Macron nije mogao odoljeti kineskim ugovorima od 40 milijardi eura

Emmanuel Macron Xi Jinping
14 komentara

Kao što smo ranije izvijestili u članku posvećenom posjeti Xi Jinpinga Italiji i Francuskoj, čini se da se euroatlantsko “bratstvo i jedinstvo” tope pred kineskim milijardama.

Xi Jinping može biti zadovoljan posjetom Francuskoj, ali je još zadovoljniji vjerojatno bio Emmanuel Macron, jer je potpisao ugovore vrijedne 40 milijardi eura.

Ovi su podaci u proturječju sa opomenom koju je Elizejska palača uputila talijanskoj vladi, koju su Francuska i Njemačka optužile da je pridruživanjem inicijativi “Jedan pojas, jedan put” izdala Zapad. Italija se pridružila novom kineskom putu svile, važnom za globalni razvoj azijskog diva.

Naravno, francuski predsjednik je odbio spominjati ugovore pod tim imenom, tvrdeći da se Francuska nije uključila u projekt. Ali dok su Macronova usta poricala, ruka je potpisivala sve što je Xi Jinping poželio.

Štoviše, Emmanuel Macron, suprotno onome što su izvijestili mnogi mediji, uopće nije zalupio vrata inicijativi “Jedan pojas, jedan put”. Jednostavno je izjavio da projekt mora imati uzajamnost, odnosno da se kinesko tržište treba otvoriti francuskim i europskim proizvodima.

Međutim, kineska novinska agencija Xinhua izvještava o drugim detaljima o dijalogu oko ovog projekta, što je prilično iznenađujuće u usporedbi s kritikama upućenim Italiji.

“Predsjednik Macron je u više navrata izrazio želju za praktičnom suradnjom s Kinom na inicijativi “Jedan pojas, jedan put”, što je kurs kojeg Kina izuzetno cijeni”, kazao je Xi Jinping, dodajući kako dvije strane moraju ozbiljno provoditi projekte koje se odnose na “spornu” inicijativu.

“Francuska je spremna aktivno sudjelovati na Drugom forumu “Jedan pojas, jedan put” za međunarodnu suradnju i drugom po redu China International Import Expo (CIIE)”, rekao je Macron.

Francuski predsjednik se također obvezao da će aktivno voditi politiku suradnje između EU i Kine, ističući kako njegova zemlja smatra da je strateška veza između EU i inicijative “Jedan pojas, jedan put” važna.

U konkretnom slučaju, nije riječ o obrani ili hvaljenju talijanske vlade, već o tome kako određene naracije imaju isti sadržaj i različita tumačenja.

Štoviše, podsjetimo koliko se stigmatizirala pretjerana pompu kojom je Rim pozdravio Xi Jinpinga, dok je Macron oduševljeno dočekao kineskog vođu ispod Slavoluka pobjede u Parizu.

Činjenica je da danas ni jedna država ne može sebi priuštiti da zatvori vrata drugoj globalnoj ekonomskoj sili koja želi ulagati u cijeli svijet, pogotovo u ovo vrijeme krize i kada transatlantski saveznici nemaju što ponuditi Francuskoj, ni Italiji, a njemački gospodarski rast se usporava do granice recesije. Naravno, zaštitne mjere i mjere opreza su nužne, ali su neke kontroverze posve instrumentalizirane.

Francuska i Italija se otvaraju Kini – Milijarde su ipak jači argument od prijetnji

 

Jedan pojas - jedan putNovi put svile
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čitalac
5 godine prije

Money, Money, Money, must be funny….

Šok
5 godine prije

tek sad će dobiti gomilu žutih psluka po francuskoj

Ana
5 godine prije

Za Macrona bi se moglo reci da je talentiran (pored teatra kojeg upraznjava uvijek i svugdje pred kamerama ) i za humor, da sve skupa nije tragicno po nas, smrtnike-DiMaio dodje u Francusku sastati se s grupom zutih prsluka-Macron opozove veleposlanika Francuske u Italiji te mlatara rucicama.Macron se obrati sluzbeno i pismeno narodima 27 zemalja, zanemarujuci kompletno sluzbeno izabrane predstavnike tih zemalja- nikom nista!
Macron mlatara rucicama i vidi Ruse svugdje- medju zutim prslucima, glasacima u zemlji, narocito u RT u i Sputniku- a Rusi mu sklapaju milijunske ugovore skoro pa u predsjednickoj palati, sa osobama jako mu bliskim, a sa pedigreom salonskih prevaranata prve klase…Za to vrijeme Tigar s istoka lagano, mirno i filozofski, bas u stilu vlastite visemilenijske kutlure, gricka svijet …

Son of Alerik
5 godine prije

Skoro da bih mogao ponoviti komentar ispod teksta o Kini i Italiji od nekidan. Kina, ovakva kakva je danas, nije takvom postala zbog Komunističke partije i komunističke filozofije, nego toj filozofiji usprkos. Zapad je Kinu napravio Kinom, bez Zapada bi još zvrndali zvoncima na biciklima po ulicama, još bi pravili karikature od automobila. Naravno da to Zapad nije učinio zbog svoje dobrote ili empatije, već zbog svojih interesa. pa je tako i Kinu naučio kako braniti svoje interese. EU s nekih 550 milijuna ljudi, neorganizirana, stalno u problemima, bez svoje vojske, ‘američki vazali’ svejedno su najjača svjetska trgovinska sila, ispred Kine s njenih milijardu i skoro 400 milijuna ljudi. Taj omjer govori o europskoj učinkovitosti u odnosu na Kinu. No, i EU i Kina ovise o SAD-u. Jedni i drugi mogu pumpati svoje suficite na račun američkog deficita. Dok god to SAD hoće, EU i Kina će prosperirati. Kad u… Čitaj više »

Moreno
5 godine prije

Ditinjasto je spominjat Macrona u kontekstu kineskih miljardi . . . pa jeli iko misli kako je ta odluka bila odluka ”državnika” Macrona . . . jeli kineska gradnja pelješkoga mosta bija odluka ”državnika” Plenkovića . . . ili ipak nama nepoznati vuču konce iza scene . . . na kraju američki interesi koja zastupa Trump nisu nužno i interesi globalista . . .

CMB
5 godine prije

rusija prodaje robu preko kine 🙂

AJeTo
5 godine prije

Kad su se Rusi rijesili vecine dolara iz deviznih rezervi svi su se pitali sto ce napraviti Kina. Valjda je ovo tek pocetak.

Emiliano Zapata
5 godine prije

Briga elitu za Kinu, Italiju, Francusku ili na lutke koje potpisuju sto se od njih trazi. Ne zanima ih ni novac jer ga zahvaljujuci zakonima koji su si sami namjestili mogu stampat bez pokrica koliko zele! Sve sto zele i dobiju, a to je moc nad nasim sudbinama.

Dendi
5 godine prije

A znaci odatle i Zuti Prsluci nastadose.

Franjo
5 godine prije

To je za rh mnogo veci gubitak od Agrokora i Uljanika zajedno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI