Pakistan traži da se Vijeće sigurnosti UN-a sastane s Indijom zbog situacije s Kašmirom

Vijeće sigurnosti UN-a
2 komentara

Pakistan je pozvao članice Vijeća sigurnosti UN-a da se pozabave “agresivnim akcijama” Indije nakon što je New Delhi ukinuo autonomiju Kašmira i pokrenuo policijski sat u dijelovima regije.

Indijske “nedavne agresivne akcije” krše međunarodno pravo i “namjerno narušavaju međunarodno priznati sporni status Jammu i Kašmiru”, napisao je ministar vanjskih poslova Shah Mahmood Qureshi u pismu Vijeću sigurnosti UN-a, a koje navodi AP.

Ranije ovog mjeseca, Indija je ukinula status samoupravljanja Kašmira, status kojeg su imali više desetljeća. Vlasti tvrde kako će promjena pomoći u borbi protiv terorizma i boljoj integraciji regije s ostatkom zemlje. Bojeći se izbijanja nasilja, Indija je uvela policijski sat u dijelovima Kašmira, obećavajući da će ukinuti ograničenja u budućnosti.

Islamabad, koji čitav Kašmir smatra svojim teritorijem, snažno se protivi tom potezu. Premijer Imran Khan upozorio je da će indijska politika dovesti do nasilja ako međunarodna zajednica ne uspije intervenirati.

“Pakistan neće izazvati sukob. Ali Indija ne bi trebala zamijeniti našu suzdržanost za slabost “, rekao je Qureshi članovima Vijeća sigurnosti UN-a. Diplomat je rekao kako će se Pakistan osvetiti ako Indija “ponovo odluči za upotrijebiti silu.”

Ogorčeni suparnici umalo su u veljači krenuli u međusobni rat. Izvršeno je prekogranično granatiranje i otvorena zračna borba, potaknuta zračnim napadom u Pakistan, usmjeren prema onome što je Indija rekla da su kampovi militantne grupe koja je izvršila terorističke napade na njenom tlu.

odnosi Pakistana i IndijeVijeće sigurnosti
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
4 godine prije

…grozno…tako nedemokratski…očekujem intervenciju NATO pakta i bombardiranje indijske prijestolnice.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI