G20 spreman za proširenje

22 komentara

Lideri grupe G20 naprednih ekonomija složili su se da Afričkoj uniji dodijele stalno članstvo u toj organizaciji, prema više medijskih izvještaja uoči ovosedmičnog samita u Nju Delhiju.

Blok od 55 afričkih zemalja, koji je trenutno klasifikovan kao “pozvana međunarodna organizacija” od strane G20, imao bi isti status kao i Evropska unija unutar grupe.

Indijski premijer Narendra Modi, čija nacija trenutno predsjedava G20, navodno je u pismu u junu pozvao druge lidere da prihvate Afričku uniju u grupu.

“Ovo će biti pravi korak ka pravednoj, pravednoj, inkluzivnijoj i reprezentativnijoj globalnoj arhitekturi i upravljanju”, navodi se u dokumentu. “Premijer snažno vjeruje u to da se na međunarodnim platformama, posebno afričkih zemalja, više glasa o zemljama globalnog juga.”

Južna Afrika je trenutno jedina stalna članica G20 koja predstavlja kontinent. Egipat i Mauricijus – koji se nalaze u sjevernoj Africi, odnosno na njenoj istočnoj obali – su „pozvani“.

Predstojeće pristupanje Afričke unije potvrdili su novine The Times of India, novinska agencija Bloomberg i ruski dnevnik Vedomosti. Potonji je kao izvor naveo Svetlanu Lukaš, rusku šerpu G20. Ona je istakla da je Moskva među prvima podržala kandidaturu nakon što ju je prošle godine zvanično predložio predsednik Senegala Meki Sal, koji je u to vreme bio i predsedavajući Afričke unije.

Senegalski dostojanstvenik je ranije ove godine tvrdio da će G20 poništiti veliku “nepravdu” prihvatanjem unije u svoje redove. Afričke nacije zajedno drže osmo mjesto u svijetu po BDP-u, rekao je on na ekonomskom događaju u Francuskoj.

Bloomberg je rekao da SAD i njihovi evropski saveznici namjeravaju iskoristiti samit lidera G20 u Indiji, koji je zakazan za ovaj vikend, kako bi pridobili nacije koje imaju dobre odnose s Moskvom i Pekingom. Ruski predsjednik Vladimir Putin i kineski Xi Jinping neće prisustvovati lično, što otvara priliku.

Evropljani, posebno, vide njihovu podršku nastojanjima Afričke unije kao da im daju utjecaj među nacijama kontinenta, objašnjava list.

Afrička unijaG20IndijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
7 mjeseci prije

Još samo kada bi im netko i povjeroval…

hiber
7 mjeseci prije

Zato je Putin izopčen. Čak i Armenija traži njegovo izručenje. Ove godine ni Xi ne dolazi.

Max
7 mjeseci prije

Uzalud.

Schwarze Hunderte
7 mjeseci prije

Ovaj …Jeli im Niger dođe poput počasna gosta – Ili 🤣 …👎

nekoime
7 mjeseci prije

Ku Klux Klan najavljuje tamne oprave za gostovanja…

boro
7 mjeseci prije

evo svi su se upiškili od sreće hahhaahaahh,,,,pa jeste vi stvarno toliko ludi 

goran
7 mjeseci prije

sad bi vi dijelili mrvice sa stola africi,kako ste vi pametni.
a gdje ste bili prošle godine ili pretprošle ili bilo koje druge?
nije vas bilo nigdje niti ste htjeli čuti za to,ali odkad je nastao BRICS ugrožene su vam guzice pa sad nudite mrvice sa vašeg stola.
afrikanci da su pametni ne bi ni trebali razmišljati ni o g7 ni o g20 nego samo o BRICSU

Jomla
7 mjeseci prije

A što znaći ono “G”? 
Malo sam spušten, zbunite zavjesu! 😛 😛 

Red Dog
7 mjeseci prije

Panika.
Samo da ne idu BRICSu.
Prevarice ih kasnije, ali sad je vreme za zicarenje koliko se moze.

Zbljuvvvv
7 mjeseci prije

Kad 14 francuskih kolonija u Africi budu prestali placati kolonijalni danak i kad budu stampali svoju valutu i potjerali stranu vojsku tek onda mogu sjesti za isti stol

Captain
7 mjeseci prije

Očito BRICS jako žulja,pitanje je koliko Afrike više uopće vjeruje Zapadu.
G 20 pokušava sanirati mogući domino efekt koji bi uskoro mogao biti uzrokovan novom svjetskom hijerarhijom.

Nena
7 mjeseci prije

Verovarno proširuju zadnjicu da bi mogli primiti 10 odjednom..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI