fbpx

Nakon skupa u Hrvatskoj: “Bruxelles se ne mora bojati Kine, mi nismo faktor propasti EU”

Li Keqiang

Jučer je u Hrvatskoj završila velika međunarodna ekonomska konferencija “Kina + 16”, koja se dolaskom grčkog premijera na skup na kraju pretvorila u format “Kina + 17”.

Na konferenciji je sudjelovala velika kineska delegacija od 250 dužnosnika i 350 poduzetnika prevođenih premijerom Li Keqiangom. Ostali sudionici ove kineske inicijative su članice EU Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Slovenija, a njima se pridružila i Grčka, te Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora i Srbija. Ukupno je, uz kineske goste i razne delegacije i poduzetnike, na radu formata sada će “Kina + 17″sudjelovalo oko 1000 ljudi.

Službeno izdanje kineskog političkog vrha na engleskom jeziku, Global Times, članak o skupu u Dubrovniku započinje uvodom u koje navodi kako su kineski premijer Li Keqiang i njegov hrvatski kolega Andrej Plenković otkrili u četvrtak ploču kojom se obilježava završetak prve faze izgradnje mosta Pelješac, kojeg je izgradio kineski konzorcij.

Provladin kineski list piše kako povećanje suradnje između Kine i zemalja srednje i istočne Europe ne udaljava potonje od europskih integracija niti čini kontinent podijeljenim, istaknuli su kineski analitičari.

Osim toga, kineski premijer Li Keqiang je nazočio osmom sastanku čelnika Kine i zemalja srednje i istočne Europe, ali je prije toga boravio je u Bruxellesu na 21. sastanku na vrhu Kina-EU.

U četvrtak se Li Keqiang sastao s visokim dužnosnicima i državnim čelnicima, uključujući češkog premijera Andreja Babiša, slovačkog premijera Petera Pellegrinija, albanskog premijera Edija Ramu i bugarskog premijera Bojka Borisova s kojima je ponovio zajednički stav o jačanju suradnje.

Dok je u srijedu posjetio Zagreb, prije nego što je otputovao na summit u Dubrovniku, jednoj od lokacija na kojima je snimana popularna serija HBO, Li je rekao: “Naš odnos nije igra prijestolja, nego stvarna suradnja.”

Njegova izjava je uslijedila zbog zabrinutosti oko toga hoće li bliža veza između Kine i zemalja srednje i istočne Europe učiniti Europu podijeljenom s obzirom na to da “16 + 1” donosi konkretne rezultate, unatoč tome što je prošli mjesec Europa označila Kinu “ekonomskim konkurentom” u industrijskim područjima i “sustavnim suparnikom” u političkom sektoru.

Međutim, kao što su primijetili i hrvatski analitičari, Parizu u prvom redu, kao i ostalim zemaljama Stare Europe uopće nisu mrska ogromna kineska ulaganja, dok takva suradnja s Kinom za Bruxelles i razvijene zemlje postaje problem. Rijetko se s hrvatskog državnog televizijskog kanala mogla čuti izjava novinara koji je rekao da je takav stav starih članica EU i Bruxellesa doslovno licemjeran.

Kineski Global Times također tvrdi da se format “16 + 1” pokazao kao mehanizam koji igra pozitivnu ulogu za zemlje srednje i istočne Europe da se bolje uključe u ekonomsku globalizaciju i europske integracije, rekao je Wu Yikang, direktor Centra za europske studije na Šangajskoj akademiji društvenih znanosti.

Ovaj mehanizam, kao i druge platforme za suradnju, nikada nije bio osmišljen kao sredstvo za razdvajanje europskog bloka. To su bili prirodni rezultati snažnije potrebe za suradnjom između Kine i zemalja srednje i istočne Europe, a projekti suradnje u usponu dokazuju vitalnost tih mehanizama, rekao je Wu.

Hoće li EU biti podijeljena ovisi o tome hoće li blok i dalje privlačiti svoje članove u svijetu koji se mijenja, jer Kina nikada nije faktor u propasti EU, kazao je Wu.

Zapravo, mehanizam “16 + 1” pokazuje sve više vitalnosti posljednjih godina i privlačan je za regije izvan zemalja srednje i istočne Europe, kažu kineski analitičari.

Grčka je u petak prihvaćena kao punopravni član mehanizma suradnje između Kine i zemalja srednje i istočne Europe. Sudjelovanje Grčke suradnju pretvara u format “17 + 1”, izvijestila je Xinhua.

Od kada je platforma “Kina-CEEC” pokrenuta 2012. godine, trgovina među njima je porasla za više od 50 posto.

U prvom tromjesečju 2019. godine je trgovina između Kine i zemalja srednje i istočne Europe dosegla je 132 milijarde juana, oko 19 milijardi dolara, što je rast od 13% na godišnjoj razini i čini 15,8% vanjske trgovine Kine, kaže Li Kuiwen, glasnogovornik Generalne carinske uprave na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji.

Kina i zemlje srednje i istočne Europe također su vidjeli rastuća međusobna ulaganja. Prema službenim podacima, ulaganja skupine CEEC u Kinu su premašila 1,5 milijardi dolara, a kineska ulaganja u regiji su veća od 10 milijardi dolara, izvijestila je Xinhua.

U međuvremenu, Kina i zemlje srednje i istočne Europe su postale su važni partneri u okviru inicijative “Novog puta svile”. Svih 16 zemalja iz ovog formata potpisalo je sporazume o suradnji s Kinom, a veliki projekti poput željeznice Mađarska-Srbija glatko napreduju.

Wang Li, znanstvenik na Institutu za suvremene međunarodne odnose za europske studije Kine, istaknuo je kako će zemlje srednje i istočne Europe donositi vlastite odluke koje će služiti njihovim nacionalnim interesima i razvoju, a nema ništa loše u različitim diplomatskim strategijama.

Raspored summita “Kina-EU” i summit “Kina + 16”, sada već “Kina + 17”, kao i njihovi plodovi, pokazali su da je suradnja između Kine i zemalja srednje i istočne Europe uključena u okvir suradnje između Kine i Europe općenito, stoga će u tom pogledu biti više koordinacije, rekao je Wang.

Tijekom svojeg putovanja premijer Li je u više navrata naglašavao da Kina uvijek pozdravlja ujedinjenu i prosperitetnu Europu i da će Kina raditi sa svojim partnerima na stvaranju pravednog i poštenog poslovnog okruženja.

U govoru na svečanosti otvaranja Poslovnog foruma “Kina + 16” u Dubrovniku u petak, Li je naglasio važnost promicanja slobodne trgovine između dviju strana, ističući kako će biti pokrenuta i nova platforma za povezivanje malih i srednjih poduzeća.

Global Times pojašnjava projekt mosta Pelješac kojeg gradi kineski konzorcij.

Riječ je o najvećem prometnom infrastrukturnom projektu između dvije zemlje otkako su uspostavljeni diplomatski odnosi prije 27 godina. Kupljen od strane kineskih poduzeća kroz pošteno tržišno natjecanje i javno nadmetanje, projekt slijedi tržišna načela i poštuje pravila EU, piše kineski list.

“Kad su se dvojica premijera spremali završiti posjetu mostu, kiša se pretvorila u jak pljusak, a Li je rekao radnicima da most mora izdržati sve oluje, te da kineske tvrtke moraju ispuniti sve ugovorne zahtjeve na vrijeme u korist Hrvatske“, navodi se u članku objavljenom na internetskoj stranici kineske vlade u petak.

Kineski predsjednik i premijer izabrali su Europu za svoje prvo putovanje u inozemstvo ove godine. Posjet dolazi mjesec dana nakon državnih posjeta predsjednika Xi Jinpinga Italiji, Monaku i Francuskoj u ožujku.

Kako neizvjesnosti ugrožavaju globalni gospodarski rast, posjete osiguravaju da su Kina i njeni najveći trgovinski partneri predani stabilnom i kooperativnom odnosu te da je njihova suradnja pravedna, transparentna i obostrano korisna, kazali su kineski analitičari.

S porastom Kine, konkurencija između Kine i europskih zemalja bila bi jača, a posjeti dokazuju da dvije strane imaju učinkovite kanale za rješavanje zabrinutosti i sporova, izjavio je Wang za Global Times u petak.

Način na koji Kina i EU rješavaju pitanja od zajedničkog interesa u trgovinskoj i gospodarskoj suradnji bi mogli biti inspiracija za tekuće trgovinske pregovore između Kine i Sjedinjenih Država, kazao je Wang Li, ističući kako bi obje strane, usred izazova i sporova, uvijek trebale gledati širu sliku.

Ulazak Grčke u format “Kina + 16”

Grčka kriza 2017.

Kina i suradnja srednje i istočne Europe, ili blok CEEC, dugo poznata kao “16 + 1”, pozdravile su svoju novu članicu, Grčku, te će od sada format službeno biti poznat kao “Kina + 17”. Prethodno je ostalih 16 zemalja članica uglavnom činilo istočnoeuropsku regiju bivšeg Sovjetskog Saveza. Danas te zemlje dijele tradicionalni i povijesni odnos s Kinom. Iako su neke od postsovjetskih zemalja kasnile s ulaskom u Europsku uniju, druge nikada nisu tražile članstvo.

Ulazak Grčke označava prvu zemlju Stare Europe koja se pridružila ovoj regionalnoj suradnji.

Imati Grčku kao člana označava ulaganje velikih napora u širenje inicijative. U prošlosti je među zapadnoeuropskim zemljama inicijativa “16 + 1” bila osjetljivo pitanje. Bilo je zabrinutosti da bi zbližavanje središnje i istočne Europe s Kinom mogla oslabiti jedinstvo ili možda podijeliti EU, te se svaka strategija suradnje s Pekingom smatrala prijetnjom. AFP je izvijestio da je članstvo Grčke u bloku CEEC upozorilo zapadnoeuropske čelnike, koji su “oprezno” pratili sastanak u Dubrovniku.

Stav zapadnoeuropskih sila je kompliciran, ali razumljiv, jer je takva složenost dio normalnog raspona državnih odnosa. Takva osjetljivost nije utjecala na odnose između Zapadne Europe i Kine, niti je to problem koji se zasniva na europskim odnosima. Općenito, najnovija članica, Grčka, ne predstavlja geopolitičku kontradikciju.

Zapadna medijska izvješća često su pretjerana. Primjerice, njemački mediji su nekad ovaj format zvali  “Istočna princeza i 16 patuljaka”, što je bio znak prezira prezirni prema zemljama koje su se uspoređivale s patuljcima u odnosu na Kinu.

Takve pristrane analiza su pune ideoloških elemenata koji inherentno nisu njemački, već imaju bliže veze sa “zapadnjačkim” razmišljanjem općenito. Ovakva analogija je sve samo ne racionalna analiza koja zastupa njemačke nacionalne interese.

Grčka je prihvatila proaktivno članstvo u “17 + 1”. Grci su dugo iskazivali interes za pridruživanje, ali su ih kočila “regionalna pitanja”, kao što je nedavni spor oko imena sa zemljom koja se sada zove Sjeverna Makedonija, a članica je formata “16 + 1” od početka. Nakon što je Sjeverna Makedonija u veljači uzela novo ime, bilo je logično da se Grčka pridruži formatu i zapravo daje vjetar u leđa radu formata, baš kao što je bilo kada su se bloku pridruživale i druge države članice.

Za Kinu je EU sveobuhvatna mjera integracije, ali suradnja o formatu “Kina + 17” potiče razvoj među zemljama članicama EU, a za one koji nisu njezin dio, to je još važnije.

Tako postoje zemlje koje imaju status dvostrukog članstva i žele biti dio formata “Kina + 17”, što nije u suprotnosti s njihovim članstvom u EU, jer ovo nije politički blok. Zemlje koje istodobno sudjeluju s objema skupinama ne žele da se na njihovu suradnju s Kinom gleda kao na sukobljene interese s članstvom u Europskoj uniji.

Konačno, ako je macron u Parizu bio oduševljen unosnim ugovorima potpisanim s Kinezima, zašto to pravi ne bi imale i zemlje središnje i istočne Europe, bile one u EU ili ne?

Stoga je uključivanje Grčke u mehanizam suradnje Kine i zemalja središnje i istočne Europe ključan događaj za zemlju i znači još veću suradnju s Pekingom.

S druge strane, od svega koristi ima i EU, jer zemlje srednje i istočne Europe, uključujući Grčku, ipak zaostaju za Europom, a Stara Europa više nema novca za ulaganja u bivši “Istok”. Kroz svoje partnerstvo s Kinom, te su nacije sve zemlje formata imaju veće mogućnosti za razvoj. Svaka nacija je usmjerena na smanjenje jaza u razvoju između država članica EU i aktivno promiče prosperitet među svojim potencijalnim članicama. Članstvo Grčke je neto dobit za snagu i sklad EU, iako Bruxelles to vidi drugačije.

Kina je uvijek bila iskrena u globalnoj političkoj areni i ima jednostavan pristup. Azijski div nikada ne gubi iz vida suradnju, uzajamnu korist i ishod u kojem svi dobivaju, jer je samo to dokaz istinske pozitivne suradnje.

U međuvremenu je Zapad previše fokusiran na geopolitiku i izbjegava rješavati stvarna pitanja svakodnevice, ona koja brinu stanovništvo, zbog čega upada u dileme kada donosi vanjskopolitičke odluke. Kineska uzrečica glasi: “Udaljenost je test za izdržljivost konja”. To se ne odnosi samo na zemlje srednje i istočne Europe, već i na cijelu Europu, a vrijeme će pokazati da su Kinezi ipak u pravu.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
54 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
zime
Gost
zime
1 godina prije

joj da bar kinezi natjeraju vlast da uvedu smrtnu za korupciju.

jedino pitanje je s kim bi mogo popit kavu za koju godinu?

bascelik
Gost
bascelik
1 godina prije

same zbog kineskog odnosa prema korupciji bih volio da nas ono bas okupiraju. korupcija u svim segmentima drustva, na svim nivoima kod nas je toliko metastazirala da je upravo ona glavni razlog sto ljudi bjeze, a ne samo novac. Ja sam otisao zbog korupcije tj. reketa iako sam imao odlican standard.

Drago
Gost
Drago
1 godina prije

Ma pusti priču,korupcije je svugdje a u EU/SAD-u više nego bilo gdje drugo.A ti gdje si otišao tamo je nena,jel?Ima,ima,samo što nemaš priliku niti smiješ ju i komentirati.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Bas tako, US je najkorumpiranija drzava na svijetu, samo sto su oni bili dovoljno pametni da istu ozakone, da nebude previse kaosa.

Vrdalama
Gost
Vrdalama
1 godina prije

Nemojte tako, u SAD-u nema korupcije tamo ima samo lobiranja

zime
Gost
zime
1 godina prije

osoblje u kadrovskim službama i javnoj nabavi su početna legla korupcije. više razine nas baš ne dotikavlju ako možeš radit u državnoj upravi bez veze ili poslovat s državom bez svog nekog uhljeba. ovako debili zaposleni prekoveze dominiraju. navodno se nijedan natječaj za zaposlenje ne otvara ako već ne postoji odabrani uhljebljenik za to mjesto…

kina pomagaj i uzmi dosta pravnika

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Ma briga nekog. Kinezi su tu radi posla i zarade. Ako se bude mogao dogovoriti sa korumpiranim – dobro, ako ne – ode dalje.
Tako su neke naivčine očekivale da će eu kod nas ‘srediti situaciju s korupcijom i lopovima’…?

Željko
Gost
Željko
1 godina prije

@bascelik Što bi rekli “kraljevi” ubiju te zbog korupcije i kriminala i obitelji ti pošalju račun za utrošeni metak na strijeljanju!

Željko
Gost
Željko
1 godina prije

Čitam Nijemci su “zabrinuti” što Hrvatska i regija surađuju sa Kinezima!! Naravno da su Nijemci bijesni jer samo oni imaju pravo pljačkati ove prostore stoljećima ,uništili su nam svu industriju i poljoprivredu i sada radimo za njih slabo plaćene prljave poslove. Nijemcima je u krvi osvajanje i otimanje! “Danke Deuchland” !

zime
Gost
zime
1 godina prije

#koštojerekopernar: cca “kaže mi ubermensh kojem sam prao gujicu u dojčland, uspjeli smo sve was nismo uspjeli 1941.”

tovar
Gost
tovar
1 godina prije

a hrt pušta u dnevnik nekog dubrovačkog serijskog izdavača računa sa pjace da govori kako su konezi loši turisti usred kineske invazije …….smjena

opančar
Gost
opančar
1 godina prije

pusti hrt jer je režimski-soroševski medij.

zime
Gost
zime
1 godina prije

ukinit predplatu. nek kodiraju program.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Hrt je izvrstan primjer kako katolibani i soroševci mogu izvrsno surađivati.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

U cemu je bitna razlika izmedju njih?

Željko
Gost
Željko
1 godina prije

@Lucija HRT je DNO DNA! ADMIN više puta sam vas molio da napravite prilog o Mladenu Mariću i njegovoj kultnoj emisiji “Paralele” i uvijek se pitam kako on to smije objavljivati na FTV BiH, entitetska TV, i kako ga do sada nije OHR smijenio jer BiH je protektorat OHR!

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
1 godina prije

Pa da nema Kine EU bi već prije par godina propala. Kineski novac i investicije je održavaju.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Nije baš tako! Da se proizvodnja nije preselila u kinu poradi gramzivosti kapitalista (čim jeftinija radna snaga!) evropa bi jako, jako dobro funkcionirala. Što više Kina bi bila fenomenalno tržište za krupnu mehanizaciju i složene tehnologije.

Max
Gost
Max
1 godina prije

Bravo !!!!!

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Kod nas se moze presiliti proizvodnja sve vrhunske tehnologije i sta onda? Netko bi se potrudio da shvati kako to radi i iskopirao i napravio jeftinije? Mos’ misliti! Kina je samo iskoristila priliku, za razliku od drugih. Drugo, kapital nema naciju, svatko tko ga ima ide tamo di misli da je najisplativije, to je normalno.

Max
Gost
Max
1 godina prije

Darovati Kinezima Rimcev elekto-bike je moguče samo u RH. Jesu Rimca sto god pitali?. Pa Kinezi su poznati po fenomenalnoj krađi IT, kopiranju i šalici riža (to nije još prošlo)

neznanac
Gost
neznanac
1 godina prije

Max ajde razmisli što si napisao?
Kao da cijela Kina nema para da kupi jedan bicikl koji se može naručiti preko stranica firme.

Max
Gost
Max
1 godina prije

Je, je.Može se naručiti, ali i platiti. A ne da se neki Plenky pravi važan i daruje

Silvijo
Gost
Silvijo
1 godina prije

Rimac im je to i poklonio a ne Plenković ! On već tamo radi a mi lelujamo u svojim bespućima…

Max
Gost
Max
1 godina prije

Silvijo darling, ti si malo naivan. Rimac traži tržište, a neče dati svoju pamet na tržište gdje vlada *komunistički kapitalizam*. Pa onda drugi (pametni) nečeju ulagati.

Kile
Gost
Kile
1 godina prije

Da krimac hahaha, pa taj bajk i jest iz kine hahaha, darovao im je njihov domaći proizvod

Dunja
Gost
Dunja
1 godina prije

Нисте у праву, они уопште нису добри иноватори, врло су везани за народе бивше Југославије, цене нас због идеја, знања и поштују те идеје…у Америци кад имате иновацију, узима је компанија и ви сте нико, Кинези су храбро оставили појединца, добићете чак и кредит да је доведете у “возно стање”….

Aga
Gost
Aga
1 godina prije

Amerika i Europa su same sebi glogov kolac zabile u srce. Trazenjem jeftine radne snage na drugom kraju svijeta, pokraj milijuna svoje, umjesto da je ulagala u rubne djelove Europe ,cak su se odricali tehnologije ma.idioti pohlepni ,vlastita je pohlepa kostala Europu ekonomskog i nacionalnog blagostanja svih drzava…

Max
Gost
Max
1 godina prije

…….glogov kolac zabile……..auuuu Aga-paša (Andrić)

spartak
Gost
spartak
1 godina prije

Dub,
gramzivost je ono što će ih doći glave kad-tad. Nažalost, prije toga će sve nas, radničku klasu, uništiti.
(A pod “radničku klasu” dakako ne mislim samo na one koji udaraju čekićem, Radnik je svatko tko živi prvenstveno od svoga RADA, ma kakav bio, a ne samo od kapitala. Radnik je, na primjer, i vrhunski kirurg, ako živi od operacija koje izvodi. Radnik je i stručnjak za softver, ako živi od pisanja programa. Radnik je sveučilišni profesor koji je plaćen za svoj rad sa studentima. I td. itd. Ali radnik nije netko tko samo ubire prihod od svoga vlasništva, kapitala, dionica, kamata, i sl., zapravo od TUĐEG RADA). Spominjem to zato jer sam zamijetio da zabrinjavajuće mnogo ljudi uopće to ne shvaća, pa “radnicima” smatra samo fizičke radnike, što je besmislica.)

preseren3
Gost
preseren3
1 godina prije

Peking nije i nikad neče biti kriv, da se EU penje na stolicu, stavlja omču oko vrata i zatim tu stolicu šutira….
Svaka sličnost sa EU – SAD odnosima je SLUČAJNA:…

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Kažu da Kina igra pošteno i makar su oni komunistička jednopartijska država sa deficitom demokracije, kakvu zamišlja Europa, oni ni od jedne zemlje u koju investiraju ne zahtijevau na pr. da mora ista dopustiti osnivanje komunističke partije i slično tome, ali oni ne poklanjaju novac i imaju svoje zahtjeve i svoje interese! Oni za onaj projekt, u koji investiraju zatijevaju koncesiju recimo na 30 godina a drugačije, oni svoje investicije gledaju kao kredite koje daju tim državama i na njih računaju prilično velike kamate! Neki stručnjaci, koji se razumiju u te stvari kažu, da im ti sporazumi, koje su sklopili Kina i Hrvatska nisu baš previše jasni i da tu postoji više čudnih praznina i nedorečenosti i još jedna stvar je u tom sporazumu, koja stavlja Hrvatsku u podređen položaj naspram kini, a to je jedna točka sporazuma, da Hrvatska mora Kini vratiti ljude, koji bi slučajno pobjegli iz Kine i zatekli se u Hrvatsku i to zajedno sa njihovom cjelokupnom imovinom.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Sta bi Kina trebala bit podredjena Hrvatskoj?! Svasta! Da, ipak je RH mocna i ponosna drzava, pa je malo cudno da je dopustila da nije na istoj ravnini kao Kina.

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
1 godina prije

Kako će Kinezi popušiti, nisu ni svjesni di su došli… Vratit će se doma s gaćama na štapu, haha..

Silvijo
Gost
Silvijo
1 godina prije

Sada ćemo ih poplaviti našim mlijekom….OMG…!

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

shugasvilli, strasni ti Kinezi koji traze da im se (eventualno) isporuce kriminalci. Kad to traze Europske zemlje to je O.K.? U cemu je razlika? Bi li ti ulagao i suradjivao sa zemljom u kojoj tvoji kriminalci imaju azil, i jos im je zasticena imovina?

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Poimanje kriminalca u Kini i u Europi nije isto. Ako netko u Europi nešto kaže ili napiše što nekome pa i vlastima ne odgovara, mi to smatramo normalnim ili u najgorem slučaju kažemo da je to jezik mržnje ali malo tko je kažnjen zbog toga! U Kini je stvar malo drugačije postavljena! Ako nešto neprimjerno izlaneš protiv dragog doživotnog vođe, to je strašan zločin zbog kojeg te može pojesti noć! Svaka prava demokracija mora poštivati instituciju političkog azila i tu ne bi smjelo biti iznimaka! Ako nekome u njegovoj zemlji prijeti politički progon zbog političkih razloga ne smije ga se izručiti toj zemlji ni pod kakvim uvjetima, a Hrvatska je upravo pljunila na to sveto načelo! Eh, što su ti pare!? Za pare smo sve spremni učiniti i pogaziti sva načela!

OBICNOSAMOCITAM
Gost
OBICNOSAMOCITAM
1 godina prije

Kažeš u poruci da svaka prava demokracija mora poštivati instituciju politickog azila! Nije valjda da ces nas uvjeravati kako je u Hrvatskoj demokracija? Nema te tvoje prave demokracije nigdje na svijetu a pogotovo ne ovdje kod nas!

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Izmedju ostaloga, nasa vlada, ne smije nikako pristati na podredjen polozaj, pa mi smo glavna ekonomska sila, ne Kina, nasa je vojska medju tri najmocnije, na kraju krajeva zasto bi pristali na podredjen polozaj u odnosu na Kinu, kad smo jedna od najcjenjenijih clanica EU.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

“investicije gledaju ko’ kredite”???
Ma tko?

Investicija je investicija, a kredit je kredit. Za Hrv. vrijedi ono “abc” pravilo ‘anything but croatia’, pa nismo baš u poziciji zaje*avati.
Hm…’trolovi izgledaju ko’ komentatori’

” ne baš male kamate”??? Kolike? 5%? 0,5%? 8%?

Ana
Gost
Ana
1 godina prije

Ne treba. E U niti edan drugi faktor propasti nego ona sama.GOOD JOB!!!

AJeTo
Gost
AJeTo
1 godina prije

Bojim se da ce od cijelog susreta Hrvatska zabiljeziti samo stotinjak nocenja u bdp-u.

palermo
Gost
palermo
1 godina prije

Prestanite stavljati u isti koš Rusiju i Kinu – Kina je Zapadu partner kojeg trpe zbog ogromne količine novca, kao i Saude, a Rusija je na tapetu da se miješa u izbore – ovaj put su to izbori za nebitni Europski parlament, koji je mokri san svih uhljeba koji drže do sebe. Ali dobro dođe kao izgovor za napad na Moskvu.
Znali imamo s jedne strane Rusiju, Iran i države žrtve – Siriju, Irak, Libiju, Venezueluz, Kubu, kao i europske oportuniste Mađarsku, Austriju, Sloveniju, Slovačku… i Sotone s druge strane.

Miki
Gost
Miki
1 godina prije

Kinezi nisu win-win poborniki odnosa, kakvim ih prikazuje autor, več traže svoj interes i šire svoje tržište. Sad več pritišču na članice 16+1 da u devizne rezerve uvrste i kinesku valutu juan.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

A, zasto ne? Po cemu je dolar bolji od juana? Snaga dolara pociva uskljucivo na US Army, na nicem drugom.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Nikoga ne pritišču jer ne trebaju. Svaka pametna država ima i juan u deviznim rezervama

pera lozac
Gost
pera lozac
1 godina prije

Bas cudno, a usranci to nerade vec 70 godina i to na silu?
I jos jedna sitnica, Kina i Rusija kupuju ogromne kolicine zlata bas iz razloga sto hoce da uvedu gold standard, isti onaj sto je ukinuo nikson 71-e.
Isto tako su vec stvorili i jedni i drugi njihovu verziju SWIFT-a, cekaj samo da zavrse sta su poceli i dolar ce biti dobar samo kao guz papir.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Kini kao velikoj ekonomiji, u daljnjoj ekspanziji i sa velikim slobodnim sredstvima odgovara više ujedinjena europa kao partner nego desetke država, vlada, pravila….
Može li biti takva Europa, uz to i suverena ?
Teško ili nemoguče sve dok postoje države poput Njemačke, bezobrazno uskogrudne, bahato licemjerne u stilu “Što je dozvoljeno Jupiteru, nije volu”
Volova je sve manje, što stvara “duboku zabrinutost” Berlina i posljedično Bruxelesa

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Zaista, ovo što se događa sa eu, sad već možemo stavljati eu u navodnike, jer se radi prvenstveno i osnovno o ujedinjenju kapitala…na dugovima Grčke (koju nije za žaliti ako je točno da je tamo minimalna mirovina 800€), zaradile su debelo – njemačke banke, a kad su se dugovi ‘krpali’, otkrilo se da je u Grčku otišlo npr i 300 milijuna slovenskog kapitala…?
Ili, kad je Hrvatska spustila kvotu izlova ribe u Jadranu, iz eko razloga, Italija je za toliko povećala izlov.
I nekom je čudno što jačaju suverenistički pokreti i stranke?

Aga
Gost
Aga
1 godina prije

Hm pa zbilja “težak” izbor birati između dva gospodarstva skoro pa istog realnog BDP ,s time da jedni imaju USA 300milijuna ljudi, a drugi Kina 1.300milijuna dakle 10puta vise. Pa fakat to nije ni ista kategorija, Kina, Indija i Rusija 3mlrd ljudi su dakle vise nego očiti pobjednik globalizacije. Masa vlada!

Aga
Gost
Aga
1 godina prije

Amerika i Europa su same sebi glogov kolac zabile u srce. Trazenjem jeftine radne snage na drugom kraju svijeta, pokraj milijuna svoje, umjesto da je ulagala u rubne djelove Europe ,cak su se odricali tehnologije ma.idioti pohlepni ,vlastita je pohlepa kostala Europu ekonomskog i nacionalnog blagostanja svih drzava…

Vrdalama
Gost
Vrdalama
1 godina prije

Sta bi sa lukom u Pireju i arheoloskim nalazistima? Mislim na delu luke koju su Kinezi kupili.

Sarka
Gost
Sarka
1 godina prije

Nista, jos je tamo.

Splitexpress
Gost
Splitexpress
1 godina prije

Cijela povijest Evrope počiva na pljački,najprije prekomorskoj,a kad je nestalo toga jer su se drugi opametili, dobro došla i kontinentalna,ali zbog siromaštva i veličine brzo je potrošena?Sada bi trebao novi model ali ga je teško naći,zbog one stare poante iz vica,ima budala ali nemaju novaca?Kako Kinezi mogu prevariti Hrvate,nikako jer jednostavno nemaju novaca,a sve što daju i tako neće dobiti nazad,a povećati će se dug koji i tako nikada neće biti vraćen?Javlja se zabrinutost iz Njemačke za kinesku dužničku zamku Hrvatskoj,a kada su oni pljačkali(jer kupovinu telekoma ne mogu drugačije nazvati?) onda je to bila tržišna utakmica!
Hrvatskoj vladajućoj kasti treba privid aktivnosti,pa bio to i nepotrebni most?U petak sam bio sa sinom na sajmu u Celju,pa ljudi podsjetilo me na Zagrebački sajam iz najboljih dana,ali šok je bio povratak preko zagorja,sa slovenske strane kuće i okućnice sređene,dućani rade,kad pređete Sutlu i prelaz je već potvrda da se ulazi u ništa,kuće zapuštene i napuštene,ni gostione ne rade,nema žive duše,tu i tamo starac ili starica na autobusnoj stanici?Danke Deutschland,pomislim na pjesmuljak splitskog netalentiranog kantautora,u izvedbi njegove netalentirane žene,kojom je želio zahvaliti BND-u na demokraciji u Hrvatskoj u devedesetim,ako ovi što položiše živote za slobodu mogu vidjeti naslijeđe,moraju biti zadovoljni?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
54
0
()
x