Putin će se pridružiti zapadnim liderima na samitu G20

Vladimir Putin govor
21 komentar

Predsjednik Vladimir Putin će u srijedu učestvovati na virtuelnom samitu G20 koji je organizovala Indija, javio je u nedjelju ruski državni medijski kanal Rossiya-1.

Ruski lider je preskočio samit ‘Grupe 20’ u New Delhiju u septembru, kao i kineski predsjednik Xi Jinping.

“Sljedeće sedmice održat će se virtuelni samit G20 i očekuje se da će mu prisustvovati Vladimir Putin”, izvijestila je nacionalna televizija, dodajući da bi taj događaj mogao biti “prva prilika nakon dugo vremena” da će ruski predsjednik i zapadni lideri zajedno učestvovati.

Putin nije pozvan na samit Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) održan ranije ove sedmice u San Francisku. Prema riječima Marata Berdyeva, ambasadora ruskog ministarstva vanjskih poslova i visokog dužnosnika u APEC-u, SAD su rekle da, kao domaćin događaja, „neće pozvati određeni broj lidera zbog činjenice da su oni podliježu sankcijama.”

Putin je u oktobru prisustvovao forumu Pojas i put u Kini, gde se lično sastao sa evropskim liderom, mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, po prvi put otkako su se tinjali sporovi Rusije sa Ukrajinom pretvorili u borbu u februaru 2022. Nakon toga, ambasadori u Mađarskoj iz zemalja članica NATO-a održala je neplanirani „hitni sastanak“ u Budimpešti.

Putin nije prisustvovao ekonomskom samitu BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika) u Južnoj Africi u avgustu, uprkos tome što je bio pozvan, zbog naloga za hapšenje koji je izdao Međunarodni krivični sud (ICC).

U martu je MKS izdao ‘nalog za hapšenje’ za predsjednika, navodeći da je on “navodno odgovoran za ratni zločin” i formalno ga optužujući za otmicu ukrajinske djece. Moskva je odbacila optužbe kao lažne i nazvala MKS politički kompromitovanim. Ruski istražni komitet pokrenuo je krivični postupak protiv glavnog tužioca MKS-a i sudija koji su presudili Putinu.

Odluka MKS-a postala je prvi put da je međunarodni sud izdao nalog za hapšenje lidera jedne od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a.

G20Putinrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
5 mjeseci prije

MMF je prognozirao je u redovnim jesenjim prognozama za svjetsko gospodarstvo da će ruski BDP ove godine porasti za 2,2 posto i za 1,1 posto u 2024.

Putin je izjavio sljedeće na najavu 12. reda EU sankcija protiv Rusije:

“Ne želimo prekidati odnose ni s kim, ali to i ne činimo. Ništa ne zatvaramo – ni vrata ni prozore ni otvore. Nismo u sukobu s europskim društvom. Prolazimo kroz teško razdoblje s europskim elitama. Ako se netko odlučio ograditi, onda je to njegova stvar, sami sebe pljačkaju.”

Aha
5 mjeseci prije

Odrzati se se PRAVI susret, jedino će preplaseni prisustvovati virtuelno
Cega li se samo boji?

tihobl
5 mjeseci prije

Ceda Prasak pruza podrsku Zelenskom.

Max
5 mjeseci prije

Ljudi se zbog njih svađaju a oni se lako nađu.

hiber
5 mjeseci prije

Digitalizirano javljanje iz frižidera.🥶

xyz
5 mjeseci prije

Putine, pošalji svu zapadnu sotonističku jevrejsku bagru u tri pm.

abc
5 mjeseci prije

Porazio je kompletan zapad i kao takav ulazi u istoriju. Neka pati kome smeta.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI