U posljednjem trenutku SAD i Kina dogovorili “primirje” od 90 dana

Dogovor Kine i SADa

Iako jučer poslijepodne po srednjoeuropskom vremenu nije bilo nikakvih naznaka da će se na marginama summita G20 održati bilateralni sastanak između Donalda Trumpa i kineskog predsjednika Xi Jinpinga, na kraju je, takoreći u zadnji trenutak, susret američke i kineske visoke delegacije ipak održan.

Donald Trump i Xi Jinping i njihovi najbliži suradnici su se sastali na večeri u luksuznom hoteli Hyatt Recoleta u Buenos Airesu, nakon sastanka na vrhu skupine G20.

Sastanak je održan usred trgovinskog rata između Kine i Sjedinjenih Država, potaknutog Trumpovom carinskom politikom na proizvoda iz azijske zemlje.

“Postići ćemo sporazum koji pogoduje objema zemljama”, rekao je Trump uoči summita G20.

Međutim, dva dana summita u Argentini su protekla u klimi napetosti, koja se nije mogla smiriti tijekom diplomatskog summita.

Trumpova glasnogovornica, Sara Sanders, rekla je domaćinu Mauriciju Macriju neka da razumije kako ima posla s grabežljivim ekonomskim aktivnostima Kine. Međutim argentinski predsjednik  koji se bori s teškom ekonomskom i financijskom krizom u zemlju, rekao je “kako Argentina ne vidi prisutnost Kine kao prijetnju, nego kao priliku”.

“Čuo sam da ću morati odabrati između Sjedinjenih Država i Kine, ali nije tako. Argentina je pokazala da smo sposobni za dobre odnose sa svim zemljama”, dodao je argentinski predsjednik.

Sastanak Trumpa i Xi Jinpinga – Dogovoreno “primirje” od 90 dana

Američki predsjednik Donald Trump i kineski vođa Xi Jinping su se na kraju složili oko primirja koje će trajati 90 dana, što je vrijeme koje je određeno za postizanje trgovinskog dogovora između  dvije zemlje. Prema američkoj strani, treba pokušati postići trajni ugovor o intelektualnom vlasništvu, krađi tehnologije, dok Kina insistira na necarinarnskim trgovinskim preprekama.

Washington pristao obustaviti, barem privremeno, planirano povećanje carina od 1. siječnja, dok je kineska strana pristala “kupiti nedogovorene, ali vrlo važne količine, poljoprivrednih i industrijskih proizvoda, te energije”. “Količine će biti dogovorene kako bi se smanjio veliki trgovinski deficit između dviju zemalja”, navodi se u priopćenju Bijele kuće.

“Predsjednik Trump i predsjednik Xi su dogovorili početak izravnih pregovora o strukturnim promjenama koje se odnose na prisilni prijenos tehnologija, zaštitu intelektualnog vlasništva, necarinskih barijera, kibernetičke napade i sektore usluga i poljoprivrede”, stoji u priopćenju Bijele kuće.

“Predsjednik Trump se složio da 1. siječnja 2019. neće podići  carine na kineski uvoz vrijedan 200 000 milijuna i on će u ovom roku ostati 10%, a ne 25%, kako je najavljeno”, rekla je Bijela kuća.

“Međutim, ako dvije zemlje ne postignu sporazum u roku od 90 dana, planirane carine će se povećati”, dodaje se u priopćenju.

“Neograničene mogućnosti”

Predsjednik Trump, koji je sastanak opisao kao “nevjerojatan i produktivan”, rekao je da suradnja između dvije zemlje može dovesti do “neograničenih mogućnosti i za SAD i za Kinu”, dodajući “kako je velika čast raditi s predsjednikom Xi Jinpingom”.

Na početku večere je čelnik Bijele kuće rekao kako ima “poseban odnos” s kineskim predsjednikom i nada se da će postići “nešto što će biti dobro za Kinu i za Ameriku”.

Sa svoje strane, predsjednik Xi Jinping je naglasio kako suradnja dviju zemalja pridonosi svjetskom miru i prosperitetu, zbog čega je rekao da je i “očekivao ovaj sastanak”.

Peking pristaje na dogovor s “win-win” ishodom

“Kineska državna agencija Xinhua prenosi kako su dvije strane priznale da njihovi zdravi i stabilni gospodarski i trgovinski odnosi odgovaraju zajedničkim interesima dviju zemalja, ali i cijelog svijeta. Dvije strane odlučile su izbjeći eskalaciju restriktivnih mjera u trgovini, bez daljnjeg podizanja postojećih carina koje su zemlje nametnule jedna drugoj i neće nametati dodatne carine na nove robe. Kina i SAD su se složili da odmah poduzmu mjere kako bi se riješila pitanja koje brinu obje strane i da se nađe rješenje koje će se temeljiti na uzajamnom poštovanju, jednakosti i uzajamnoj koristi”, prenosi Xinhua, ne navodeći bilo kakva konačna rješenja o povećanju američkog uvoza prije postizanja konačnog trgovinskog sporazuma.

Kao što je to odredio XIX Nacionalni kongres Kineske komunističke Partije, Peking se zalaže za produbljivanje reformi i daljnje otvaranje. U tom se procesu rješavaju neka gospodarska i trgovinska pitanja koja brinu  Washington. U međuvremenu, SAD mora obratiti pozornost na apel o zabrinutosti Kine oko gospodarskih i trgovinskih pitanja, prenosi kineska državna agencija.

Xi i Trump su uputili ekonomske i trgovinske timove obiju zemalja da intenziviraju konzultacije i postignu dogovor, kako bi se podigle carine nametnute ranije ove godine i bilateralni, gospodarski i trgovinski odnosi u najkraćem mogućem roku vratili na normalan put s “win-win” ishodom, zaključuje službena državna kineska agencija Xinhua.

Dakle, trgovinski rat je ušao u razdoblje, “primirja”, koje je privremeno ograničeno na 90 dana. Ako trgovinski sporazum između SAD-a i Kine ne bude postignut, već uvedene carine će porasti na 25%, što će izazvati odgovor Pekinga i daljnju eskalaciju za sada još uvijek “trgovinskog rata”. Ako se sporazum postigne, a on mora biti s “win-win” ishodom za obje strane, svijet će odahnuti i smanjit će se ne samo trgovinske, nego i političke, te u konačnici i vojne napetosti između dvije svjetske supersile.

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Ante
Gost
Ante

Još jedan od onih odgoda koje se događa u trenutku kada ameri nemaju pravi odgovor na Kinesku ekspanziju pa kupuju vrijeme na kapaljku tek toliko da pokažu lažnu dobru volju. To jest ako u međuvremenu ne nađu riješenje koje će odgovarati amerima.

Željko
Gost
Željko

Slobodno napišite istinu, kapitulacija Kineza!

Stjepan
Gost
Stjepan

Ovo je kineski ustupak Trumpu, kupovina poljoprivrednih proizvoda od njegovih glasaća, a bez obzira što i njima (kinezima) odgovara kupovina vremena.
Rat za Afganistan će ući u novu fazu, moguće da amere istjeraju s tog dijela i Novi put svile može krenuti (izgradnja) punom snagom !! Za to kinezima treba još malo vremena !?

Njonjobobo
Gost
Njonjobobo

Ova vijest je ko Baba roga
Neminovno izgleda dolazi,sudeci po textu.
Vrjeme je bozica pa molim malo svjetlije teme.

Trubadur
Gost
Trubadur

Osnovni problem je, da USrA deficit konstantno raste…. Ove godine u 9. mijesecu več je dosegao 40.2 milijarde $ …. Od početka godine stalno raste svaki mijesec….Pa imamo tako cifru u 2017 godini USrA deficit je bio 375 milijardi a ove godine samo, do kraja septembra več dostiže 302 milijarde i sigurno če barem za 15 – 20 milijardi da premaši prošlogodišnji deficit…

Njonjobobo
Gost
Njonjobobo

Text nagovjestava izlaz I rjesenje ali indirektno.

SNoc
Gost
SNoc

Pa, naravno, velesile se uvjek dogovore… velike sile razgovaraju i se dogovaraju. Pa tko je lud, da bi se išao rata sa nuklearnom silom. Velesile međusobno neće ratovati, već če se dogovoriti o svemu i svačem, pa i ovom. Sve ovo, što se događa je samo pregrupiranje i zauzimanje što boljih pozicija… a kad se dođe do “pat pozicije”, na redu su razgovori. A obično je tako, da velesile biraju kad i sa kim če ratovati, a to je obično sa malim zemljama, jer su se te male zemlje našle na pogrešnom kraju (nafta, geostrateška pozicija i ostali slični interesi, koji redovito idu u korist velikih!). Isto tako je bilo, jeste i bitće između Amerikanaca i Rusa. Ovo sakupljanje NATO trupa na ruskoj granici – po mom mišljenju – nije zbog toga, da bi se Europa branila od Rusa, nego da bi se Rusi odvojili od Europe. Sa drugim rečima: opet Amerikanci vrše “okupaciju” Europe.

citam
Gost
citam "logicno" , logicno razmisljam

@SNoc Pa ne bih se bas slozio, jer su velike sile pokrenule i vodile(izmedju ostalog) dva svijetska rata, u kojima je nastradao mali covjek za interes velikih i mocnih.

SNoc
Gost
SNoc

tačno, ali tada nije bilo “ultimativnog” oružja. Sada, kada imaju velesile nuklearno naoružanje, sada su pravila (po mom mišljenju) drugačija. Samo primer: prvi svetski rat vodio se u rovovima, pozicioniranje (danas dva rova naprijed, sutra dva rova nazad, prvi put upotrebili tenkove, avijaciju, bojne otrove, podmornice…). Drugi svetski rat išao je korak dalje (tzv. blitzkrieg sa kombinacijom tenkova, pešadije i aviacije rušio je sve pred njima). Svaki rat bio je razorniji. A poslije dolazi tzv. hladni rat, dolazi nuklearno naoružanje. Velike sile bi se međusobno tukle, a znaju, da to dovodi do kraja ne samo njihove zemlje, več kugle zemaljske. I tako su se nuklearne sile snašle u vijeću sigurnosti, otvorile su tzv. crveni telefon… nema im druge, nego da se razgovaraju i dogovaraju… a to vidimo već od kraja drugog svetskog rata… a tzv. proxy ratovi… to će biti uvjek aktualno.

Akull
Gost
Akull

Dogovorili su se da ce se dogovoriti.

Mat
Gost
Mat

Ovu zetvu su prodali,sljedecu….vidjet cemo.

Ime amatera
Gost
Ime amatera

Gledam lica kineza i ovih kauboja i vidim inteligenciju sa jedne i nasilnike na drugoj strani. Pendrek demokracija i apsolutna dominacija svijetom je proslost.

Weteran
Gost
Weteran

Kinu treba držati na kvačilu!

Trubadur
Gost
Trubadur

A, ko če držat… Ti i ko još ??

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

Ne vidi se,ali Kina drzi cvrsto USA za Boltonove brkove?
PING-PONG,
sada
BRKONG-BRKONG
nitko ne sme da ga brije!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

Neka mi oproste u Brckom!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

SAD , uz pomoć, EU… Japana i Južne Koreje, al u dumini panjeva 😛

kiki
Gost
kiki

Kina bi igrala…po svojim pravilima.
Honesty is the best policy.
Lijepo utvrdit: ako hoćete radit s nama, nema iznošenja dobiti…i nek počnu već jednom plaćat intelektualno vlasništvo…ovo drugo je lakše.
Već vidim Kineza koji potpisuje ugovor i poslije traži iznošenje dobiti…koje mu omogućuje naš Ustav…
Bila jednom u arhivu u Opatičkoj…fino piše, ‘zabranjeno snimanje’. Ali Kinez uredno i mirno snima dokumente svojim fotićem…

Šok
Gost
Šok

Sudarila se dva ovna na brvnu. Više štete za oboje nego koristi. U ovome trenutku usa je priznala da ne može nikako naštetiti kini a da sebe ne ošteti, što znači da su postali ravnopravni po snazi.

Usa je upravo priznala novu supersilu.Kinu.

Druga opcija je da kupuju vrijeme dok ne završe prestruktuiranje i novi investicijski ciklus ,tada će se opet početi konfrontirati.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik