Plaće porasle u samo tri države zajednice G20

4 komentara

Izvješće otkriva da su radnici u Kini, Rusiji i Meksiku zabilježili su rast svojih primanja, usprkos inflaciji koja je postojala u 2023. godini

Samo su tri zemlje u G20 zabilježile rast realnih plaća prošle godine, otkrilo je novo izvješće agencije UN-a objavljeno ovaj tjedan. Kina, Rusija i Meksiko bile su jedine vodeće ekonomije koje su imale pozitivan rast realnih plaća u 2023., pokazalo je istraživanje. Realne plaće su pojam koji se koristi za opisivanje količine novca koju pojedinac zadržava nakon što se uračuna učinak inflacije, ili izražen u smislu kupovne moći za razliku od stvarnog iznosa dohotka. Dokument pod nazivom ‘Zapošljavanje u svijetu i socijalna perspektiva.

Trendovi 2024’, pripremila je Međunarodna organizacija rada Ujedinjenih naroda. Prema dokumentu, Kina i Rusija zabilježile su najveće dobitke, jer je rast produktivnosti rada u te dvije zemlje bio među najvišima u skupini G20. Međutim, druga vodeća gospodarstva zabilježila su pad realnih plaća, a najizraženiji pad zabilježen je u Brazilu, Italiji i Indoneziji, stoji u dokumentu. ”Velika većina zemalja G20 s dostupnim podacima o plaćama zabilježila je pad realnih plaća u 2023., što znači da povećanja plaća nisu mogla držati korak s inflacijom”, stoji u izvješću.

Gospodarski rast u kategoriji koju je Agencija UN-a za rad definirala kao Europa i središnja Azija nastavio je padati treću godinu zaredom prošle godine, navodi se u izvješću. U 2024., međutim, Svjetska banka očekuje da će se gospodarski rast okrenuti, djelomično zbog boljih rezultata u Poljskoj, Rusiji i Turskoj. Prema posljednjim projekcijama Svjetske banke, rusko će gospodarstvo porasti za 1,3% 2024. i 0,9% 2025., nakon što je nadmašilo očekivanja 2023.

G20kinaRastrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 mjeseci prije

Očekivano.

tihobl
2 mjeseci prije

Jadni rusi, zbog sankicja svaki dan su sve siromasniji dok se bogate samo putinovi oligarsi.
Tako su nam spineri pricali dvije godine.

A istina je da je u Rusiji zavladala nestasica jaja zbog velikog porasta potrosnje kolaca. Ili je ruskom narodu porastao standard ili su ko Marija Antoaneta pa jedu kolace jer nemaju hljeba.

tihobl
2 mjeseci prije

Ima jos jedna zanimljiva vijest – kupovna moc potrosaca u BRICS je za 50% veca nego u G7.

A razlika ce se povecavati jer se standard povecava u BRICS, dok standard stanonistva u G7 pada.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI