Miro Cerar u Washingtonu: SAD gube utjecaj u Europi i moraju više pokazati svoje vodstvo

Miro Cerar
71 komentar

Bivši slovenski premijer i aktualni ministar vanjskih poslova Miro Cerar upozorava da SAD gube svoj utjecaj i vodstvo u Europi, a sve je osjetniji utjecaj Rusije i Kine.

U jučerašnjim intervjuu za The Washington Post Cerar je upozorio kako je u usporedbi s Moskvom i Pekingom utjecaj Washingtona mnogo manje vidljiv u Europi, pa je “potrebno američko vodstvo učiniti vidljivijim”.

“Nije dovoljno imati dobru ekonomsku suradnju. Kažem vam, Kinezi dolaze u Europu. Kao premijer sam se pet puta susreo s kineskim premijerom Li Keqiangom, kako bih razmotrili političke i komercijalne veze. Mislim da bi bilo jako dobro kada bi naši prijatelji i saveznici iz Sjedinjenih Država bili su više prisutni u regiji”, kazao je Miro Cerar, koji je bio premijer Slovenije od 2014. do rujna 2018. godine.

Rusija i Kina, prema riječima Cerara, više su zainteresirani za suradnju u infrastrukturnim projektima, kao što su zračne luke i elektrane diljem Afrike i Latinske Amerike, a također bi mogli privući i europske zemlje, posebno Balkan, kako gospodarski tako i politički.

“Ako prevladaju ruski ili kineski interesi, izgubit ćemo cijelu regiju. SAD bi trebale biti puno prisutnije”, upozorava slovenski ministar vanjskih poslova.

Točno je da s ulaganjima i raznim oblicima suradnje, nakon što su u tom smislu napravili velik dio posla u euroazijskom području, Kina i Rusija sve više jačaju odnose s afričkim i latinoameričkim zemljama, posebice s Venezuelom i Kubom, zemljama s kojima osim ekonomskih jačaju i vojne veze. Moskva i Peking ruku suradnje pružaju gotovo svim zemljama protiv kojih SAD provode agresivne politike.

Same Sjedinjene Države su svjesne pada njihovog utjecaja ne samo u Europi, već i u drugim dijelovima svijeta, stoga je američka vlada  u četvrtak predstavila svoju novu strategiju za Afriku s ciljem sprečavanja Rusije i Kine da steknu gospodarske i političke prednosti na tom kontinentu.

Miro Cerar se u petak sastao s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom i savjetnikom za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Johnom Boltonom. Ovo je prvi službeni posjet slovenskog ministra vanjskih poslova Washingtonu od 2010. godine.

The Washington Post

balkanLi KeqiangMiro Cerar
Pretplatiti se
Obavijesti o
71 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Šok
5 godine prije

Cerar priča ono što se priča u gostima, ipak je putin nedavno bio u sloveniji a trump i melanija nisu.

NSU
5 godine prije

To što radi Cerar je “lizing”, a nakon toga dolazi “pušing”!

preseren3
5 godine prije

Cerar je lutka.
Bivši student univerzitete Stanford, zguljenih koljena od puzanja po ambasadi i svakom američkom brodu, koji uđe u Jadran..
Naivac misli, da če amerika investirati…
Hoče, kao u plinski terminal na Krku za ukapljeni američki plin…0 dolara… A plin poslije po duploj cijeni…
Jedino što amerika može, podiči pare za podmazivanje takvih kao što je Cerar, mito medijima i prodati hrpu starog oružja…
A mislim, da su i ta vremena prošla….

Trubadur
5 godine prije

Samo, da napomenem, da je Cerar, poslušni potrčko neoliberalne globalistične linije ala Merkel, Makron, pa recimo i vaš Plenkovič…… Ljudi, kojima barem ja tako mislim,polako prestaje podrška u Evropi…… Čekaju nas velike promijene u EU ili totalni razpad…..I pošto sam iz Slovenije, neču komentirat te stvari, jer Slovenija nema suverene politike ni u 10 posto svojih odluka…..Jasno…. Nema ni jedna bivša republika SFRJ……..Ali to je več vaš problem….

Zvrk
5 godine prije

Cerara sam doživljavao kao liberalčinu kojem je puni jezik ljudskih prava. I što je najbitnije, da je na proeuropejskoj liniji poput našeg anemičara. Nikako da je američki igrač jer takvi su malo žešći u retorici i znaju bit populisti.

internet je zakon
5 godine prije

Neoliberalizam je fino pakiram fašizam. Ne znam što donosi novo vrijeme s jakom Kinom i Rusijom ali sumnjam da če oni pržiti gradove s atomskim bombama.

kiki
5 godine prije

Nema dovoljno SADa?
Pa oni su ko’ ona zla vila iz Trnoružice….kvari ta svima biznis i proslave…

Vrijedni radnik
5 godine prije

Mislim da vrlo lijepo od strane Cerara sto je upozorio jadne amere na sustinske promjene kojih oni nisu svjesni. Sav taj aparat koji opsluzije Trumpa nema pojma sta rade i to su veliki amateri koji se ne libe da slazu i ocrne jadne ruse i kineze. Eto, opet je neko sa nasih prostora upozorio amere i spasio i nas i njih. Ma, mi smo najbolji i naj-naj smo.

Ive iz Pecalbe
5 godine prije

SAD fuck off out of Europe, we do not need cowboy, gangster culture and behaviour. Specially we don’t need american PIMPEO’s we have enough own.

DeProggy
5 godine prije

Cerar je cion-euroatlantističko ulizivačko ko..le, kao i uostalom svi političari na vlasti u Slojebini zadnjih 25 godina.
Narod u dolini sv. Florijana nema alternative, može birati samo one, koje imaju imprimatur ambasade Usranih iz Prešernove ulice; Šarec isto tako; prvi mu je nakon preuzimanja premijerstva došao u posjet onaj mirotvorac Stoltemberg.
Jedan rijetkih svjetlih momenata u slovenačkoj istoriji bila le 1941, kad su zanesenjaci i idealisti bosi i goli otišli u šumu i podigli ustanak protiv trećeg rajha.
Nema danas u SLO političara ili stranke, koji bi se usudio pod pitanje postaviti članstvo u euroatlanističko-fašističkim integracijama, nažalost!
Cankar je o svojim sunarodnjacima sve rekao: za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni.
Lahko noč, Slovenija.

Pomer
5 godine prije

Velika je šteta što Slovenija i Hrvatska početkom 90-tih nisu dogovorile neku vrstu konfederacije. To bi bila prosperitetna država koja bi imala smisla. Ali, zahvaljujući bolesnim političarima onoga doba ostali smo razjedinjeni, i ovako mali i jadni ne značimo nikome ništa!

Marko
5 godine prije

Ulizica kao uvek..

Down Under
5 godine prije

Nisam znao da su USA i EU nesto isto. Mi croat origins ovde friends sa slovenians, serbs, macedonians. Ima i extremists koji nakon WW2 doslo ali oni brainwashing. Ja spoke sa slovenians origin friends i oni ne vole taj Cezar, govoru da je gay and traitor. Njima su parents rekli tako. I say slovenians da idemo u adventure kao Mel Gibson in Mad Max da sredimo tog Cezara but they rekli da Australia our dezela. I dont know why se toliko nervousiraju zbog Cezar. Dobro nam je in Australia and we are born Australians. I sam bio one time na Krk island, beautiful sea and parties, nice local girls ali but ja ne mogu tamo ziviti. Liepo je doci sometimes but vi (not we) very stupid. Uslo u European Union and now vasa countries are part of USA. Zato rekao say slovenians da Cezar not our problem. Cezar is monkey… Čitaj više »

spartak
5 godine prije

“Ako prevladaju ruski ili kineski interesi, izgubit ĆEMO cijelu regiju. SAD bi trebale biti puno prisutnije” (verzal moj).
Vidi ti ovog slovenskog dupeuvlakača! Izgubit ĆEMO! Dakle Usanci, Slovenci (pa valjda i svi drugi vazali) su “mi”, a ostali su “oni”. Uz Usance, i Slovenci će “Izgubiti ” regiju. Kao, sad je Slovenci “imaju”.
G. Cerar, imam prijatelje u Slovenici i znam dobro da oni nisu ti “mi” na koje se vi referirate, već su sigurno “oni”. Ako ste vi obožavatelj usanskog čmara, mi ostali u regiji nismo..

Ivi.tz
5 godine prije

Sve mi se čini da su posle ovog gore sastanka,ova dva ljepotana sa slike otišli u jednu mračnu sobicu da pimpeo nagradi curicu pardon, ceraricu.

Velenje
5 godine prije

Ajde cerar ne palamudi to misliš ti drugi amerikancov ne maramo. Našo državo z klovnu šaracu pelješ v pogubo.

Tana
5 godine prije

Sramota za Slovenijo Cerar….narod tega ne podpira

Mate
5 godine prije

E, jbg. Ne moš i ovce i novce 🙁

Moreno
5 godine prije

Cerarovi “prijatelji i saveznici” su Hrvatskoj dali kompromitirajuće snimke razgovora u arbitraži spora sa Hrvatskom oko piranskog zaljeva.
Sutra će ti isti “prijatelji i saveznici” Hrvatske napravit obrnuto pa će i dalje to bit “prijatelji i saveznici” i Hrvatske i Slovenije

KKK
5 godine prije

Slovenci moraju platiti za ubijene JNA pse čuvare i sve mlade vojnike JNA koje su pobili na karaulama.

tuf
5 godine prije

“Ako prevladaju ruski ili kineski interesi, izgubit ćemo cijelu regiju. ” – ma čuj ti ovoga, jel ti i ne kriješ da radiš za CIA- u i njihove vlasnike, pa pod osobnim gubitkom smatraš geopolitičke promjene u Sloveniji? Za koga radiš, smeće jedno, jel za amere ili slovenski narod?
Đ*ubre plaćeničko, dabogda na banderi… popravljao žarulje…

prvi od 7
5 godine prije

Nevezano za temu,ali odnedavno sam primjetio da političari više ne drže ruke onako nakaradno isprepletenih prstiju kao da vrte palčeve, sad su svi u stavu kao revolveraši.
Izgleda ,sve u skladu sa vremenom.

Zigi
5 godine prije

Nekad bi se pozivanje na stranu intervenciju i utjecaj u vašoj zemlji , a ovdje se ne misli samo na ekonomsku suradnju , pa kako kaže u tekstu “Nije dovoljno imati dobru ekonomsku suradnju.” smatrao posao za službu unutarnje sigurnosti te takve likove pozvalo na ozbiljan razgovor! Međutim to se radi u ozbiljnim zemljama a ovo su samo kolonije koje pozivaju gospodara da ih je zaboravio . Strašno!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI