fbpx

Unatoč pogodnostima od kineskih ulaganja, Bruxelles odjednom želi kazniti Peking

Eu kina

 

Prema članku kojeg je prošlog mjeseca objavio The Economist, kineska ulaganja u Europskoj uniji su u porastu i EU je 2017. bila na četvrtom mjestu u svijetu po količini stranih ulaganja koja dolaze iz kineskih kompanija, najvećim dijelom onih u vlasništvu ili koje primaju izravnu potporu države.

Naravno, The Economist ova ulaganja vidi kao sve veći proboj Kine u EU, ali ne samo ekonomski, nego i politički.

“Kineska ulaganja u Europsku uniju u 2016. godini su porasla na gotovo 36 milijardi eura, dok su 2015. iznosila 20 milijardi eura, prenosi američka istraživačka tvrtka Rhodium Group. Mnoga od njih podupire država, što govori o ambicijama Komunističke partije Kine da Europu zadrži kao pomoć kineskom gospodarskom rastu. Sve do ove godine, koja je bila rekordna, najviše u Njemačkoj, kineske investicije su političari zemalja EU uglavnom pozdravljali bez previše razmišljanja. Ali veliki priliv novca je potaknuo čelnike u Berlinu, Bruxellesu i drugdje da počnu brinuti zbog moći i utjecaja Kine na procese, posebice u manjim zemljama EU. Od tada su pooštrili projekcije kineskog ulaganja i pokušava se stvoriti zajednički europski odgovor. Ali ti napori jedva prate stopu ulaza kineske gotovine. Inozemna ulaganja su 2017. s 40 milijardi pala na 30 milijardi eura, što odražava globalno usporavanje kineskih izravnih stranih ulaganja. Ipak, u Europi udio povećan s petine do četvrtine”, žali se The Economist, koji u ovom dijelu navodi kako kineska ulaganja u EU “pomažu Komunističkoj partiji Kine”, ne kineskoj ekonomiji ili narodima Kine općenito, da se lakše nose s negativnim učincima trgovinskog rata sa Sjedinjenim Državama.

“Kineska ulaganja imaju svoje regionalne trendove. Tako se u istočnoj Europi Peking fokusirao na infrastrukturi koja može učvrstiti veze između starog kontinenta i projekata “Novog puta svile” na Dalekom istoku. U južnoj Europi kineski kupci su sudjelovali u valu privatizacije tijekom i nakon krize eurozone, ali su najveće količine kineske gotovine završile na zapadu Europe. U Velikoj Britaniji su kineska ulaganja ubrzana nakon što je bivši ministar financija zemlje George Osborne Kinu nazvao “najboljim partnerom Zapada”. Fokus u Njemačkoj su visokotehnološke tvrtke s posebnim znanjima koja su potreba Kini da industrijski i tehnološki postane više samodostatna. Čak i Francuska, koja je dugo bila skeptična prema stranim ulaganja, vidjela je kineske kupce kako ulaze u posjed vinograda u Bordeauxu”, nastavlja list.

“Što Kina u konačnici želi? Glavni cilj, kojeg kinesko vodstvo nikad ne gubi iz vida, jest da Kina postane napredna, suvremena supersila, što se drugi ne usuđuju. Njihova ideja o Europi je da je to bogata i inovativna regija koja bi Kini mogla pomoći u postizanju tog cilja”, zaključuje The Economist.

Izravna kineska ulaganja u zemljama EU u milijardama eura od 2000. do 2017
FOTO – Izravna kineska ulaganja u zemljama EU u milijardama eura od 2000. do 2017.

Bruxelles pronašao formulu za “obranu od nepoštenih kineskih ulaganja”

Točno je da Kina ulaže u EU, iako za sada nema vidljivog političkog pritiska na bilo koju zemlju, posebno ne političkih uvjeta za ulaganja. No, Bruxelles je kineski novac počeo shvaćati kao prijetnju i počeo je postavljati uvjete za ulaganja kineskih kompanija. Najlakši način je bio velikim kineskim ulagačima koji imaju veze s državom nametnuti naknade na njihove investicije. To je vrlo lako, jer sve velike kineske kompanije, zbog same strukture gospodarstva, na jedan ili drugi način surađuju ili posluju sa središnjom državom u Pekingu.

Najnoviji primjer je odluka EU da primjenjuje antidampinške pristojbe protiv poduzeća za proizvodnju guma iz Kine koje je kupilo kontrolni udio talijanskog diva Pirelli, a primila subvencije iz državnog fonda “Novi put svile”. Europska komisija, očigledno pod pritiskom, bolje rečeno kao ispostava krupnog kapitala na Zapadu, tvrdi kako vladino financiranje kineskim poduzetnicima daje nepoštene prednosti, omogućuje im da apsorbiraju europske tvrtke i da promoviraju svoje proizvode na europskom tržištu.

U ovom konkretnom slučaju je Europska komisija uvela antidampinške pristojbe protiv kineskog poduzeća CNRC i tvrdi da je ova kineska tvrtka upravo zbog subvencija koje je dobila iz fonda “Novi put svile” uspjela apsorbira talijansku kompaniju Pirelli.

Njemački Handelsblatt piše kako je ova odluka vrlo osjetljiva s političkog stajališta. Prvo, ovo je prva takva odluka Bruxellesa usmjerena protiv jednog od najvažnijih gospodarskih projekata Kine kojeg je osmislio Xi Jinping sa suradnicima. Osim toga, Bruxelles ovakvu odluku donosi u jeku trgovinskog rata između Pekinga i Washingtona u kojem se obje strane natječu za potporu EU.

Njemački list naglašava kako Bruxelles dijeli Trumpov stav o kineskom državnom kapitalizmu, iako ne odobrava metode američkog predsjednika. No, ovo je korak koji bi se mogao nazvati usklađenim s američkom administracijom, iako su i europske zemlje na udaru američkih carina.

Europska komisija predlaže reformu Svjetske trgovinske organizacije koja će osigurati bolju kontrolu nad izravnim stranim ulaganjima, te omogućiti veću transparentnost pri kupnji tvrtki u važnim sektorima gospodarstva, što je logičan zahtjev.

Međutim, Bruxelles i institucije EU, a ne nacionalne vlade, žele provesti istragu o “kineskim državnim subvencijama”, ali tvrdi kako ova istraga nema nikakve političke konotacije.

Kina u okviru inicijative “Jedan pojas – Jedan put” trenutno sponzorira projekte kroz državni fond “Silk Road Foundation” s kapitalom od 55 milijardi dolara. Cilj fonda je pomoći kineskim poduzećima da povećaju svoj izvoz u Europu.

Prema priopćenju Europske komisije, fond “Silk Road Foundation” je pomogao kineskom poduzeću za proizvodnju guma CNRC u kupnji talijanske kompanije Pirelli  kada su Kinezi dali 533 milijuna eura za svoj udio. Također kao pomoć, kineske banke povezane s ovim fondom su poduzeću CNRC dale zajam od 800 milijuna eura.

Handelsblatt naglašava kako antidampinške mjere mogu stupiti na snagu samo ako Europska komisija zaprimi konkretnu žalbu od neke europske tvrtke, što znači da ovom odlukom djeluje izvan svojih nadležnosti.

Osim toga, mogućnost uvođenja naknada je od strane Europske komisije nije moguća sve dok se Kina ne proglasi netržišnim gospodarstvom. Mnogi sudionici tržišta se boje da bi takva odluka samo oslabila zaštitu od jeftinih kineskih dobara i otežala uvjete poslovanja ekonomija EU, prije svega jer u Europi naprosto nema ulagača takvog kapaciteta kao što je Kina.

Kina ulaže devet puta više u Europu nego u Sjevernu Ameriku

Kina i petrodolar

Uoči početka ubiranja carina u trgovinskom ratu kojeg su pokrenule SAD, u srpnju ove godine je američka medijska kuća CNBC napravila analizu kineskih ulaganja i utvrdila da Kina ulaže devet puta više u Europu nego u Sjevernu Ameriku. U prvoj polovici 2018. godine su se izravna kineska ulaganja dramatično okrenula prema Europi, a ona u Sjevernu Ameriku su prošle godine pala za nevjerojatnih 92 posto, a 24 milijarde na samo 2 milijarde dolara, prenosi tvrtka Baker Mackenzie.

U prvih šest mjeseci ove godine su kineske akvizicije u Europi iznosile 20 milijardi dolara u usporedbi s 2,5 milijarde dolara u Sjevernoj Americi.

Politike Kine i Sjedinjenih Država su bile ključne za ovu promjenu. 2016. godine je Kina pooštrila propise o inozemnim ulaganjima, što se u drugoj polovici iste godine proširilo i na izlazna izravna strana ulaganja.

U međuvremenu , kao odgovor na Trumpov eskalirajući trgovinski rat s cijelim svijetom, koji se očituje u nametanju carina  na čelik i aluminij u kojem nije izuzeta ni Europska unija, Kina i Europa su se približili, prenosi CNBC.

Peking radi kako bi sebi privukao Europu. Na godišnjem sastanku u Pekingu kineski premijer Li Keqiang čelnicima EU naglasio potrebu održavanja slobodne trgovine i multilateralizma.

Zajedničkom deklaracijom, objavljenom na kraju sastanka sredinom srpnja, se potvrdila predanost obje strane tim načelima, što se nije uspjelo postići prethodnih godina.

Peking i Bruxelles su u priopćenju prvi put uključili dostavili ponude pristup tržištu kao dio pregovora o sporazumima o ulaganjima i dogovorili stvaranje radne skupine za reforme WTO.

Početak ekonomskog zbližavanja Bruxellesa i Pekinga ranije ove godine ne treba čuditi.

“Kina se aktivno udvara EU s ponudama recipročnog pristupa tržištu u pokušaju da pokaže kako strana ulaganja nisu jednosmjerna ulica, dok  trgovinski odnosi sa Sjedinjenim Državama i dalje strmoglavo propadaju”, rekao je Thomas Gilles, predsjedatelj skupine EMEA-China tvrtke Baker McKenzie.

Obrat s antidampinškim naknadama – Zaokret u politici Bruxellesa prema Kini

Europski parlament

Unatoč navodnom otvaranju, Bruxelles je i dalje dijelio američke zabrinutosti o kineskoj trgovinskoj praksi i radio na selekciji ulaganja tako da služe nacionalnoj sigurnosti i čitavom bloku.

S druge strane, činjenica da izravna ulaganja iz Kine pokazuju blagu razinu usporavanja može štetiti globalnom rastu. Američka kuća CNBC priznaje da su europske zemlje i druge regije, koje su prihvatile kineski novac, vidjele veće koristi, što znači da od odluke Europske komisije da kazni kineskog dioničara talijanske kompanije Pirelli, čak i ako Bruxelles nema te ovlasti, može imati samo negativan učinak na talijansko gospodarstvo, nikako pozitivan.

Švedska, koja se pogrešno smatra samodostatnom i neizmjerno bogatom zemljom, bila je prva europska destinacija za kineske investicije u prvoj polovici 2018. godine, gdje je Kina uložila  3,6 milijardi dolara. Slijede Velika Britanija s 1,6 milijardi dolara, Njemačka s 1,5 milijardi dolara, Francuska s 1,4 milijardi dolara i druge zemlje EU i one koje nisu članice. Automobilska industrija, zdravstvo i biotehnologija, te proizvodi i usluge za potrošače su postali glavni primatelji izravnih kineskih stranih ulaganja u Europi i diljem svijeta.

Čini se da azijskog diva odluka Bruxellesa neće zaustaviti u poslovanju, ali je pokazatelj da su u EU sve veće razlike u stavovima nacionalnih vlada, kojima kineska ulaganja nisu mrska, štoviše, poželjna su jer za njih nema političkih preduvjeta, dok na drugoj strani Bruxelles odjednom vidi političku komponentu u poslovanju s kineskim partnerima i odlučuje se zaštiti Italiju i Pirelli, iako je takvu odluku mogao donijeti samo na zahtjev talijanske ili neke druge europske kompanije koja je konkurent Kini, a takvih pritužbi, kako tvrdi njemački Handelsblatt, nije bilo.

Izvori: The Economist / Handelsblatt / CNBC

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
40 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
tuf
Gost
tuf
2 godine prije

Slucajne li slucajnosti, bas nekako u vrijeme kada su se odnosi SAD-a i Pakistana naoblacili – eto slucajno bas sada teroristicka skupina BLA napravila napad na kineski (!) konzulat u Karachiju. Kazu – zbog kineskog koristenja pakistanskih resursa. Nema veze koliko resursa su ameri proteklih 20 godina koristili u Pakistanu.… Pročitaj više »

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije

Na zapadu se investicijske banke koje “posrnu” spašavaju državnim novcem. Kineska država ima projekt za gospodarski rast i provodi ga. Njemačke i nizozemske poljoprivredne proizvođaće, čiji proizvodi uništavaju našu poljoprivredu, sufinancira država. Gdje je tu razlika?

MilanCZ
Gost
MilanCZ
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

nitko niciju poljoprivredu neunistava.U biznisu posotje interesi,nista drugo.Sto na podrucju drzava iz bivse yuge nisu se sposobni organizirati,udruziti,pojeftiniti,modernizirati proizvodnju,sa tim nista nema Njemacka niti Nizozemska,nego nesposobnost samih proizvođaca koji zive u nekom drugom vremenu nego sto je sve to danas.

MilanCZ
Gost
MilanCZ
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

Evo jedan moj vlastiti primjer.Prije 4 godine htio sam da hrvatski ribari dovoze svejzu ribu do ceske i poljske.Kad sam im predlozio sistem sto bi sve trebali napraviti,da bi see trebali udruziti u holding da pojeftine svoje troskove proizvodnje,da ulaganjem u prodajne prostore,reklamu uloze svoj kapital kojeg imaju ili putem… Pročitaj više »

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  MilanCZ

Za ribariju vjerujem no za poljoprivredu znam da je debelo sufinancirana od vlastitih država. EU je poradi zaštite tih istih i uvela kalibriranje rajčic, krastavaca, bresaka itd. premda je to pravdano transportnim i inim drugim pogodnostima. Sigurno se mi ovdje dećemo složiti .Dobro je poznato: čirilica-latinica, dva hrvata tri stranke… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  MilanCZ

Odličan primer Milane ali nisi izneo suštinu: ni Kinezi ne bi ništa samostalno učinili već im država “stoji iza leđa” kao veliki brat. Kinezi se ne razlikuju previše od ostalih “ali su imali sreću” da nemaju izbora već da prihvate ponudu države. Danas o drugačijem pristupu ni ne razmišljaju –… Pročitaj više »

Kineska obrana
Gost
Kineska obrana
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Kako to misliš primijenili su japanski recept? Japan i Kina imaju podosta različit pristup iako postoje neke sličnosti zbog konfucijanskog pristupa, a Konfucije nije bio Japanac.

Pikač
Gost
Pikač
2 godine prije
Reply to  Kineska obrana

ajde fala Bogu,da ono što ja tvrdim neko vrijeme napokon ulazi u nečije glave. Točno je!! Kinezi,Korejci, Tajvanci,pa i Singapur u osnovi provode sistem koji je osmislila japanska birokratska elita još prije 2. svjetskog rata. Naravno,kako se vremena mjenjaju,tako se i sistem prilagođava. Al ajde,drago mi je da svijest prodire.… Pročitaj više »

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  MilanCZ

I pronaći banku koja će to htjeti kreditirati…pa nisu lihvarske kamate jedino radi čega treba tim bankama treba pokazat vrata i zatvorit vrata….

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  kiki

I ne zaboravimo: gdje je 40 milijardi poticaja za poljoprivredu? E, da. Veliki lopovi potiču male.
Tko će i kad istražit ono što jd Agrokor dobivao?

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
2 godine prije
Reply to  MilanCZ

MilanCZ, ljudi se boje ulaziti u holdinge i u privatne biznise, jer poznato je da u Hr neplacanja isporucene robe, visemjesecna neisplata radnika, dugogodisnji sporovi naplate duga dodju kao Dobar dan. Plus porezna presija, visoke inspekcijske kazne kada i nehotice kao pocetnik pogrijesis, stalne izmjene zakona, brdo papirologije, doslovce ubija… Pročitaj više »

MilanCZ
Gost
MilanCZ
2 godine prije
Reply to  Tupko Glupko

svuda se u svijetu placanje odgađa na 60 do 90 dana,ako s eradi o velikim poslovima.Za takvo nesto mora s eimati banka koja ce pratiti likvidnost firme a onaj tko kupuje robu u 99% slucajeva ima garanciju banke i to je osiguranje oko placanja.Veliki hypermarketi,holdinzi su dpobre platise i placaju… Pročitaj više »

MilanCZ
Gost
MilanCZ
2 godine prije
Reply to  Tupko Glupko

Svuda u svijetu ako poslujes na veliko,sa veikim firmama rok placanja od 60 do 90 dana.Vecina takvih firmi imaju bankovnu garanciju i nije problem poslovati niti raditi.Hrvatska je premalo trziste da da mozes proizvodnju bazitŕati smao na Hrvatsku.Bivsa yuga je bila druga stvar,22 miliona potrosaca,to je vec malo jaca brojka… Pročitaj više »

Bumbum
Gost
Bumbum
2 godine prije
Reply to  MilanCZ

MilanCZ potpuno si u pravu. Udruzivanje je nepoznat pojam za Hrvate. Radije ce zivotarit po sistemu „jedan covijek, jedna firma“ i bankrotirat ako treba, nego se udruzit i biti uspjesni. Nije razlog mentalitet nego nedostatak bilo kakve strategije u ekonomiji, skolstvu. Udruzivanje bi trebalo biti dio vrtickog odgoja, pa skolskog…ali… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

@Dub Miroslav- Za odnos razvijenog dijela Europe prema poljoprivredi stvar stoji 100%. Nismo mi lošiji poljoprivrednici ali nas povlašteni Nijemci, Nizozemci i drugi sahranjuju u sprezi sa stranim trgovinskim lancima. A Kina se vrlo žilavo štiti od Europske robe. Na sve naplaćuje carine osim na robu EU firmi proizvedenu u… Pročitaj više »

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

Točno, g. Dub. I u vrijeme kad su govorili kako su socijalističke privrede planske (što i jesu), SAD I Švedska mogli su predvidjet svoj nac.doh.u milijun dolara… Kina bi igrala igru, a da ne poštuje pravila; istina je da ne poštuje pravila o intelektualnom vlasništvu… Ali naravno, nije važno nepoštivanje… Pročitaj više »

MilanCZ
Gost
MilanCZ
2 godine prije

Kinezi su vrijedan narod.Svuda u sivjetu vlada ekonomski,polticki interes i tu ljubavi nema.Istina,bez obzira na politicki sistem u nekoj zemlji,svaka zemlja manje-vise sa takvim sistemom razgovara i komunicira radi svog interesa,bilo to ekonomskog ili politickog.Nesmije se zaboraviti da napredak Kine jako pomazu globalisti kako bi Kinu preformirali u novi globalni… Pročitaj više »

Crodaemon
Gost
Crodaemon
2 godine prije

Ja sam kontra Eu al u ovom slucaju je EU komisija u pravu.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  Crodaemon

Puno je bolje kad mi sagradimo i onda damo za tri kune u najam ili prodamo bud zašto?

Crodaemon
Gost
Crodaemon
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

Sve iz Kine bi tribalo imat minimalno 50% carine pa onda dalje. Dio smo EU i 99% da necemo nikad izac iz nje. Gledam interes EU. Sad ako ja tebi i ostalima moram objašnjavat zašto minimalno 50% e hebiga. Uzivajte u uvjerenju kojeg imate.

markoo
Gost
markoo
2 godine prije
Reply to  Crodaemon

kat je tak onda su mogli rec i usporedit sa: kolka su arapska ulaganja u UE????????????

Bumbum
Gost
Bumbum
2 godine prije
Reply to  markoo

Markoo, arapska ulaganja su 3 miliona arapa uguranih u EU, a slijedi jos 30 miliona.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Crodaemon

I ja se malo bojim što će bit s Pirellijevim kalendarom…samo kineskinje …? 🙂

Pikač
Gost
Pikač
2 godine prije
Reply to  Crodaemon

Paa da..naravno,svatko može biti i u pravu,pogotovo kad mu to odgovara. U ovom slučaju, EU komisija se žali na Kineze i pritom ima pravo, ajmo reći. Naravno,kako je netko rekao,nije bitno da li se pravila poštuju,nego ko ih NE poštuje. Europske zemlje,odnosno velike sile zapadne Europe,pa i manje zemlje u… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

Kada neka država (bilo koja država) preko svojih preduzeća ulaže u vašu privredu (a sva velika preduzeća bilo koje države su na neki način vezana za državu) onda postoji realna opasnost da ta država u nekom momentu izvrši pritisak na vašu privredu – čak i politiku. Taj uticaj može biti… Pročitaj više »

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  shumadinac

shumadinac
nekoliko hiljada nezaposlenih hrvatska vlada brzo riješi što u irsku što u australiju i kinezi nam ne mogu ništa!

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

E to je Miroslave pun pogodak za Kineze – doći će i kupiti napuštenu zemlju, stanove… Razmislite o toj varijanti, izgradnja “Novog puta” će je višestruko olakšati.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Čitao sam, ne znam gdje; da je engleska kraljica odnosno njen suprug, naveći zemljoposjednik u evropi i da kupuje, preko raznih agencija, sve što može. To se ne vidi jer je dobro kamuflirano. Doista ne znam koliko je to istina. Kinezi te ne trebaju brinuti. Mi zatvaramo firme i ne… Pročitaj više »

Crodaemon
Gost
Crodaemon
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Cisti kontra kineski komentar. Oce tebi šibat minuse ? 🙂

jezevakucica
Gost
jezevakucica
2 godine prije

U mom gradu koji ima sa okolnim mjestima cca120000 stanovnika postoje tri kineske trgovine.i jedan kineski restoran.Osjeća se u zraku da bi na sljedećim lokalnim izborima s obzirom na veliki utjecaj Pekinga za gradonačelnika moga grada mogao biti izabran brat od vlasnika china shopa.On je inače uticajan član te male… Pročitaj više »

Sparkling
Gost
Sparkling
2 godine prije

Ma, postovani kolege komentatori. Dajte malo prosirite horizonte i ne kmentirajte samo iz pozicije postojeceg teksta jer vratimo se malo u proslost koja nije toliko davna 20-25 god prije. ZASTO su evropski industrijalci i ini, preselili svoje kompletne pogone i proizvodnju u Kinu? Pa svi znamo zasto!! Zbog jeftine radne… Pročitaj više »

Crodaemon
Gost
Crodaemon
2 godine prije
Reply to  Sparkling

Tad ni kinezi nebi smili kupit vise od 49% firme u EU. Reprocitet.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Crodaemon

Zaključak ti jest logičan. Ali postoje i , u većini slučajeva, velike kompanije, gdje ‘ kontrolni paket’ može biti 5% ili 10%.
Btw, kada gledate dionice INE, vidjet ćete da nikad ne kaže u čijim rukama je nekih 6%…

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
2 godine prije
Reply to  kiki

Rijec je o 7%, a do tada je prodano MOL-u 44%. Taman da drzava vise nema kontrolni paket. Tih sedam posto prodano je radnicima INA koji su ih kupovali sa popustima. Velika vecina ih je prodala, ali niti INA niti MOL nemaju 50% vlasnistva (MOL je blizi). Zanimljivo da preostale… Pročitaj više »

Kineska obrana
Gost
Kineska obrana
2 godine prije
Reply to  Sparkling

Ne radi se samo o jeftinijoj radnoj snazi (zapravo, uopće se više o tome ne radi) jer bi onda tvornice nicale po Africi i tko zna gdje sve. Stvar je u tome da u Kini postoji i visoko obrazovana radna snaga, da postoje proizvodni lanci, da je politika prijateljska prema… Pročitaj više »

Ive iz Pecalbe
Gost
Ive iz Pecalbe
2 godine prije

Koja je razlika izmedju kineskog ulaganja u EUmi Njemckog ulaganja u Hrvatsku? Kada njemci ulazu u Hrvatsku tada se to oparavdava na 1001 politicki izgovor, rezultate vidimo najbolje na primjeru Telekoma Hrvatska, neppotrebno poblize komentirati, kupili su sve od korumpiranih politicara za manje od 10% realne vrijednosti. I cak sto… Pročitaj više »

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Ive iz Pecalbe

Ne samo da ne bi ti. Ne bi nitko. U svijetu ulaganja vrijedi već par godina AbC – anything but Croatia. Čim spomeneš provizije…a zapravo kad spomeneš birokraciju – spomenuo si isto….korupciju. Ako netko u Hrv. hoće ‘normalne’ ulagače, morat će uklonit mafiju. Sada je teško, ali nije neizvodivo. Krenut… Pročitaj više »

Bumbum
Gost
Bumbum
2 godine prije
Reply to  kiki

Korupcija, korupcija i korupcija. Dok god ne bude 10g zatvora za one sa vrha pa sve do onog zadnjeg uhljeba na dnu, u procesu koji traje par mjeseci a ne par desetaka godina, dotle ce HR biti AbC.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
2 godine prije

Ne vidim problem u kineskim ulaganjima u EU. Prosjecna mjesecna kineska placa je skoro 70.000 juana, sto je 1.000 dolara, tj. na razini je placa istocnoeuropskih zemalja u EU. A troskovi zivota su im puno manji, tako da ne moramo brinuti da ce masovno ekonomski ovdje migrirati. Ali poznato je… Pročitaj više »

Fatih
Gost
Fatih
2 godine prije

EBACE VAS ZUTI.SAMO VI SLUSAJTE US-RANCE.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik