G20 najavljuje plan uvođenja digitalnih valuta i identifikacija na svjetskoj razini

Digitalni identitet
117 komentara

Čelnici Grupe 20 zemalja složili su se s planom da konačno nametnu digitalne valute i digitalne osobne iskaznice svom stanovništvu, usred zabrinutosti da bi ih vlade mogle koristiti za praćenje potrošnje svojih građana i slamanje neslaganja.

G20, koji se sastoji od vodećih svjetskih bogatih zemalja i zemalja u razvoju i trenutno je pod predsjedavanjem Indije, usvojio je završnu deklaraciju o ovoj temi tijekom vikenda u New Delhiju.

Grupa je prošli tjedan objavila da su se složili izgraditi potrebnu infrastrukturu za implementaciju digitalnih valuta i ID-ova.

Iako je grupa rekla da su već u tijeku rasprave o stvaranju međunarodnih propisa za kriptovalute, tvrdila je da na summitu nije bilo “razgovora o zabrani kriptovalute”.

Mnogi kritičari su zabrinuti da će vlade i središnje banke na kraju regulirati kriptovalute i odmah ih zamijeniti digitalnim valutama središnje banke (CBDC), kojima nedostaje slična privatnost i sigurnost.

Indijska ministrica financija Nirmala Sitharaman rekla je da su u tijeku rasprave o izgradnji globalnog okvira za reguliranje kripto imovine jer vjeruju da se kriptovalute ne mogu učinkovito regulirati bez potpune međunarodne suradnje.

“Indijsko [G20] predsjedništvo stavilo je na stol ključna pitanja vezana uz regulaciju ili razumijevanje da bi trebao postojati okvir za rješavanje problema povezanih s kripto imovinom”, rekla je gospođa Sitharaman prije okupljanja G20.

Glavne stavke o kojima se raspravljalo na summitu u New Delhiju uključivale su izgradnju digitalne javne infrastrukture, digitalnu ekonomiju, kriptoimovinu i CBDC.

Gita Gopinath, prva zamjenica direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), rekla je u videu objavljenom na X, ranije poznatom kao Twitter, da je G20 “pomogao oblikovati globalnu perspektivu o tome kako kreatori politike trebaju postupati s kripto imovinom”.

Također je rekla za Business Today da u raspravama nije bilo “nikakva razgovora o zabrani kriptovaluta, što ukazuje na globalni konsenzus protiv takvih mjera”.

Međutim, neki od prijedloga pozivaju na dodatnu kontrolu nad kriptovalutama koje su decentralizirane i ne djeluju pod kontrolom središnjih banaka.

Kritičari kažu da bi ovi prijedlozi mogli omogućiti vladinim vlastima da nametnu sustav društvenog bodovanja i odluče kako njihovi građani mogu trošiti svoj novac.

Šef EK ponovno naglašava potrebu za digitalnim osobnim iskaznicama

Na summitu je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozvala na digitalne identifikacijske sustave slične putovnicama za cjepivo protiv COVID-19 i na međunarodno regulatorno tijelo za umjetnu inteligenciju (AI).

Pozvala je da Ujedinjeni narodi imaju ulogu u regulaciji umjetne inteligencije i nazvala digitalni certifikat Europske unije za COVID-19 savršenim modelom za digitalne javne infrastrukture (DPI), koje bi uključivale digitalne ID-ove.

“Mnogi od vas su upoznati s digitalnim certifikatom za COVID-19. EU ga je razvila za sebe. Model je bio toliko funkcionalan i toliko pouzdan da ga je 51 država na četiri kontinenta usvojila besplatno,” rekla je gospođa von der Leyen.

“Danas ga WHO koristi kao globalni standard za olakšavanje mobilnosti u vrijeme zdravstvenih prijetnji. Želim još jednom zahvaliti dr. Tedrosu na izvrsnoj suradnji”, rekla je, govoreći o glavnom direktoru WHO-a Tedrosu Adhanomu Ghebreyesusu.

Europska unija trenutačno pokušava uvesti aplikaciju za “digitalni identitet” za cijeli blok koja bi objedinila razne osobne podatke, uključujući putovnice, vozačke dozvole i povijest bolesti.

“Budućnost je digitalna. Proslijedila sam dvije poruke G20. Trebali bismo uspostaviti okvir za sigurnu, odgovornu umjetnu inteligenciju, sa sličnim tijelom kao što je [Međuvladin panel za klimatske promjene] za klimu. Digitalne javne infrastrukture su akcelerator rasta. Moraju biti pouzdani, interoperabilni i otvoreni za sve”, napisala je gospođa von der Leyen na društvenim mrežama.

Nedostatak podrške javnosti

Cato Institute 2023 CBDC National Survey iz svibnja otkrila je da samo 16 posto Amerikanaca podržava usvajanje CBDC-a. Najmanje 68 posto ispitanika reklo je da bi se usprotivilo CBDC-u ako bi vlada počela nadzirati njihove kupnje.

Većina demokrata i republikanaca izrazila je zabrinutost da bi vlada mogla kontrolirati na što ljudi troše svoj novac ili čak isključiti pristup njihovim bankovnim računima.

Vlade pripremaju put za CBDC

Direktorica MMF-a Kristalina Georgieva pohvalila je svoje indijske kolege putem X-a jer su prednjačili u “postavljanju plana za propise o kripto.”

Napisala je da MMF također “pridonosi prijedlozima za sveobuhvatni politički okvir”.

U odvojenoj izjavi, gospođa Georgieva je rekla,

“Predstoji još posla, uključujući područje digitalnog novca i kripto imovine.”

“U tu svrhu, G20 je zadužio relevantne institucije da poboljšaju regulaciju i nadzor nad kripto imovinom—MMF pridonosi prijedlozima za sveobuhvatni politički okvir—i unaprijede raspravu o tome kako digitalne valute središnje banke mogu utjecati na globalno gospodarstvo i financijski sustav ”, dodala je.

Šef MMF-a predložio je da bi vlade, umjesto da priznaju imovinu kriptovalute kao zakonsko sredstvo plaćanja, trebale uspostaviti procese licenciranja i registracije za izdavatelje kripto imovine i usredotočiti se na slično tretiranje njihovih aktivnosti.

Nekoliko velikih gospodarstava, uključujući Japan i Rusiju, ove će godine pokrenuti svoje pilot CBDC-ove.

Nigerija je predstavila eNairu, prvi izdani CBDC na svijetu, iako se pokazao nepopularnim.

Manje od 0,5 posto građana reklo je da je koristilo digitalnu valutu, a pokušaji vlade da potakne njezino korištenje nisu uspjeli.

“The India Stack”

U međuvremenu, Svjetska banka također je pohvalila indijsko korištenje digitalne javne infrastrukture za “poboljšanje financijske uključenosti” i pružanje javnih dobara i usluga u izvješću napisanom za summit G20.

Državni sustav India Stack DPI, koji se sastoji od digitalnog ID-a Aadhaar i interoperabilne platforme za digitalna plaćanja UPI, naveden je kao primjer u izvješću.

G20 vjeruje da DPI mogu služiti ljudima ne samo u financijskom sektoru, već i u domenama zdravstva, obrazovanja i socijalne skrbi.

“India Stack primjer je ovog pristupa, kombinirajući digitalni ID, interoperabilna plaćanja, knjigu digitalnih vjerodajnica i agregaciju računa. U samo šest godina postigla je nevjerojatnu stopu financijske uključenosti od 80 posto – pothvat koji bi bez pristupa DPI-ja trajao gotovo pet desetljeća,” rekla je nizozemska kraljica Maxima, koja je napisala predgovor izvješću.

Kraljica je posebna zagovornica glavnog tajnika UN-a za uključivo financiranje razvoja i bila je jedan od govornika na godišnjem sastanku MMF-a i Svjetske banke u Washingtonu prošle godine.

„Ako su pravilno dizajnirani, CBDC-ovi bi mogli obećavati da će podržati digitalni financijski sustav koji radi za sve. Ali to je važno ‘ako'”, rekla je kraljica Maxima. “Ako su osmišljeni i implementirani imajući na umu uključivanje, CBDC-ovi bi mogli ponuditi mnoge mogućnosti za proširenje pristupa onima koji nemaju bankovne usluge i služenje ranjivima i siromašnima.”

Međutim, njezine izjave u prilog planu naišle su na metu kritika nekih u raspravi o digitalizaciji u Nizozemskoj zbog kršenja norme u vezi s ulogom nizozemske monarhije u politici.

“Maxima otvoreno zagovara novac koji se može programirati; moć u središnjim bankama, bez parlamentarne odgovornosti”, napisao je nizozemski financijski novinar Arno Wellens na X, nazivajući kraljicu “neizabranim dužnosnikom koji je izvan politike prema (nizozemskom) ustavnom zakonu”, a njezine izjave “ozbiljnim napadom na demokraciju”.

Digitalna valutaDigitalni identiteteuG20
Pretplatiti se
Obavijesti o
117 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
onaj najglu...Dalton
7 mjeseci prije

Sinko, kad god pomisliš da za ovaj svijet više nema nade…
Sjeti se onih jastoga iz akvarija restorana na Titanicu. – Baba

Schwarze Hunderte
7 mjeseci prije

A na koncu će dobit 👆 da izbiju oči .

7 mjeseci prije

To će zaživjeti kao i zelena energija…Zamka za papke…
Brics+ se pika , ostalo je za luzere…

Ruža
7 mjeseci prije

” Misli koje vladaju našim osjećajima, koje nam vode i nadziru, pomažu nam da pobjeđujemo ili nas tjeraju da potonemo.”
Mi smo sretni samim time šta smo svjesni svega šta se dešava pa sukladno tome možemo i reagirati. A još mnogi ne vide, ne čuju i ne shvaćaju…

Emiliano Zapata
7 mjeseci prije

S druge strane Briks zemlje vec uvele digitalnu valutu i samo cekaju znak da povuku kesh iz opticaja!

Ovo je kraj slobode, sve je gotovo zahvaljujuci ovcama oko nas koje nemaju pojma da su giljotine pjesma naspram ovog!

Zimek
7 mjeseci prije

Ejbo im pas majku. I hibleru i debelom

Darko
7 mjeseci prije

Rješenje kada se stoka okupi na hrpi riješiti ih onako kako su pokušali Hitlera samo puno efikasnije. Nema tu više drugog lijeka..

hiber
7 mjeseci prije

Steta sto se ne navodi da je Rusija to prva potpisala na G20. Već je i uvela. Za razliku od nje, EU uvodi i “naglašava” da ostaje i gotovina. Zanimljivo je da USA digitalnu valutu niti nema namjeru uvoditi.

Darko
7 mjeseci prije

Bila je to jedinstvena prilika sve ih pobiti okupljene na jednom mjestu oko onog ukrajinskog smeća Zelenskog i američkog govna Bidena..

Max
7 mjeseci prije

Ja ću se ubiti i ostati slobodan.

za slom spremni
7 mjeseci prije

od 01.01.2023. RHrvatska već izdaje digitalne Oosbne iskaznice sa dva čipa.( jedan vas prati kao čip u mobitelu) Po tome smo pprvi u EU eto AP se može pohvaliti da je iako Hrvatska nema šanse da bude u Q20 prestigla države G20.

Ivan Bgd
7 mjeseci prije

Budalastine glupih teoreticara zavera odjednom postadose nasa svakodnevica!
Sta jos treba ovcama da se probude?

Koja
7 mjeseci prije

“Zdravo, ja sam Ljubinka a u Milano me zovu Lulu”

tihobl
7 mjeseci prije

Na summitu je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozvala na digitalne identifikacijske …
Direktorica MMF-a Kristalina Georgieva …

Koga briga za tijela u raspadanju, bankrotiran MMF (sve pare je pozajmio Kijevu koji ce mu vratiti na kukovo ljeto) ili G7 koje su pred bankrotom? Valja pratiti samit G77 jer su tu zemlje u usponu. U Havani na samitu se raspravlja o narednoj deceniji dok ovi godinama vrte stare ploce (od kojih nikad nista ne bude).

tihobl
7 mjeseci prije

Jermenija nakon sto je najavila povlacenje iz ODKB i zatvaranje ruskih baza, nakon sto je odrzala vojne vjezbe sa NATO osokolila se i napala Azerbejdzan.
Nakon bivse Ukrajine dobicemo i bivsu Jermeniju. Dok su iza Jermenije stajali Rusija i Iran ta je zemlja postojala. Sad kad su se oslonili na NATO nestace.
Tako je to kad dovedes na vlast lika koji lici na naseg Hibera.

međed
7 mjeseci prije

Ma neće Rusi digitalnu valutu,
Oni, kao i cijela G20 družba čine to za malog čovjeka koji nije ni svjestan dobrobiti digitalnog novca!
Isto tako, u dućanima su od četiri blagajne, već sada dvije, gdje sam skenerom očitavaš cijene i na kraju platiš karticom, jer većina ne prima gotovinu.
Isti su mu nabili i brnjicu na usta i cijepili ga.
A mali čovjek, glup kakav je, ne vidi da je to sve za njegovo dobro.

JoeP
7 mjeseci prije

Uvođenje CBDC-a je zadnja faza prije ukidanja gotovine, a nisam siguran koliko je to ljudima jasno šta točno znači ukidanje gotovine jer ne primjećujem kako se išta radi na zaštiti odnosno samoobrani.

Zoro
7 mjeseci prije

bez panike ništa od te digitalne valute , Ja je ne želim i nikad je neču prihvatit, a ima nas dosta širom svita nikada ne plačam sa karticama, nemam pametni telefon jedan doli komentira da on se ne sijeća kada je platio novcem nego tim zrakom iluzijom zvane kartice ili još gore mobilni telefon takvi neinteligentni bezveznjaci koji prihvataju sve šta im je jednostavnije i komfornije i što serviraju globalisti, a ovi znaju kako prodat robu mora ti biti privlačna i olakšat život, e ti su glavni krivci za zlo koje nas je snašlo i koji su već stotine miljuna platili glavom a u konačnici če biti više miljardi, šta borba za slobodu na život i smrt počme kasnije više če biti žrtava ko nosi mobilni telefon i plaća karticama saučesnik je, većina ljudi koje znam, nadam se da će im sudac biti milostiv pa da će kao nezreli dobiti… Čitaj više »

Hattori Hanzo
7 mjeseci prije

Ne znam zašto se indijci guraju u tu priču,da je priča da se poradi na kanalizaciji i općenito na higijeni bilo bi ok.Nesposobnu Ursulu ne treba komentirati za nju govore njena (ne)djela.

Graciela
7 mjeseci prije

Lipo je vidit da se zaraćene strane u nečemu slažu…

Lucija, prva
7 mjeseci prije

Da. Baš vidim…

7 mjeseci prije

Istina…

Damir
7 mjeseci prije

Točno, poražen je i službeno prije 10tak godina, sada je kao pile bez glave, pokušava raniti inercijom, potrebno je samo pripaziti neko vrijeme i maknuti mu se s puta dok ne izdahne.

Tadija
7 mjeseci prije

Ma, pustite to su samo teorije zavjere.

throne
7 mjeseci prije

Sto reci samo da procesi transhumanizma u svim smjerovima prema agendama globalnih elita idu dalje. Znam da normalnim ljudima koji to shvacaju nije lako ka ni sto nije ni meni, no ne smijemo klonuti duhom (oduzimanje zivota je najzadnija opcija, ali jos nije doslo tako grozno vrijeme). MAX citam tvoje postove, nije ti lako. Ovo sto kazem nije nista lose, u svemu sto se dogadja u zivotu a koje obiluju s losim stvarima ima i nesto dobroga, makar i u malm kolicinama. Usredotoci se na te male dobre strane zivota i pokusaj graditi nastavak zivota koliko mozes, jer ima svakakvih ljudi u tvome, mome okruzenju i dobrih i zlih. Izaberi ono sto smatras dobrim i s tim idi dalje u zivot, ne kloni duhom, nitko te ne moze slomiti, jedino Ti mozes biti taj koji ce odluciti. A smisao zivota koliko god je bolan i tezak, naci ces u njenoj… Čitaj više »

Schroder
7 mjeseci prije

DA HOCES COVJEKA DA TOTALNO POROBIS:NIKADA NIKADA NE SMIJEMO DA TO PRIHVATIMO

Rimtutituki
7 mjeseci prije

Vracaju nas,strahom i mrznjom na osnovni nivo,zivotinje,instinkta. A mi smo duhovna,spiritualna bica,morali bi da vibriramo stalno na boljim frkvencijama,ili bar da pokusavsmo. Kako? Prvo pijte 2,3 litri vode dnevno( mi smo kao voda) ali bez fluoro,nasao sam samo 2 vode u eu koje gs ne sadrze,evian i acqua panna u staklenoj ambalazi. More,obavezno,plivat,rogiti,gledat u vodi,napiti se to je cisto zdravlje. Stante u periodi,scusante cvrkuta ptica,zubor rijeke. Mnogi ovo ne vjeruju je je previse jednostsvno,a svenire je jednostavsn,Bog je jednostsvan. Sunce,suncajte se,to je nas izvor zivota. Ovo su najjednostavnije stvari da se ocisti malo srednje oko( ghiandola pineale). A imaju i zahtjevnije stvari,disanje,militari,post,meditacija. Nadjite si proplank u sumi,diritto,zatvorite oci i osjetite sunce i energiju prirode,ali osjetite slijepm ocima( nekada sigurno su nasi stari znali da sa njima osjetr,ljude ,mjesta,situacoje) ne kaze se bezveze ” vola,konja,mozes ubit kamencicem ako ga u slijepoocnicu pogodis. Nema straha i mrznje,zavidnosti i zelje za iPhone. To… Čitaj više »

Rimtutituki
7 mjeseci prije

Imperije su najopasnije i rade najgore stvari kad im je kraj najblizi. Cicerone

jaaaaa
7 mjeseci prije

naivčine kod nas svi prave digitalne osobne jer je to nešto moderno

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI