fbpx

Na “Novi put svile” SAD pokušavaju odgovoriti modernizacijom nuklearne trijade

Na "Novi put svile" SAD pokušavaju odgovoriti modernizacijom nuklearne trijade 1

Globalne trendove u međunarodnim odnosima često je teško razumjeti. Međutim, pomoć u tome nam mogu pružiti dva različita događaja, jedan organiziran Washingtonu, a drugi u Pekingu, uspoređujući različite teme, sudionike, ciljeve i teme rasprave. Uostalom, govorimo o dva najveća svjetska gospodarstva, dva diva koja usmjeravaju i oblikuju globalnu kulturu, ponašanje i svjetsko mišljenje. Posljednjih nekoliko tjedana je međunarodna zajednica svima ponudila priliku za razmišljanje.

U Washingtonu i Pekingu su održana dva događaja koja su u smislu utjecaja, dubine, sudjelovanja i raspravljanih tema iznenađujuće proturječna. U Pekingu se na forumu “Jedan pojas, jedan put” okupilo više od 40 svjetskih čelnika koji su raspravljali o kineskoj inicijativi poznatoj i pod imenom “Novi put svile”, projektu koji će preobraziti cijeli euroazijski kontinent, olakšati i unaprijediti slobodnu trgovinu između desetaka zemalja. Kina to kani postići ulaganjem u prometnu i energetsku infrastrukturu, te u tehnološku suradnju. Vođa ove tihe industrijske revolucije je Kina Xi Jinpinga, koja u novom tisućljeću otkriva ambicije i antičke perspektive, željna ponovno uloge lidera u globalnoj civilizaciji.

Na "Novi put svile" SAD pokušavaju odgovoriti modernizacijom nuklearne trijade 2

Xi Jinping

“Novi put svile” je divovski projekt koji će se nastaviti širiti u godinama koje dolaze i tempom kojeg dopušta postojeća tehnologija, a očito je da su mnoge zemlje svjesne potrebe da se uključe u kineski projekt.

Broj sudionika na forumu u Pekingu je bio iznenađujući. Okupilo se više od 5000 izaslanika, 37 čelnika država i vlada, uključujući i Italiju iz skupine G7, te 10 najvažnijih članova skupine ASEAN.

Sto dvadeset i pet zemalja je potpisalo namjeru za suradnju u velikom projektu, a 30 organizacija je ratificiralo 170 sporazuma prema kojima od 2013. do 2027. Narodna banka Kine predviđa investicije od preko 1300 milijardi dolara.

Glavni ekonomist za Kinu financijsko diva Morgan Stanley, Robin Xing, nakon sastanka je rekao: “Kineska ulaganja u “Novi put svile” će se u sljedeće dvije godine u inozemstvu povećati po stopi od 14% godišnje, a ukupni iznos ulaganja mogao bi se udvostručiti i do 2027. doseći 1200 do 1300 milijarde dolara.”

Riječ je o revolucionarnom projektu koji će obilježiti sljedeća desetljeća, ako ne i stoljeća. Inicijativa je u snažnom kontrastu s američkom težnjom za globalnom hegemonijom i pokazuje sposobnost čovječanstva da kroz zajedničku suradnju i prosperitet prevlada sukobe i ratove.

U Washingtonu se zahtijeva odanost u zamjenu za ništa, ali s Donaldom Trumpom ni to nije sigurno. Kako ne mogu nanijeti štetu Rusiji i Kini, SAD nastoje izvršiti pritisak na svoje europske saveznike kroz trgovinski rat s carinama, tarifama, tehnološkim zabranama poput borbe protiv 5G mreže Huaweija, sankcijama protiv Irana i europskih banaka i svim drugim što donosi dobit američkoj poduzetničkoj i financijskoj eliti, te nešto manje državnoj riznici.

Peking se ponaša na suprotan način, nudeći s projektom “Novog puta svile” pobjedničku suradnju i sve koristi koje iz njega proizlaze. Cilj projekta je poboljšati životni standard ljudi kroz velike zajmove odobrene za poboljšanje osnovne infrastrukture kao što su željeznice, škole, ceste, vodovodi, mostovi, luke, internetska povezanost i bolnice. Kini je cilj stvoriti održivi sustav u kojem će deseci zemalja surađivati na zajedničku korist svojih naroda.

Na "Novi put svile" SAD pokušavaju odgovoriti modernizacijom nuklearne trijade 3

Novi put svile Incijativa 2015

Euroazijski se kontinent posljednjih desetljeća bori da dostigne istu razinu bogatstva kao Zapad, a to se događa nakon desetljeća agresija i ekonomskog terorizma zemalja koje su težile utopijskoj globalnoj hegemoniji.

Kineska inicijativa svim uključenim zemljama nastoji ponuditi jednake razvojne mogućnosti, ali se ta ponuda ne temelji isključivo na vojnoj i ekonomskoj moći, nego na stvarnoj sposobnosti za poboljšanje blagostanja svih uključenih strana.

Kao što je objasnio Asia Time u članku o najnovijem forumu u Pekingu: “Kinesku inicijativu “Jedan pojas, jedan put” sada podržava čak 126 država i teritorija, kao i niz međunarodnih organizacija. To je novo, istinsko i stvarno lice “međunarodne zajednice”, veće, raznolikije i reprezentativnije od skupine G20″.

Ta kineska inicijativa mogla se dogodila samo u post-unipolarnom svijetu s više centara moći. Washington je savršeno svjestan promjena koje su se dogodile u proteklih 10 godina, a posljedična promjena u stavovima američkih političkih vođa se može vidjeti u izradi dva temeljna dokumenta za sve američke administracije.

Prvi je Pregled nuklearnog položaja (NPR), a drugi je Nacionalna obrambena strategija (NDS). Ova dva dokumenta objašnjavaju kako Sjedinjene Države vide svijet i što namjeravaju učiniti u borbi protiv nastanka multipolarnog svjetskog poretka.

U usporedbi s Obamom i njegovom upravom, Trump, Bolton i Pompeo više imaju veze sa stvarnošću, dobro shvaćajući da su Rusija i Kina vojno jednake Sjedinjenim Državama. Obama je, naravno, prije više od pet godina Rusiju pogrdno nazvao “regionalnom silom”. Trump je dobro svjestan ne samo da ne može ratovati protiv Rusije, nego si ne može priuštiti ni sukob s Venezuelom ili Sjevernom Korejom. Ni vojno ni politički.

U slučaju Venezuele, Kolumbija i Brazil se ne žele žrtvovati za Washington, a tamo ne postoje islamistički militanti koji bi se naoružali i pokrenuli pogrom protiv bespomoćnih civila kao što se dogodilo na Bliskom istoku, tako da nema sile na terenu sposobne pobijediti visoko patriotsku naciju povijesno posvećenu otporu američkom imperijalizmu.

Napad na Iran doveo bi do razornog odgovora Teherana protiv američkih vojnika raspoređenih u desetak baza diljem Bliskog istoka i nanošenja gubitaka koji bi za Washington bili preskupi, a pobjeda, ako bi je i bilo, bila bi “Pirova pobjeda”.

Što se tiče Sjeverne Koreje, zemlju je teško, možda i nemoguće napasti zahvaljujući Kimovom nuklearnom odvraćanju koje je sigurno bilo iskorišteno protiv američkih saveznika i vojne infrastrukture Pentagona u regiji.

Ono što ostaje Trumpu i neokonzervativcima koji vladaju Washingtonom su dokumenti u kojima će se Rusija i Kina proglašavati “neprijateljima koji moraju biti poraženi” i ratna propaganda nužna za bogaćenje američkih proizvođača oružja.

Američki događaj: “Neprijatelj je sve jači, moramo se dodatno naoružati”

Sada dolazimo do događaja organiziranog u Washingtonu. Dok je Peking bio zauzet raspravom o tome kako revolucionarnim projektom povezati tri četvrtine svijeta, američki Institut Brookings je organizirao sastanak koji je trajao nekoliko sati i razgovaralo se o “budućnosti proširenog odvraćanja u Sjedinjenim Državama”, fokusirajući se na alate potrebne za odbijanje napada protivnika.

Svatko tko ima iskustva s takvim konferencijama zna da ih uglavnom financiraju tvrtke povezane sa sektorom naoružanja i ohrabruju se govornici, gosti i političari da zauzmu vrlo agresivnu liniju, plašeći stanovništvo predstojećim ratom samo da se opravda povećana vojna potrošnja. Upravo se to dogodilo na događaju koji je organizirao Institut Brookings, gdje je zamjenik podtajnika obrane Trumpove administracije David Trachtenberg objasnio javnosti kako se nuklearno odvraćanje Sjedinjenih Država, nakon razdoblja od 30 godina, 40 ili 50 godina, “približava kraju svog životnog ciklusa”. Podtajnik nije spomenuo ukupnu brojku potrebnu za modernizaciju cjelokupne nuklearne trijade Washingtona, ali procjene ukazuju na oko 1000 milijardi dolara. Radije je govorio o općem povećanju vojnog proračuna za 60 do 70 milijardi dolara, “potrebnih da se zemlja u početku suoči s  problemima”.

Na "Novi put svile" SAD pokušavaju odgovoriti modernizacijom nuklearne trijade 4

Jimmy Carter

Često brojevi ne govore sve, ali su i dalje korisni kako bi nam pomogli bolje razumjeti određene događaje. Bivši američki predsjednik Jimmy Carter dao je korisno objašnjenje o tome kako su Kinezi prevladali Sjedinjene Države.

“Sjedinjene Države su najratobornija nacija na svijetu i prisiljavaju druge zemlje da usvoje naša načela. Koliko kilometara brzih željeznica imamo u ovoj zemlji? Kina ima oko 29 000 kilometara željezničkih linija velike brzine, dok su Sjedinjene Države protratile, vjerujem, 3000 milijardi dolara na vojne izdatke. To je više nego što možete zamisliti. Kina nije bacila niti jedan cent na rat i zato je ispred nas. Mislim da je razlika u tome. Što ako uzmete 3000 milijardi dolara i uložite ih u američku infrastrukturu, vjerojatno biste imali 2000 milijardi viška, a željeznice velikih brzina bi se pravilno održavale. Naš bi obrazovni sustav bio jednako dobar kao u Južnoj Koreji ili Hong Kongu”, rekao je bivši američki predsjednik Jimmy Carter.

SAD u ponor vuku i svoje “saveznike”

Washington vrši pritisak i na saveznike da me se pridruže pokušaju da potkopa rastući utjecaj njegovih konkurenata, koje službeno naziva “neprijateljima”.

Ali ih u ovom procesu sve više gura da se približe protivnicima američke politike, kao što je to učinio kada je napustio nuklearni sporazum s Iranom, kojeg Europljani žele očuvati. Washington bi se za sada možda mogao osloniti na svoje europske saveznike, ali ogromni kineski projekt “Novog puta svile” privlači sve više pozornosti i sve više zemalja računa na njega. Osim toga, kineska inicijativa ima i komponentu rastućeg oslobađanja od američkog dolara kao svjetske rezervne valute u razmjeni između zemalja.

Trump i njegova administracija djeluju u multipolarnom kontekstu kao da je još uvijek unipolaran i djelujući kao hegemonijska supersila koja ne mari za posljedice svojih postupaka, čak ni ako nanose štetu njegovim “saveznicima”. Ovaj arogantan stav će bez sumnje naštetiti Sjedinjenim Državama i ne samo da će potkopavati američko gospodarstvo, nego i profitabilnost američkog dolara, koji je još uvijek globalna rezervna valuta.

S Trumpom koji se ponaša kao slon u trgovini porculanima, američki prijatelji i neprijatelji su prisiljeni tražiti načine kako ekonomski i vojno uspostaviti novu ravnotežu sa što manje američkog utjecaja. Dakako, Europa je i dalje podložna Sjedinjenim Državama, ali druge zemlje izvan dosega Washingtona kao da su razumjele povijesno razdoblje kroz koje prolazimo, preferirajući dijalog i ravnotežu snaga. Tipičan primjer je Erdoganova Turska, koja više nije ni u jednom taboru, ali oba koristi za svoje potrebe, umjesto da izjavljuje apsolutnu odanost jednoj ili drugoj strani.

Kina i Rusija se savršeno dobro osjećaju u aktualnom fluidnom geopolitičkom okruženju, jer im ono daje mogućnost da zemljama koje se odupiru hegemoniji Washingtona ponude vojna i ekonomska sredstva da ustraju i na kraju prevladaju. To je iznimno djelotvorna strategija jer postavlja “crvene linije” koje se Washingtona ne usuđuje prijeći, što smanjuje ili čak eliminira mogućnost novog sukoba, što Trump osobno možda i cijeni, obzirom da je to posljednje predizborno obećanje koje još nije pogazio.

Promatrajući dvije navedene konferencije, održane u Pekingu i Washingtonu u tjedan dana, te njihove oprečne naglaske, one jasno ističu razlike između ove dvije zemlje. S jedne strane, Kina traži integraciju, suradnju i razvoj za zajedničku dobrobit gotovo tri milijarde ljudi. S druge strane, vidimo da Sjedinjene Države raspravljaju o modernizaciji svoje nuklearne trijade, čiji je jedini “doprinos čovječanstvu” sposobnost da ga uništi. Naravno, nuklearna trijada i desetine i tisuće milijardi dolara služi za pokušaj zastrašivanja onih koji se ne žele klanjati diktatima Washingtona, iako je takvih zemalja sve manje.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
46 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Snicla
Gost
Snicla
1 godina prije

Da je danas nekog Tite u nekoj manjoj državi. Pa da zna balansirati između sve 3 sile Rusije Kine i USA. Pa to bi bio novi Monaco za sve stanovnike.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

eno vučić balansira ali mu slabo ide. ova amerika I ona iz vremena tita su dvije različite amerike. ova sadašnja amerika ti prvo uzme 100 $ a onda ti pokloni 10 $. tako da smatram da se treba okrenuti rusiji I kini ali održavati odnose I sa amerikom ali samo ukoliko ti neće nanjeti štete

ioaswfnvawiufawefawefaw
Gost
ioaswfnvawiufawefawefaw
1 godina prije

Uzme ti 100 dolarosa a kamatari te dok si živ sa 10 istih.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Ni “slon” u trgovini porculana Trump neće vječno biti na tom položaju i izgledno je, da će na njegovo mjesto doći razumniji čovjek, a govoriti ovako ishitreno i nepromišljeno, da su Rusija i Kina neko sušto dobro, a Amerika zlo je suludo i izvan područja zdravog razuma. U svijetu bi za dobro svih njegovih žitelja trebala vladati nekakva ravnoteža snaga, kako u ekonomskom tako i u vojnom pogledu i ovako vehemenntno prizivati poraz jedne strane je lakomisleno i nerazumno još posebno , kad to rade pripadnici jedne male države kao što su sve ove balkanske državice, za koje bi svjetska ravnoteža bila kao božji blagoslov a izrazita nadmoć jedne strane u ovom primjeru kineske i ruske nad američkom i evropskom značila bi veliku pogibelj za ovaj sitniš od država. Još posebno je neprirodno, kad netko želi pobjedu jedne strane, koja je u svakom pogledu različita od postojeće zapadne kulture i očekivati valjda, da će nam u tom primjeru biti bolje i da će nam teći med i mlijeko, a novi gospodari, da će nas čuvati kao “malo vode na dlanu. Svi vi, koji to prizivate, mogli bi u primjeru ostvarenja vaših želja i nastojanja biti grdno razočarani jer bi vam neki novi gospodari mogli prirediti vrlo neugodno iznenađenje svojim načinom vladanja i uopće, svojim odnosom do svojih nazovimo to tako, novih kolonija, koje bi im stajale na raspolaganju bez ikakve zaštite, na milost i nemilost novih gospodara, koji su se ponegdje u svijetu već pokazali kao “zli gospodari” prema onima, koji ovise o njima! A svi vi, koji tako vehementno želite da vam Kinezi i Rusi nataknu svoj jaram, niste samo jadni i bijedni, nego ste i neka vrsta izdajica, koje djeluju na štetu svojih naroda, svoje kulture i tradicije i protiv svoje rase. Jedini izlaz i spas iz te opasne situacije, da europski narodi zbiju svoje redove, odbace štetno savezništvo sa Kinom, ma kako privlačno se ono činilo i stupe u čvršći savez sa Amerikom i da zajedno izbore mjesto na svijetu koje im pripada. Rekoh već na početku komentara: Neće Trump vječno i treba biti optimist i očekivati promjene u Americi i to na bolje a i u rusko kineskom savezu će sigurno doći do promjena i to na gore, jer su te dvije države upravo sada dosegle vrhunac u svojoj vojnoj i ekonomskoj snazi i poslije toga slijedi im silazna putanja sa svim implikacijama, koje donosi takvo stanje

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Svako produbljivanje odnosa sa Kinom za pojedine europske države znači korak bliže k dužničkom ropstvu, iz kojega će se teško moći iskopati! Evo konačno je hrvatska vlada i sud u Pazinu dao zeleno svjetlo za stečaj Uljanika! Posao će izgubiti odmah oko 1400 Uljanikovih radnika. Sve nade se polažu u to, da će Kinezi preuzeti Uljanik i poslije će sve kompetencije hrvatskih vlasti prema Uljaniku biti prekinute. Svi stručnjaci koji to pažljivo prate sigurni su u jednu svar, da se ništa dobrog za Hrvatsku tu ne može dogoditi! Kinezi će pokupiti sve što je tu još ostalo dobrog i odvesti u Kinu, dovest će nešto svojih strojeva, otpustit će sve hrvatske radnike, jer su im preskupi i to će biti taj “Happyend”, kojem se je nadala cijela Hrvatska i to će biti ogledni primjer kakav “modus operandi” imaju Kinezi i mnogi u Europi će se na tom primjeru moći mnogo toga naučiti ali na žalost na “hrvatskoj koži” i ne na svojej i Hrvatska će uz to, a kasnije i kroz druge primjere suradnje s Kinom, kako izgleda, postati prvom europskom žrtvom tog slavnog puta svile!

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Dz, 1300 radnika ( bilo ih je oko 4000 prije pada) ce izgubiti posao? Koji posao? Sta rade?

Pera
Gost
Pera
1 godina prije

@Džugašvili
Niti jedna cijena ulaska u klub povlastenih nije mala. Ako je to cijena izrazena u rasprodaji Hr. tekovina, nema problema. Sve grane privrede iz ‘mracnih vremena’ su ‘poboljsane’ do bescijenja.Tacka na ‘I’ je stavljena zatvaranjem Uljanika, brodogradilista koje je napravilo brod sa najjacim dizel motorom na zemaljkoj kugli. Tako i treba za svecani ulazak ‘u svijetlo i moderno doba demokracije’ . Fuj !

markoo
Gost
markoo
1 godina prije

sta ce izUljanika odvest u Kinu? staro zeljezo
ima koji novi LNG brod napravljen u Uljaniku?imaju li suhi dok? , 3.maj nema,,tegle u trst.
pogledaj slike Kineskih brodogradilista ,,Ko da je mazda posjetila Zastavinu tvornicu krajem osamdesetih.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

@džugi
umjesto da palamudiš hajde ti nama reci koga je kina do sada napala u svojoj 5000 godina dugoj povijesti

što se tiče amerike ona je o sebi sve ispričala. sama činjenica da se američka politika u zadnjih 100 godina promjenila nekoliko puta I to svaki put prema gorem mene upućuje da je ishodište te države, sličan njenom početku, a djelomično opisan u hitlterovom “majnf kampu”. dakle “izuzetni” su prvo pobili sve indijance u borbi za životni prostor. zatim su počeli dovoditi crnce kao roblje prema kojima su se ponašali kao prema nižoj rasi. amerika je bila britanska kolonija I borila se za slobodu I u toj borbi su joj podršku pružala I rusija. kada su se oslobodili britanskih kolonijalnih okova onda su počeli da glume demokraciju ali I dalje održavajući politiku prema crncima istu. u europske ratove su se mješali ali samo tamo gdje su imali koristi tako su se pridružili borbi europe protiv nacista. poslije ww2 su pomagali europu ali samo toliko da bi umanjili utjecaj sssr. tada su počeli ratovima širiti svoju kolonijalnu politiku. poslije pada varšavskog pakta počeli su pokazivati opet ono svoje pravo lice iz vremena genocida nad indijancima. nebrojeni ratovi, napadi na nebrojene države I milijunske žrtve njihovih ratova. ti si za njih gori od rusa. ti si za njih korisni idiot ali kojeg treba gledati sa pijezirom

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Slijep si pored zdravih očiju! Pa eto, napala je Hrvatsku i sve ovo što su obećali napraviti ovdje, stadione, obnnviti Titovu školu u Kumrovcu i slične fore, služi samo kao “sir u mišolovci” ili “durdubak” na udici, na koju lovimo somove, pa dragi Hrvati navalite i dobar vam tek!

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

@džugi
hrvatsku su prvo napali amerikanci. sada kinezi I da je hoće napasti još I rusi ali ovako kao kinezi. mada bi je kinezi trebali napadati još žešće I učestalije:)

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Operušat će nas kao staru kokoš i neće nas čak ni hraniti i pričekati neko vrijeme da se malo udebljamo!
Možeš li mi reći, koliko su ono Kinezi zaposlili naših ljudi na gradnji Pelješkog mosta?

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

@džugi
hajde ti meni reci koliko hrvatski ugostitelji zapošljavaju hrvata tijekom ljetne sezone:). ako nema hrvata, ili ako ih nema odgovarajuće školske spreme ili ako neće da rade onda se moraju obezbijediti radnici iz drugih država isto kao I njemci što dovode radnike iz drugih država pa I hrvate. samo neka oni grade. rusi su uzeli agrokor I ako se agrokor probije na snažno rusko tržište biće posla za cijelu ex yugu. još kada bi rosnjeft uzeo inu to bi bilo dobro

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Da dobro si rekao, bit će posla za cijelu ex Yugu, samo ne za Hrvate, koji će Rusima odstupiti naj plodniju slavonsku
i baranjsku zemlju i to po liniji prijašnje Agrokorove koncesije!

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

@džugi
a tko trenutačno radi u agrokorovim tvrtkama u hrvatskoj?

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Još rade Hrvati, ali neće još dugo. nego samo toliko, dok Vukovarsko srijemska županija ne dade Rusima koncesiju na tu zemlju. Za sada se ovi u županiji malo odupiru, ali vlada će to srediti i Hrvatska gubi tu zemlju!

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

@džugi
dakle rade hrvati. ta tvoja predviđanja kako u budućnosti neće raditi hrvati su samo to tvoja laička predviđanja. po tebi bi bilo isplativije da agrokor propadne I da svi radnici idu doma umjesto što je ostao u životu I ima priliku. vidim da se ne razumiješ u gospodarstvo jer agrokorove tvrtke moraju imati zemlju da proizvode sirovine a koje će se koristiti u agrokorovim tvrtkama za preradu tih sirovina. zemlja će ostati u hrvatskoj, dakle nitko je neće nigdje odnjeti ili pojesti. ta zemlja se daje u koncesiju uz odgovarajuću nadoknadu. u protivnom agrokor bi tu sirovinu morao uvoziti iz drugih država npr. iz mađarske ili srbije a gdje bi agrokor uzeo također zemlju u koncesiju I proizvodio sirovinu odnosno poljoprivredne proizvode

pod dva, agrokor se bavi I flaširanjem vode, proizvodnjom sokova, sladoleda, smrznutih proizvoda, trgovinom I nizom drugih djelatnostima za koje im nije potrebna zemlja ali I u tim tvrtkama opet rade hrvati a to nas upućuje da tvoja teorija nije ispravna odnosno što bi se reklo “ne pije vode”

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Po Dz, Rusi.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Pelješki most grade poznate hrvatske firma sa hrvatskim radnicima, amerikanci plačaju.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Sta ce operusati Kinezi? Vec smo operusani od strane tvoga demokratskog Zapada. Sta je ostalo Kinezima za ocerupati?

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

klasična priča o borbi dobra protiv zla tj. o borbi rusije I kine protiv amerike. dobro uvijek pobjeđuje. europa je progledala I počela da diše. još samo da se lobisti američkog vojno-industrijskog kompleksa u europi otkriju I eliminiraju iz državnih uprava, medija I ngo sektora I europska unija će krenuti naprijed u svijetlu budućnost u petoj brzini. bliži se I taj dan

ioaswfnvawiufawefawefaw
Gost
ioaswfnvawiufawefawefaw
1 godina prije

Karteru nije jasno da je čemerika stvorena da širi kaos po svijetu za čojznpipl i stvora a ne da je izgrađuju. A Kina treba da ima barem deset puta više nukleusa nego sada jer sutra neće biti ni tih željeznica ako ih ne može braniti strahom nukleusa. No njima još nije jasno da su stvoreni da glume ulogu samuraja iz drugog bobrok nosonja rata, preokupirani su pohlepom koju su čojzeneri iskoristili.

lisac
Gost
lisac
1 godina prije

čojznpipl ?

ioaswfnvawiufawefawefaw
Gost
ioaswfnvawiufawefawefaw
1 godina prije

Pogledaj pozorno “američki” grb, koliko ima onih zvjezdica koje čine heksagonalnu zvijezdu? Od kud davidova zvijezda na “američkom” grbu?

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije

@ioaswfnvawiufawefawefaw, Davidova zvijezda jednostavno “uletjela u kadar”

ioaswfnvawiufawefawefaw
Gost
ioaswfnvawiufawefawefaw
1 godina prije

Sastavljena od 13 malih davidovih zvjezda.

ioaswfnvawiufawefawefaw
Gost
ioaswfnvawiufawefawefaw
1 godina prije

Upravo tako Ivo, sve je u simbolici.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Varaš se kao i obično!! Tih trinajst zvijezdica u američkom grbu predstavljaju jednako kao i trinajst crta na američkoj zastavi, grupu od prvih 13 saveznih država, koje su osnovale SAD!

Sion
Gost
Sion
1 godina prije

@ Džugašvili

Ljudi ti podjelili minuse, a ti samo naveo jednostavnu istinu. Ljudi nisu spremni prihvatiti jednostavne i očigledne istine radi nekih svojih uvjerenja, pa su spremni zanemariti osnovne činjenice i izmišljati neke svoje.

Na Američkom grbu iznad orla se nalazi 13 zvijezda, jednako kao i 13 maslina na grančici koju drži kandžama desne noge i 13 strijela koje drži kandžama lijeve noge iz raloga što je “Naciju osnovalo 13 bivših kolonija Velike Britanije koje su se prostirale duž atlantske obale. Proglasivši se „državama“ 4. srpnja 1776. godine, delegati iz 13 kolonija jednoglasno su usvojili Deklaraciju o nezavisnosti. Pobunjeničke države pobijedile su Veliku Britaniju u Američkom ratu za neovisnost, što je bio prvi uspješni rat neke kolonije za neovisnost.”

Isto tako istine radi, nije bilo 13 izvornih izraelskih plemena, već 12 izvornih izraelskih plemena koja potječu od 12 Jakovljevih (kasnije nazvan Izrael) sinova, a ovo su njihova imena po redoslijedu rođenja; Ruben, Šimun, Levi, Juda, Dan, Naftali, Gad, Ašer, Jisakar, Zebulun, Josip i Benjamin. Kod podjele zemlje plemenima, Levijevo je izostavljeno jer je bilo svećeničko pleme kojem su dati gradovi po cijeloj zemlji, a Josipovo pleme je obilnije blagoslovljeno tako što je po Manašeu i Efrajimu (Josipovi sinovi) dobilo dva teritorija. Stoga se naposljetku – umjesto Levija i Josipa se ubrajaju Manaše i Efrajim – opet broji 12 plemena. Prema kršćanskom vjerovanju zasnovanom na Bibliji, tim istim izraelskim plemenima (sa svima koji su iz njih proizišli) će suditi 12 apostola po odredbi i volji Božjoj, kako stoji pisano da je Isus rekao; “Da, vi ste sa mnom ustrajali u mojim kušnjama. Ja vam stoga u baštinu predajem kraljevstvo što ga je meni predao moj Otac: da jedete i pijete za mojim stolom u kraljevstvu mojemu i sjedite na prijestoljima sudeći dvanaest plemena Izraelovih.” Evanđelje po Luki 22;28-30

Kada se nešto ne znam sa sigurnošću, bolje je pitati nego krivo tvrditi.

Max
Gost
Max
1 godina prije

Pa kad to nije Davidova zvijezda ni američki nacionalni grb nego simboli nekih ljudi koji se bave zidarijom onako slobodno.

Sion
Gost
Sion
1 godina prije

@ Max

Što god ti ili ja mislili o tom grbu, on jest usvojen za službeni grb Sjedinjenih Američkih Država, i kao takvog ga prepoznaju i priznaju sve ostale države svijeta. Mi možemo raspravljati o tom grbu kao što možemo raspravljati zašto su ruski, hrvatski ili grbovi nekih desetih država baš takvi kakvi jesu, tko ih je izmislio i kakvu simboliku nose, ali rasprava nigdje ne vodi ako ćemo izmišljati povijest i simboliku da bi potkrijepili neku teoriju koja nam se sviđa iz nekih naših uvjerenja.

Klasičan primjer za takvo ponašanje imaš u predhodnim komentarima. Pojedinci zanemare očiglednu činjenicu, da je u početku američke povijesti bilo 13 kolonija koje su se izborile za neovisnost, te idu tvrditi da je bilo 13 izraelskih plemena iako je po svim povijesnim zapisima jasno da je bilo 12 plemena. Sve kako bi se dala neka druga simbolika koja paše njihovoj teoriji. Ispada kako je velikoj većini ljudi na “logičnom” portalu, od jednostavne i logične istine ipak draža izmišljena i nejasna priča samo da bude uklopljena sa njihovim svjetonazorom – a taj je da sve vezano uz Sjedinjene Američke Države mora biti prijevarno i loše. Traže takve priče po internetu i u startu odbacuju sve što daje imalo drugačiji pogled. Možemo tvrditi da su neki postupci apsolutno zli ili dobri, apsolutno pošteni ili nepošteni – ali ne možemo to isto tvrditi za čovjeka ili naciju. Ne možemo na takve stvari gledati crno-bijelim naočalama.

Laka vam i blagoslovljena noć.

...
Gost
...
1 godina prije

Sion … inače se u mnogo toga ne slažem s tobom, ali taj bipolarni pogled na svijet i mene smeta i tu se slažemo. Mnogi na ovom portalu imaju taj crno-bijeli, dobar-zao, volim-mrzim način gledanja na stvari, a to je karakteristično za fanatike. Takvi ljudi imaju unaprijed stvoreno mišljenje, koje nikad ne dovode u pitanje, već sve informacije samo prilagođavaju sebi, pa tako ono što je suglasno njihovom stavu postaje “istina” i “dobro” a ono što nije, postaje “laž” i “zlo”. Onaj koji ima drugačije mišljenje, postaje im neprijatelj, kojeg treba uništiti ili bar uvrijediti i poniziti riječima. Stvari su naravno puno složenije i postoji puno nijansi sive između crne i bijele.

P:S. jedan dobronamjeran savjet bez namjere da ti “solim” pamet. Vidim da si dosta proučavao povjest. Tu treba biti posebno oprezan oko “činjenica” koje pročitano ili čujemo. Primjer: navodiš da je bilo 12 izraelskih plemena, a ja ću ti samo reći da nitko nezna koliko ih je stvarno bilo i da su svi tvoji izvori polu-istine, a polu-legende. Ništa nije tako iskrivljeno i lažno kao povjest.

markoo
Gost
markoo
1 godina prije

ali nije stalo na tih 13 kolonija, to je bila odskocna daska konkvistadora da pokore ostatak kontinenta.Naime ostatak “usa nije bio bez stanovnika- koji ce biti unisteni u genocidu na cast potpisnicima povelje nezavisnosti.

pera detlic
Gost
pera detlic
1 godina prije

U Washingtonu se zahtijeva odanost u zamjenu za ništa.
Amerikenjci nude upravo ono što imaju.
Dijete je konačno dalo sud o carevoj modnoj kombinaciji.
SMRT FAŠIZMU SLOBODA NARODU!!!!

ioaswfnvawiufawefawefaw
Gost
ioaswfnvawiufawefawefaw
1 godina prije

Babiću obradi onaj pretekst za napad na Iran u vidu kao eksplozija na saudijskim kao tankerima koji su trebali krcati naftu za čemeriku. Izgleda da je to poljaci srušili šikiju brklje pa započeo rat.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Ba Ivo, “ebo ga ti, djeca će ti na koncu učiti mandarinski jezik, a tebe će kao i one Ujgure utjerati u neki logor i preuzgajat će te pod stare dane, a možda ćeš morati kod nekog “plastičnog kirurga” napraviti i kose kineske oči i nećeš više biti Ivo nego Čang fu tang!!

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Ne zastopim! Povej to v slovenščini če imaš težave s hrvaščino!

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
1 godina prije

Cuveni reziser Oliver Stoun u 2 minuta objasnio je politiku amerike u zadnjih 30 godina

https://www.google.com/search?q=oliver+stoun+u+dva+minuta+objasnio+politiku+amerike&oq=oliver+stoun+u+dva+minuta+objasnio+politiku+amerike&aqs=chrome..69i57.28065j0j8&client=tablet-android-samsung&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8

Max
Gost
Max
1 godina prije

Svaka čast gospodine Babiću slažemo se. ja sam prije nekoliko dana u komentarima ovdje na forumu napisao nešto vrlo slično o napadu na Iran.

Max
Gost
Max
1 godina prije

Pokušavaju dostići Rusiju koja modernu nuklearnu trijadu već ima. strateški gledano kasne

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Max, nemaš ti pojma o tim stvarima!

Nazgul75
Member
Nazgul75
1 godina prije

Bitno je da si ti ‘upucen’ ‘dovoljno’ da sudis drugima. Pa deder nam ti ‘objasni’ a u cemu to Rusi ‘zaostaju’. Podmornice – Belgorod + Posejdon, kindzal, avangard, burevestnik… Radari Nebo – M poceli rad na razvoju fotonskih radara… Ah da, zaboravio sam neunistivog, najboljeg, podmornica avion F-35 on je odgovor na sve, jel tovaris Dzugi?

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

A ti eto, promašio ceo fudbal! Ko sad tu govori o razvoju vojne tehnologije!?

LauerNalis
Gost
LauerNalis
1 godina prije

Rat je mir, najbolja obrana je napad

deki
Gost
deki
1 godina prije

Ovom sjajnom,tacnom i vrlo detaljnom napisanom tekstu,mogao bih dodati samo jednu stvar,a to je aplauz autoru.

krezubi glasac
Gost
krezubi glasac
1 godina prije

USA je nazalost posalo ludilo bez kocnica. Jezivo sta americki radnik mora financirati. Crna rupa sa mega gravitacijom usisa novca…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
46
0
()
x