DEDOLARIZACIJA – Kina iskrcala 65.000 tona LNG plina i platila juanima

Dedolarizacija - Juan - RMB - Dolar
25 komentara

Kina je iskrcala svoj prvi prekogranični teret ukapljenog prirodnog plina (LNG) obračunatog u juanima, objavila je u utorak državna kineska nacionalna naftna korporacija (CNOOC). Tvrtka je rekla da je kupila 65.000 tona LNG-a od Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Ovaj potez najnoviji je znak rastuće prisutnosti juana na međunarodnoj sceni, dok uvjeti za podmirenje trgovine naftom i plinom u kineskoj valuti postaju sve zreliji, rekao je CNOOC. Kao dio svoje strategije dedolarizacije, Peking promiče obračune u valutama koje nisu američki dolar i euro.

Pokušaji Kine da se udalji od dolara u međunarodnoj trgovini ubrzali su se u pozadini opsežnih sankcija koje su zapadne zemlje uvele protiv Rusije, velikog svjetskog proizvođača i izvoznika energije.

Robna trgovina između Rusije i Kine dosegla je 88 milijardi dolara u prošloj godini, izvijestio je Reuters ranije ovog mjeseca. Gotovo sve kupovine sirove nafte, plina, ugljena i određenih metala iz Moskve u Pekingu sada se namiruju u juanima, primijetio je list.

Kineski uvoz robe iz Rusije skočio je za 52% u vrijednosti prošle godine, s isporukama sirove nafte i loživog ulja dosegnuvši 60,3 milijarde dolara, pokazuju podaci kineske carine.

“Za sada, i u doglednih sljedećih nekoliko godina, mislim da će se trgovina korištenjem RMB-a uglavnom koristiti za trgovinu robom i energijom”, predviđa Chi Lo, viši investicijski strateg u BNP Paribas Asset Management.

“Ovo je vrlo dugoročan razvoj koji se proteže u nadolazeća jedno ili dva, čak tri desetljeća” jer se sve više nacija pridružuje “RMB bloku” kako bi smanjile rizike izloženosti dolara, “posebno nakon što su vidjele kakve su sankcije nametnute od SAD-a i satelita protiv Rusije”, završava strateg.

Udio obračuna ruskog uvoza u juanima tijekom 2022. porastao je na 23% s 4% prethodne godine.

Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Grdi
17 dana prije

Inace trenutno rusija dozivljava rekordnu trgovinu sa kinom i indijom …… a tek kad se ostatak BRICS-a ukljuci !…..

Tupko Glupko
17 dana prije

Svjetski gospodarski hegemon već dvadesetak godina gubi svoju poziciju, a Covid mjere i sankcije Rusiji povezane sa ratom u Ukrajini su drastično ubrzali proces.
Vrlo brzo će manje od 50% svjetske trgovine biti obračunavano u dolarima.

NOME
17 dana prije

to je samo etapa reseta. Reset do ovog nivoa je koštao svu ušteđevinu građana “zapadnog svijeta”, to sad treba zamutit raznim inflacijama, depresijama, dedolarizacijama, stagnacijama, stagflacijama tj. narod bi rekao “pojeo vuk magare”….

Red Dog
17 dana prije

Glupost zapada je epskih dimenzija.
Nisam verovao da mogu biti toliko glupi da rizikuju svoje ultimatno sredstvo hegemonije; dolar.
Mogli su. Oni ga ubijaju sami sankcijama.
Evolucija nije prezivljavanje najjacih, vec najbolje prilagodenih.
Glupost je slabost. Njihova je epska. Osudeni su.

Max
17 dana prije

Provedeno u praksi.

hiber
17 dana prije

Jeste li vi ikad culi za valutu Specijalna prava vučenja -SDR od MMFa. Tu već odavno figurira juan, odnosno trenutno je omjer 43,4 dolar, 29,3 euro, 12,3 juan, 7,6 jen i 7,4 funta. 2025. ce se vjerojatno povećati omjer juana shodno međunarodnoj trgovini, i to nije nista novo.

Kiko
17 dana prije

Evo ja danas natočio za 50 eura goriva. Je li i to dedolarizacija ili sam morao platiti u dolarima? Čemu se vi veselite. Što dobro bi vam donesla dedolarizacija i juanizacija. Sitnim ribama sve isto. Mislite da kad bi jedna sila sišla a druga došla da bi se ova druga ponašala povoljnije po vas? Griješite u startu. U politici nema ljubavi već samo interesi. Da bi netko bio bogat netko mora biti siromašan. Pojmovi bogatstvo i siromaštvo su komparativne vrijednosti koje ne mogu egzistirati jedna bez druge. Nije bit da se veseliš nečijem propadanju već teži svom napredovanju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI