Trump na Twitteru “snizio kineske carine” – Kina o tome ne zna ništa

Donald Trump Xi Jinping
12 komentara

Nakon što su se po završetku summita skupine G20 u posljednjem trenutku ipak sastali američki predsjednik Donald Trump i kineski vođa Xi Jinping, na večeri u luksuznom hoteli Hyatt Recoleta u Buenos Aires su se dva predsjednika dogovorila o “primirju” u trgovinskom ratu od 90 dana, razdoblje tijekom kojeg će dvije zemlje pokušati postići sveobuhvatni trgovinski sporazum i okončati napetosti koje su eskalirale posljednjih nekoliko mjeseci.

Nakon sastanka je kineski predsjednik Xi Jinping otputovao u Panamu, zemlju koja se s pravom smatra američkim dvorištem, koju Peking želi uključiti u svoj projekt “Novog puta svile”.

Nakon što se razišao s kineskim kolegom, američki predsjednik je na Twitteru napisao “kako je Kina pristala smanjiti carine na američke automobile”, čime je iznenadio poslovnu zajednicu, posebno automobilski sektor.

“Kina je pristala smanjiti i ukinuti carine na uvoz automobila koji u Kinu dolaze iz Sjedinjenih Država, a trenutno je carinska stopa 40%”, piše u objavi na Twitteru američkog predsjednika.

Zanimljivo je da vlasti u Pekingu i državna agencija Xinhua uopće ne spominju ovu mjeru, a ništa ne navodi ni kineski Global Times.

Prošlog je tjedna Trump naredio zasebnu reviziju za kineske carine od 40 posto na uvoz automobila iz Sjedinjenih Država, koje su za 25 posto uvećane u kineskoj odmazdi na carine koje je ranije na kineski uvoz nametnuo Trump, navodi Bloomberg.

Sjedinjene Države trenutno naplaćuju 27,5% carina na vozila koja dolaze iz Kine. S druge strane, Peking je još prošlog tjedna naveo da će na američka vozila povećati carina za dodatnih 15%, ako se ne riješi trgovinski spor između dviju država. Iz Kine su pozvali da se problem riješi pregovorima, ali postoji mala vjerojatnost da se ovako važna odluka donijela tijekom radne večere koja je trajala dva i pol sata. Kao što smo izvijestili, dvojica vođa su se dogovorila da će zamrznuti uvođenje novih trgovinskih ograničenja, a sve ostalo trebaju pregovarati stručni timovi dvojice predsjednika zaduženi za trgovinske odnose.

Naravno, nakon Trumpove objave na Twitteru su već krenule “analize” tko bi mogao imati koristi od “kineskog smanjenja carina”. Tako su se među tvrtkama koje bi mogle imati koristi od ove mjere našle Tesla, BMW ili Daimler, koji proizvode automobile u Sjedinjenim Državama, a izvoze ih u Kinu. Carine Pekinga su smanjile prodaju uvoznih vozila u azijskoj zemlji, najvećem tržištu automobila na svijetu, po prvi put u protekla dva desetljeća.

Donald Trump - Kina

Deset posto vozila koje je Kina uvezla od 2007. godine, ili više od 280.000 automobila, porijeklom je iz Sjedinjenih Država. Vrijednost ovih automobila je oko 13,5 milijardi dolara. Isto tako, Washington je prošle godine u Kinu izvezao kamiona u vrijednosti 9,5 milijardi dolara, a njihov je izvoz znatno pao od ovog ljeta.

Podsjetimo, na kraju summita G20 u Argentini su Trump i njegov kineski kolega Xi Jinping “trgovinsko primirje” u trajanju od 90 dana, a dvije zemlje će pokušati postići trajni sporazum o intelektualnom vlasništvu, “krađi tehnologije” i necarinskim trgovinskim barijerama.

Washington je pristao privremeno obustaviti povećanje carina od 1. siječnja, dok je kineska strana pristala kupiti “određeni iznos” poljoprivrednih, energetskih i industrijskih proizvoda iz Sjedinjenih Država, kako bi se smanjio veliki trgovinski deficit između dvije zemlje.

U priopćenju Bijele kuće su odmah pojasnili da ako dvije zemlje ne uspiju postići sporazum u 90 dana, postojeće carine će se povećati.

“Trump je rođeni špekulant i njegova obećanja ne vrijede ništa”

Nakon objave o postignutom dogovoru su neki kineski analitičari komentirali novonastalu situaciju.

“Donald Trump u bilo kojem trenutku može prekršiti obećanje”, izbavio je za ruske RIA Novosti kineski politički analitičar Xi Manan, koji je američkog predsjednika nazvao “špekulantom”.

Unatoč optimizmu obiju strana, kineski analitičar preporučuje “da oprezno uzimamo Trumpova obećanja, jer je kršenje sporazuma postao njegov poslovni adut”.

“Čista ucjena i prisila”

Kineski odgovor na carine Sjedinjenih Drzava

Prema Xi Mananu, “dogovori postignuti danas s Trumpom će biti prekršeni već sutra”.

“Iako je Trump bio uspješan poduzetnik, on je zapravo špekulant kojem se ne može vjerovati, a svoje vještine špekulanta sada provodi u političkoj i komercijalnoj sferi u odnosima između velikih sila”, ističe stručnjak.

Što se tiče mogućnosti da SAD i Kina postignu sporazum u roku od 90 dana, analitičar smatra “kako u tri mjeseca Kina i SAD neće uspjeti okončati  trgovinski rat”, tako da prijetnja Washingtona kako će nakon isteka roka povećati carine, što je bilo planirano 1. siječnja, zvuči kao “čista ucjena i prisila”.

“Iako se Kina nada da će okončati trgovinski rat, glavno pitanje je kakve su sporazume strane namjeravale postići i na kakve bi koncesije Peking trebao pristati”, kaže kineski stručnjak.

U posljednjem trenutku SAD i Kina dogovorili “primirje” od 90 dana

 

Novi put svileSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
jezevakucica
5 godine prije

Upravo stavljam objavu na fejsu da sam platio.ratu za stan.Možda upali!

shumadinac
5 godine prije

Ne traba biti mnogo pametan da bi se zaključilo da Tramp ne da želi deeskalaciju več šalje ratne brodove u Južno kinesko more u vreme pregovora. Prošli put, dok su jeli tortu (šta ti je internet, zna se i kad idu u wc) Tramp je raketirao Siriju.
Pretnja, stavljanje pregovarača u neprijatan položaj… ne može voditi smirivanju tenzija i saradnji. Možda je moglo 99. ali neko bi trebalo da objani američkoj administraciji da se situacija promenila.

Naravno da Xi zna o čemu se radi ali se drži zajedničke stretegije sa Rusima: “Čekaj, kupuj svaki dan i nateraj protivnika na prvi korak preko crvene linije za koju niko neće moći da kaže da nije crvena”.

eu kolonija
5 godine prije

prema najnovijim informacijama trump poziva kinu I rusiju da se okonča trka u naoružanju između amerike, rusije I kine.

Tursunov
5 godine prije

Izgleda da novinar Sasa zna bolje od Trampa o odnosima USA – Kina.
Dokada ce logicno biti nelogicno?

nime
5 godine prije

e da nam je 151 trump u saboru… ili 151 putin. kako hoćete.

DAWOR
5 godine prije

“predsjednik” ili predsje(B)nik….više liči na neandertalca iz kamenog doba…….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI