EU planira da iskoristi odsustvo Xija i Putina u G20

12 komentara

EU namjerava podržati nastojanja Afričke unije da postane stalna članica G20 na predstojećem samitu te grupe u New Delhiju, rekli su Bloombergu ljudi upoznati s tim.

S obzirom da su ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov kineski kolega Xi Jinping najavljivali da će preskočiti događaj u Nju Delhiju sljedeće sedmice, Brisel nastoji „da iskoristi trenutak… kako bi pokazao da je ozbiljan u pogledu redefiniranja svog partnerstva sa Africi, uprkos problematičnom naslijeđu kolonijalizma”, navodi se u izvještaju u utorak.

Prema izvorima, zvaničnici bloka planiraju da organizuju “mini samit” sa Afričkom unijom (AU), koja uključuje 55 zemalja kontinenta, na marginama G20 događaja 9. septembra, prvog dana dvodnevno okupljanje.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel i njemački kancelar Olaf Scholz bit će među onima koji će predstavljati EU na sastanku, rekli su izvori.

Učesnici na afričkoj strani navodno će uključivati ​​Cyril Ramaphosa, predsjednika Južne Afrike, koja je jedina afrička nacija u G20, kao i čelnici Egipta, Nigerije i Komora, koji trenutno predsjedava AU. Odobravanje nastojanja AU da postane stalna članica G20 u Briselu se vidi kao jedan od glavnih ciljeva “mini samita”, rekli su izvori.

Stalno članstvo – umjesto njenog sadašnjeg statusa „pozvane međunarodne organizacije“ – stavilo bi AU na isti nivo kao i EU u okviru G20. Taj potez ima za cilj da Africi da “jači glas” u odlukama međunarodnih organizacija koje utiču na kontinent, napisao je Bloomberg.

Rusija je takođe zainteresovana da Afrička unija postane članica G20, a ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je u junu rekao da će se to dogoditi uskoro, uz „  aktivnu podršku“ Moskve.

Ostala pitanja o kojima će se raspravljati tokom „mini samita“ u Nju Delhiju uključuju efekat ukrajinskog sukoba na globalnu sigurnost hrane, reformu globalne finansijske arhitekture, poboljšanje uslova za ulaganja u Africi i situaciju u regionu Sahela, prema Bloombergovim izvorima.

I Rusija i Kina u posljednje vrijeme aktivno jačaju diplomatske i ekonomske veze s Afrikom. Na samitu BRICS-a u Johanesburgu u julu objavljeno je da će dvije afričke zemlje – Egipat i Etiopija – biti među šest novih država članica koje će se zvanično pridružiti grupi od januara 2024.

U julu je u Sankt Peterburgu održan rusko-afrički samit visokog profila, kada je predsednik Putin rekao da su se njih dvojica dogovorili da uspostave „trajni mehanizam“ za saradnju na bezbednosnim pitanjima – uključujući borbu protiv terorizma i ekstremizma – bezbednost hrane , informacione tehnologije i klimatske promjene, između ostalog. Rusija i Afrika će se također “boriti protiv neokolonijalizma, prakse primjene nelegitimnih sankcija i pokušaja podrivanja tradicionalnih moralnih vrijednosti”, dodao je predsjednik.

Afrička unijaG20rusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
BanOvan
7 mjeseci prije

Ovi KuKumBeeTuLumbe Nikao da sokntaju ko su im oduvijek krvnici bili.
Ima ih i na ovim prostorima poput PizzyBreTuLumBee koji se zorno uvlachi u goozu krvnicima vlastitog naroda.
Stokholmski sindrom je ocito na nivou Univerzuma.

Schwarze Hunderte
7 mjeseci prije

Zapravo … To sa Xi jem je pobjeda deep state operatives jer su u konačnici uspjeli napraviti naprslinu unutar BRICS između dva , velika ” igrača ” … India and China gdje se India ne samo , očevidno udaljava od BRICS nego postaje , epicentrom pažnje AUKUS gdje sada kroz Indiju na svaki način , pokušavaju da naprave , protutežu Kini i Kinesku utjecaju na Pakistan te zonu okolo Kashmir … I dobrano su uspjeli 🤗. .. Prime Minister Modi kao Indijski nacionalist ( što god to bilo unutar toliko divergentne zemlje ) , prihvata igru , željeći da u što kraćem vremenu , zemlju podigne na razinu , približnu Kini a to ne vidi kroz suradnju sa BRICS , osim u zoni , rudimentarne trgovine i uistinu … Počelo je davat rezultata !!! Pomaci su očevidni , pogotovu tko to može usporediti sa India od prije 10 godina –… Čitaj više »

MrKamenjarac
7 mjeseci prije

….A NJIH DVOJICU ZABOLE LEVO JAJE ZA G 20….-

Max
7 mjeseci prije

Nebitno.

tihobl
7 mjeseci prije

Preskocili bi i indijci da nisu domacini.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI