Kina jača vojsku i gradi vojne baze u široj regiji – SAD: Žele nas protjerati iz Pacifika

Kina - DF-41
20 komentara

Kina će povećati svoj proračun za obranu za 8,1 posto, prenosi Die Presse. Istovremeno, američki stručnjaci su uvjereni da su službene brojke podcijenjene i da Peking puno intenzivnije modernizira svoju vojsku. SAD ne kriju strah da će ih Kina protjerati iz pacifičke regije i da će Peking kasnije tražiti pravo na globalnu dominaciju.

“Kina će svoju vojsku učiniti snažnom kao stijena”, navodi Die Presse. Za to su vlasti u Pekingu povećale vojnu potrošnju za čak 8,1%, što je najavio kineski premijer Li Keqiang.

Američki stručnjaci su uvjereni da su službene brojke o vojnoj potrošnji podcijenjene barem za 25 do 50%. Pentagon i sigurnosni stručnjaci naglašavaju kako kineski vojni proračun ne uključuje troškove istraživanja i razvoja, izgradnju vojnih objekata, kupnju oružja iz inozemstva i druge troškove.

“Kina svoj proračun za obranu povećava u kontekstu rastućih napetosti u odnosima sa susjednim zemljama i Sjedinjenim Državama. Južno i Istočno kinesko more su područja u kojima Peking ima teritorijalne pretenzije, kao prema Tajvanu, kojeg Kina smatra odmetnutom pokrajinom. Sve ovo su i dalje problematična područja”, piše Die Presse.

Glavna prijetnja za SAD u ovom trenutku nije terorizam, već Kina i Rusija, piše njemački list. U novoj američkoj strategiji obrane, objavljenoj u siječnju, Kina je nazvana strateškim neprijateljem, koji tlači svoje susjede, provodi grabežljive ekonomske politike i jača utjecaj u Južnom kineskom moru. Peking proširuje i borbeni doseg svojih pomorskih snaga”, nastavlja njemački list.

Adenski zaliv Dzibuti kineski brod
FOTO: Brod mornarice Kineske narodnooslobodilačke armije, Adenski zaliv, Dzibuti

Na otocima u Južnom kineskom moru se grade se vojni objekti. Kina je otvorila svoju prvu pomorsku bazu u Africi, u Džibutiju, a počeli su i radovi na kineskoj vojnoj bazi na teritoriju pakistanske luke Gwadar. Modernizacija zračne luke Jiwani u Pakistanu je već je u tijeku.

Nakon niza poluinformacija i očekivanog poricanja kako iz Islamabada tako i iz Pekinga, pakistanski dužnosnici su 5. siječnja 2018. potvrdili kako je odlučeno da se izgradi velika kineska baza u Jiwaniju.

Strateški gledano, kineska inicijativa “Jedan pojas – Jedan put” jeste i plan uspostave geopolitičke dominacije. On uz “soft power” uključuje i vojni komponentu

Kineska vojna baza na poluotoku Jiwani i kineska baza Džibutiju, funkcionalna od 2017. godine, nalaze se na strateškim važnim točkama. Baza u Džibutiju se nalazi u neposrednoj blizini ulaza u Crveno more i Sueski kanal, a Jiwani je baza nadomak tjesnaca Hormuz. Kombinirajući ove dvije, uz izgradnju kineske vojne baze na Šri Lanki, gdje je Peking na 99 godina zakupio pomorsku luku Hambantota, Kina dobiva priliku ne samo da dominira važnim plovnim putovima u Arapskom moru, nego i priliku da okruži američke baze u Perzijskom zaljevu i zaobiđe američke pomorske baze.

Američki stratezi strahuju da će Kina pokušati protjerati SAD iz pacifičke regije, te da će kasnije traži pravo na svjetsku dominaciju.

 

Li KeqiangNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sinisa
6 godine prije

Sjasi Murta da uzjase Kurta!!

tuf
6 godine prije

“strateški neprijatelj koji tlači svoje susjede, provodi grabežljive ekonomske politike…” – zanimljivo da najveci svjetski despot nikada nece u njemackom tisku biti ovako predstavljen.

Mmmmmm
6 godine prije

Nisam za ničiju hegemoniju i dominaciju

rodoljub
6 godine prije

Amerika je najvece zlo na planeti. Rusija i Kina trebaju uspostaviti isto toliko vojnih baza po svetu koliko ih ima i Amerika. Tada ce doci do ravnoteze i agresivni anglosaksonci ce se smiriti i prestati tlaciti planetu .

Globalista
6 godine prije

Mogu americani brecati koliko hoce,globalisti su oslabili njihovu moc,centra moci iz amerike i britanije seli u Kinu.Kina ce biti jedan od glavnih centara moci u buducnosti a ameriku slijedi velika preformacija.Uz sve to rusi ili bolje receno Putin nakon izbora za predsjednika krece sa ciscenjem svojih poltickih kadrova koji su bili u zajednickoj suradnji najvise sa americkom drzavnom elitom za zelene dolare.Ova godina biti ce jako zanimljiva za mnoge ali pojedini poiticari u svijetu izgleda da lutaju kao guske u magli i nemaju veze sa globalnom politikom.Najnoviji primjer kojeg neprate novinari Logicno je događaje u Slovackoj gdje je doslo do ubistva novinara.To ubistvo novinara opozicija i razne nevaldine udruge koriste za smjenu vlade koju podrzava predsjednik drzave slovacke Kisko.Sve bi to bilo ok da se gospodin predsjednik drzave slovacke Kisko nije tajno sastao u americi sa Sorosem kojeg sam predsjednik vlade Slovacke Ficko spominje kao jako sumnjivu osobu na prostoru… Čitaj više »

Drale
6 godine prije

Sada treba pratiti hoće li se narednih mjeseci “spontano” rasplamsati pobuna u Beludžistanu.

ZЪVЪNIMRЪ
6 godine prije

betoinirat će xi pacifik

Son of Alerik
6 godine prije

Amerikanci plus cijela EU plus Rusija je manje stanovnika od same Kine.
Kina ide s financiiranjem puta svile (kreditno zadužuje zemlje u koje dolazi) i očito misli taj Put braniti vojno, što bazama, što drugim vrstama nadzora. Rusiju će ostaviti na miru sve dok im Rusi isporučuju plin i naftu po cijeni koju odredi KIna. Sve ostalo na Zemlji, osim Sjeverne Amerike je kineska zona interesa.

Weteran
6 godine prije

Kina svojim aktivnostima direktno provocira Indiju ?!
Zapad i Moskva znaju, umeju i mogu da drže Kinu pod kontrolom!

jetflash
6 godine prije

oni ih ne tjeraju sa pacifika oni samo žele da jenkiji odu doma na svoj kontinent kao i sav normalan svijet.

onaj najgl.....veći Dalton
6 godine prije

”Američki stratezi strahuju da će Kina pokušati protjerati SAD iz pacifičke regije, te da će kasnije traži pravo na svjetsku dominaciju.”
Ne neće. Sve što rade rade jer im je dosadno.
Ove silne analitičare ubi pusta pamet.

gost
6 godine prije

ma i ovi kinezi kad ojacaju zajebavace nas isto kao i ameri

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI