fbpx

Rekvijem Le Mondea za liberalnu Europu: “Na scenu stupaju autokrati s Istoka”

Rekvijem Le Mondea za liberalnu Europu: "Na scenu stupaju autokrati s Istoka" 1

“Moderna Europa puca po šavovima i više nije u stanju govoriti s pozicije snage, dok američki vođa Donald Trump nastavlja svoje subverzivne aktivnosti, produbljujući razlike”, piše francuski Le Monde. Sve to stvara preduvjete za kardinalne promjene u svijetu, gdje “umorni predstavnici starih zapadnih demokracija” ustupaju mjesto “autokracijama”, koje utjelovljene u Rusiji, Kini i zemaljama Bliskog istoka dobivaju snagu, upozorava autor.

Već na samitu G20 u Hangzhou u Kini 2016. godine je svijet počeo mijenjati boju, budući da su jake vođe izvan Europe i SAD-a počele samopouzdanije jačati svoje pozicije i širiti svoju sferu utjecaja, dok je Zapad i dalje gradio iluzije, napominje Le Monde.

U međuvremenu je Xi Jinping trijumfalno primao u goste u Kini, dok je Vladimir Putin uspješno “pripojio Krim” i pomogao Basharu Al-Assadu da zadrži kontrolu nad Sirijom, a Recep Tayyip Erdogan se uspio nositi s pokušajem državnog udara u Turskoj i započeo žestoku kampanju protiv opozicije, piše francuski list.

Sve to stvara preduvjete za kardinalne promjene u svijetu, jer umorni predstavnici starih zapadnih demokracija ustupaju mjesto autokratima koji su stekli snagu i predstavili su se javnosti.

Dvije godine kasnije, na summitu G20 u Buenos Airesu, tabor “zapadnih demokrata”  se već znatno smanjio, tvrdi autor. Zvijezda mladog francuskog predsjednika nade Emmanuela Macrona “potamnjela je” zbog prosvjeda i nemira u Parizu, kao i zbog njegove nemoći na europskoj razini. Njemačka kancelarka Angela Merkel, zbog problema s avionom, propustila je zajedničku fotografiju lidera na kojoj su “protivnici prosvijećenog zapadnog liberalizma” imali istaknuto mjesto. Xi Jinping, Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan “sijali” su još primjetnije nego dvije godine ranije, kaže se u članku.

Štoviše, u pozadini ekscentričnog američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji sa zadovoljstvom sabotira velike međunarodne događaje, svi su izgledali kao “suzdržani i diplomatski političari”. Takva politika Trumpa obeshrabruje saveznike Zapada, dok “jake vođe” Istoka slave svoj trijumf, ističe Le Monde.

G-20 Argentina 2018
FOTO: G-20 Argentina 2018

Na primjer, Xi Jinping je proveo ustavnu reformu u Kini i postao cjeloživotni vođa. Sada aktivno oblikuje kinesku gigantsku sferu utjecaja i gospodarsku ekspanziju kroz projekt “Put svile”, istodobno stvarajući veliku mrežu unutarnjih kontrola, kaže se u članku.

“Iskoristivši loš imidž i protekcionizam Donalda Trumpa, pojavio se u Davosu kao glasnik multilateralizma i otvorenosti gospodarstva, iako je kinesko tržište još uvijek zatvoreno za zapadne tvrtke. On čak kaže da brani kineski koncept ljudskih prava, koji se, blago rečeno, ne uklapa u Povelju UN-a”, tvrdi autor.

Što je još ozbiljnije, kineske vlasti opovrgavaju tvrdnju da podizanje životnog standarda nepovratno podrazumijeva promicanje demokratskih ideja i težnju za slobodom.

“U Aziji se stvara novi svijet, ali to nije slobodan svijet”, piše u svojoj knjizi “Put svile” povjesničar Peter Frankopan.

U međuvremenu je ruski čelnik Vladimir Putin, “nakon pripajanja Krima”, pokrenuo privatizaciju Azovskog mora, kojeg je Rusija prije dijelila s Ukrajinom, piše Le Monde.

“Malo prije summita u Buenos Airesu su ruske snage zadržale ukrajinski brod s 24 mornara, koji imaju status talaca. Štoviše, ovaj korak nije izazvao posebnu reakciju na Zapadu, osim otkazivanja sastanka s Trumpom. A oni koji su osumnjičeni za kemijski napad na bivšeg agenta Sergeja Skripala su otvoreno govorili na ruskoj televiziji i dobili zaštitu od vlasti, dok je Kremlj i dalje širio propagandu na internetu kako bi utjecao na izbore u inozemstvu”, žali se autor.

Putin nastavlja šahovsku igru sa Zapadom, iskorištavajući i najmanju grešku svojih protivnika i gigantomaniju Donalda Trumpa, što je ilustrirano neugodnom konferencijom za novinare u Helsinkiju 13. srpnja, na koju je američki predsjednik, protiv volje svojih tajnih službi, bio u nazočnosti ruskog kolege”, objašnjava Le Monde.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u međuvremenu nastavlja “otimati, zatvarati i mučiti” pristaše klerika Gülena, koji su okrivljeni za pokušaj državnog udara, čak uz pomoć mreže svojih lobista i zastupnika u mnogim zemljama, od Sjedinjenih Država do Rusije i Irana, piše u članku.

A saudijske vlasti, koje je Turska optužila za ubojstvo opozicionog novinara Jamala Khashoggija, i dalje jačaju veze s Rusijom i drugim “autoritarnim” zemljama, kojih je  sve više i više”, naglašava autor.

Indijski premijer Narendra Modi, koji je preuzeo “najveću demokraciju na svijetu”, promijenio je kurs prema “hindu nacionalizmu, na štetu muslimana i aktivista za ljudska prava”, a na predsjedničkim izborima u Brazilu je pobijedio nekad posve nepoznat krajnje desni kandidat Jair Bolsonaro, piše Le Monde.

Modi - Indija
FOTO: Narendra Modi

U međuvremenu, tabor zapadne demokracije je potkopan iznutra, kako u Europi tako i u Sjedinjenim Državama, naglašava članak.

Kolaps tradicionalnih stranaka u takvim zemljama kao što su Francuska, Italija, Španjolska, Grčka i druge često je praćen porastom ultradesnih populističkih stranaka, koje nastoje profitirati na nezadovoljstvu ekonomskom krizom i situacijom s priljevom migranata.

“Kriza 2008. godine pogoršala je nepovjerenje prema europskim institucijama, a posebno se odražava u kulturnom odbacivanju elita i imigranata, dakle s dvije strane otvorenosti granica”, objasnio je politolog Ivan Krastev u intervjuu za Le Monde.

Vlasti u Austriji, Italiji i Bugarskoj čine krajnje desne stranke. Međutim, to nije osuda tradicionalnih pokreta, koji u nekim slučajevima čine koalicijske vlade, autor bilješke.

“Migracijska kriza 2015. je služila kao izgovor da ultranacionalističke vlasti Mađarske i Poljske odbace liberalna pravila Bruxellesa”, tvrdi autor.

Štoviše, svi ovi ideološki pokreti širom svijeta danas osjećaju potporu Sjedinjenih Država, gdje je pobjeda Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima “okrenula globalnu ravnotežu” i lišila Washington tradicionalne ulogu “vođe slobodnog svijeta”, navodi se u članku.

Kao rezultat toga, Europa “puca po šavovima”, a europski lideri, uključujući i Angelu Merkel i Emmanuela Macrona, nemaju snage ustati protiv Trumpa, izvještava Le Monde.

Europa više ne igra s pozicije moći, napominje autor. Ona ostaje druga ekonomska sila svijeta, ali sumnja u sebe i puca po šavovima. Grčka kriza bila je prva pukotina raskola. U njoj su se sudarile dvije Europe – sjeverna i južna. Prva je karikirala sliku o Grcima kao lijenčinama koje ne rade ništa i troše novac radnika sa sjevera, a Nijemci su bili marljivi mravi koji su nastojali nametnuti stroge mjere grešnicima koji se ne mogu pokajati. Bilo je prilično ratobornih izjava, a Europska unija u nedostatku rasta nije mogla pravilno raspodijeliti oskudne plodove. Osim toga, EU je odbila priznati bilo kakvu krivnju, iako je čak i Međunarodni monetarni fond primijetio da je “podcijenio” negativne učinke štednje nametnute Ateni.

U ovoj podijeljenoj Europi se 2015. godine počela pogoršavati migracijska kriza, s kojom se europske vlasti nisu mogle nositi, kaže se u članku.

Njemačka, Austrija i Švedska prihvatile su značajan dio izbjeglica, što je dovelo do zamjetnog jačanja ultradesnice među biračima, nezadovoljnih takvom politikom. Istovremeno, ostatak Europe nije pokazao mnogo solidarnosti prebacivanjem na te tri zemlje integraciju migranata, dok su u Italiju i Grčku dolazili novi.

Mađarski premijer Viktor Orban, čije je rejting u to vrijeme pao, predstavio se kao glasnik borbe protiv “invazije” migranata, a podržale su ga i zemlje srednje Europe. Optuživši EU da potkopava “europski identitet”, Poljska i Mađarska iskoristile su migracijsku krizu kako bi izazvale Bruxelles u načelima vladavine prava i slobode medija, piše Le Monde.

Migranti Europa
FOTO: ilustracija, Migranti

Britanski glas za napuštanje Europske unije je jasno pokazao cijelom svijetu da je Europa itekako “smrtna”. I dok Europska unija još uvijek uspijeva ostati čvrsta i ujedinjena u sukobu s proturječnim zahtjevima britanske vlade, ova prividna jednoglasnost se teško može sakriti od pukotina koje su prošle kroz zidove europske kuće, tvrdi autor.

U međuvremenu, američki vođa Donald Trump nastavlja svoje “subverzivne aktivnosti”, otvoreno pozdravljajući Brexit i napadajući Teresu May, koja, po njegovom mišljenju, zauzima “previše pomirljiv” stav prema EU. Trump se također povukao iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, napustio je sporazum o iranskom nuklearnom programu koji je potpisan 2015. i usprotivio se Ugovoru o ukidanju projektila srednjeg i kratkog dometa.

“Ove se odluke uvijek donose jednostrano i bez uzimanja u obzir suprotnih stajališta, a najčešće se objavljuju putem Twittera. Američka diplomacija postala je jedna velika poker igra u kojoj Donald Trump otkriva karte nakon svakog poteza”, navodi autor.

Isto tako, Trump je iznenada najavio povlačenje američkih vojnika iz Sirije, upozoravajući barem svoje saveznike, iako mnoge obavještajne službe izražavaju uznemirenost i upozorenja o tekućoj aktivnosti terorista, piše u članku.

“Sirija je postala težak poraz za zapadni tabor. Nakon što je Barack Obama, kao odgovor na kemijski napad 2013. godine, odbio intervenirati, Rusija se mogla vratiti na Bliski istok. Spasila je Bashara Al-Assada koji  je padao u ponor  i omogućila mu da vrati teritorij zemlje, uz odlučnu potporu Irana. Moram reći da je povlačenje američkih vojnika uglavnom u rukama Teherana, kojeg se sada navodi kao glavnog neprijatelja Washingtona, nakon spektakularnog pomirenja Donalda Trumpa s Kim Jong-unom”, piše Le Monde.

Sada sudbinu Sirije, koja je dugo bila predmet mirovnih pregovora u Ženevi pod pokroviteljstvom UN-a, Pariza i Washingtona, odlučuju Moskva, Teheran i Ankara, navodi se u članku.

Ove tri države igraju vlastitu igru i brane vlastite interese u regiji, “ne brinu o ljudskim pravima ili kažnjavaju zločina sirijskog režima” i neće preuzeti “ulogu žandara svijeta”, koju Amerika pod Trumpom ne želi igrati, objašnjava autor.

“U novom poretku XXI stoljeća, Xi Jinping igra va banque, Putin igra šah, Trump igra poker, Erdogan svoju tavlu (backgammon), Mohammed bin Salman igra okrutnu videoigru, a britansko vodstvo beskrajno puca po bankama. Što se tiče Europljana, čini se da su zadovoljni pasijansom, iako se stol na kojem šire svoje karte ruši pred njihovim očima”, zaključuje autor.

Čini se da su dani kada je američki publicist Francis Fukuyama predvidio “široko rasprostranjenu zapadnu liberalnu demokraciju kao konačni oblik bilo koje vlade” nakon raspada Sovjetskog Saveza daleka prošlost, zaključuje Le Monde.

Le Monde

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
80 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
neko ime
Gost
neko ime
2 godine prije

Samodopadnost, egocentrizam, nedostatak samokritike, negiranje stvarnosti, dekadencija i moralni hazard… nekako sve što izvire iz ovog članka zvuči poznato i već viđeno u povijesti…
Samo se nadam da se i ova Pax (Anglo-)Americana neće srušiti u ogromnom svjetskom ratu, kao što je to puno puta bio slučaj…

робокап
Gost
робокап
2 godine prije

А што би Мађарска,Пољска ,Чешка .словачка,Аустрија Пристале да приме МУСЛИМАНСКЕ МИГРАНТЕ.Нису имале колоније ко Енглеска,Француска,Италија,Холандија,Португал по данашњем исланмском свету али су били тамо ГОСПОДАРИ ЖИВОТА И СМРТЗИ–ред је да ИХ и приме.Балканске земље–Словенија,Хрватска,Србија,Црна Гора,Бугарска,Румунија,Молдавија,грчка су се 4 Века клале саОсманлијама гинући зату КОЛОНИЈАЛИСТИЧКУ ЕВРОПУ и од Отоманске империје у оставштину… Pročitaj više »

GanicusPrvi
Gost
GanicusPrvi
2 godine prije
Reply to  робокап

Ja kao musliman mogu reci slobodno da ste dobrim dijelom u pravu.Zemlje koje su bile kolonijalisti i vijekovima pljackale ovr ljude a i sad izazivaju ratove neka ih prime.samo imajte jedno na umu da ovdje nisu samo muslimani ima i krscana budista hindusa samo je nekako kul govoriti da su… Pročitaj više »

робокап
Gost
робокап
2 godine prije
Reply to  GanicusPrvi

П ато су све њихови бивши поданици.Е сад док су их вековима пљчкали а и сад били су добри е кад су због неразвијености кренули за бољим животом сад нису добродошли.

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije
Reply to  робокап

Ništa nije slučajno..krenuli su planski i organizirano….Istina je,mnogi od njih za boljim životom,jer su im onaj od prije razrušili i opljačkali isti oni koji upravljaju migracijama…Naseliti će se također kako je unaprijed zamišljeno(osim kad je na vlasti Orban i sl.) Najblesavije je vjerovati da je plan- njihov bolji život,spas od… Pročitaj više »

Crvenkapica
Gost
Crvenkapica
2 godine prije
Reply to  nonwo

Pa dosad su to shvatili. I ipak dolaze. Zašto?
Socijalni pokusi ovog tipa rađeni su prvo u jednom malom engleskom gradiću gdje su neki mogli radit što hoće. Bez reakcija vlasti.

Crvenkapica
Gost
Crvenkapica
2 godine prije
Reply to  GanicusPrvi

Ganicus. Jako dobro da je ovaj komentar baš ovdje. Naime, iz meni nepoznatih razloga, uvijek se pretpostavlja (a znamo tko bi htio da imamo te komplekse krivice), da su samo bijelci – rasisti. Drugo, iskreno mi je žao da u svojoj zemlji trebaš saznavati što takvi misle o tebi. A… Pročitaj više »

shah
Gost
shah
2 godine prije
Reply to  робокап

погрешно је стављати аустрију, словенију и хрватску у контекст балкана, албаније, бугарске, босне, србије. исто је погрешно стављати бугаре у контекст славена.

робокап
Gost
робокап
2 godine prije
Reply to  shah

Балкан је све од Трста и ДЕСНО ОД САВЕ И ДУНАВА:

shah
Gost
shah
2 godine prije
Reply to  робокап

дашта, и апенини су исто балкан.

робокап
Gost
робокап
2 godine prije
Reply to  shah

Овако како сам написао је из предмета географија ако си то учи.него кад си тако НАЧИТАН.Које земље припадају ИБЕРИЈСКОМ ПОЛУОСТРВУ;КОЈЕ АПЕНИНСКОМ А КОЈЕ СКАНДИНАВСКОМ ПОЛУОСТРВУ:

shah
Gost
shah
2 godine prije
Reply to  робокап

е па то ти говорим, по теби би и финска била на скандимавском полуотоку, а данска не би била скандинавска земља.

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije
Reply to  shah

Ako možete,ne pišite ćirilicom jer Vas mlađe generacije neće ništa razumjeti a i nama starijima već ide teže,hvala

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije
Reply to  nonwo

To je bila zamolba jer me zanima što pišu ..A vjerojatno i mlađe koji zbilja ne znaju ćirilicu…Ko je dao minus stvarno je mustra…Ne smeta me minus već glupost…

робокап
Gost
робокап
2 godine prije
Reply to  shah

финска јесте део скандинавског полуострва а данска није:Данци ;швеђани ;Норвежани су припадници нордијско_германске групе народа а финци су угро_фински народ:не мешај припадност групи народа и географију:

Mercury
Gost
Mercury
2 godine prije
Reply to  робокап

@ робокап

Koje to posljedice za imperijaliste? Pa nije to slučajna situacija.

Silence
Gost
Silence
2 godine prije
Reply to  Mercury

Točno, migracije su dio globalističkog plana, a taj plan je sadržan u dokumentima UN. Evo samo jednog primjera iz 2011. “Migrant labor is desirable and necessary to sustain economic growth and rise out of the current recession. Migration is important for the transfer of manpower and skills and provides the… Pročitaj više »

Histrion
Gost
Histrion
2 godine prije
Reply to  робокап

prijevod za @nonwo i mlađe: Robokap@: A sto bi Madjarska, Poljska, Češka, Slovačka, Austrija, pristale da prime muslimanske migrante. Nisu Imale kolonije ko Engleska, Francuska , Italija, Holandija, Portugal, po Današnjem islamskom svetu, ali su bili tamo gospodari života i smrti- red je da ih i prime. Balkanske zemlje –… Pročitaj više »

Šok
Gost
Šok
2 godine prije

Nacionalizam uvijek pobjeđuje liberalizam zbog emotivnog naboja koji nosi u sebi. Karte se preslaguju po svijetu zato što to veliki hoće, to je proces koji će trajati godinama, za sada vlada relativni mir, vatrogasnih zabava će bit samo ukoliko veliki hegemoni jako oslabe tako da mali počnu rješavati svoje probleme… Pročitaj više »

shah
Gost
shah
2 godine prije
Reply to  Šok

da, ocitoje da neka nadnacionalna vlada ovo organizira.

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije
Reply to  Šok

Da, nacionalizam pobeduje uvek. Posto je tako primitivan i time osnovan. U svakom stanovnistvu imas najmanje trecinu ksenofoba i nacionalista. Mobiliziraj te i neke marginalce i imas vlast. A mainstream sledi da maksimiraju glasove i oni. Stanovnistvo Evrope se je povecalo sa 0,2 % migranata od 2014. To nije nista,… Pročitaj više »

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije
Reply to  Red Dog

A sta radi, recimo voljeni Orban, dok ih „brani“ od nepostojecih hordi?
Pa, sjebava radno pravo, zaposljava rodbinu i prijatelje i puni svoj bankovski racun.
Ali sad se stampedo krece u tom pravcu.

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije
Reply to  Red Dog

NACIONALIZAM je namjerno “ogađen” ljudima.Venecijansko crno plemstvo(da ne krenemo od Sumera,i još ranije),tate i mame današnjih bankstera,…najgori ljudski šljam koji hoda planetom Zemljom,uzrok svih zala…najviše se boje nacionalizama. A oni sigurno znaju čega se trebaju bojati jer posjeduju sva znanja ikad sakupljena na svijetu.. Nacionalizam je kad VOLIŠ svoju zemlju,svaku… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  nonwo

@nonwo- Upravo zato dr.sc. Božo Skoko definira domoljublje kao pozitivni stav, poštivanja svega što čini domovinu-tradiciju, jezik, povijest…Nasuprot tome nacionalizan i šovinizan karakterizira vrijeđanje i omalovažavanje drugih. Bitno je uspostaviti dobru konvenciju da se izbjegne zabuna. Sam izraz nacionalizam je nažalost vremenom zagađen i teško ga je odvojiti od nacizma.… Pročitaj više »

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije
Reply to  Piretis

Domoljublje su pak ogadili “domoljubi”

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  nonwo

nonwo Babilonska bratstva koja su krenila iz Babilona, između ostaloga koristili su pripadnost plemenu ili etnikumu za izazivanje ratova isto ka nacionalizam nakon formiranja nacija upravo koristeći primitivce iz nacija koje spominješ . . . danas su aktivne sve moguće podjele koje se mogu zamislit

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije

Kme, kme…
Svi su nam krivi sto smo postali glupi i dekadentni poput Svetog Rimskog Carstva pri kraju.
Ali uvideti da si bolestan je dobar pocetak.
Zamisli ludost.
Oni su STVARNO verovali da je pobedio liberalni kapitalizam zauvek i da je dosao Kraj Istorije.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Vrlo inteligentan i realan pogled novinara Le Monde-a na sadašnji povijesni trenutak. To mu je u isto vrijeme i jedina mana – sa statičke pozicije gleda na budući razvoj. Ono što se dogodilo možemo naknadno analizirati i shvatiti što je do čega dovelo, kakav je bio slijed događaja, ali to… Pročitaj više »

Mercury
Gost
Mercury
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

@ Son of Alerik

“autoritarna demokracija” – izmišljanje pojmova? I to kroz oksimoron? Ili samo pljuješ po demokraciji?

“budućnost će pokopati autoritarne režime puno prije” – neće, to su ciklični događaji. Ako su ljudi zadovoljni možeš ih sedlati “liberalnom demokracijom”, ako nisu onda idu “autoritativni” režimi.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Mercury

Naravno da postoji autoritarna demokracija. Vidimo to u Rusiji, u Venezueli, čak i u Kini. I tamo su demokratski izabrali svoje vođe. Demokracija je uvijek vlast većine. Mogu primjerice birači većinom glasova izabrati Madura. Onda on iz te pozicije može zloupotrebljavati ovlasti i ukidati parlament recimo., može zatirati medije, tvrtke… Pročitaj više »

Mercury
Gost
Mercury
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

@ Son of Alerik

Hoćeš reći da ako dođeš na vlast demokratskim putem i onda vodiš državu autoritativno da je to autoritativna demokracija? Od kada to demokracija predstavlja izborni alat?
Uostalom, ako misliš da je demokracija samo način izbora vlade, morati ćeš malo posjetiti riječnik.

oddball
Gost
oddball
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

uglavnom se slažem sa tvojom analizom, da ne ponavljam, uglavnom, mislim da se pokazala kao najveća slabost Europe što je prethodnim desetljećima bila pretjerenao oslonjena na vodstvo amerike, osobito nakon sloma SSSR-a unipolarni svijet se činio kao trajnim stanjem, u međuvremenu su amerikanci povukle neke loše poteze, svijet se prmijenio,… Pročitaj više »

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

vidjet ćemo da je većina nas u suštini – liberali.
puno više egoisti nego liberali

Mercury
Gost
Mercury
2 godine prije
Reply to  Šok

@ Šok Liberalizam je egoizam. Liberalizam postavlja prava pojedinca u centar i predstavlja prava pojedinca na uštrp svega. Liberalizam rastavlja društvo na jedinicu osobe koja je centar sebe. Ako si ti kao osoba u centru i tupi ti se da si ti bitan, onda ćeš naravno raditi sve da to… Pročitaj više »

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  Šok

Šok Pari mi se kako si sve pobuca. Svi imamo ego jer bez ega nebi ni mogli funkcionirat u materijalnome svitu. Stvar je samo u probojnosti ega kroz koji se do uma probije ili ne probije više ili manje duha. Upravo oni koji sebi i drugima petaju etikete ljevičara, desničara,… Pročitaj više »

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  Moreno

“Šok Pari mi se kako si sve pobuca. Svi imamo ego jer bez ega nebi ni mogli funkcionirat u materijalnome svitu” postoji više vrsta ega i njegovih izvedenica,ali jasnoće radi ti ovo uopće ne bi mogao napisati niti pročitati a pogotovo razumjeti da nemaš normalano razvijen ego. ego nije vezan… Pročitaj više »

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije
Reply to  Moreno

Realno,podijeljenost društvenih slkupina je … globalisti(tuđe hoćemo) , suverenisti.(svoje ne damo)..i š.pci (svoje damo).

Crvenkapica
Gost
Crvenkapica
2 godine prije
Reply to  nonwo

Bilo bi sasvim zgodno da redakcija/admini skuplja ovakve zgodne stvarčice, ‘bisere’, te ih jednom objavi, kao izreke.

Histrion
Gost
Histrion
2 godine prije
Reply to  Crvenkapica

Apsolutno, Crvenkapice! Evo ja ću, za 12700 kuna mjesečno.

Histrion
Gost
Histrion
2 godine prije
Reply to  Histrion

Pomislio sam čak i predstavu raditi po ovim komentarima,
ali moram preživljavati od mnogo glupljih tekstova.

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

SoA Aj daj reci ti meni koja je razlika u načinu vladanja Macrona i npr jednoga Orbana . . . čisto tehnički bez predznaka ideologije . . . šta to oni dvojica rade različito u svojim državama prema svojim građanima . . . i daj usporedbu koliko bolje ili lošije… Pročitaj više »

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije
Reply to  Moreno

Tako ti to izgleda kad netko oboli od vlastite pameti i vaznosti(iznimnosti),tome vise ne mozes dokazati nista.Danasnji liberali ustvari svojom retorikom projiciraju vlastite nedostatke i slabosti na politickog protivnika nadajuci se da ce stado popiti sprehu i onda se nakon toga cude kad sa svih strana pocnu dobivati nogu u… Pročitaj više »

Vrijedni radnik
Gost
Vrijedni radnik
2 godine prije
Reply to  Moreno

Molim te ne nagovaraj ga. Mogao bi ozbiljno shvatiti i sve nas ‘podaviti’ svojom kvazi ideologijom i nakaradnim poredjenjima koja niti imaju mjesta niti smisla.

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

“Sve ono što nam smeta u ponašanju EU jest ukidanje sloboda, sklonost vladajućih elita ka hiperprodukciji zakona s kojima se kontrolira svaki aspekt života pojedinca – što vodi prema istoj autoritarnosti koja je konsolidirala Rusiju, Kinu, a EU može samo rastočiti kao stari leut.” Son@neprekidno brkaš kruške i jabuke… EU… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

@Alerik- Onako kako ti prikazuješ liberalizam doista smo svi, manje više, liberali. Jesmo za vladavinu prava i protiv smo povlastica po bilo kojoj osim po socijalnoj osnovi. Međutim liberalizam o kojem govoriš u Europi ne postoji još od M. Thatcher, postoji libertarijanizam i neoliberlizam. A to su ideologije sa greškom.… Pročitaj više »

GoranZemun
Gost
GoranZemun
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Može li se nazivati liberalnom demokratijom ono što dobrovoljno glumi američko pseto? EU je pala stotinama puta na osnovnim postulatima demokratije, a tu računam i Kosovo, kao i upravo sada Venecuelu. Može li demokratija, liberalna, ili bilo koja druga poneti na duši desetine hiljada mrtvih samo u Libiji, plus stotine… Pročitaj više »

Duman
Gost
Duman
2 godine prije

Kada se procita ovaj Rekvijem starog svijeta, lijepo je svedociti kako svijet pljacke, lazi i ucjene odlazi s pozornice. Ovih 30-ak godina je pokazalo da I liberalna laz je pala u vodu. Milioni unesrecenih sirom svijeta aplaudiraju na sahrani ovoj ideologiji.

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

Ovaj lik iz le monda je autistični glup@n,no krajnji zaključak mu je srećom ispravan. Zlu pod imenom liberalna demokracija (u stvari ušminkani feudalizam) je odzvonilo. Ljudi se bude iz tupila u koje ih je decenijama bacala propagandna mašinerija libero-gangsterske klike. Rusija pokazuje put koji treba slijediti, a to je jaka… Pročitaj više »

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  Ivo

Ivo Ja ne vidin kako je EU manje centralizirana od SAD ili ne Rusije nego bivšeg SSSR-a . . . priko 85% zakona koji građane afektiraju na dnevnoj bazi donosi od građana nikad izabrana Trojka, vanjska politika je neupitna . . . pa nemogu kil ribe uvatit u vali di… Pročitaj više »

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije
Reply to  Moreno

kišnicu skupljati je u nekim je usra državama protuzakonito..

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  nonwo

nonwo Jedna od njih je Ohio. Korporacija ima koncesijom dobiveno isključivo pravo za skupljanje i distribuciju vode tako da svaka voda, bez obzira na namjenu, koja nekome triba se mora dobavit samo i jedino od te korporacije.

Histrion
Gost
Histrion
2 godine prije
Reply to  Moreno

Pa to je stvarno jezivo! Ja sam se zgrozio kad sam
pretprošle jeseni sav sretan ubrao desetak kila
vrganja i onda saznao da smijem uzeti samo dvije
kile i još platiti pedesetak kuna za pravo branja.

Crvenkapica
Gost
Crvenkapica
2 godine prije
Reply to  Ivo

Hm. Još je Aristotel rekao da velikim državama odgovaraju tzv despoti.
Ali u današnje vrijeme, pitanje što je velika država? Tehnologija omogućava direktnu demokraciju.
Pa je to idealno vrijeme za provjeriti je li to – najbolje?

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

Lament nad liberalno kapitalistickim poredkom propagandistickog piskarala.
Srecom cak je i njemu jasno da taj sistem propada.
Pun je naivne zaljubljenosti i neke setne tuge nad vremenima kvazi demokratije i kvazi slobode koja odlaze u nepovrat na smetliste istorije.

oddball
Gost
oddball
2 godine prije
Reply to  Riddick

kod ovakvih diskusija je očito teško ostati objektivan, biti svjestan da ništa nije crno – bijelo, liberalno demokratski zapad ima svojih grijeha, da ne pobrojavam, ovdje se često ističu, i treba ih isticati, međutim, ako kritiziraš ponudi nekakvu validnu alternativu, ili da budem plastičan, u koju bi ti zemlju sa… Pročitaj više »

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  oddball

Ja trazim od gore pomenutih da prestanu da se mesaju u unutrasnje poslove suverenih drzava i da se pridrzavaju medjunarodnog prava onda niko nece morati u Nemacku i svi ce ziveti u svojim zemljama. Odbijam da dam odgovor na pitanje sta bi vise voleo da radis kao ekonomska izbeglica u… Pročitaj više »

Miki Maus
Gost
Miki Maus
2 godine prije
Reply to  Riddick

@Ridick 100 pluseva

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Al se ovaj Francuz rasplakao, nigdje tračka nade 🙂

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
2 godine prije

“…kineski koncept ljudskih prava, koji se, blago rečeno, ne uklapa u Povelju UN-a…”

A vrle zapadne demokracije bez grižnje toleriraju saudijski koncept ljudskih prava. Naročito u Jemenu… Koja hipokrizija…

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije

Ne moraš tako daleko…samo do ulica Pariza…

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije

A Le M

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije

Le Mond vidi diktatore po cilome svitu, ali ne vidi Macrona kod sebe doma ☺

Ana
Gost
Ana
2 godine prije

Ih, Ih, bas Le Monde uzeli za referencu!!

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije

Ovo mi sliči na svojevremene žalopojke komunista kako njihov sustav koji je najbolji na svitu žele uništit zli kapitalisti

Slavonac
Gost
Slavonac
2 godine prije

Koji lberali,oni koji zagovaraju svjet bez religije,obitelji i Domovine.Neka znaju da ce Soros i ostale Sekte izgubiti.Velike vrjednosti promicu,uhljebili se u udruge i zavadjaju narode.

Toni
Gost
Toni
2 godine prije

Interesantna je gotovo unisona podrška komentatora svim tekstovima gdje se olajava liberalne demokracije s do sada, kroz poznatu povijest, najvećim ljudskim slobodama i standardom življenja. A isto tako i gotovo unisona podrška autokratskom režimima. Isto tako je interesantna i statistika njemačkog ureda za statistiku o broju Hrvata koji godišnje imigriraju… Pročitaj više »

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije
Reply to  Toni

Jesi ti uopce shvatio da je Hrvatska u istoj EU kao i Njemcka?Zasto bi se ja iz jednog dijela EU trebao iseliti u drugi dio EU da bi ti bio sretan?Kad budes shvatio da je liberalna demokracija=autokracija onda ce ti se posloziti neke kockice.”Ja mogu sta hocu” i “sta se… Pročitaj više »

Toni
Gost
Toni
2 godine prije
Reply to  Mucke

Molim neki argument za tu jednakost, a ne samo parole ispaljivati. Da, ljepota EU je u slobodi izbora, između ostalog i gdje živite. I da, svijet, nikad nije bio bolje mjesto za život. Svi pokazatelji tako ukazuju. Nikad se nije duže, zdravije, slobodnije i bogatije živilo. Vrlo rado te uputim… Pročitaj više »

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije
Reply to  Toni

Toni@
“Svijet nikad nije bio bolje mjesto za život”…
Ti si definitivno na plavoj piluli.
Security, happiness, beauty, and the blissful ignorance of illusion

Toni
Gost
Toni
2 godine prije
Reply to  nonwo

Definitivno nije bio. Kvaliteta zdravstvene skrbi, kvaliteta i dostupnost obrazovanja, duljina života, količina slobodnog vremena, mogućnost putovanja, nikad manja glad u svijetu, nikad duži period bez globalnog rata, itd…itd… Rado pošaljem linkove s egzaktnim podacima kad budem za kompjuterom. A potpuno dozvoljeno je misliti da to nije tako. I da… Pročitaj više »

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije
Reply to  Toni

Da imas dovoljno godina znao bi da su zlatne godine,za one koji nisu dio elite,bile 1970-1995.U odnosu na taj period danas je sve losije(opet za one koji nisu elita) od radnickih prava i zdravstvene zastite do mogucnosti prelazenja sa dna drustva u nekakvu sigurnu zonu “srednje klase”.Jedna petina stanovnistva bivse… Pročitaj više »

Toni
Gost
Toni
2 godine prije
Reply to  Mucke

Imam dovoljno godina.

Toni
Gost
Toni
2 godine prije
Reply to  Mucke

I baš sam volio Jugu, a i danas imam simpatije prema tim vremenima. Ali, hej, iz Juge se nije emigriralo!? Jedino se rađalo više djece, ali to je sad skroz neka druga tema. Nećemo lamentirat zašto, ali svaka država sličnog uređenja završi nestašicom kruha i WC papira. Nažalost, neke i… Pročitaj više »

Nazgul75
Gost
Nazgul75
2 godine prije
Reply to  Toni

Ajd da ti na ove ‘hvalospjeve’ i ‘dizanje u zvijezde’ sto neko rece ‘usminkanog feudalizma’ i tvoje tvrdnje kako ces ‘prostrijeti’ ‘gomile’ dokaza, postavim par pitanja, pa izvoli, ‘pokopaj’ nas u ‘neznanju’. I da ne idemo ‘dalje’ od ovog portala. Spomenu li ti ono ‘cjepivo’ /’vakcine’. Pa sam rece da… Pročitaj više »

Toni
Gost
Toni
2 godine prije
Reply to  Nazgul75

Zato i pitam da si iz zezancije potvrdim ono što već znam. Ne, na ovom portalu sigurno nisu objavljeni članci koji ukazuju na išta navedenog. Objavljuju se pamfleti koji kruže svijetom više godina i nailaze na poklonike koji sebi tepaju da razmišljaju. Dok ih ne prođe…Vjerojatno time kompenziraju neobrazovanost, osjećaj… Pročitaj više »

Crvenkapica
Gost
Crvenkapica
2 godine prije
Reply to  Toni

Gle , repriza. Sad pokušaj skretanja na rak. Da , postoji službeni lijek zapadne medicine zasnovan na eliminiranju lošeg gena.
Nedavno otkriven i drugi, koji funkcionira na samouništenju stanica raka.
“Jedino se rađalo više djece…”
Vidim da nisi svjestan koje i kakve kvalitetne politike to zahtjeva. Prvenstveno ekonomske.

Crvenkapica
Gost
Crvenkapica
2 godine prije
Reply to  Toni

Neuspio pokušaj skretanja na – cijepljenje…
Inače, očekivani životni vijek zadnjih godina pada na Zapadu.

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije
Reply to  Mucke

to,Mucke.

Histrion
Gost
Histrion
2 godine prije
Reply to  nonwo

Ocekivani životni vijek je dulji zbog lijekova koji
produljuju životnu agoniju, ali ne pridonose
kvaliteti života. Bolje je bilo živjeti 60 godina
kvalitetno i zdravo, nego 90 godina, od kojih
pola proživiš u mukama i bolovima.

alan ford
Gost
alan ford
2 godine prije

Vlasnik Le Mondea — hazarski tajkun Pierre Berge i velika hazarska banka Lazard

POVEZANE VIJESTI

Izbornik