Juan istiskuje dolar na ruskom tržištu

Juan
48 komentara

Kineski juan prestigao je američki dolar kao najtrgovanija valuta na ruskoj berzi po prvi put u istoriji, objavio je u ponedeljak poslovni dnevnik Komersant.

Prema procjenama izdanja, na osnovu podataka Moskovske berze (MOEX), juan je bio najtrgovanija valuta u februaru, istisnuvši američki dolar sa prvog mjesta.

Statistika je pokazala da je tokom mjeseca obim trgovine kineskom valutom premašio 1,48 biliona rubalja (19,6 milijardi dolara), što je za trećinu više nego u januaru. Obim transakcija sa dolarom je takođe porastao u februaru, ali samo za 8% na 1,42 triliona rubalja (18,8 milijardi dolara). Kao rezultat toga, juan je činio skoro 40% ukupnog obima trgovine glavnim valutama, udio dolara je bio nešto više od 38%, dok je euro iznosio 21,2%. Poređenja radi, obim trgovanja dolanom prije godinu dana iznosio je 87,6%, euro 11,9%, dok je juan samo 0,32%.

Takve promjene sve više odražavaju povlačenje Rusije iz transakcija u “neprijateljskim” valutama u kontekstu proširenja sankcija EU i SAD, piše Kommersant.

U međuvremenu, podaci kineske carine pokazuju da je trgovinski promet između Pekinga i Moskve u protekloj godini porastao za 29,3%, premašivši 190 milijardi dolara. Otprilike polovina ruskog trgovinskog prometa sa Kinom je u rubljama i juanima, kaže glavni analitičar Sovkombanke Mihail Vasiljev.

“Neke velike ruske kompanije su već u potpunosti prešle na trgovinu juanima sa Kinom, neke i dalje održavaju paritet kineske valute sa dolarom. Očekujemo da će se u narednim mjesecima povećati udio nacionalnih valuta koje se koriste u trgovini sa Kinom“, rekao je Vasiljev za Komersant.

Poslovni dnevnik je naveo da je od početka 2023. rast obima berzanske trgovine u juanima bio olakšan mehanizmom fiskalnog pravila, prema kojem je ruska Centralna banka u januaru počela da prodaje kinesku valutu na otvorenom tržištu.

„Nastavak rizika zapadnih sankcija Moskovskoj berzi i Nacionalnom klirinškom centru, kao i politika dedolarizacije koju vodi Banka Rusije, takođe doprinose padu potražnje za valutom neprijateljskih zemalja“, objasnio je Vasiljev .

U izvještaju se ističe da dolar i dalje dominira u trgovanju MOEX-a sa „današnjim“ obračunima, sa pokazateljem od 0,74 biliona rubalja (9,8 milijardi dolara). Slijede evro, sa pokazateljem trgovanja od 0,5 biliona rubalja (6,6 milijardi dolara), i juan sa pokazateljem od 0,22 biliona rubalja (skoro 3 milijarde dolara).

Analitičari su objasnili da se način trgovanja sa isporukom za ‘danas’ koristi uglavnom za prodaju ili kupovinu valute u sklopu izvozno-uvoznih transakcija, dok se češće koristi način trgovine sa isporukom za ‘sutra’, uključujući i razmjenu. spekulacije.

Glavni analitičar PSB-a Egor Zhilnikov vjeruje da će s vremenom juan postupno postati likvidnija valuta u pozadini kako kontinuirane dedolarizacije ruske ekonomije tako i promjene potražnje stanovništva na azijske valute. Obim trgovanja na ruskom tržištu akcija će porasti i u obračunima za “sutra” i “danas”, predviđa on.

Dolarkinarubljarusijayuan
Pretplatiti se
Obavijesti o
48 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Prošli tjedan izašle mnoge pjesme sa albuma Vojka V. naziva Dvojko, besplatno na Youtube-u, kao i prošli.
Diže nas sve u ova crna vremena sa obiljem crnih vijesti sa ovog i drugih portala – smijeh zagarantiran, meni je najbolji Tour Life na albumu, traje samo 20 minuta 😃

Nočni
1 godina prije

Napokon dobre vijesti!

Max
1 godina prije

Očekivano.

Rudar
1 godina prije

I to je glavni razlog za USA prijetnje sankcijama prema Kini a ne Kineska podrška RF u aktualnom sukobu.

Noppo
1 godina prije

Izgleda da su dogovoreni. Rusija če gurati rat, a Kina dedolarizaciju. I kavboji nemaju snage za oba fronta. I treba da donese odluke šta je njim bitnije.

tihobl
1 godina prije

Непознати „непријатељски ваздушни објекат“ изнад Кијевске области
Експлозије и узбуна у бројним областима.

„Нема тачних информација шта лети, у региону ће се чути рад противваздушне одбране“, пишу Кијевски медији.

tihobl
1 godina prije

Украјински извор:

Наш извор из Кабинета Председника је рекао да Оружане снаге Украјине губе опрему приликом повлачења из Бахмута, сви путеви су под ватром и руска артиљерија константно ради. Генерал Сирскy је довео ситуацију до оперативног опкољења града и сада је Генералштаб приморан да баца елитне јединице на де-блокаду путева.

tihobl
1 godina prije

Na klipu se vidi 5 tipova u maskirnim uniformama kako se voze na trotinetima.
Objasnjenje: Члановима војног одсека у Одеси су поделили тротинете, да могу лакше да хватају ”добровољце” и шаљу у Артјомовск.

tihobl
1 godina prije

Пентагон је данас објавио да Артјомовск (Бахмут) нема ни стратешки ни оперативни значај за ОСУ, већ само симболички.

Шта мислите – како је рођацима војника ОСУ, који су погинули на том делу ратишта, бранећи нешто, што, практично, нема никакав значај?

tihobl
1 godina prije

 данас на састанку главнокомандујуног штаба:

“Посебно пажљиво су чланови штаба анализирали ситуацију у Бахмуту (рус.Артјомовск). Процењујући ток одбрамбене операције, председник је питао врховног команданта Оружаних снага Украјине Валерија Залужног и команданта оперативно-стратешке групације трупа “Хортица” Александра Сирског у вези са даљим акцијама у правцу Бахмута. Говорили су у прилог наставка одбрамбене операције и даљег јачања наших позиција у Бахмуту”, — објављено је на сајту Зеленског.

tihobl
1 godina prije

MI-6 је пренео нове обавештајне податке Кабинету председника и Генералштаба да је Кремљ одлучио да одустане од офанзиве како би сачувао снаге и припремио одбрану у правцу Запорожја.

tihobl
1 godina prije

“Спајалица-2” – САД желе да најквалитетније немачке стручњаке из разних области уграбе за себе. И не само стручњаке, него и да трансферишу и комплетне фабрике немачких гиганата, са све високобразованом радном снагом. Према замислима аутора овог пројекта све иде по плану.

tihobl
1 godina prije

Украјинска армија, тачније њене оперативне бригаде имају велики дефицит савремених артиљеријских оруђа, где се све више ослањају на реконзервирање музејских експоната још из 50-их година прошлог века (попут минобацача М-240 и хаубица OTO Melara Mod 56).

tihobl
1 godina prije

Групација снага ЧВК „Вагнер“ пробила се данас до споменика тенку Т-34 у строгом центру Бахмута и одатле скинуле државну заставу Украјине!

tihobl
1 godina prije

Пригожин пише о концентрацији неколико непријатељских групација у областима Часов Јара, Северска и Славјанска, које су намењене за контранапад заједно са Бахмутовским гарнизоном. Ова операција треба не само да одблокира Бахмут, већ и да порази нашу најбољу пешадију, односно борце „Оркестра“.

tihobl
1 godina prije

Сирски је данас у штабу успео да убеди Зеленског у потребу да пошаље део резерви из Запорожја да ударе по боковима руске војске око Бахмута. Залужни се противио употреби обучених јединица намењених за контраофанзиву на Крим у бици за Бахмут, али се председнику допао план команданта копнених снага и он је инсистирао на потреби спровођења плана Сирског.

tihobl
1 godina prije

Руска група Вагнер исцрпљује украјинске снаге у Бахмуту – Вол Стрит Журнал.

Украјина има велике губитке у Бахмуту, што би могло поткопати њену способност да покрене пролећну офанзиву користећи ново оружје које испоручују САД и њихови савезници.

Украјински борбени губици су класификовани. Официри неких других бригада кажу да је неколико јединица, укључујући неке од најбоље обучених, уништено у борбама у области Бахмута последњих месеци.

tihobl
1 godina prije

Блумберг:

Украјинска војска саопштила је америчким медијима да је ситуација у Артемовску за њих много гора него што Кијев званично каже.

tihobl
1 godina prije

 Јевгениј Пригожин је поводом 8. марта послао Украјинкама камион шампањца из фабрике пенушавих вина која се налази у близини Бахмута.
 Раније су украјински војници више пута говорили да ће, након што истисну Вагнер групу из Бахмута, за победу пити шампањац из локалне фабрике пенушавих вина.
 Али нешто је пошло наопако, Оркестар иде напред, а фабрика АртВинери је све даље и даље од украјинске војске, па је Јевгениј Пригожин направио гест добре воље и није оставио Украјинке без поклона за празник.

tihobl
1 godina prije

Зеленски неочекивано мења врх СБУ
Јакушев је разрешен дужности заменика шефа СБУ;
уместо Федорова, СБУ у Сумској области ће предводити Красношапка;
Уместо Носка, Храмов ће водити Одељење за заштиту државних тајни и лиценцирање СБУ;
Провотворов, шеф Одељења кућне подршке СБУ, и Безрукиј, шеф СБУ у Запорожју, изгубили су своје позиције.

hiber
1 godina prije

Kakav juan, kakav dolar, kakva rublja? Od 1. travnja počinje sa testom digitalna rublja od kojom bi i Švabu izbile sline. Rublja, ko rublja samo vam Veliki Kepec u svakom trenutku može zabraniti koristenje.

tihobl
1 godina prije

У структури Министарства унутрашњих послова Републике Белорусије стварају се јединице дронова, укључујући и јуришне.

tihobl
1 godina prije

Током протеклих 7 година, азербејџански транспортни авион Ил-76 извршио је најмање 92 карго лета у израелску ваздухопловну базу „Увда“ ради преузимања наоружања вредног милијарде долара.

Израел активно снабдева Баку најновијим наоружањем, а заузврат добија нафту и приступ војним аеродромима на територији Азербејџана за њихову потенцијалну употребу у случају сукоба са Ираном.

tihobl
1 godina prije

Софија је испоручила Кијеву оружје у вредности од милијарду долара преко трећих земаља за две године

Главни спонзори залиха су Велика Британија, Пољска и Сједињене Државе, према истрази ЕУРАктива.

tihobl
1 godina prije

Власти Дњепропетровске области захтевале су да становништво преда сво наоружање које им је издато, често без контроле, пре годину дана након почетка специјалне војне операције Оружаних снага РФ.

tihobl
1 godina prije

Након Бахмута, следећа мета за пробој руских трупа може бити Северск
 Ово преносе украјински медији.

Nemaju pojma ide Toreck u kotlic.

tihobl
1 godina prije

Даглас МЕКГРЕГОР: «Људи на Западу овако резонују: код нас се рат никада не дешава, то се дешава у иностранству. Ми никада не трпимо велике губитке, ми имамо врло мале губитке, а мали су зато што смо најбољи. Па, можете све то да спојите у једно, а могу да кажем да грешите на олимпијском нивоу. Јер, ми на Западу немамо појма са чиме смо се суочили у Украјини“

Džudžan
1 godina prije

Rusko tržište je nebitno. Oko 2% kineske robne razmjene vezano je za Rusiju, a preko 70% za zemlje Zapada. Nije Kinez budala da to žrtvuje zbog budalaština ruskog cara.

Gnostic
1 godina prije

Aferim .

hiber
1 godina prije

Upravo sam doznao kako je zavrsilo sa rupijom. Indijci su uvezli nafte i sirovina za 5 milijardi dolara u rupijama, a izvezli nekoliko stotina milijona. Sada je sve zatrpano rupjjama s kojima ne znaju sto ce. Mogu kupiti slatkiše.

Gnostic
1 godina prije

Da bi postao čovjek znanja, moraš biti ratnik, a ne plačljivo dijete. Bori se, ne odustaj, ne žali se, ne odstupaj, bori se sve do tada dok ne progledaš. A sve zbog toga da bi shvatio da u svijetu ne postoji ništa što bi bilo važno.

Don Juan

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI