G20 prima Afričku uniju kao stalnu članicu

Africka unija ponuda za G20
5 komentara

Unija od 55 država dobila je službenu ponudu na summitu u New Delhiju u subotu

Afrička unija (AU) službeno je preuzela svoje mjesto kao nova članica skupine G20 vodećih gospodarstava. To je najavio indijski premijer Narendra Modi na summitu Unije koji se održao u New Delhiju u subotu. AU sada ima isti status kao i Europska unija, koja je bila jedini regionalni blok s punopravnim članstvom. Prethodna oznaka Afričke unije bila je “pozvana međunarodna organizacija”.

“Uz odobrenje svih, tražim od čelnika AU-a da zauzme svoje mjesto kao stalni član G20”, rekao je Modi u svom uvodnom obraćanju, a šef Afričkog bloka Azali Assoumani tada je zauzeo mjesto uz svjetske čelnike.

Osnovana 1999. godine, Afrička unija se sastoji od 55 afričkih zemalja i obuhvaća gotovo cijeli kontinent. Države članice kolektivno donose ključne političke i ekonomske odluke. Jedan od glavnih ciljeva AU-a je uklanjanje “preostalih tragova kolonizacije i apartheida”, kao i promicanje jedinstva i solidarnosti među svojim članicama. Južna Afrika je prethodno bila jedina afrička država koja je bila članica G20.

Ideju da AU preuzme stalno mjesto u G20 prvi je zagovarao senegalski predsjednik Macky Sall, koji je u rujnu 2022. rekao Generalnoj skupštini UN-a da bi taj potez značio “da Afrika konačno može biti zastupljena tamo gdje se donose odluke koje će utjecati na 1.4 milijarde Afrikanaca”.

Afrička unijaG20ponuda
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
7 mjeseci prije

Dobro došli 😄 🤣 ! Sad I’m ljepo ukinute i visas da se mogu mirni nauživati 🤣 … Sve to ljepo no jesu li i njih pojedinačno upitali – žele li uopće 🤔 ?! Da se kasnije ne iznenade !

Ich
7 mjeseci prije

I India

Schwarze Hunderte
7 mjeseci prije

Indijski Prime Minister Modi IZRIČITO ZABRANIO Zelenom da se obraća skupu G20 !!!! I nije se obratio 😁 🍸 !

Zbljuvvvv
7 mjeseci prije

Jedan od glavnih ciljeva AU-a je uklanjanje “preostalih tragova kolonizacije i apartheida”, I sta su ucinili povodom 14 africkih zemalja koje su pod kolonijalnom tlakom francuske? Nista! Svatko se sam mora izboriti za svoju slobodu.

Gost
7 mjeseci prije

Sad vise nemorate emigrirati u evropu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI