Rusko-kineska osovina se iz taktičke računice pretvara u pravi savez, što iritira Zapad

Vladimir Putin Xi Jinping
51 komentar

Na forumu “Jedan pojas – jedan put” Vladimir Putin je jasno podržao kineskog vođu Xi Jinpinga, kao “čuvara multilateralne globalizacije” i osobu sposobnu boriti se protiv Donalda Trumpa, piše Globe and Mail. U isto vrijeme, kako se navodi u novinama, brojni “prikriveni napadi” ruskog lidera na Washington, zajedno s približavanjem Moskve Pekingu, sugeriraju da rusko-kineska “taktička osovina izračuna” postupno postaje pravi savez.

Kineski čelnik Xi Jinping se pozicionirao se kao “čuvar globalizacije i jamac slobodne trgovine”, koji se može služiti sredstvima Donald Trumpa i trgovinskim obvezama Washingtona, piše Globe and Mail.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je doputovao u petak u Peking, gdje se pokazao kao “pouzdan pobjednik” ove pozicije. Ponavljajući retoriku Xi Jinpinga, pokušao je učvrstiti svoje prijateljstvo, “začinjeno votkom i zavareno željom da potkopa svjetsku dominaciju Washingtona”.

“Važno je razraditi djelotvoran odgovor na rizike fragmentacije globalnog političkog, ekonomskog i tehnološkog prostora”, rekao je Putin tijekom svog govora na forumu “Jedan pojas – jedan put”.

U pozadini elokventnog izostanka visokih američkih dužnosnika, Putin je pozvao delegate summita da formuliraju svoj vlastiti odgovor na “pojačani protekcionizam, čiji su najopasniji oblik trenutno neovlaštena jednostrana ograničenja koja zaobilaze Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda ili, još gore, trgovinski ratovi”.

Taj prikriveni napad na Washington, prema Globe and Mailu, još je jedan znak da su Rusija i Kina, unatoč svim razlikama, pronašle zajednički jezik u pozadini neslaganja Sjedinjenih Država s nizom međunarodnih institucija. Istodobno, Kina pokušava postići ukidanje američkih carina na svoju robu, dok Rusija radi na ublažavanju režima sankcija.

Rusija i Kina dijele stavove o tome kako svijet treba funkcionirati, da bi trebao biti multipolaran, da zemlje trebaju biti jednake, a svijetom ne bi smjela dominirati jedna vlast”, rekao je Aleksandar Lukin, voditelj odjela za svjetsku ekonomiju i politiku.

Prema profesoru, Putin se uopće ne protivi takvim koracima koji izazivaju zbunjenost u glavnim zapadnim gradovima.

“Ako SAD žele dominirati svijetom, onda trebaju biti oprezne, jer neće dominirati”, rekao je Lukin.

Upravo to je ključni dio planova Putina i Xi Jinpinga, vođa koji su postali toliko bliski da se, kako se Lukin našalio, viđaju češće nego s nekim svojim prijateljima.

Unatoč istoj dobi i stavu prema politici, Xi i Putin su neobični i nejednaki partneri. Prema nekim pokazateljima, Kina je već zaobišla Sjedinjene Države, dok Rusija ostaje “slaba ekonomska sila”.

Međutim, to nije spriječilo vođe da uspostave dobre odnose, što je izazvalo zabrinutost među mnogim promatračima koji sumnjaju da bi ova dva “autokrata” mogla koordinirati akcije za potkopavanje poratnog svjetskog poretka.

Prošle je godine Putin, zajedno s Xi Jinpingom, nazdravio ruskim palačinkama s kavijarom. Nakon što su kušali poslastice, oni su začinili obrok votkom. Iste godine je Sveučilište Tsinghua dodijelilo Putinu titulu počasnog doktora.

“Moj dragi prijatelj, predsjednik Narodne Republike Kine, drug Xi Jinping, je među diplomantima sveučilišta”, rekao je ruski predsjednik.

Ipak, kako se navodi u novinama, njihovo prijateljstvo smeta mnogima, prema riječima Roberta Suttera, profesora na Sveučilištu George Washington, Putin i Xi su koristili “prilike da prošire svoj utjecaj na račun Sjedinjenih Država i njihovih saveznika”.

“Takve veze, zajedno s vojnom i ekonomskom moći obje zemlje, očito predstavljaju najteži izazov Sjedinjenim Državama od kraja Hladnog rata “, dodao je prof. Robert Sutter.

Ako su se Rusija i Kina prethodno tretirale kao “osovina taktičkog  izračuna”, sada bi ih trebalo smatrati “de facto savezom”, naglašava Sutter.

Konkretno, prošlog rujna je 3200 kineskih vojnika sudjelovalo u najvećim ruskim vojnim vježbama od završetka Hladnog rata.

Osim toga, Moskva i Peking imaju nešto za ponuditi jedni drugima u ekonomskoj sferi. Prošle godine se trgovina između dviju zemalja povećala za 24,5% i dosegla 108 milijardi dolara, a kineska ulaganja u okviru inicijative “Jedan pojas – jedan put” će koristiti ruskom gospodarstvu, povećavajući protok roba kroz Rusiju.

Što se Moskve tiče, ona je Pekingu pružila važnu pomoć unutar zidina Ujedinjenih naroda, podupirući inicijative Xi Jinpinga, uključujući projekt “Jedan pojas – jedan put”. Osim toga, Rusija je postala jedan od glavnih dobavljača nafte za Kinu, podsjeća list.

Globe and Mail

Jedan pojas - jedan putVijeće sigurnosti
Pretplatiti se
Obavijesti o
51 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Džugašvili
4 godine prije

Dokle više o Rusiji i Kini!? Dajte već jednom nešto od Ive Kobaša, da se malo odmorim od Rusa i Kineza!!!

Siniša
4 godine prije

Baš…..NATO je humnitarno društvo!!!!
?na X

Narančasti krelac
4 godine prije

Rusija pruža Kini podršku u UN. Obilaze oni suštinu kao mačak vruću kašu. Ne žulja njih to. USranci bi se još uvek mogli da obračunaju sa Kinom, da iza njih ne stoje kindžalii,, avangardi,Sarmati i posejdoni . U tom grmu leži zec. Uzgred nedostaje mi Burt. Ovaj Džungašvili nije zabavan kao on.

Dub Miroslav
4 godine prije

To je “veliki uspjeh” usanske politike i neoliberalizma. Mi imamo poslovicu ( nadam se da ne podpada pod zakon o autorskim pravima!): “Tko pod drugim jamu kopa sam u nju upada”.

shumadinac
4 godine prije

… i to je upravo ono što Vašingtonu treba. Jasno je da Rusiju i Kinu ne mogu kontrolisati (odavno je jasno) ali da bi “okupili svoju interesnu sferu” moraju da imaju “jasno izraženu pretnju”. Ako “pretnja” neće sama da se pokaže onda je moraju isprovocirati – i tako smo došli do današnjeg stanja.

Teško je odrediti šta je foliranje a šta pravo stanje u američkoj politici jer je mnogo različitih uticajnih aktera i još više različitih interesa ali im ne treba verovati kada se prikazuju iznenađeni, razjedinjeni, slabi… Bar smo se Holivudskih filmova nagledali – šta rade pokvareni i podli? U suštini i to se menja, sve manje kriju prave namere. Sada ulazimo u novo ili tačnije vraćamo se u staro vreme.

Putin Razvaljuje Guzonje
4 godine prije

Baš lijepo da se njih dvoje udruže i izbace za Amerikance iz Azije, Europe, Afrike i J.Amerike. Neka se Amerikanci ližu sa Australcima i Englezima i Kanađanima i to su njihova prirodna staništa. Anglosaksonske bajke ta njihovi djecu i starce sa posebnim potrebama!

eu kolonija
4 godine prije

“zapadni saveznici”. vjerojatno misle na ameriku I vazale. koji normalan američki saveznik voli to što ih amerika pljačka osim macrona ali on nije normalan pa se ne broji

Alen
4 godine prije

Temelji tog saveza su udareni davno prije ovih svih dogadjaja koji idu kao na traci jedan za drugim po vec unapred dogovorenim trasama..
Nije valjda da se rusi i kinezi o tako bitnim stvarima dogovaraju onako uz put , od samita do samita…
Plan i savez su spremni a nama ostaje da gledamo iz epizode u epizodu , kad nam puste istu , sta će se dogoditi..
Isto to vazi i za one koje taj savez iritira.. I oni spremaju kontra plan..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI