Južnoamerički čelnik poziva Putina na G20

Luiz Inacio Lula da Silva
16 komentara

Brazilac Lula da Silva pozdravio bi ruskog predsjednika na summitu, ali upozorava na rizike povezane s uhidbenim nalogom ICC-a

Ruski predsjednik Vladimir Putin dobit će poziv za sudjelovanje na summitu G20 u Brazilu sljedeće godine, rekao je čelnik te zemlje Luiz Inacio Lula da Silva. No, dodao je da ne može utjecati na brazilsko pravosuđe u vezi s izvršenjem naloga za uhićenje koji je izdao Međunarodni kazneni sud (ICC) u odnosu na ruskog čelnika.

Brazil je izvorni član ICC-a, koji je u ožujku optužio i Putina i Mariju Lvovu-Belovu, državnu povjerenicu za prava djece, da su počinili “ratni zločin” koji uključuje “nezakonitu deportaciju” ukrajinske djece u Rusiju.

Moskva, koja ne priznaje ovlasti suda, odbacila je nalog za uhićenje ICC-a kao ništavan i nevažeći. Također je stavio nekoliko sudaca ICC-a na tjeralicu zbog tog poteza.

Ruski dužnosnici također su opetovano rekli da je odluka o evakuaciji ukrajinske djece iz zone sukoba utemeljena na zabrinutostima za sigurnost, ponavljajući da će maloljetnici biti vraćeni roditeljima ili zakonskim skrbnicima odmah po zahtjevu.

U utorak, govoreći tijekom posjeta Njemačkoj, Lula je izjavio da će “bez obzira na to hoće li Putin otići ili ne, biti pozvan” da prisustvuje summitu G20 koji bi se trebao održati u Rio de Janeiru u studenom 2024.

Brazilski čelnik je, međutim, istaknuo da njegov ruski kolega “mora procijeniti posljedice” takvog poteza, jer je na brazilskom pravosuđu da odluči hoće li postupiti u skladu s nalogom za uhićenje.

“To je sudska odluka. Predsjednik republike ne sudi o sudskim odlukama, on ih poštuje ili ne poštuje. Putin je pozvan na G20 u Brazil, na BRICS u Brazil. A ako prisustvuje, zna što će se dogoditi. Može se dogoditi, a možda i ne dogoditi”, dodao je Lula.

Summit će se održati nakon ruskih predsjedničkih izbora u ožujku 2024. Komentirajući Putinovo potencijalno sudjelovanje na G20, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da predsjednik još nije donio odluku o tome. Putin također tek treba objaviti hoće li se kandidirati za novi mandat.

U rujnu je brazilski predsjednik rekao kako vjeruje da Putin “lako može otići u Brazil” na međunarodne događaje. “Ako sam ja predsjednik Brazila, a on dođe u Brazil, nema šanse da bude uhićen”, rekao je tada.

Lula je također izrazio nadu da će do summita G20 2024. sukob u Ukrajini – koji je rezultirao uvođenjem sankcija Rusiji bez presedana zapadnih zemalja – konačno završiti i da će se međunarodni odnosi vratiti u “normalna vremena”.

G20Lula de SilvaPutinSummit
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
4 mjeseci prije

U Brazilu kao i u EU vecina sudija sorosevci.

Red Dog
4 mjeseci prije

Ja ne razumem zasto se bakcu jos sa tim „sudom“.
Za Velike ne vazi, samo za Male. Sta mozes kao mali ocekivati onda?
Jeli to mazohizam? Jesu li ucenjeni da ne smeju da se ispisu?

Schwarze Hunderte
4 mjeseci prije

Nikada se više ” međunarodni odnosi ” NEĆE vratit u ” normalna vremena ” … NIKADA !

Biti-ili-ne-biti
4 mjeseci prije

Putin će taj manji problemčić oko njegovog hapšenja lako riješiti video konferencijom ili će poslati nekoga drugoga.
Lulica je od samog početka pročitan kao igrač globalista, jer uvjetuje ljudima pomoć tako da se moraju cijepiti, a zalaže se i za rješavanje problema svijeta tako da se sve ovlasti daju UN i WHO.
Slično kao i papa Bergoglio, i ovaj glumac je pročitan, tako da Putin sigurno nije naivan da nasjedne na ovu zamku.

Max
4 mjeseci prije

Lula mi je mutan.

tabula
4 mjeseci prije

Navodna deportacija djece je ratni zločin!? A masovna ibojstva djece u Gazi? I monstruozna ubojstva djece u Iraku (oko 500.000) gdje USA (Albright) jednostavno kaže da je vrijedilo? Ovo je smijurija od suda i očigledno je nečiji bijedni instrument. Valjda bi taj sud po službenoj dužnostii savjesti trebao biti nepristrasan prema svim zločinima i zločincima iz njihove domene.

Antiglobalist
4 mjeseci prije

Lula je dvolula.Mućak.A ovdje daje kontroverzne izjave i Brazil pod njim bi mogao biti kukavičje jaje
u BRICS grupaciji.

držnedaj
4 mjeseci prije

Ovaj laže kad zine

NOME
4 mjeseci prije

južna amerika se zagrijava….u argentini nova vlast koja uvodi dolar kao nacionalnu valutu…venecuela se sprema napasti gvajanu koja je u anglosaksonskoj orbiti, a brazil povečava vojnu prisutnost u regiji prema gvajani…a i faklandsko otočje ponovno dolazi na repertoar…

Zvone
4 mjeseci prije

Nadam se da ruski lider nije toliko glup da ide na taj sumit jer če ga tamo verovatno likvidirati.

abc
4 mjeseci prije

ICC je nelegitiman sud, jer ne hvata Izraelske i američke ratne zločince, koji trenutno sakate palestinski narod i pobijaju palestinsku djecu i žene. Dok god ICC ne bude sudio američkim i izraelskim političarima za genocid i zločine protiv čovječanstva, sve dotle ICC nema prava da presuđuje ostalima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI