Kina u posljednji trenutak spašava vladu Nicolasa Madura

Maduro Xi Jinping
34 komentara

U isto vrijeme kada je Luis Almagro, glavni tajnik Organizacije američkih država (OAS), u ime Sjedinjenih Država i Kolumbije zaprijetio vojnom intervencijom Venezueli, predsjednik Nikolas Maduro i delegacija visokih dužnosnika Bolivarske Republike su bili na dvodnevnom summitu Kina-Venezuela u Pekingu.

Vlade Venezuele i Kine su u petak potpisale ukupno 28 sporazuma o suradnji u strateškim područjima kao što su nafta, rudarstvo, tehnologija, obrazovanje i kultura.

Potpisivanje sporazuma je tijekom zatvaranja XVI Mješovite komisije na visokoj razini u Pekingu. Predsjednik Venezuele, Nicolás Maduro, istaknuo kako su u zajednički razvoj dogovorena ulaganja “milijardi dolara”. Naravno, ne u američkoj valuti.

“Pronašli smo zajednički put za win-win odnos koji je tijekom godina postao model odnosa među zemljama”, napomenuo je Maduro u pratnji na ceremoniji s kineskim kolegom Xi Jinpingom.

U tom kontekstu, Maduro je naglasio da će se zahvaljujući postignutim sporazumima Venezuela uspjeti nositi s ekonomskim poteškoćama koju zemlju potresaju posljednjih 36 mjeseci, a krizu su dodatno produbile američkim sankcije i one koje je Caracasu nametnula Europska unija.

Sa svoje strane, Wang Yi, državni tajnik Kine, naglasio je spremnost za jačanje odnosa s Caracasom i njihovo podizanje na sveobuhvatan strateški nivo, počevši s novim razvojem u odnosima oba naroda.

Sveobuhvatna suradnja

Maduro Xi Jinping

Jedno od temeljnih područja suradnje je naftna industrija. Ovom prigodom su Caracas i Peking potpisali su sporazume o povećanju proizvodnje ugljikovodika u naftnom pojasu Orinoco, gdje se nalaze jedne od najvećih rezervi nafte na svijetu.

Na naftnim projektila će raditi zajednički konzorcij Petrozumano, formiran između kompanija Petroleos de Venezuela (Pdvsa) i China National Petroleum Corporation (CNPC).

Od 28 potpisanih sporazuma, 14 ih je odmah dobilo zeleno svjetlo u petak u Pekingu, što potvrđuje hitno pokretanje ekonomske suradnje, prije svega za Venezuelu. Među potpisanim dokumentima su memorandum o razumijevanju za Novi put svile i pomorsku rutu ovog kineskog mega-projekta, te program obrazovne razmjene za razdoblje od 2018. do 2023.

Osim toga, dogovoreno je jačanje ekonomske i komercijalne suradnje, kao i napredak pregovora o bilateralnom investicijskom ugovoru i sporazum o međuinstitucionalnoj suradnji između ministarstava gospodarstva obiju država.

“Danas je Venezuela na nogama i bori se u najboljim uvjetima”, rekao je Maduro

Na kraju potpisivanja sporazuma je venezuelanski čelnik petak nazvao “povijesnim danom” i izjavio kako će novi potpisani mehanizmi služiti za jačanje plana gospodarskog oporavka koji je predložen za Venezuelu.

Peking je odmah osigurao kreditnu liniju Caracasu vrijednu 5 milijardi dolara, a ministar Madurove vlade Simon Zerpa je za Bloomberg News rekao da će Venezuela isplatiti zajam novcem ili naftom. Pomak u suradnji je i strateški savez u rudarstvu zlata.

“Venezuela ima veliki savez s Kinom”, rekao je Zerpa u četvrtak.

Ministar financija je u Pekingu bio uoči državnog posjeta Madura, koji je tražio i dobio veću potporu Kine u vremenima financijske krize koja je dovela do nemira, pokušaja atentata na predsjednika i kolapsa valute zemlje. Maduro je zaustavio većinu isplata inozemnog duga Venezuele i duguje više od 6 milijardi dolara u obveznicima, zbog čega zemlja nema pristup tradicionalnim izvorima financiranja.

Maduro Xi Jinping

Kina i Venezuela završavaju sporazume i pravovremeno će objaviti detalje, izjavio je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang novinarima u četvrtak u Pekingu.

Kina je ključni zajmodavac Venezuele još od 2008. godine, kada je prva osigurala sredstva za infrastrukturu i naftne projekte u zemlji. Iako o tome ima malo javnih podataka, Kina je posudila Venezueli oko 70 milijardi dolara, od kojih se većina vraća u nafti, tvrdi Asdrubal Oliveros, direktor konzultantske tvrtke Ecoanalitica u Caracasu.

“Ovo će vladi dati manevarskog prostora”, rekao je Oliveros.

Venezuela je upala u ekonomsku krizu s padom cijena nafte prije četiri godine. Usprkos tome, administracija Madura je odbijala liberalizirati veliko gospodarstvo zemlje, čak i kada je inflacija dosegla nezamislive razine.

Vlada tvrdi kako je kriza posljedica “gospodarskog rata” kojeg zajedno vode Trumpova administracija  i oporba u zemlji.

Prošlog tjedna je tim kineskih savjetnika stigao u Caracas, nakon što je vlada predstavila planove za obnovu gospodarstva Venezuele. Zerpa je obećao kako će novi sustav biti “slobodan i jasan”. No ekonomisti  su skeptični i vjeruju kako vlada Madura neće moći zadovoljiti dolarske zahtjeve kreditora i da će se naftna industrija raspasti. Hoće li se to dogoditi uz kinesku pomoć, u kojoj su savjetnici Pekinga u planu restrukturiranja gospodarstva Venezuele praktično potisnuli MMF, vidjet će se već po završetku ove godine i izvješćima o stanju u Venezueli. Trenutno je teško davati prognoze, obzirom da je nova nacionalna valuta i kriptovaluta Petro u opticaju tek od kraja kolovoza ove godine.

CNPCekonomski ratLuis AlmagroMMFNovi put svileOASPDVSA
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čokolino
5 godine prije

Huh, prst u oko amerima………

drAzen
5 godine prije

Sirotinjo i bogu si teska.

Laki Topalović
5 godine prije

Čuj, ako onaj Almagro preti vojnom intervencijom , a Kina je do sada, službeno, uložila 70 milijardi u naftu, zlato i kobalt, kako se ispostavilo, neće dozvoliti da ih potjeraju kao papke iz Libije. To se dogodilo tada i nikad više.

Zare
5 godine prije

Kina spasava Mandura samo zbog svojih interesa. Venezuelci svaki dan losije zive i to je fakt. Bolje da pomognu narodu a ne Manduru, pa iako je cijena toga da se ovog nesposobnog sofera autobusa zamjeni.

Ivo
5 godine prije

Važnije od financijske pomoći je da Kina pomogne Venezuelu kroz isporuke modernog naoružanja i otvaranje vojne baze.

Demonkrate mogu biti spriječene jedino silom u širenju svog liberalno-robovlasničkog sustava.

U međuvremenu, čekamo javljanje dežurnog liberal-trola soe alerika, da nam pojasni blagodati sustava koji silom održavaju
njegovi gazde. On obično ne propušta članke o Venezueli, valjda je još mamuran od one Coca-Cole sinoć.

Brainstorm
5 godine prije

kinezi, otvorite tvornice u venezueli a maduro ce vam reci koliko morate platiti radnike te po kojoj cijeni da prodajete proizvode.

eu kolonija
5 godine prije

delegacija venecuele je sa kinom potpisala suradnju u polju gospodarstva. sada ta delegacija treba otići I u rusiju a kako bi s rusijom potpisali unaprjeđenje suradnje u vojno-obrambenom polju

IVE OLDTIMER
5 godine prije

Ja se samo pitam kada ce ostatk svijeta shvatiti da je SAD drzava zlocinac kojoj treba suditi, kao i njenim saveznicima, koji jim cuvaju ledja.

DAWOR
5 godine prije

NE ZNAM ŠTA SU KINEZI TOLIKO ČEKALI….I NE ZNAM ŠTA RUSI JOŠ UVIJEK ČEKAJU…OVO IM JE POVIJESNA PRILIKA….

Mister ?
5 godine prije

Fasistickokapitaliaticka kina. Povraca mi se na njih. Htjeli bi da budu baja broj 1. Imaju srece da im je zapad dao sansu a oni zbog profita zatrovase citavu kinu. Sad se bacili u afriku i glume zapad. Jos bi i venecuelu. Nije zapad a ni kauboj glup…

cool
5 godine prije

Baš sam se jučer mislio, kad ste objavili informaciju o vojnoj intervenciji na Venecuelu – da li će Kina intervenirat?; eto bingo danas. Venecuela je bogata L. Američka država, jača od Čilea, čak i u rudama, mada se večinom misli na Brazil i Argentinu općenito; sigurno je i vojni savez jer to ide paralelno s ekonomijom; dobro će svi razmisliti o budućim potezima prema Venecueli; uostalom, na dobrom je strateškom položaju; Salvador i Nikaragva su također u lancu; ostatak će šaptom pasti bez obzira na utjecaj MMF-a oko dirigiranih predsjednika u drugim državama.

Borac2
5 godine prije

Nadam se da nije samo pomoc u novcu, treba venezuelskoj vladi pomoci u restrukturiranju privrede, naletili su na izolaciju sa kojom se ne znaju nositi. Uzor bi im mogao biti Iran.

Ivo Lola
5 godine prije

SFR Jugoslavija je od Titove smrti do rata bila pod konstantnim sankcijama USA i zapada na uvoz nafte i naftnih prerađevina te na kemijske suspstance. Zato je gorivo bilo na par-nepar, nije bilo deterdženta. Zapad je od 1980. uporno tražio da odbacimo socijalizam i monetarni suverenitet, da prihvatimo njihov divljački kapitalizam i postanemo njihove sluge.

barba tonći
5 godine prije

jao onom kojeg kinez vadi, rusi brane a ameri hrane.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI