fbpx

“Polarni put svile” predstavlja početak nove ere u povijesti čovječanstva

"Polarni put svile" predstavlja početak nove ere u povijesti čovječanstva 1

Govoreći na drugoj konferenciji “Jedan pojas – jedan put” u Pekingu, na kojoj je sudjelovalo 37 čelnika država, predsjednik Rusije Vladimir Putin je objavio namjeru da ujedini ruski Sjeverni morski put s kineskim Pomorskim putem svile. Ova najava ne bi trebala biti iznenađenje za bilo koga tko je obraćao pozornost na blisko strateško zbližavanje između dviju zemalja, još od objave saveza između Euroazijske ekonomske unije i inicijative Novog puta svile.

Proširenje pomorskog dijela kineskog infrastrukturnog mega-projekta puta predstavlja snažan poticaj za transformaciju posljednje neistražene granice na Zemlji, pretvarajući Arktik iz geopolitičke zone sukoba u novu paradigmu međusobne suradnje i razvoja.

“Koncepti Velikog euroazijskog partnerstva i Novog puta svile ukorijenjeni su u principima i vrijednostima koje svatko razumije. Te vrijednosti su prirodne težnje naroda da žive u miru i harmoniji, da imaju koristi od slobodnog pristupa najnovijim znanstvenim dostignućima i inovativnom razvoju, uz očuvanje svojih kultura i jedinstvenih duhovnih identiteta. Drugim riječima, ujedinjuju nas dugoročni strateški interesi”, rekao je Vladimir Putin.

Nekoliko tjedana prije ovog govora je Rusija na konferenciji “Arktik – Teritorij dijaloga” predstavila hrabar plan za razvoj Arktika. Ovaj hrabri plan je povezuje s Velikim euroazijskim partnerstvom, ali ne samo proširivanjem cesta, željeznica i novih gradova na Daleki istok, nego i širenjem znanosti i civilizacije na teren koji se dugo smatralo potpuno negostoljubivim. Na ovoj arktičkoj konferenciji su Kina i Rusija potpisale su prvi  sporazum o znanstvenoj suradnji, uz uspostavu “Kinesko-ruskog Arktičkog istraživačkog centra”, koji će raditi kao dio Polarnog puta svile.

Inicijativa”Jedan pojas – jedan put” je već je osvojila veći dio Afrike, jer željeznica, luke i ostala infrastruktura povezani s inicijativom daju dašak svježeg zraka zemljama koje su dugo bile taoci diktata MMF-a i Svjetske banke.

Pakistan i veći dio jugozapadne Azije također sve više pristupaju kineskom projekti, kroz rastući gospodarski koridor Kine i Pakistana. Sedamnaest arapskih zemalja se 15. i 16. travnja uključilo u osam velikih infrastrukturnih projekata Novog puta svile, a veći dio Latinske Amerike se pridružio stotinama milijardi dolara vrijednim infrastrukturnim projektima. Italija je 23. ožujka prihvatila novi okvir inicijative “Jedan pojas – jedan put” , a  Grčka se 9. travnja pridružila zemljama srednje i istočne Europe u savezu “Kina+16”.

Euroazijska ekonomska unija je sada u završnim fazama za zaključivanje dugo planiranog gospodarskog ugovora između Kine i ruskog ekonomskog bloka. Iako je Amerika od početka kineske inicijative u više navrata pozivana u “Jedan pojas – jedan put”, strukture NATO pakta i Deep State, koje manipuliraju Zapadom i stvarni su kreatori američke vanjske i unutarnje politike, nisu dopustile pozitivan odgovor Washingtona.

Strategic Culture Foundation

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
21 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije

Nekima se neće svidjeti ta nova era, pa treba vidjeti kakav će biti odgovor. Mozda ovaj polarni put svile postane supstitut za rutu juzno kineskog mora cime kina ima alternativu za slucaj sukoba u tom dijelu, a to je jos dodatni razlog da se nekima upale svi alarmi.
Kad kinezi izgrade svoju flotu nosača aviona prokuhat ce daleki istok i tada ce se poceti rjesavati de facto status otoka u juzno kineskom moru i pitanje tajvana.
Pitanje je i hoce li biti realiziran most preko kurilskih otoka za spajanje japana sa kopnom sto guraju rusi, a japanci stidljivo odobravaju. Samim tim činom japan ce poceti kliziti iz domene utjecaja SAD-a sto ce dodatno komplicirati njihovu projekciju snage u aziji.
Američki stratezi su toga svjesni i pred njima je tesko razdoblje donosenja za njih dobrih odluka.
Bilo kako bilo stari poredak se mijenja i mozda svjedocimo pocetku kraja americkog imperija, bas kao sto je prelazak germana preko rajne bio nagovjestaj kraja rimskog carstva.

Tomaz
Gost
Tomaz
1 godina prije

“Kad Kinezi izgrade svoju flotu nosaca aviona” gdjes to procito strucnjak , ne znam dab nesto tako planirali nit Rusi nit Kinezi , previse nekoristno , nepotrebno i preskupo …

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije

Tomaz, ako neznate da kinezi trenutno imaju dva nosaca, u gradnji je treci i jos planiraju 3 do 2030 onda ste u ozbiljnom zaostatku sa aktualnostima.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Brave
Ugodno sam iznenađena, do kud se ? vinula u razmišljanju, pa neću sitničariti.
Ali nešto drugo: ” Iako je Amerika od početka kineske inicijative u više navrata pozivana u “Jedan pojas – jedan put”, strukture NATO pakta i Deep State, koje manipuliraju Zapadom i stvarni su kreatori američke vanjske i unutarnje politike, nisu dopustile pozitivan odgovor Washingtona.”
Pa naravno da nisu. Oni koji upravljaju sa usa i eu sasvim sigurno ne žele uspjeh tih naroda i nacija…

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije

Neka si se ti meni ugodno iznenadila.

ribar
Gost
ribar
1 godina prije

globalno zatopljenje
prava stvar

Frodo
Gost
Frodo
1 godina prije

Nažalost veselje zbog polarnog puta svile je kao tulum ns Titaniku prije katastrofe

Tomaz
Gost
Tomaz
1 godina prije

To je samo tvoje misljenje stručko , to da skrati put iz Azije za severna pristanisca Eu za15- 20 dana je verovatno nebitno jel

mars
Gost
mars
1 godina prije

@ Frodo – objasni.

Frodo
Gost
Frodo
1 godina prije

Šteta od globalnog zatopljenja bit će neizmjerno veća od te male koristi

ribar
Gost
ribar
1 godina prije

Frodo
koja šteta?

AJeTo
Gost
AJeTo
1 godina prije

Zelim sve najbolje cijelom projektu, ali moram se zapitati sto to Rusi znaju, a mi ne znamo. Majka priroda je stvorila vec tolika iznenadjenja, umjesto zatopljenja i plovnog puta mogla bi nastati ledena cesta.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Neki kažu da je tamo toliko hladno da i pingvini žicaju antifriz.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

@ onaj najgl…..veći Dalton
Je, istina je. Ali zato Rusi proizvode svu tehniku (od pusaka pa nadalje), koja normalno funkcionira i na -40. Nato je pokusao izvesti vjezbu na vrlo niskim temperaturama, pa su ostali iznenadjeni da dobar dio njihove tehnike na tim temperaturama ne sluzi nicemu. Cak im je nuklearna podmornica ostala zaglavljena pri izranjanju na sj. polu. Rusima su to manje-vise ocekivani uvjeti, pa su spremni za njih. Pretpostavljam da ce se i Nato uskoro prilagoditi tamosnjim uvjetima, ali su Rusi ipak u prednosti, jer su oni to vec davno napravili.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Znaju da čovjek nije uzrok ovog zatopljenja, čak i ako su brojke točne. Dokazi: povjest Rima, geološka povjest, kada su nastupala zatopljenja, a nije bilo – čovjeka.
U školi se uči da su Sicilija i Libija bile žitnice Rima… A i da je Sahara nekad bila zelena.
Btw, ima i jedan članak ruskog metereologa, jučer vidjela, mislim kurir rs…

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Europa, Azija i Afrika su realno jedan kontinet sa tri imena.
Normalno da svako skračivanje ruta vodi prosperitetu
Ono jučer nemoguče postaje sutra moguče i isplativo
Nije li u tome sva čar ljudskog razvoja ?

mladen3x
Gost
mladen3x
1 godina prije

Cпасибо Pоссии….

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije

Nek mi neko objasni zašto amerokenjcima smeta Put svile i Sjeverni pomorski put.

Pa to je prilika da ljudi međusobno trguju bez ikakvih ratova ili tenzija. I to brže nego što postojeći trgovinski putevi fizički dozvoljavaju.

Bit će neće zaradit na ovome.. ma to je to.

Siguran sam.

Pljuc!

Jbg
Gost
Jbg
1 godina prije

Amerika u velikom djelu zivi od vojne industrije

Dudi
Gost
Dudi
1 godina prije

Neka pati koga smeta.

politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan
1 godina prije

..a vesna se smrz’la….

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
21
0
()
x