Irak bira juan u trgovini sa Kinom

Juan
8 komentara

Iračka centralna banka objavila je ove sedmice da bi trgovina te zemlje s Kinom uskoro mogla biti izmirena direktno u juanima, navodi Reuters. U izvještaju se navodi da je taj potez pokušaj poboljšanja pristupa stranoj valuti.

Regulator je poduzeo hitne korake da nadoknadi manjak dolara na lokalnim tržištima, što je navelo vladu da odobri revalorizaciju valute ranije ovog mjeseca, objavila je novinska agencija.

“Ovo je prvi put da će se uvoz iz Kine finansirati u juanima, jer se irački uvoz iz Kine finansira samo u (američkim) dolarima”, rekao je vladin ekonomski savjetnik Mudhir Salih za Reuters.

Kao dio plana, regulator bi mogao povećati bilanse iračkih banaka koje imaju račune kod kineskih banaka u juanima. Druga opcija bi bila povećanje bilansa lokalnih banaka preko računa centralne banke kod JP Morgan i Razvojne banke Singapura (DBS), dodao je regulator.

Prva opcija bi navodno zavisila od rezervi centralne banke u juanima, dok bi druga koristila rezerve banke u američkim dolarima u JP Morgan i DBS. Dvije banke bi pretvorile dolare u juane i platile krajnjem korisniku u Kini, objasnio je Salih.

Taj potez je najnoviji znak rastuće uloge juana na međunarodnoj sceni, navodi Reuters.

Kao dio svoje strategije dedolarizacije, Peking promoviše obračune u nacionalnim valutama koje nisu američki dolar i euro. Kina je postepeno otvarala svoja finansijska tržišta kako sve više zemalja želi da diverzifikuje svoju valutnu izloženost.

DedolarizacijaIrakJuankina
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
alexosijek
1 godina prije

Kina je na isti dan kada su AP i kamarila pustili u opticaj državne obveznice, također otpustila tranšu državnih obveznica u juanima u vrijednosti 3.8 milijardi dolara. Pokupovane su u roku 2 sata. Tvrde kako je potražnja bila do kraja dana – 70 milijardi dolara?! A kamatna stopa je 2.75%…toliko!!…lp

Max
1 godina prije

logičan potez.

tihobl
1 godina prije

Irak koji je pod americkom okupacijom, u kome su americke trupe i cuvena zelena zona usudio se da predje na juan i rupiju. A amerikanci nista ne mogu uciniti da to sprijece.
Kad je mogoao Irak, mogu i ostali. AP i AV nemaju vise izgovora.

bruegel the elder
1 godina prije

Je….da im ovi sa zvezdicama i prugama………..slučajno skuhaju “Iračka sloboda 2”,onako,
za opomenu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI