija, gdje su mala gospodarstva bila dominantan oblik proizvodnje.

“Ta se podjela tijekom komunističkog režima samo intenzivirala, kada su velika ulaganja išla i na zapad, a ne na istok”, tvrdi poljski stručnjak.

Nakon pada komunizma, tranzicija ka kapitalizmu na istoku nije bila laka, bilježi poljoprivrednik Mihael Kuptel, čija je obitelj uspjela kupiti 7 hektara državnog zemljišta i doći do 300 hektara poljoprivrednog zemljišta. Mnogi poljoprivrednici koji su državna zemljišta pretvorili u privatne zadruge propali su zbog nedostatka komercijalnog iskustva, a drugima koji su uspjeli je bilo teško naći zamjenu nakon njihova umirovljenja i ugasili su gospodarstva.

“Mladi ljudi ne žele raditi tako naporno”, rekao je Kuptel.

Jednu trećinu zemlje koju obrađuje Mihaelovo poduzeće su unajmila djeca bivših seljaka koji su se preselili u grad ili u inozemstvo.

Iz obližnjeg grada Siemiatycze svakodnevno odlazi na desetke autobusa u Bruxelles. Prema riječima jednog od vozača, koji je taj prijevoz pretvorio u vlastiti posao, broj odlazaka znatno se povećao nakon 2004. godine, kada je Poljska postala dio EU.

“U Belgiji ima više radnih mjesta i bolje su plaće, to je sve”, primjećuje.

“Ovaj val emigracije samo pojačava negativnu spiralu u kojoj u područjima pogođenim ovim problemom padaju prihodi proračuna, teže je pružati javne usluge i više nikome nisu privlačna” , analizira situaciju Przemislav Sleshinsky, stručnjak Poljske akademije znanosti.

“Kada sam počela raditi 1991. godine, u našem naselju postojale su četiri škole, a sada je samo jedna. Nadamo se da ćemo preživjeti barem do odlaska u mirovinu”, kaže Galina Treschotka, učiteljica u selu Dubiche-Tserkivna, nedaleko od Belovezhskaya Pushcha.

Sa svakim izgubljenim đakom se smanjuje državno financiranje, što znači da je potrebno pronaći sredstva u ruralnoj riznici kako bi se održao rad škole, žali se čelnik naselja Leon Malashevsky, dodajući da su nade za budućnost regije povezane isključivo s prodajom praznih dvorišta i seoskih kuća za odmor ljudima iz okruga oko glavnog grada.

“Zahvaljujući pomoći strukturnih fondova EU kuće ćemo opremiti solarnim panelima, popraviti kanalizaciju i poboljšanje kvalitete života možda privuče ljude”, nada se gradonačelnik.

U isto vrijeme, Malashevsky ne vjeruje u obećanja vlasti, posebice za poboljšanje prometnih veza u regiji. Prema njegovim riječima, prije povećanja broja autobusa, je potrebno popraviti sve ceste u regiji. Ali to, po mišljenju sugovornika francuskog lista, neće riješiti glavni problem istočne Poljske, jer tamo “nema radnih mjesta”.

Poznata realnost, ne samo za stanovnike poljskih provincija, već i u nas i bilo gdje u zemljama srednje i istočne Europe. Svako radno mjesto je dobrodošlo i svaki projekt koji se ne gradi iz geopolitičkih i geostrateških interesa, što nije slučaj s Kinom. Zemlje Stare Europe, čak i a ako imaju veće plaće, nemaju što ponuditi i bore se sa svojim problemima. Francusku ne treba posebno spominjati, ali i Njemačka se bliži stagnaciji ekonomije, dok neki čak predviđaju recesiju. Ulaganja iz strukturnih fondova EU, kao što vidimo, nisu baš preporodili Poljsku, kao što mnogi vole tvrditi. Odbiti Kinu u ovom trenutku bi bilo ravno samoubojstvu, ali je to žrtva koju Bruxelles i Washington traže da istok Europe prinese na “sveti oltar atlantske solidarnosti”.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
73 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Trst je Slovenski
Gost
Trst je Slovenski
1 godina prije

lijepo je vidjet da nas kominterna nije zaboravila iako smo je izdali

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Brisel ko te hebe..
Sine eto kineza ????.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

“Le Monde: Slom sovjetskog bloka nije doveo do prosperiteta istoka”
zemlje waršavskog pakta su bile druga ekonomija na svijetu

raspadom istoga se uzdigla kina
le mond laže

StarDam
Gost
StarDam
1 godina prije

Odičan tekst. I žalostan.

Tomaz
Gost
Tomaz
1 godina prije

Ma ko nas iebe , ja sam spreman i govno da jedem samo da mi ova Eu propadne.

palermo
Gost
palermo
1 godina prije

Ne bojte se vi za Poljsku – ona je iskoristila do maksimuma članstvo u EU-u. Inače, Kina je cvijet demokracije, kao i Saudijska Arabija, ali nikome ne pada na pamet uvoditi im sankcije – samo je Rusija opsesija…

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Dajte brate manite se več jednom izraza, što ne znače ništa…. Danas smo u 2019 i pričati o nekoj vladavini naroda, je indolentno i djetinjasto…. Nema toga…Nikad nije ni bilo i nikad neče ni bit…. I to bilo gdje…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Zašto misliš da je Poljska iskoristila ??? štoje ono iskoristila? Ništa. Varšava ima 43000 dolara BDP-a po stanovniku, zapad od 20 do 25 000, a istok zemlje od 15 do 20 000 . Ovaj grad, koji je opisan, je baš kao Vinkovci, kao što reče autor. U Vinkovcima , s više zaposlenih u realnom i javnom sektoru , nego što je bilo stanovnika, danas ranžirni kolodvor, nekad najveći na jugoistoku Evrope, je napušten. Oko 40 kolosijeka, skretničkih čvorova i cijela infrastruktura je zarasla u travu, kao i taj poljski grad. Nema ničega, osim autobusa za EU. Kakve su to plaće u najrazvijenijoj Poljskoj? Mitovi i legende. Ako si u Varšavi ili Krakovu, ok. Neka daju Gdanjsk, gdje je sve počelo, Kinezima, jer je sad zatvoren. Bio je prilog gdje stari radnici vele: “Nismo se za to borili još 80-te.” Niste. Dobro, niste znali da niste, sada znate. Inače su luka i brodogradilište zatvoreni prije dvije godine, tako nekako.

spartak
Gost
spartak
1 godina prije

Lagao bih da mi je žao što je brodogradilište u Gdanjsku kaputt. Glavno da pan Walesa i dalje, sad još i više, mrzi Ruse i liže čmar Usancima.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

poljski divlji istok, gdje inače žive bizoni, je poznat po cvjetanju kriminala. ondje je nakon politike najbitniji posao krijumčarenje i možda prostitucija nakon toga

niko
Gost
niko
1 godina prije

Ameri su cvijet démocratie kad hoces da im pokazes vozacku lako dobijes métak od policije bolje i sa kinezima gradit ekoonomiju nego sa americkim zidovima ili Bruxellesom koji samo gledaju iskoristiti sirovinu pokrasti prirodne resurse Ali ameri hoce da drugi odustanu od kineza pa nek oni i svabe daju novac i nek uloze u ekoonomiju i projekte doticni zemalja Ali je problem ni ameri ni eu nemaju vise sredstava a ni novca za To jer dok napune zidovske djepove ni njima ne ostane nista

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije

Zanima me kako nam je uopće dozvoljeno ić u posal sa kinezima? Kako je Strabag izgubija natječaj za pelješki most?

tuf
Gost
tuf
1 godina prije

Kineski gospodarski val je jednostavno postao prevelik da bi se zaustavio. Europa više ne može konkurirati zbog spavanja na lovorikama pa joj jedino ostaju političko-pravni trikovi, koji također ne pale uvijek.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Tzv. Stara Europa godinama crpi tzv. novu, ne ulažeči ni mrvice. I sad je barabama kriva Kina za Brexit čak.
Dostava robe u nizozemske, engleske, njemačke luke im je po volji, ali smetaju im sjeverno jadranske
Isto sa dostavom ruskog plina, smeta im južni tok, odgovara sjeverni

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije

Smeta im sve ono šta izravno ne kontroliraju

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Ma naravno.
Njemačka vrlo jasno zna reći da će poslovati s Kinom na uvođenju 5G.
Ali i kad se Italija sjeti, odmah im prigovaraju.
Istočnoj eu su uništili proizvodnju, gdje su mogli i poljoprivredu, i desetljećima im prodaju proizvode lošije kvalitete.
Da li namjerno prazne neke prostore?
I, podsjećam, da je američka politika u odnosu na ovo geografsko područje – ista.
Bugarima rekli da odbiju Južni tok. Pa da odbiju i rusku nuklearku. Ova produžila u – Tursku. Bugari ostali blejat.
I još jednom se vidi ‘isti gazda’ iza SAD i eu.

spartak
Gost
spartak
1 godina prije

Lucija,
žao mi je bugarskog naroda. Jer on nije odbili ni nuklearku ni Južni tok. To su učinili njegovi Sanaderi, Plenkovići, Ko-ko-kolinde i ostale prodane duše kojih ima u svakome narodu.

mike
Gost
mike
1 godina prije

jbg spartak sad ces jos reci da nisu krivi ni hrvati za stanje u drzavi… pa ko bira stalno cobankovice… sanadere… plenkovice… jel da nastavim niz…

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Jebiga, EU Trojka je kopirala Politbiro CK propaloga SSSR-a umisto CK KP Kine, a i Ameri su ih tako savjetovali 🙂

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Ako bude pameti, svi će sklopiti ugovore s Kinom. Samo se bojim da bi Uncle Sam, mogao rasplamsati jedan mali rat na Balkanu, taman koliko je potrebno da sve blokira. Procjena mrtvih. od 100 do 200 000. Za njih je to ionako statistika u “povijesno nužnom koraku”. Makedonija,Srbija sa Sandžakom i Kosovom, uz BiH su isprobano dobro tlo za pokrenuti jedan “kontrolirani konvencionalni sukob”

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Laki , samo jos nadji par stotina hiljada ljudi u bih da ti ratuje ???..
Ta ” mitologija ” da u bih samo ceka da plane nikako da izadje iz glava na balkanu..
Prije će 3 svjetski rat biti nego rat u bih…?

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
1 godina prije

Ja sam Alene odustao od ubjeđivanja.Ne vrijedi…izolovanih incidenata može biti,pa reakcije na takav ali samo to ,ništa drugo.Rekao sam je tebi na nekom od prethodnih tekstiva da ljudi misle da još dežuramo i spavamo u rovovima..

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Hajd recimo da je pocetak proslog stoljeca a bosna nedje u juznoj americi pa bi razumio nekako mitologiju , ali brate prve komsije , internet , i dzaba ?..
Ko je tu bosanac ? ??

Mislim da nam to samo pokazuje koliko je jak cioamericki marketing ma balkanu i koliko podsvjesno djeluje na ljude… Nikako da ih
” pusti “…
No sta je tu je , bice i to lanjski snjeg..

Btw , jel mogu iz federacije s licnom za banja luku , i jel pretresaju na granici ????✋ … I cujem da su stigle ove nove eurozemunice ??

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
1 godina prije

Ne može! Treba viza,ne samo pasoš.? Danas bio u Federaciji ,kupio kosačicu za dvorište i moš* mislit’ ,platio carinu na entitetskoj granici.Što se tiče zemunica ,kažu da će imati solarno grijanje i Wi-Fi..nisam jos vidio..??

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Naši stari su govorili:
Hebeš poso bez rakije
Bosanca bez čakije
I državu koja Bosne nema!!

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

@alen, ne bih tek tako to gledao s ruganjem. Ako već nema kod lokalaca ljudi ili im je ubijena volja za ratovanjem, uvijek se može uzgojiti ili ubaciti kritična masa spremna na razbijanje. Možete se smijati i rugati, ali ako elite zažele ratovanje ponovno, dobit će ga. Dam se kladit da si imao slično mišljenje u predraću, pa eto gdje smo/ste sad…

HEKPCT
Gost
HEKPCT
1 godina prije

@Zvrk – Točno tako. Vidim neki su već zaboravili Reihl-Kira, kao i armbrust-e ispaljene na Borovo Selo od strane Glavaša, Vukojevića i Šuška… Na Balkanu je lakše odraditi klanje ljudi nego klanje svinja.

HEKPCT
Gost
HEKPCT
1 godina prije

Bojim se da ta priča kako na Balkanu nitko više ne želi rat ne može biti dalje od istine. Dovoljno je da MI6 pošalje petoricu svojih u srpskim uniformama da prikolju desetak albanskih staraca na Kosovu. Ili obratno.

...
Gost
...
1 godina prije

@ HEKPCT … jesi se kad zapitao zašto je to tako ? Zašto je tako malo dovoljno za novi sukob ? Srbi i Albanci nisu imali većih sukoba do Balkanskih ratova. Znaš li što se tada događalo … i odonda pa sve do danas ? Nije valjda baš za sve kriva MI6 ?

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Decki ,decki uzivajte u mitomaniji..

istina boli
Gost
istina boli
1 godina prije

…..
Covjek ti pise o navlakusama kako se ovce usmjeravaju da rade ono sto cobani zele, a medju ovcama ce se uvijek naci ovnova koji zele napraviti sranje bez potrebe. Nisi skuzio poantu komentara….

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Europski povjerenik za proračun Günther Oettinger je u pravu kad tvrdi da je razlog potkopanog jedinstva u EU – Kina. Ali ne zbog nečega što su Kinezi uradili, nego zbog onoga što su razvijene zemlje EU godinama radile. Upravo su one, ne želeći nikakvo jedinstvo, već isključivo svoj profit, umjesto zemalja bivše Istočne Europe odabrali Kinu i tamo ulagali svoj novac, tamo otvarali poduzeća. To što su razvijali Kinu, nije im smetalo dok Kina nije dovoljno narasla da može postojati kao samostalna, moćna gospodarska i financijska sila.
Sad su se u Bruxellesu sjetili europskog jedinstva!?
Kojeg jedinstva?
Onog koji je godinama isisavao sve što se isisati može iz Istočne Europe?
Nije da to u EU nisu znali. Sve su znali i sve unaprijed. Podržavajući SAD u njihovim suludim politikama, zapostavili su same sebe.
Svaka država bivše Istočne Europe je u Bruxellesu dočekana kao ovca za šišanje. A tako nekako su i prošle.
EU nitko nije branio da one tisuće milijarda iz ‘nekonvencionalnog’ QE usmjeri u razvoj novih članica (ili starih). Ne, ona se odlučila na održavanje parazitskog sustava i hranjenje parazitske financijske elite.
EU proizvodi apsolutno sve što se proizvesti može. To znači da može izgraditi sve što poželi. Ima sve. Ima i novac. Ali ne želi. Ono što želi jest nastavak represije nad cjelokupnim stanovništvom EU ne bi li ga pokorili do kraja i od EU napravili orwelovsku državu.
Ovo s Kinom je dobrodošla pljuska toj briselskoj eliti.
Bilo bi dobro da je tako, ali ta banda nikad ne čini nešto nedvosmisleno, trosmisleno im je draže. Teško da bi do ovog summita došlo da nije njihove volje. Pitanje je samo što žele s tim postići? Odlijepiti se od SAD? Ili nešto treće?
Ako znamo da je Plenković briselski igrač, onda znamo i da Pelješki most nije dan Kinezima u gradnju (jer je europski novac u pitanju) bez njihove volje. Danas Plenković kao antibriselski premijer prima Kineze? Mo’š mislit’.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Soa
Samo ima jedna ‘sitnica’. Ulaganja u Kinu su radile banke iz eu, a tko njih kontrolira?

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Da meni eu financira most (radije bi taj novac uložila u željeznice), ja bih odabrala eu izvođača. Common decency.

Jole
Gost
Jole
1 godina prije

Moš mislit ?! EU bi financirala željeznice samo u slučaju da se prije donese( ne službeno,nego ispod stola ) odluka da će većinski vlasnik HŽ biti Deutsche Bahn.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

I da ne zaboravimo: vrijednost godišnje razmjene eu i Kine je 575 milijardi $.
A problem je ako nešto ulože u Ist. Eu? ccc….
Eu je najveći trgovinski partner Kine.

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
1 godina prije

Ne zna to niko u EU napravit.
Možda uzet posao (projektiranje i nadzor) kao za sebe , pa opet uzet Kinu kao podizvodžača, ali onda je puno skuplje.
Ima jedna firma u Njemačkoj, BMO, ali oni samo održavaju mega mostove.
Koliko me sjećanje služi mi smo našom pameću i gradnjom izgradili (zahtjevni) most na Krk. Gdje su inženjeri nestali ? Irska?

spartak
Gost
spartak
1 godina prije

Lucija,
a zašto bi izabrala “eu izvođača”?, Zar zato što je milijardu kuna skuplji? I po čemu je to, na primjer, Strabag EU? Zar zato što je vlasnik te firme lopina, milijarder Austrijanac pa dakle i EU-anac?. Pogledaj samo kakav je dvorac sebi sagradio u Sutivanu na Braču od novca zarađenog gradnjom cesta u Hrvatskoj pa ćeš malo drukčije gledati na “eu izvođača”.
Uostalom, zar u kapitalizmu ne vlada tržište? Ako je kineska tvrtka jeftinija i daje istu kvalitetu, zašto bi “eu izvođač” imao prednost. Objasni mi to, molim te. Iza svake eu građevinske firme je neki debeloguzi kapitalist koji nema nikave veze s “EU” idealima o kojima možda ti sanjaš.

brico
Gost
brico
1 godina prije

@ Son of A
Odlično! Bilo je do milimetara tako.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

soa, zaboravljaš da se po tvojoj uvriježenoj teoriji može i mora živjeti na dug, koji je pokretač svekolikog razvoja, tako da je sve ovo što si naveo besmisleno.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Ovaj komentar pogađa bistvo tog problema! Svojom pohlepom i težnjom za što većim profitom, su ne samo zapadna Europa, negoli i SAD financirale Kinu i gradile tamo svoje tvornice, a sad im se to vraća kao Bumerang! Po jednoj strani su ostale bez mnoštva raznih profila kvalificiranih radnika i visoko izobraženih stručnjaka, jer im nisu više bili potrebni, a po drugoj strani, sami su sebi načinili moćnu konkurenciju u proizvodnji i svjetskoj trgovini a nije zanemariv ni vojno geopolitički faktor, jer kina je uz gospodarsku moć pridobila i respektabilnu vojnu moć i postala je svjetska supersila, a sad svi ovi koji su stvorili “monstruma, koji im se je oteo svakoj kontroli, mogu plakati za “prolivenim mlijekom” ali kako stvari izgledaju prekasno je sad zs plakanje i lamentiranje!!

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Nije EU uzdigla kinu , to je zabluda.. Kinu je uzdigla usa…
Evropa je pljačkasa tvorevina i sama je sebi kriva

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Pogledaj bolj moj komentar, napisao sam da su EU i SAD investirale u Kinu zbog želje za većim profitom i uzdigle Kinu vojno i u gospodarskom smislu! A sad tko je u Kinu više uložio ili EU ili SAD bi se dalo raspravljati!

Frodo
Gost
Frodo
1 godina prije

S

A gdje je sada Evropa s tri brzine, gdje su F16, gdje je Schengen…

maliboro
Gost
maliboro
1 godina prije

Bezobrazni zapadnjaci – evropa nikada nije bila jedinstvena niti će biti . Anglosaksonci jedinstvo mjere samo onoliko koliko mogu iskoristiti druge za svoj interes. Za svoju podijeljenost po potrebi su im uvijek drugi krivi , danas su to Kinezi sutra Rusi. Cijela evropa je na kraju samo i ništa drugo nego američka pudlica.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Mjesto za sastanak je izvrsno izabrano!
Dubročani imaju jednu maksimu koju su koristili oduvijek:”Sa svakijem lijepo . S nikijem iskreno!”
Kinezi su lukavi diplomate jednako kao i diplomati Dubrovačke republike. Srećom smo im jako, jako daleko.

Zagor
Gost
Zagor
1 godina prije

Baš me interesira na koji ćemo način ovaj puta uspjeti uprskati priliku!!

farree
Gost
farree
1 godina prije

Kinorusija je daleko moćnija od bankarskog kartela zabavljenog štampanjem para i korupcijom. Interesantno je da je prije nekoliko dana američki general Hoges izjavio da je rat sa Kinom neuzbježan i da su sve mjere trumpove administracije protiv saveznika (da im poveća “troškove” održavanja vojnih baza na njemačkom tu) kontraproduktivne, jer se za ovaj odlučijući rat trebaju sve saveznike koji se mogu iznaći

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije

Zaštp Rusi ne upiru žešće u Balkan? Nedavno smo to komentirali. Očito zato šta će se tu ugurat Kinezi. Partnerska raspodjela, igra monopola

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Prvo dodju rusi , pripreme teren , politicki , diplomatski , sve osiguraju i onda stizu kinezi…
Ne bi njih ni bilo ovde da nije ruske pripreme..
Evropa se povlaci s balkana , za / sa sobom povlači sta se da povuci od ljudskih resursa i teren ide u rusko-kineske ruke..

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
1 godina prije

Boga mi,u Srbiju su itekako zakoračili. milijarde su u pitanju ; željezara Smederevo,zatim Bor ,paKostolac,pruga Beograd -Bar,pruga Pirej – Beograd – Budimpešta, luka na Dunavu,most Mihailo Pupin i jos dva u pripremi,i mnoge regionalane saobraćajnice i mostovi…

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Kladim se da bi 5c napravili za godinu dana , i jos istok-zapad razvukli uporedo… Neka kineza , evropa je svoje pokazala u ovih zadnjih 25 godina.. Jos nije joj ni to malo sad nam i mladost pokrade..

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
1 godina prije

hahaha…5C. ?! Vjerujem da bi ga Austrougari prije napravili od ove drle…ipak,bez obzira što mnogi bili skeptični prema njima ljudi ne kontaju da su oni sada dovoljno jaki da će uz pomoć Rusije ako treba vojno štiti svoja ulaganja.To daje dodatnu sigurnost malim zemljama.Njihovo i rusko savezništvo će potrajati jer jedni drugima ne guraju nos u poslove ,svako ima svoj sektor gdje rade..Jedni imaju energetiku ,oružje ,poljoprivredu ,avioindustriju,drugi visoke tehnologije,infrastrukturu…

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Velika je to mašinerija , taj savez , kojm samo brzinom i odlucnošću melju ispred sebe to je za ne povjerovati.. U stvari ameri jos nisu sebi dosli. Polivaju se vodom..

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Šta je s tom prugom Bg – Budimpešta? Nekakve zabrane je eu izmišljala?

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Njemackoj sjeverni tok , rusima i kinezima istok evrope , amerikanci out ! ?

NekiGost
Member
NekiGost
1 godina prije

Osobno, mislim da je ovo odličan dokaz koliko zapravo Kina i Rusija rade skupa. Rusija trenutno ne može puno napraviti ovdje bez da se to smatra kao provokacija, dok Kina, sa svojim ulaganjima, itekako može spustiti tenzije na Balkanu i tako kupiti barem malo vremena za rješavanje drugih stvari. Mislim, samo treba pogledati popis država koje su prisutne na summitu.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije

Upravo san na to mislija kad san pisa prijašnji komentar. Kineska zvizda je prihvatljivija od ruske na ovim prostorima

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Točno. Jako točno. Zašto? Zašto Kinezi mogu a Rusi nemogu? Osim, ako Kina ima privilegije od onih istih koji su u nju ulagali…? ?

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije

Majk, da ali prije 30-40 godina, danas ta zvizda izgleda isto ko i one zvizde na usa zastavi.

Niko
Gost
Niko
1 godina prije

Uglavnom je ne vole Ali petokraka još uvjek živa.Uskoro će preplaviti EU.Kapitalizam treba uništiti….

OBICNOSAMOCITAM
Gost
OBICNOSAMOCITAM
1 godina prije

Da Niko,kapitalizam treba uništitit,dobro kažeš. Ako se u narednih nekoliko desetljeca ne unisti kapitalizam kapitalizam ce unistiti svijet. Samo imamo problem. Kapitalisti imaju novac i moc,kontrolu vlada,kontrolu medija i jos podosta toga pa se bojim da je jako upitan ishod ovog sukoba.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

U međuvremenu, kako smo i znali i očekivali, ameri uvode nove sankcije prema eu, više nego očigledno uperene protiv Airbusa. Treba spašavati posrnuli boeing, koji zbog skandala sa 737 max modelom može čak i nestati sa svjetskog tržišta.

Situacija je za amere ozbiljna, boeing je jedan od njihovih najvećih izvoznika i strateški teško zamjenjiv igrač. Gubici koji se već sad mogu izračunati (otkazani ugovori, odštete obiteljima poginulih, odštete aviokompanijama zbog prizemljenih aviona, smanjenje proizvodnje, radovi na otklanjanju nedostataka) se mjere u desetinama milijardi. Uz to, postoji realna mogućnost da se avion trajno izbaci iz upotrebe i prekine proizvodnja, budući je postao planetarno ozloglašen. U tom slučaju boeing odlazi sa popisa velikih igrača i postaje regionalni proizvođač, koji se na svjetskoj sceni neće moći takmičiti sa Airbusom ili novim rusko-kineskim linerima koji su u fazi ispitivanja.

Game over za truli imperij se približava.

tuf
Gost
tuf
1 godina prije

Nove sankcije usmjerene prema EU jesu refleksna reakcija u cilju potkopavanja Airbusa, no mislim da Boeing ipak ne čeka tako crni scenarij. Proizvode i druge modele zrakoplova. Problemi s 737 MAX nisu nerješivi i proizvodnja će ići dalje, makar u smanjenim količinama. U međuvremenu počinju raditi na njegovoj zamjeni, 797, a samo kada bi napravili istovjetnu grešku na još nekom modelu onda bi to bio njihov kraj. Imaju ogroman know-how i političko zaleđe, neće oni nestati preko noći. Nije ovo prva greška u dizajnu zrakoplova, bilo ih je i ranije.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Nije u pitanju griješka u dizajnu aviona nego je to bila griješka u softveru, koja se relativno lako otklanja jer potrebno je samo reprogramirati letački softver,a li taj tip aviona je proizveden i prodan kupcima u jako velikom broju i to će koštati Boeing mnogo milijardi dolara, da sve to reprogramira i isplati odštete kompanijama, koje su morale prizemljiti taj tip aviona a i odštete obiteljima poginulih putnika!

Amater
Gost
Amater
1 godina prije

Kina je velika gospodarska sila …Ovo je šansa koju treba iskoristiti ….nesmiju se ponavljati greške ili bolje reči gluposti iz prošlosti …

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije

@Amater, tako je, Kina je krenula u pretvaranje dolara za nešto korisnije, kako ćemo mi to iskoristiti ovisi o nama, uglavnom svi trebaju biti brzi i rješiti se dolara čim prije.

spartak
Gost
spartak
1 godina prije

Stara Europa nije širila EU na istok zato da ondje “donese prosperitet”. Tko tako gleda na proces širenja EU je ili budala ili naivac, Stara Europa je gutala istočno zemlje jednu za drugom zato da njene tvornice proizvode za što više kupaca, a banke kamatare što više dužnika. I to je sve. Uostalom , ne treba je zato okrivljavati, takvo ponašanje je u prirodi samog kapitalizma koji nikada nije karitativan. Uz to, “novi teritoriji ” na istoku su i izvor radne snage koja dampingom ruši prava radništva stare Europe pa kapital smanjuje cijenu rada.
Ta dva čimbenika su u temelju širenja EU i ništa drugo. Dakako, nekima se čini da kohezijski fondovi i bespovratna sredstva pomažu manje razvijenim (novim) članicama, ali to u dubljoj analizi također nije točno. Jer, ako Hrvatska, na primjer, dobije od EU fondova sredstva za gradnju vjetroelektrana, a iste kupuje od njemačkog proizvođača, Hrvati od toga nemaju ništa, a još su od sada pa nadalje ovisni o njemačkom serviseru tih strojeva itd. Osim toga, unakazili su si krajolik.
Itd, itd itd.

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
1 godina prije

Kosovo je definitivno OUT.
Kad pobjegne US vojska sa Kosova, bježat će i Albanci, u Albaniju. Bez priznanja Rusije i Kine, Kosovo ovakvo, crna rupa na Balkanu.
Haradinaja će
, ako bude previše glasan, ameri staviti vreću na glavu, otpremit direkt u Haag da tamo ostane.

Splitexpress
Gost
Splitexpress
1 godina prije

Prije sedam osam godina bio sam na ručku sa kineskim ambasadorom,razgovaralo se o potencijalnim velikim investicijama u Hrvatskoj?Objasnjavao sam prednosti riječkog prometnog pravca,pa sam dosta naivno izrekao ideju,kontejnerski terminal na Krku,željeznički most,nizinska pruga(tim pravcem je Munchen bliži Rijeci nego Hamburg,a brod sa dalekog istoka plovi sedam dana manje do Rijeke nego do Hamburga)
na to je ambasador replicirao “Znamo to,ali ne daju Nijemci!”
To oslikava sve,razgolićuje sve hrvatske suverenističke politike,a Njemačka politika puzajućeg uništavanja svih članica otvoriti će vrata novim igračima,a Kina je upravo taj?U Kini diplomira godišnje 400000 inženjera a kako nisu opterećeni naslijeđem,otvoreni su novim idejama?Najbolji dokaz je Pelješki most,kada su dobili natječaj,konkurencija,poglavito Strabag,govorili su damping cijena,kada su doveli opremu,stupove od 130 m kada su napravili temeljenje prije vremena,bilo je jasno da imaju novu opremu,materijale,odlično ljudstvo i da su jednostavno smanjili troškove?Jasno je da je Evropa zaostala i da se miješaju karte za novu partiju,a tko će pobjediti tek ćemo vidjeti?

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Mislim da je i vise nego vidljivo ko je pobjednik , vec sad se to jasno vidi..

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

O, ima još takvih priča; što Njemci govore, kao kolonije bla, bla.
Taj profesor kome je Njemac to rekao, prepričavao je to – potpuno – mirno !!??
A ono darivanje teleloma u kojeg smo svi ulagali? ?

antinwo.hr
Gost
antinwo.hr
1 godina prije

Bolje i Kinezi nego zapadnjački pederi.Iako ovakve pizdarije po Zagrebu je čisto bacanje novaca na osiguranje Kineza!Snajperisti ,specij.policija ovo ono.Jebiga narod po Zagrebu neka trpi.BEZVEZE

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
73
0
()
x