Novi ‘izazov’ kineskom pojasu i putu je uzaludna fantazija

G20 summit 2023
16 komentara

Na marginama samita G20 tokom vikenda, Sjedinjene Države i Indija predstavile su prijedloge za ono što se naziva Ekonomski koridor Indija-Bliski istok-Evropa (IMEC) uz podršku Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije, Izraela i Jordana, kao i zvaničnici iz EU.

Projekat, najavljen kao alternativa kineskoj inicijativi Pojas i put (BRI), nastoji izgraditi komercijalnu rutu od Indije do Evrope preko Arapskog poluostrva, Izraela, a zatim i Sredozemnog mora. Nije iznenađujuće da je značaj projekta naduvan od strane štampe kao „istorijski“ i „slepi“ izazov za Peking koji bi osudio kineski mega-infrastrukturni projekat na propast.

Ali takvi zaključci su pogrešni, iz mnogo razloga. Prvo, nije svaki učesnik ove nove inicijative direktno protiv Kine i vidi je, kao što to čine SAD, kao igru ​​sa nultom sumom. Arapske zemlje, uključujući Saudijsku Arabiju, UAE i Jordan, uopće nisu protiv Pekinga i same su dio BRI-ja. Ove zemlje, nastojeći da diverzificiraju svoje ekonomije od ovisnosti o prihodima od nafte, traže nove opcije za konsolidaciju svog bogatstva i na taj način privlače strane investicije velikih razmjera, uključujući i iz same Kine. Oni od sebe žele da postanu „raskršće“ sveta, ne vide takav projekat kroz sočivo ograničavanja ili čak geopolitičkog rivalstva, već kao stvaranje veće koristi za sebe. Ako Saudijska Arabija može da kineski i indijski teret prođe kroz njihovu zemlju,

Drugo, dijelovi ove nove rute su kooptirani iz same Kine. Luka Haifa u Izraelu je donedavno bila uglavnom pod kontrolom Kine (indijska Adani grupa je u julu kupila 70% udjela), dok je luka Pirej u Atini bila pod kontrolom kineske brodarske kompanije Costco.

Željeznička infrastruktura koja povezuje Grčku sa srednjom Evropom također je dio BRI. Još jedna komercijalna luka u kineskom vlasništvu postoji na istoj ruti u Indijskom okeanu – luka Gwadar u Pakistanu, koja je dio kinesko-pakistanskog ekonomskog koridora (CPEC). To znači da sama Kina može koristiti više dijelova predložene transportne rute, a IMEC projekat zapravo ne potkopava Peking u onoj mjeri u kojoj se prikazuje – i sve kooptirane zemlje bi bile prilično sretne zbog toga.

Treće, ovaj projekat bi mogao završiti na rastućem groblju obećanih i neuspjelih BRI alternativa, koje dolaze po stopi od otprilike jedne godišnje. Nije bilo tako davno kada su SAD i njihovi saveznici u G7 pokrenuli Build Back Better W (B3W), ili Globalno partnerstvo za infrastrukturna ulaganja, ili Blue Dot Network. Nijedan od ovih projekata nema koordiniranu hijerarhijsku nadgradnju kao kineska država, koja omogućava da se projekti sarađuju i razvijaju vrtoglavom brzinom, niti imaju lako dostupna finansijska sredstva za pokretanje.

Ako Kina želi izgraditi brzu željeznicu, na primjer, Komunistička partija može koordinirati banku koja će je financirati, željezničku kompaniju koja će je izgraditi i lanac snabdijevanja za nju, sve u jednom organiziranom pokretu. SAD nemaju moć da to urade, osim ako se, naravno, ne svode na vojne i odbrambene izdatke, kao što je rupa pomoći Ukrajini bez dna, te stoga nisu u stanju da se takmiče. Sva ostala potrošnja u Washingtonu dio je beskrajne političke bitke u Kongresu, gdje se za svaki nevojni peni mora boriti, zubima i noktima, u ozbiljnom procesu. Zbog toga je njena sopstvena nacionalna infrastruktura sve lošija, i, da upotrebimo gornji primer za poređenje, američke brze železnice ostaju nerazvijene prema velikodušnoj definiciji i nepostojeće u poređenju s Kinom.

Konačno, IMEC je malen u poređenju sa onim što BRI želi postići. Dok IMEC želi da poveže Bliski istok sa indijskim potkontinentom (što takođe koristi Kini), BRI radi na ne samo jednom, već na više ekonomskih koridora širom planete. Ovo uključuje sveobuhvatno povezivanje evroazijske kopnene mase kroz ogromne željeznice koje se protežu kroz Rusiju, centralnu Aziju i Mongoliju, omogućavajući da vlak iz Šangaja stigne u London, ali i stvaranje nove rute do mora kroz Pakistan (CPEC), povezujući jugoistočnu Aziju kopnenim putem kroz nove željeznice koje prolaze kroz Laos i Tajland, kao i rutu koja se proteže kroz zapadnu Aziju kroz Tursku i još jedan indijski potkontinent s koridorom Kina-Mjanmar.

U zaključku, SAD su očajnički želele da se takmiče sa inicijativom Pojas i put, ali nikada nisu bile u stanju da proizvedu bilo šta istog obima ili vizije, sve vreme zanemarujući realnost da transkontinentalne infrastrukturne rute nisu „igre sa nultom sumom“ jer njihovi rezultati u konačnici koriste svima, što je u kineskoj perspektivi oduvijek bilo u fokusu samog BRI-a kao “win-win” inicijative. Uprkos tome, svaka nova brendirana „alternativa“ dolazi sa istim pomahom sa kojom je „ovog puta“ kineski projekat naišao. Ne, zaista nije, ali hvala što ste kreirali novu rutu koju kineski teret može koristiti u međuvremenu.

Autor: Timur Fomenko

euG20IndijaNovi Ekonomski Koridor
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
7 mjeseci prije

Sve rekao 💥 🤳 !!! —->>> “” Mađarski premijer Viktor Orban dobro poznaje Džordža Soroša:
„Poznajem Džordža Soroša veoma dobro, on je moj protivnik! On ne vjeruje u stvari u koje mi vjerujemo. On ima vojsku na usluzi, novac, nevladine organizacije, univerzitete, istraživačke institute i posjeduje polovinu svih birokrata u Briselu!”
“On koristi ovu vojsku da nametne svoju volju svojim protivnicima”, rekao je izmedju ostalog Orban.
U većini zemalja gradjani posjeduju narativ preko svojih kupljenih političara, a onda vas napadaju svojim medijima, nevladinim organizacijama i svojim takozvanim stručnjacima.
Ako smo ozbiljni u čišćenju našeg društva od ovih parazita, moramo osnovati radnu grupu građana i istražiti sve političare, nevladine organizacije i stručnjake koji imaju veze sa ovim milijarderima! Spremni smo za rokenrol 💥👍👍👍 ! 🤳

Max
7 mjeseci prije

Potpuno neefikasan projekt.

tihobl
7 mjeseci prije

Ja vjerujem u uspjeh ovog projekta.
Takodje, vjerujem da ce Bajden izgraditi prugu do Australije kao sto je obrecao proljetos.

nekoime
7 mjeseci prije

Amerikanci su čak spremni ponuditi vojnu zaštitu svim zemljama na ruti. Ma nije to okupacija, nije…

Jomla
7 mjeseci prije

Pokušaj amera da ad1: poremete i oslabe, ako ne i pokvare, kineski projekat. Ad2: uvale Bharat (Indiju) u velike troškove, da ne bi imali novac za ključne domaće potrebe, te time barem uspore brzi ekonomski napredak još jednog konkurenta. Vidjet ćemo da li je to pruga SAD-Australija 😛 😛

brkan
7 mjeseci prije

Ovaj clanak i nije tako loš, ali nije objasnio o cemu se tu zapravo radi i sto je to sto je napisano u prvom odlomku. Ovako neupuceni mogu steci sasvim krivi dojam. A radi se o podmorsko komunikacijskom kabelu koji se polaze u Indijskom oceanu i koji ce preko drzava Perzijskom zaljevu doci do Sredozemnog mora. Da, velika i vrijedna investicija, ali to nije i ne moze biti konkurent ili zamjena za Pojas i put. Zapadni mediji to napuhavaju i govore kako je to udarac za Pojas i put. Kako je to divno i krasno i kako ce to omoguciti bolji zivot za milione ljudi, kako ce to olaksati poslovanje i trgovinu i bla bla… Sve 5, ali to je to. Samo to! Barem zasada… Nitko ne govori sto je slijedece. Da li se to moze usporediti sa izgradnjom prometnica, luka, skladista, energetskih kapaciteta, stvaranja becarinskih zona, uklanjanja carinskih barijera… Čitaj više »

Amater
7 mjeseci prije

Ništa oni neće napraviti … pa zbog takvog projekta su pokrenuli prvi svjetski rat … upotrebili pa prevarili nesretne Kurde …

Lucija, prva
7 mjeseci prije

Ovaj članak, što namjerno , što nenamjerno, pokreće mnoga pitanja.
>>Jedno od njih je pitanje RAZVOJA.
I što se događa sa Zapadom?

>>Drugo pitanje jest pitanje efikasnog upravljanja.
Da, socijalistički sustavi jesu efikasni. No, je li to samo zbog komunističke partije? Ili nečeg drugog? Možda kontrole nad alokacijom resursa? Prevedeno, ne samo “cut the middlemen”, nego bome i – lo.pove u zatvor.
Efikasno upravljanje zavisi i od upravljača. Dioklecijan. Podjela carstva na tetrarhije.

A postoji i jedna bolno očita zajednička točka ova dva problema.
OBRAZOVANJE. Ništ’ od bed.aka.
A koje su Soroši još i probrali…

P.S. U čemu je zapravo problem u USA? Da ne može (ne želi, ne treba) izgraditi željeznice kao Kina? Di su pare?

gigi pinna
7 mjeseci prije

Indija i Saudijska Arabija će raditi kontra Kine, a članice BRICS-a i jedna i druga.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI