Kina kaže da želi pomoći u izgradnji ”multipolarnog svijeta”

Lavrov i Wang Yi
10 komentara

Peking će sarađivati ​​s Moskvom na izgradnji multipolarnog svijeta, rekao je u utorak kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi, nakon sastanka sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom na marginama samita G20 na Baliju u Indoneziji.

“Kina je spremna da radi sa Rusijom i drugim zemljama istomišljenika na promociji razvoja multipolarnog svijeta, čvrsto podržava demokratizaciju međunarodnih odnosa i brani međunarodni sistem zasnovan na Ujedinjenim nacijama”, rekao je on, prema objavljenim napomenama od strane kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Wangova fraza podsjeća na izjave ruskog predsjednika Vladimira Putina i kineskog lidera Xi Jinpinga, kada su se sastali u Pekingu početkom februara. Putin je takođe rekao da on i Xi “imaju uglavnom iste stavove o rešavanju svetskih problema”.

Na srdačnom sastanku sa svojim ruskim kolegom u utorak, Vang je također rekao da će Peking “nastaviti da zauzima objektivan i pošten stav” o sukobu u Ukrajini i “igrati konstruktivnu ulogu u olakšavanju mirovnih pregovora”.

Kina je takođe pohvalila “racionalnu i odgovornu poziciju” Rusije o upotrebi nuklearnog oružja.

Moskva je više puta i eksplicitno potvrdila svoju privrženost zajedničkoj izjavi pet velikih atomskih sila, usvojenoj u januaru, da je nuklearni rat neprihvatljiv i da se nikada ne treba voditi. To nije spriječilo zapadne vlade da optuže Rusiju za nuklearne prijetnje, kao što je to učinio američki predsjednik Joe Biden na sastanku sa Xijem u ponedjeljak.

Dok su Xijeve primjedbe prije i nakon sastanka s Bidenom izrazile želju za poboljšanjem odnosa sa SAD-om, kineski predsjednik je također jasno iznio “crvene linije” Pekinga. Upozorio je SAD da ne podržavaju separatiste na ostrvu Tajvan i zamolio Washington da ispuni svoje pismene obaveze.

“Državnik treba da razmišlja i zna kuda da vodi svoju zemlju. On takođe treba da razmišlja i zna kako da se slaže sa drugim zemljama i širom sveta”, rekao je Xi Bidenu.

G20kinarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Na G20 nije bilo zajednicke fotografije. Ovi iz G7 nisu zeljeli da se slikaju sa Lavrovim, a kad su skuzili da bi se vecina uslikala i bez njih trazili su da se iz protokola izbrise zajedniko fotografisanje. Indoneziji to nije tesko palo jer je Lavrov po zavrsetku govora sjeo na avion i pozurio kuci.

Max
1 godina prije

Neka ne zatvaraju svoje građane.

Mrčikola
1 godina prije

Ne pomažite, ako Boga znate…da ne bude ko’ u starom vicu.😁

Umpah Pah
1 godina prije

Foto :

Bez pogleda

(naučeno uputstvo o rukovanju) !

gargamel
1 godina prije

Iz moje skromne vizure, a u vezi geopolitike, mislim da žutima netreba ni sekunde vjerovati.Mislim da je najbolji način da se odbraniš, da neprijatelj, protivnik, zna da imaš pun livor, pa ko voli nek izvoli.

gargamel
1 godina prije

Živim na zapadu već skoro 50 godina, tako da mislim , da se žuti neprimjetno uvlaće u sve pore društva, to je za je za studije, niti protestuju, niti imaju predstavnike u vladama, kao recimo Turci, Marokanci i ostali iz kolonija, od njih ni slova.Natalitet je čudo, zato uprite muški, ako mislite sačuvati to što mislite da imate, eno gledam video ,gdje sirijac vozi gradski autobus u BG , mučenik još nije naučio, ” srednja majstore” .Prije će balkanci naučiti strani kolonizatorski, svoj svakako neznaju,poštujem izvorni, kraj priče.

hiber
1 godina prije

To bi bilo nesto novo i suprotno zaključcima 20. Kongresa KPK i doktrini druga Xija. Multipolarni svijet je zadnji puta kod Kineza upotrebljen početkom rujna na Istočnom gospodarskom forumu kada je rečeno da Peking sa Moskvom planira surađivati u razvoju multipolarnog svijeta. Od tada je Putler doživio poraz i unistio Rusiju pa službena kineska doktrina glasi: “Sjedinjene Države trebale bi, zajedno s Kinom, biti odgovorne za očuvanje mira na cijelom planetu…” Dakle, bipolarni svijet i to je vise, manje dogovor Bidena i Xija na Baliju.

Džudžan
1 godina prije

Kinezi nisu budale i njima ne treba multipolarni, nego u najboljem slučaju bipolarni svijet. Dakle Kina i SAD. Invazijom na Ukrajinu Rusija je sama sebi zarila nož u leđa i izbacila se iz jednadžbe.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI