“Polarni put svile” predstavlja početak nove ere u povijesti čovječanstva

21 komentar

Govoreći na drugoj konferenciji “Jedan pojas – jedan put” u Pekingu, na kojoj je sudjelovalo 37 čelnika država, predsjednik Rusije Vladimir Putin je objavio namjeru da ujedini ruski Sjeverni morski put s kineskim Pomorskim putem svile. Ova najava ne bi trebala biti iznenađenje za bilo koga tko je obraćao pozornost na blisko strateško zbližavanje između dviju zemalja, još od objave saveza između Euroazijske ekonomske unije i inicijative Novog puta svile.

Proširenje pomorskog dijela kineskog infrastrukturnog mega-projekta puta predstavlja snažan poticaj za transformaciju posljednje neistražene granice na Zemlji, pretvarajući Arktik iz geopolitičke zone sukoba u novu paradigmu međusobne suradnje i razvoja.

“Koncepti Velikog euroazijskog partnerstva i Novog puta svile ukorijenjeni su u principima i vrijednostima koje svatko razumije. Te vrijednosti su prirodne težnje naroda da žive u miru i harmoniji, da imaju koristi od slobodnog pristupa najnovijim znanstvenim dostignućima i inovativnom razvoju, uz očuvanje svojih kultura i jedinstvenih duhovnih identiteta. Drugim riječima, ujedinjuju nas dugoročni strateški interesi”, rekao je Vladimir Putin.

Nekoliko tjedana prije ovog govora je Rusija na konferenciji “Arktik – Teritorij dijaloga” predstavila hrabar plan za razvoj Arktika. Ovaj hrabri plan je povezuje s Velikim euroazijskim partnerstvom, ali ne samo proširivanjem cesta, željeznica i novih gradova na Daleki istok, nego i širenjem znanosti i civilizacije na teren koji se dugo smatralo potpuno negostoljubivim. Na ovoj arktičkoj konferenciji su Kina i Rusija potpisale su prvi  sporazum o znanstvenoj suradnji, uz uspostavu “Kinesko-ruskog Arktičkog istraživačkog centra”, koji će raditi kao dio Polarnog puta svile.

Inicijativa”Jedan pojas – jedan put” je već je osvojila veći dio Afrike, jer željeznica, luke i ostala infrastruktura povezani s inicijativom daju dašak svježeg zraka zemljama koje su dugo bile taoci diktata MMF-a i Svjetske banke.

Pakistan i veći dio jugozapadne Azije također sve više pristupaju kineskom projekti, kroz rastući gospodarski koridor Kine i Pakistana. Sedamnaest arapskih zemalja se 15. i 16. travnja uključilo u osam velikih infrastrukturnih projekata Novog puta svile, a veći dio Latinske Amerike se pridružio stotinama milijardi dolara vrijednim infrastrukturnim projektima. Italija je 23. ožujka prihvatila novi okvir inicijative “Jedan pojas – jedan put” , a  Grčka se 9. travnja pridružila zemljama srednje i istočne Europe u savezu “Kina+16”.

Euroazijska ekonomska unija je sada u završnim fazama za zaključivanje dugo planiranog gospodarskog ugovora između Kine i ruskog ekonomskog bloka. Iako je Amerika od početka kineske inicijative u više navrata pozivana u “Jedan pojas – jedan put”, strukture NATO pakta i Deep State, koje manipuliraju Zapadom i stvarni su kreatori američke vanjske i unutarnje politike, nisu dopustile pozitivan odgovor Washingtona.

Strategic Culture Foundation

Novi put svile
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Brave new world
4 godine prije

Nekima se neće svidjeti ta nova era, pa treba vidjeti kakav će biti odgovor. Mozda ovaj polarni put svile postane supstitut za rutu juzno kineskog mora cime kina ima alternativu za slucaj sukoba u tom dijelu, a to je jos dodatni razlog da se nekima upale svi alarmi. Kad kinezi izgrade svoju flotu nosača aviona prokuhat ce daleki istok i tada ce se poceti rjesavati de facto status otoka u juzno kineskom moru i pitanje tajvana. Pitanje je i hoce li biti realiziran most preko kurilskih otoka za spajanje japana sa kopnom sto guraju rusi, a japanci stidljivo odobravaju. Samim tim činom japan ce poceti kliziti iz domene utjecaja SAD-a sto ce dodatno komplicirati njihovu projekciju snage u aziji. Američki stratezi su toga svjesni i pred njima je tesko razdoblje donosenja za njih dobrih odluka. Bilo kako bilo stari poredak se mijenja i mozda svjedocimo pocetku kraja americkog imperija, bas… Čitaj više »

ribar
4 godine prije

globalno zatopljenje
prava stvar

Frodo
4 godine prije

Nažalost veselje zbog polarnog puta svile je kao tulum ns Titaniku prije katastrofe

AJeTo
4 godine prije

Zelim sve najbolje cijelom projektu, ali moram se zapitati sto to Rusi znaju, a mi ne znamo. Majka priroda je stvorila vec tolika iznenadjenja, umjesto zatopljenja i plovnog puta mogla bi nastati ledena cesta.

samo tako
4 godine prije

Europa, Azija i Afrika su realno jedan kontinet sa tri imena.
Normalno da svako skračivanje ruta vodi prosperitetu
Ono jučer nemoguče postaje sutra moguče i isplativo
Nije li u tome sva čar ljudskog razvoja ?

mladen3x
4 godine prije

Cпасибо Pоссии….

Zadranin
4 godine prije

Nek mi neko objasni zašto amerokenjcima smeta Put svile i Sjeverni pomorski put.

Pa to je prilika da ljudi međusobno trguju bez ikakvih ratova ili tenzija. I to brže nego što postojeći trgovinski putevi fizički dozvoljavaju.

Bit će neće zaradit na ovome.. ma to je to.

Siguran sam.

Pljuc!

Dudi
4 godine prije

Neka pati koga smeta.

politicki nekorektan
4 godine prije

..a vesna se smrz’la….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI