Kineski predsjednik pozvao na zbližavanje članica Šangajske organizacije za saradnju (SCO) i stvaranje zajedničke budućnosti

SCO summit
10 komentara

Kineski predsjednik Xi Jinping u petak je pozvao članove Šangajske organizacije za saradnju (SCO) da izgrade bližu zajednicu sa boljom budućnošću za ovu grupu.

Govoreći na 19. samitu SCO u glavnom gradu Kirgistana Bishkeku, Xi Jinping je napomenu da su od samita u kineskom istočnom lučknom gradu Qingdao svi članovi doprinjeli dubljoj i praktičnijoj sveobuhvatnoj saradnji i razvoju SCO.

U svom govoru istakao je da mir, razvoj, saradnja i uzajamno korisni pristup ostvaruju nepovratan trenutak u vremenu uprkos međunarodnim turbulencijama.
On je pozvao članove SCO da razmotre trend multikurtularizma i ekonomske globalizacije, da se okrenu jedinstvu i saradnji Šangajske organizacije kako bi izgradili zajednicu za bolju zajedničku budućnost svih članova organizacije.

Xi Jinping je pozvao učesnike da razviju SCO kao primernu organizaciju koja cijeni uzajamno povjerenje.

SCO treba da se pridržava duha Šangajske organizacije, koja se odlikuje uzajamnim povjerenjem, koristi, jednakošću i poštovanjem kulturne raznolikosti. Članovi bi trebalo da se pridržavaju ciljeva i principa sadržanih u povelji SCO.

Da bi grupu pretvorili u model koji naglašava zajedništvo, bogatstvo i blagostanje članova SCO neophodno je čvrsto pridržavanje koncepta opšte, sveobuhvatne i zajedničke sigurnosti, potrebno je preuzeti brojne mjere za jačanje borbe protiv terorizma, separatizma i ekstremizma.

Grupa takođe treba da igra konstruktivnu ulogu u promovisanju mira, pomirenja, stabilnosti i razvoja Afganistana naglasio je Xi Jinping.
Da bi se SCO izgradio u organizaciju koja naglašava uzajamne koristi i rezultate, kineski predsjednik je pozvao članove organizacije da se zalažu za multilateralni trgovinski sistem, izgradnju otvorene svjetske ekonomije i liberalizaciju trgovine i investicija.

Članovi SCO takođe trebaju dobro iskoristiti takve platforme za saradnju i napredak kao što je China International Import Expo koja služi za dalje približavanje i integraciju regionalne ekonomije.

Zemlje Šangajske organizacije treba da implementiraju sporazume postignute na drugom internacionalnom forumu za saradnju “Jedan pojas jedan put” i da sinergizuju razvojne strategije i incijative u sklopu “Pojas i put inicjative”.

sangaj soc
FOTO: ilustracija, zemlje članice SCO

Xi Jinping je takođe pozvao grupu da se drži razvoja zasnovanog na inovacijama i da podstakne nove oblasti rasta u digitalnoj ekonomiji, elektronskoj trgovini, vještačkoj inteligenciji i obradi velikih baza podataka. Takođe, pozvao je zemlje članice da izgrade Šangajsku organizaciju kao organizaciju razvoja i zajedničkog učenja. U tom smislu preporučljivo je odbaciti koncept sukoba civilizacija i podržati otvorenost i uzajamno učenje. Neophodno je da zemlje proglase saradnju u oblastima poput kulture, sporta, medija, obrazovanja, turizma, da povećaju osjećaj stanovništva za zodovoljstvo ostvarenim napretkom.

Xi Jinping je pozvao na pokazivanje međunarodne odgovornosti članova Šangajske organizacije u svjetlu rastućih globalnih izazova.

Zemlje treba da podrže viziju globalnog upravljanja sa opsežnim konsultacijama, zajedničkim koristima i očuvanju međunarodnog poretka putem institucije UN-a radeži na promovisanju multikulturalizma i slobodne trgovine kao i zalaganjem za razvoj pravedinjeg svjetskog poretka.
Šangajska organizacija treba da optimizuje svoj model partnerstva, da igra aktivnu ulogu u regionalnim i globalnim pitanjima, da zajednički radi na promovisanju trajnog mira i zajedničkog prosperiteta cijelog svijeta. Podržimo duh SCO i radimo zajedno na praktičnim akcijama kako bismo stvorili još svjetliju budućnost za ovu organizaciju.

Na samitu, lideri zemalja članica SCO i država posmatrača kao i predstavnici regionalnih međunarodnih tijela, razgovarali su o napretku implementacije zaključaka samita u Quingdaou, razmjenili su mišljenja o statusu quo i perspektivama grupe u svjetlu glavnih međunarodnih i regionalnih pitanja i potvrdili viziju izgradnje novog društva u budućnosti.

FOTO: Xi Jinping

Mnogi lideri su govorili o napretku postignutom u zajedničkoj izgradnji projekta “Jedan pojas – jedan put” i potvrdili spajanje ovog projekta sa razvojnim strategijama različitih zemalja. Oni su takođe obećali da će produbiti praktičnu saradnju u trgovini, finansijama, investicijama, transportu, poljoprivredi, inovacijama, energetici, visokotehnološkim i kulturnim razmjenama, promovisanju regionalne integracije i zajedničke izgradnje svjetske ekonomije uz očuvanje autoriteta i djelotvornosti svjetske trgovinske organizacije uz suprostavljanje protekcionizmu i unilaterizmu u svim oblicima.

Lideri su naglasili da zemlje članice moraju zajednički zaštititi sigurnost, stabilnost i održivi razvoj SCO, pokazati čvrstu odlučnost u borbi protiv međunarodnog terorizma, separatizma, prekograničnog i organizovanog kriminala i zajednički se nositi s prijetnjama šverca narkotika. Složili su se da je pitanje Afganistana regionalni sigurnosni problem, tako da je potrebno da SCO igra još veću ulogu u političkom rješavanju tog pitanja.

Rusija će preuzeti rotirajuće predsjedništvo SCO i biće domaćin samita sledeće godine.

Nakon sastanka potpisana je deklaracija šefova država državnog SCO i 13 drugih dokumenata o saradnji u oblastima kao što su komunikacija, tehnologija, sprečavanje šverca narkotika i saradnja na lokalnom nivou.

Izdato je i saopštenje za medije o sastanku Vijeća šefova država u SCO.

Posle sastanka Xi Jinping je sedeo zajedno sa liderima drugih zemalja i predstavnicima međunarodnih i regionalnih organizacija na banketu koji je upriličio kirgistanski predsjednik Sooronbay Jeenbekov

Xinhua

Jedan pojas - jedan putvladimir putinxi jinping
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
puf
4 godine prije

Kina kao najveca ekonomija Sangajske

puf
4 godine prije

Kina kao najveca ekonomija Sangajske organizacije za saradbju mora da sto vise promovise integraciju te organizacije. Rusija isto tako nema nekog posebnog izbora jer su joj trzista u Evropi poprilicno zatvorena. Kina mora da se sto vise poveze sa Rusijom, centralnom Azijom, Juznom Auzijom i jugoistocnom Azijom, kao i sa juzozapadnom Azijom. Kina je jedina koja sve ove regione moze da poveze. Mislim da je krajnje vrijeme da Azija “prodiše”, odnosno da se poveze. Do 20-og stoljeca smo imali nekoliko Azija jer Azija kao kontinent uopce nije bila povezana. Tako smo imali: istocnu Kinu, Japan, Juznu Koreju, Sjevernu Koreju, Hong King, Makao, Tajvan, jugoistocnu Aziju u sklopu organizacije ASEAN, Indiju, Nepal i Bangladeš, Sri Lanku, Butan, Pakistan, Afganistan, cwntralnu Aziju povezanu samo sa Rusijom, Iran, arapske zaljevske monarhije, Jemen, Jordan, Izrael i palestinske enklave, Sirija i Liban, Turska i Armenija, Gruzija i Azerbejdzan povezani sa Rusijom. Danas se stanje potpuno… Čitaj više »

Poliglot
4 godine prije

iz godine u godinu ponavljam da je to ŠOS.. tako to Rusi zovu, naša kratica tako glasi… a mi je imenujemo na jeziku najvećeg neprijatelja te organizacije?? teško ćemo mi do suvereniteta..

fbnydfbdyfbdfbdyfbiydfbydfib
4 godine prije

Samo neka gledaju kako su rasturili Jugoslaviju, jednu po jednu državu su otkinuli od matice. Tako isto namjeravaju sa Šangajskom organizacijom. Ako poslušaju Xia i ujedine se u strateški savez nitko im ništa neće moći. No basnasindrom bikova i vukova im slijedi ako budu pametovali i gledali parcijalne interese a ne otpor prema zlu.

samo tako
4 godine prije

Xi govori i o stupidnoj teoriji sukoba civilizacija, koja je izležena u tko zna čijoj kuhinji
Težak u niskom startu čeka diskotnu rasprodaju obveznica i ne znajuči da če mu noge utrnuti čekajući

Ferdo
4 godine prije

Dragi Rusi i dragi Kinezi, vrijeme fine diplomatije i manira u ophođenju sa onima koji uistinu misle da su ‘izuzetni’ i da ostatak svijeta mogu ttetitsti kao njihovo roblje je prošlo. Istina je na vašoj strani ali morate naučiti i prljavo igrati jer kad prljavac osjeti da i ti znaš zavući i smijati mu se u facu, on se sav pogubi i njegov kez više nije tako samouvjeren kao što je bio.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI