Saudijska Arabija spremna da se odrekne dolara u trgovini

Dolari
32 komentara

Saudijska Arabija je spremna razgovarati o trgovini drugim valutama osim američkog dolara, izjavio je ministar finansija Kraljevine Mohammed Al-Jadaan, a citira Bloomberg.

Al-Jadaanovi komentari dolaze mjesec dana nakon što je kineski predsjednik Xi Jinping rekao da je Peking spreman da kupuje energiju u juanima umjesto u američkim dolarima u trgovinskoj razmjeni sa članicama Vijeća za saradnju u Zaljevu (GCC). Kineski lider je istakao neophodnost promjene dok je govorio na kinesko-arapskom samitu čiji je domaćin bila Saudijska Arabija ranije ove sedmice.

“Nema problema s raspravom o tome kako rješavamo naše trgovinske aranžmane, bilo da se radi o američkim dolarima, evrima ili saudijskim rijalima”, rekao je Al-Jadaan u utorak tokom intervjua za Bloomberg u Davosu, u Švicarskoj.

Naftom bogato kraljevstvo nastoji produbiti svoje veze sa vitalnim trgovinskim partnerima, uključujući Kinu. Spremnost za razgovore o tom pitanju koju je izrazio Rijad može signalizirati da je najveći svjetski izvoznik nafte otvoren za diverzifikaciju od američkog dolara nakon decenija određivanja cijena izvoza sirove nafte u američkoj valuti. Rijal, saudijska nacionalna valuta, također je vezan za dolar.

Trend prelaska na nacionalne valute koji se u posljednje vrijeme uočava među glavnim učesnicima globalnih trgovinskih lanaca djelimično se pripisuje politici sekundarnih sankcija koju Washington vodi. U početku, koraci ka odbacivanju američke valute u trgovini, posebno u energetskom sektoru, intenzivirani su nakon sveobuhvatnih sankcija koje su zapadne zemlje uvele Rusiji, jednom od najvećih svjetskih proizvođača i izvoznika energije, zbog vojne operacije u Ukrajini .

DolarJuankinasaudijska arabija
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
1 godina prije

CIA sigurno već priprema listu podobnih separatista i regija koji bi Saudijcima mogli zadati glavobolje ako se odluče na potez kojim se slabi petrodolar a samim time i američke obveznice koje održavaju svjetsku hegemoniju. Neposlušnost i nestašluk ne mogu proći nekažnjeno, već je kap počela prelijevati čašu kad su Saudijci odbili Bidenu povećati proizvodnju kako bi mu glađe prošla afera s ruskim energentima na svjetskom tržištu.

Gnostic
1 godina prije

Amin.

prika
1 godina prije

SA ce se prikloniti rusiji ali znate kada nikada pa ni tada. Porodica koja vlada u SA jsu briti tako da mozete samo uzivati u napisanom ili umirati u nadi.

Max
1 godina prije

Dedolarizacija.

AJeTo
1 godina prije

Petrodolaru slijedi tragičan kraj čim ameri daju svoj blagoslov. Za razliku od ostatka svijeta njihov je fokus na petro.

Dawor
1 godina prije

Jadni moji Rusići …… pa cijeli svijet od vas pravi budale

tata mata
1 godina prije

sad ce im biden poruciti ,,,vracaj patriote i f35 ko da su im dali besplatno

tihobl
1 godina prije

Arap im u sred Davosa zalijepi samarcinu, a niko ni da pisne. Toliko o svemoci Svaba.

Noppo
1 godina prije

Saudijska Arabija je ahilova kita američkog dolara. Neče to proči nekažnjeno.

Red Dog
1 godina prije

Alahu Ekber!

Magefun
1 godina prije

Kako je svijet krenuo izbacivati petro dollar, pa budu i dollar, do kraja godine jedino će Kanadan, SAD, Japan i Europa trgovati dolarom hahahaha

Ivo
1 godina prije

Pretpostavljam da autor implicira da će poslije dolara svjetska valuta biti ruska rublja. Jedini logičan zaključak da Ameriku s trona skine ekonomski div zvani Rusija. Da nije tragično bilo bi smiješno. Već godinama nagovještavate propast zapada i uzlet marginalaca i nikako da se to dogodi. Sijete pšenicu na zapadu a Boga molite da kiša pada na istoku.

Tim
1 godina prije

Dobro, znači čeka ih arapsko proljeće 2.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI